Kan jag stapla ved mot mitt hus?

Så du har en gigantisk hög med ved efter dagar av att kapa och klyva ved, nu måste du hitta en plats att förvara den på. Att stapla det prydligt nära huset verkar bekvämt, men finns det några dolda faror? Är det säkert att stapla ved bredvid huset?

Du kan förvara ved mot ditt hus för enkel åtkomst, men det kommer att locka insekter, gnagare och andra skadedjur in i ditt hem. Jag rekommenderar att du håller din vedhög minst 30 fot bort från huvuddörren du använder. Det är tillräckligt nära för enkel åtkomst, men tillräckligt långt bort för att förhindra att djur kommer in i ditt hem.

Varför ser jag så många människor med ved på hög bredvid sitt hus om det är en så dålig idé? Allt handlar om bekvämlighet. De flesta är lata och vill inte gå tio meter i isande kyla. Läs vidare för att ta reda på det bästa stället att förvara ved om du är villig att lägga ner det extra arbetet för att hålla skadedjur borta från ditt hem.

Kan jag stapla ved mot mitt hus?

Ingenting är mer avkopplande än en sprakande brasa på en kylig kväll. Värmen, lukten och den allmänna atmosfären får dig att vilja luta dig tillbaka och få en mysig nattsömn. Det är bara något med en bra eld som gör oss till mods.

Om du planerar att bygga många eldar i vinter kommer du att behöva en anständig mängd ved, men var ska du lägga den? Skulle det inte vara praktiskt om du kunde stapla ved framför dörren? Ingen vill traska genom snön med sin trogna stambärare (min favorit) och dra last efter last med ved tillbaka till sin eldstad eller vedspis.

Många staplar ved mot utsidan av sitt hem. Att stapla ditt virke mot en yttervägg gör det lätt för dem att hålla ihop och ditt hems takfot ger ett enkelt skydd mot snö/regn. Det är lätt att förstå varför så många väljer dessa platser för vedförvaring.

Jag skulle alltid ha en liten vedhög på min veranda för enkel åtkomst på kalla morgnar, men något måste förändras. Efter år av att ha hanterat insekter och möss i mitt hem, sa en skadedjursbekämpare äntligen till mig att flytta den vedhögen. Några månader senare försvann mitt insektsproblem och jag behövde aldrig ta ut honom igen.

  Blir ved någonsin dålig?

Här är varför det är dåligt att förvara ved mot huset

Att veta var man ska stapla sin ved är lika viktigt som att veta hur man staplar den. Alla älskar bekvämligheten med att stapla ved precis utanför dörren, men du kan råka ut för mycket problem. Det finns en stor anledning till varför det är en dålig idé att förvara ved bredvid huset.

Vedhögar är det perfekta hemmet för insekter, spindlar, möss, ormar och andra otäcka djur. Jag brukade regelbundet hitta ormar som solade bredvid min vedhög på min veranda (attraherade av gnagare/insekter). Jag är fruktansvärt rädd för ormar, så det var inte kul.

Dessutom är en gigantisk hög med trä som rinner över på ditt hus inte bra för grunden, men det är en annan fråga jag inte kommer in på. Här är några av de många skadedjur du hittar i din vedhög.

1) Insekter kallar vedhögar hem

Snickarmyror, termiter och andra insekter älskar att kalla vedhögar hem. Du vill inte att de ska lämna sin fina mysiga vedhög och härja i ditt hem.

Snickarmyror är särskilt destruktiva för alla typer av trästruktur. De urholkar stockar och plankor för att bygga bon och lämna ett spår av förstörelse. Myror följer träfibrerna på trädstammar och skapar långa, släta hålrum. Du vill inte att de ska göra det i dina väggar. Du kommer att märka små högar av sågspån längs dina väggar om du har en snickarangrepp. Ring en utrotare för att ta hand om dem snabbt innan de skapar förödelse.

Termitbon med drottningen är i marken, så de utgör inte samma fara som myror, men de kommer ändå att riva upp ett hus. De borrade genom skogen och lämnade efter sig stora tunnelstigar. Att förvara ved bredvid ditt hus är som att ringa på middagsklockan. De går gärna vidare med sin vedhög och river ditt hus ett nytt hem. Titta på bilden av termiter på bilden ovan. Låt inte det hända med hyllorna i dina väggar.

Att ta in angripen ved i ditt hem är inget problem om du eldar det direkt. Lämna inte ved fylld med insekter i flera dagar innan du använder den. Du vill inte ge myrorna tillräckligt med tid att värma upp och lämna sitt bo.

2) Möss, råttor och andra gnagare

En prydligt staplad vedhög gör det perfekta hemmet för gnagare. Detta är den främsta anledningen till att jag var tvungen att flytta min vedhög från verandan. Jag kunde inte hålla möss borta från min källare. De skulle krypa under min veranda och på något sätt hitta en väg in. Oavsett vad jag gjorde så höll de sig inte borta.

  Hur tänder jag en brasa med blöt ved?

Jordekorrar, ekorrar och råttor är ett annat allvarligt problem. Vi vet alla hur elaka råttor kan vara, men ekorrar och ekorrar kan göra allvarlig skada. Skaffa en ekorre på vinden så har du dyra reparationer. De sliter igenom ditt tak, väggar, sliter ur isolering och lämnar bajs och nötter överallt.

3) Se upp för ormar och spindlar

Insekter och gnagare i din vedhög kommer att locka till sig ormar och spindlar. Jag är en 6ft 230lb kyckling när det kommer till ormar/spindlar. Jag skriker som en liten flicka och springer iväg och slår ner varje man, kvinna och barn på min väg. Tack och lov är min fru en ormälskare och kan hantera det.

Så självklart ska jag göra allt jag kan för att hålla ormar/spindlar borta från mitt hus. Att flytta bort vedhögen från huset tar bort deras matkälla. De är nästan 100% matdrivna! Så ta bort maten så kommer de inte tillbaka.

Hur långt från mitt hus ska jag stapla ved?

Jag rekommenderar att du staplar ved 30 fot från din ytterdörr. Det är tillräckligt nära för att inte vara en allvarlig smärta i röven och tillräckligt långt bort för att hålla skadedjur borta. Det betyder inte nödvändigtvis att högen måste vara 30 fot från huset, men ytterligare är alltid bättre.

I allmänhet ska du hålla vedhögen minst 15-20 fot bort från en yttervägg. Jag förstår att detta inte är möjligt i alla livssituationer. Så försök att hålla högen så långt bort från ditt hus som utrymmet tillåter.

Rätt ställe att förvara ved

Att hitta den perfekta platsen att förvara ved är lättare sagt än gjort. Jag vet inte om dig, men jag övervägde inte att ta hänsyn till ved när jag köpte mitt hus. Så här skulle jag välja den bästa vedplatsen i en idealisk värld.

  • Leta efter ett luftigt område på din trädgård. Fundera på var din bostad/fastighet bildar en naturlig vindtunnel.
  • Håll träet 15 till 60 fot bort från alla ytterväggar och inom 100 fot från huvudentrén du kommer att använda. Det hindrar skadedjur från att komma in i ditt hem och minimerar besväret med att behöva gå utanför för att hämta ved.
  • Stapla trä några centimeter bort från alla strukturer för att underlätta luftflödet. Lämna sidorna fria och ta bort träet från marken för att förhindra ruttnande. Att bränna ruttet ved kommer inte att göra dig sjuk eller något, men det är inte idealiskt.
  Hur ofta ska du tvätta merinoull?

Jag rekommenderar starkt att bygga ett täckt vedställ eller bygga en kommersiell produkt (kostar mindre än $60 för ställ/lock). Åtminstone vill du hålla ditt virke från marken genom att stapla det på pallar eller 2×4:or.

Att täcka och ta bort ditt trä från marken kommer att påskynda kryddningsprocessen och avsevärt minska risken för ett insektsangrepp. Du kan döda skadeinsekter genom att spraya dem med en borsyrabaserad insekticid (Zap-A-Roach är min favorit). Borsyra är helt ogiftigt för människor/husdjur till skillnad från traditionella insekticider. Så det är helt ofarligt att bränna både inne och ute.

Köp eller bygg en täckt vedhylla

Att bygga ett vedställ är det bästa sättet att avskräcka insekter och ta hand om din ved. Det enda problemet är att det krävs lite skicklighet och lite pengar som de flesta av oss inte har. Stället på bilden ovan kostar 200-300 dollar med aktuella virkespriser. Jag kunde spara lite pengar genom att använda tryckbehandlade staketstolpar ($1,80 styck) på sidorna/botten istället för att betala för traditionellt trä.

Om du inte har kompetensen/pengarna att bygga ett träskjul kan du alltid köpa ett. Jag gillar verkligen inte vedställen i metall man ser i de flesta butiker. De känns väldigt tunna och tenderar att rosta/ruttna bort efter några år.

Istället för att köpa ett färdigt ställ rekommenderar jag att köpa vedställsfästen (min favorit) som du använder med tryckbehandlade 2×4:or. Det tar mindre än 5 minuter att bygga och ditt ställ blir mycket robustare. Efter att ha köpt veden bör din vedhylla sluta kosta mindre än $50.

Para ihop det där stället med ett billigt vedskydd och du är igång. jag rekommenderar verkligen REDCAMP vedskydd. Den finns i 4ft och 8ft sektioner och den är verkligen välgjord för priset. Jag köpte en för över 5 år sedan och den har bleknat lite men överlag fortfarande i bra skick.