Kan jag rapellera gravid?

Du är den äventyrliga typen och älskar att vara utomhus och viktigast av allt älskar du att rappella. Oavsett om du förväntar dig eller inte har du en betydande förändring som kommer att påverka ditt liv för alltid. Du upptäcker att du är gravid. grattis! Nu skulle den första tanken för en genomsnittlig person vara om det är en pojke eller är det en tjej, men för dig, någon som älskar att rappella, är du inte den genomsnittliga personen. En av dina första frågor är, ”Kan jag gå rappelling gravid?”

För att klargöra saker och ting är jag inte läkare så ta inte det jag delar och bestäm att denna information kommer att ersätta alla instruktioner som din läkare ger. Varje graviditet är unik och varje gravid mamma skiljer sig i sin hälsonivå, fysiska förmåga, kost och vad läkaren anser vara i moderns och barnets bästa. Rådgör med din läkare innan rappellering om du är orolig för att förstå vilka några av riskerna som kan vara för din specifika graviditet. Ansträng dig inte utöver vad du kan och utsätt barnet för risker.

Nu som sagt, någon som är gravid kan rappel; det finns dock ytterligare risker med att bära ett barn. Uppväger denna risk aktiviteten, du bedömer det.

Jag vill dock ge några detaljer om vad du kan förvänta dig om du bestämmer dig för att rappellera efter att ha rådgjort med din läkare och vilka ytterligare försiktighetsåtgärder du ska vidta.

Rapellering gravid

American Pregnancy Association rekommenderar att man undviker alla aktiviteter med en ökad fallrisk, vilket inkluderar rappelling. Det finns andra potentiella risker också, men om du redan har erfarenhet av rappelling och klättring är du medveten om riskerna med sporten. Även om du har en avancerad nivå av expertis inom rappellering och planerar att rappellera ändå, ta dig tid att noggrant planera för alla möjliga scenarion som kan uppstå för att mildra eventuella problem.

I de flesta graviditeter är det bra att träna för att upprätthålla en hälsosam livsstil. Det finns många fördelar som kan uppstå med träning under graviditeten som: minskad värk och smärta, ökad energi, förbättrat humör (din make eller partner blir gladare om du är lyckligare), förbättrad syretillförsel och mer. Typiskt är de typer av träning som rekommenderas av en OBGYN något mer kontrollerad och i en extremt säker miljö som yoga eller simning.

Att vara säker när du rappellerar gravid

Det här är några rekommenderade åtgärder som du kan vidta för att skydda dig själv och barnet när du rappellerar.

 1. Rappel i första trimestern – Det rekommenderas att om rappellering är gravid att göra det under första trimestern. Jag menar att bebisen är bara en tråkig sak vid det här laget. Vanligtvis kommer all ansträngning eller ansträngande aktivitet inte att påverka barnet, men pressa inte dig själv för mycket. Du har en levande bebis som växer i dig och om du skadar dig själv kommer det i sin tur att skada ditt barn. Dessutom bör du under den första trimestern fortfarande kunna använda en normal sele, men använd återigen din egen bedömning av vad som kommer att fungera för dig baserat på dina kroppsliga förändringar.
 2. Sele att använda – När magen börjar sticka ut kommer en normal sele att lägga onödigt tryck på fostret. Detta kan leda till ytterligare risker. Vid det här laget skulle jag starkt rekommendera en helkroppssele om du har en rastlös ande som driver dig att fortsätta att rappella ännu längre. Mer information kommer att delas om denna typ av sele och vilken typ av stöd den ger.
 3. Rappel bekanta klippor – Gå ner för klippor eller områden som du är bekant med. Förtrogenhet leder till färre potentiella faror och misstag.
 4. Ta enklare kartlagda rutter – Poängen är att kunna ta sig ut och rappella säkert men ändå ha det bra. Om du tar enkla vägar kommer detta att leda till mindre belastning på din kropp och på barnets kropp. Du kommer fortfarande att kunna träna på den du behöver och njuta av naturen samtidigt som du är säker.
 5. Gå inte ensam – Detta är en allmän regel vid rappellering men speciellt när du är gravid. Ha någon närvarande som spotter åt dig.
 6. Välj robusta och fasta terränger – Undvik områden som har löst skräp eller är kända för stenfall. På den lappen, se till att du bär hjälm så även om du går någonstans som är säker, kommer du fortfarande att vara skyddad mot det oväntade stenfallet.
 7. Kontrollerad nedstigning – När du rappellerar, se till att din nedstigning är jämn och kontrollerad. Förorsak inte några onödiga ryck eller studsar överdrivet. Alla hopp eller plötsliga rörelser kan vara ohälsosamt för ett barn, särskilt om du är längre än din första termin.
 8. Utvärdera hälsoförändringar – När du kommer längre i graviditeten kommer din kroppsvikt att öka och andra förändringar kommer att träda i kraft. Fortsätt i varje skede att utvärdera din hälsa och söka medicinsk rådgivning. Lyssna på instruktionerna från din läkare och fatta sedan sunda beslut baserat på denna konsultation. Läkaren kommer bara att berätta vad som är bäst för dig och barnet och om det följs bör du fortfarande kunna rappella säkert.
  11 perfekta slädeplatser nära Provo, Utah

Under hela denna process fortsätt att stretcha och utföra lågintensiv yoga för att bibehålla flexibilitet och kondition för rappelling. Ju bättre förberedd du är på att rappella medan du är gravid kommer att leda till ökad uthållighet, mindre fysisk påfrestning och förbättrad total prestation.

Rekommenderad Rappelling Pregnant Gear

Det finns bara en extra utrustning som du behöver när du rappellerar medan du är gravid, vilket är helkroppsselen. All annan rappelleringsutrustning förblir densamma. Helkroppsselen kan användas under första trimestern eller senare trimestern om en normal sele passar dina behov alldeles utmärkt i de tidiga graviditetsstadierna. Jag kommer att rekommendera en helkroppssele som är speciellt gjord för gravida kvinnor men du kan också kolla lokala listor för att se om någon säljer en begagnad som du kan köpa. Liksom alla begagnade köp, se till att du kan se selen personligen eller köp från en pålitlig källa så att du vet att den fortfarande är i bra skick.

En högt rankad och rekommenderad graviditetssele är ’The Mountain Mama’ av Mad Rock (Se på Amazon). Detta är specifikt för gravida mammor som bara kan tämja sina drifter genom att gå ut i naturen och andas in den friska luften.

Mountain Mama-specifika detaljer om denna sele är följande:

 • ”Justerbar sele för hela kroppen” – Detta är ett måste eftersom din kropp genomgår betydande förändringar under graviditeten.
 • Innovativa gjutna vadderade benöglor”- Behöver jag säga mer? Ökad stoppning som sitter bekvämt på benet.
 • X’-Strap-design mitt bak som stöder och vaggar bålen
 • ”Bred, flexibel webbing”
 • ”Öppen design genom mittsektionen rymmer en växande mage utan att klumpas eller klämmas” – Denna fantastiska funktion ökar komforten för mamman och hennes barn.
 • Sidobandet ansluts lågt och bort från bröstet för att tillåta ett komplett utbud av armrörelser
  12 perfekta bågskyttepresenter för bågskytteentusiaster

Denna specialiserade sele inkluderar också 2 växelöglor, har självlåsande spännen och en påstådd vikt på 1 lb 15 oz. Inget behov av att hitta rätt passform heller eftersom The Mountain Mama är en storlek som passar alla. Detta stöder definitivt en rappellerande gravid kvinnas kropp.

”Du kan inte ta berget ur mamman, särskilt när Mad Rock gjorde Women’s Mountain Mama Harness speciellt för gravida klättrare. När Mad Rocks säger att den här selen är helt justerbar, menar de precis det; benen, midjan och den flexibla ryggen anpassar sig alla för att växa och krympa under hela nio månaders processen. Baksidan X-Strap ger stöd där framtida mammor vill ha det.”

Helkroppsselen kommer definitivt att kännas annorlunda än vad du är van vid. Det kommer också att krävas åtdragning och arrangemang av remmarna så att de överensstämmer med kroppens passform så att selen ger rätt stöd för en rappellerande gravid mamma. På grund av hur du kommer att befinna dig när du rappellerar, kan det finnas lite obehag med hur din vikt är proportionerlig på din kropp när du går ner, men låt inte detta grumla njutningen som kan fås av rappelling.

Sammantaget har många andra kunder gett sina starka åsikter och recensioner av The Mountain Mama och har berömt den. Feedbacken från majoriteten av användarna har visat deras uppskattning för denna sele som har uppfyllt eller överträffat förväntningarna på klättrande mamas överallt. Det här är en helt fantastisk produkt som ger det nödvändiga stödet som behövs för en gravid mamma som är ute och går på en bergs- eller klippsida.

  Bästa vandringskängor för dåliga höfter

Slutsats

För att tydligt ange vad jag har delat genom den här artikeln, ”JA, rappelling gravid kan göras med rätt försiktighetsåtgärder.” Att rappellera gravid är ett bra sätt att hålla sig i form, återuppliva sig själv och att andas in frisk luft; Det finns dock några potentiella risker med rappelling gravid. Men med alla risker kan du minska sannolikheten för att en incident inträffar genom att förbereda dig ordentligt i förväg. Här är några sammanfattningstips som hjälper dig när du bedömer din egen förmåga att rappella:

 • Var medveten om dina gränser och din hälsa
 • Var medveten om behovet av att skydda ditt ofödda barn
 • Lyssna på de medicinska råden från din läkare
 • Ta med rätt utrustning för rappel baserat på graviditetsstadiet
 • Och fatta det beslut som är bäst för din övergripande säkerhet och välbefinnande

Så länge du följer dessa punkter och gör en sund bedömning utifrån behoven hos dig själv och ditt barn bör du kunna njuta av en hälsosam, säker och säker rappel under hela din graviditet medThe Mountain Mama’ av Mad Rock (Se på Amazon).