Kan jag lämna mina hängmattor utanför? Hängmattor, stativ, insektsnät, etc

Att sätta upp en hängmatta kan vara mycket jobb! Så naturligtvis blir det en fråga om du kan lämna dina hängmattor utomhus så att du inte behöver göra om allt det där arbetet. Men är det en bra idé att lämna din utrustning utanför?

Det finns några hängmattor som är designade för att lämnas utanför, men de måste fortfarande rengöras och torkas regelbundet för att förhindra mögel. I de flesta fall är det bättre att förvara din hängmatta för att förhindra UV-skador, särskilt för insamlade hängmattor gjorda av fallskärmsmaterial.

Att hålla din hängmatta skyddad involverade dock mer än bara dessa tips. Det beror verkligen på din specifika hängmatta och de delar som den består av. Läs vidare så får du veta allt du behöver veta om hur olika delar av hängmattan håller sig under olika årstider och hur du håller hela din uppsättning skyddad.

Hur klarar olika delar av hängmattan att vara utanför?

Beroende på vilken typ av hängmatta du har, kan det finnas en mängd olika delar som du vanligtvis använder med den. Från själva hängmattan till stativ, rep och undertäcken, det är värt att veta hur varje del påverkas av vädret.

Hängmattan

I de flesta fall är hängmattan förmodligen den del av din installation som erbjuder mest hållbarhet i varierande väderförhållanden. Därmed inte sagt att du inte kommer att märka några förändringar om det utelämnas. Till exempel, Hängmattor kan bleka under för mycket sol, frysa eller i allmänhet börja kännas krispiga.

Jag kan inte tänka mig en bättre term-men det är klart att hängmattor gjorda av fallskärmsliknande material kommer att förlora sin elasticitet och därför en del av sin styrka om de lämnas utanför.

Du kommer att vilja se till att skaffa en hängmatta som passar det väder du planerar att använda den i. Oavsett om det är din bakgård eller ute i vildmarken, kommer den att behöva kunna hålla i sig. Annars kan du behöva byta ut den förr snarare än senare.

Hängmatta stativ

Hängmattor är inte nödvändiga, men de gör säker uppställning mycket enklare. Många som campar med hängmattor förlitar sig på att träden håller dem i luften. Att gå utan ställning när du går ut och campa är mycket bekvämare eftersom det ofta är läktare mycket skrymmande. Det finns dock många människor som väljer att använda hängmattor på sin bakgård – vilket är helt vettigt.

Om det är fallet för dig är det värt att veta det hängmattor i metall kan skadas av de regniga årstiderna. Du bör se till att förvara den under dessa tider, annars kan den bli benägen att rosta. Träställ som är behandlad klarar vått väder lättare, men du vill ändå se till att det blir rengjort och har en chans att torka ut då och då för att undvika mögel.

Vädret kommer att ta ut sin rätt på vad som helst – solen är ofta boven – det kommer att bryta ner vad som helst med tiden. Om du planerar att lämna lite utrustning utanför, se till att det är i skuggan.

  Bästa vandringsskor för flodkorsningar

Buggnät

Vanligtvis är insektsnät för hängmattor designad för att hålla insekter borta från dig medan du sover. Ingen vill bli uppäten levande av myggor medan de försöker få en god natts sömn.

På grund av den utsikten är det vettigt att du skulle göra det inkludera någon form av presenning eller täckning för att skydda insektsnätet också. Bugnät skyddar dig inte från regnet. Så länge du är försiktig med ditt insektsnät och ser till att det är skyddat mot väder och vind bör det förbli i gott skick.

Som sagt, om du planerar att lämna hängmattan ute när du inte aktivt campar i den, det kan vara värt att förvara insektsnätet tills du ska tillbringa natten i hängmattan igen.

Anledningen är att insektsnät är gjorda av ett finmaskigt material. Detta nätmaterial är känslig för att ständigt bli blöt och sedan torka ut. Fallande kvistar från träd kan slita upp nätet i kombination med vilken vind som helst som kan komma till din hängmatta.

Om buggar är ett stort problem för dig när du campar, kanske du bara behöver några fler metoder att bekämpa dem med. Vår artikel om naturliga sätt att hålla insekter borta kan ge dig just det. Ta en titt på det här!

Under/övertäcken

Både undertäcken och övertäcken bör skyddas från regn så mycket som möjligt. Dessa föremål är avsedda att hålla dig varm i kallare väder, men de kommer inte att hindra regn från att komma in. Precis som insektsnät ingår vanligtvis presenningar eller regnflugor i installationen för att hålla dina täcken torra.

Ett extra alternativ du har för undertäcken specifikt är att använd ett underquiltskyddsom de som gjorts av HammockGear. Dessa hjälper till att skydda undertäcket från regn samt att hålla det rent.

Medan du campar i hängmattan är det här fantastiska metoder för att skydda dina täcken. Det rekommenderas dock att du inte lämnar dem ute i blött väder annars. För att hålla dem i gott skick är det klokt att förvara dem när de inte används.

Om du aldrig har använt en underquilt eller overquilt, kanske du inte är säker på vilken din hängmatta behöver. I vår artikel om ämnet här tar vi en titt på vilken typ av täcke som är bäst för dina behov.

Mindre hängmatta tillbehör

Förutsatt att din hängmatta är en som har tillverkats av kvalitetsmaterial, så är det de mindre bitarna som kan vara mest benägna att skadas. Detta gäller särskilt när installationen lämnas utomhus under långa perioder. Du kanske upptäcker att du behöver byta ut delar som rep och karbinhakar. En bra karbinhake (som Black Diamond Screwlock karbinhake som används av klättrare–se på REI) har ett visst fuktskydd, men det ska du inte räkna med.

Att lämna denna hårdvara ute i regnet kan leda till att komponenter rostar, vilket försvagar dem och gör dem svårare att använda. Naturligtvis vill du inte lägga din vikt på något som är försvagat eller äventyrat.

Det är verkligen ingen dålig idé att ha backupersättningar som passar din hängmatta, för säkerhets skull. Det sista någon vill är att få ut sin hängmatta mitt i skogen bara för att upptäcka att en trasig karbin hindrar dem från att hänga upp den.

  Flisar dina skidor? Här är vad du ska göra

Skydda din hängmatta från vädret

Att ta väl hand om din hängmatta gör att du kan njut av det längre. Utöver det betyder det mindre pengar du behöver spendera på ersättningar. För att hålla din hängmatta i toppform, ha dessa tips i åtanke.

Var försiktig med solljus

Tanken på att sova ute under solen är en trevlig idé för många hängmattanvändare. Som sagt, för mycket solljus kan resultera i att hängmattans material blir blekt och tappar färg.

Det vet jag tyvärr av erfarenhet. Jag har en hängmatta i fallskärmsmaterial som jag har campat många gånger. Jag ställde upp den på bakgården i några veckor och när jag klättrade in i den en dag märkte jag att konsistensen på hängmattan var helt annorlunda!

Hängmattan kändes krispig, vilket betyder att UV-strålarna hade försvagat fibrerna. Hängmattans livslängd förkortades sannolikt avsevärt. Jag har det fortfarande, så det är det.

Det betyder inte att du inte kan njuta av dina soliga tupplurar. Kom bara ihåg det ju mer tid hängmattan tillbringar i solen, desto snabbare kan den blekas. Ett annat alternativ du kan använda är att hitta en hängmatta gjord av ett material som är mindre benäget för UV-blekning.

Vissa bakgårdshängmattor är ofta gjorda av rep eller andra fibrer som är mindre benägna att skadas från solen.

Ett enkelt sätt att skydda din hängmatta är att använda ett annat skyddslager. Att använda en presenning kan vara ett bra sätt att undvika för mycket solljus på din hängmatta.

En varning här dock. Du har flyttat ansvaret för att blötlägga de skadliga UV-strålarna till presenningen. Din hängmatta kommer att hålla längre i solen i denna situation, men din presenning kommer att behöva bytas ut tidigare. Det finns alltid en avvägning.

Det går inte att förneka att hängmattor är ett av de mest bekväma sovalternativen som finns. Jag kan intyga – några av de mest avkopplande upplevelserna jag har någonsin hade varit i hängmattor. Av någon anledning finns det inget som att vara svävande i luften som svajar försiktigt i vinden.

Om du undrar om det finns andra bekväma sovmöjligheter, kolla in vår artikel om sätt att campa bekvämt utan luftmadrass här för att lära dig mer.

Förvara den på vintern

De största hoten mot din hängmatta dyker vanligtvis upp på vintern. Regn, vind och minusgrader kan lämna din hängmatta på en tuff plats. Frysning och fukt över tid kan resultera i skador. Skador på din hängmatta betyder att du förmodligen inte ska använda den längre.

I många fall klarar själva hängmattan lite regn eller blåst utan alltför stora problem. Det är i allmänhet en bra idé att se till att hela hängmattan kan torka ut då och då. Annars kan det börja växa svamp. Det är inte bara obehagligt att lägga i en mögelaktig hängmatta, utan det kan försvaga fibrerna i hängmattan.

Även om hängmattan är gjord av syntetiska material kan mögel fästa på andra organiska ämnen som kan ansamlas på hängmattans yta.

  Kan skidor vara för hala? Vad du behöver veta

Medan en hängmatta är bra om den blir blöt ibland, detsamma gäller inte om du använder en hängmatta i metall, eftersom de kan vara benägna att rosta och andra problem. Om du vet att du kommer att använda din hängmatta under kallare, blötare årstider så är det klokt att sikta på antingen inget stativ eller ett träställ bredvid en hängmatta som är gjord för kallare väder.

Rengör den regelbundet

Att hålla din investering ren är ett av de bästa sätten du kan hjälpa den att hålla så länge som möjligt. Den goda nyheten är att det inte är så svårt att rengöra en hängmatta. En sak du definitivt kommer att vilja göra är att kontrollera informationen för din specifika hängmatta. På så sätt kan du följa instruktionerna från tillverkaren.

I de flesta fall kan du använd ett milt rengöringsmedel för att hålla din hängmatta ren. Själva hängmattan går faktiskt att tvätta i tvättmaskinen. Använd kallt vatten ömtålig inställning och torka den på en lina efteråt. Se till att du håller dig borta från blekmedel och andra intensiva rengöringskemikalier.

Jag rekommenderar verkligen att du använder en ömtålig tygpåse så att din hängmatta inte sträcks eller dras på besvärliga sätt som kan slita sönder tyget. Du kan se hur de ser ut här på Amazon.

Om du använder en hängmatta stativ, kan de vanligtvis också rengöras med några mild tvål och vatten. Om du inte vill ta den vägen kan du också använda Lysolservetter.

Förstå hängmattans material

Hängmattor kan tillverkas av olika typer av material. Vissa använder till och med en kombination för att ge den mest hållbara och bekväma upplevelsen. Det är viktigt att förstå vilka material som utgör din hängmatta och hur de fungerar i olika väder.

Till exempel, bomullshängmattor kan ha mer av en tendens att växa mögel än andra när de lämnas i blött väder. I andra änden av spektrumet, hängmattor gjorda av syntetiska material eller polybomullsblandningar, till exempel ett material som kallas EllTex kan vara mycket mer motståndskraftig mot väderkomplikationer.

De som använder hängmattor kanske också vill väga fördelarna med att använda ett stativ av trä eller metall. Vissa kanske föredrar metallstativ på grund av deras stödjande kapacitet, men trästativ som är av hög kvalitet med behandlat trä kommer att hålla ut mycket bättre i vått väder.

Investera i kvalitet

Vilken produkt du vill ska hålla är värt att lägga lite mer pengar på. Det finns så många billiga alternativ på marknaden nuförtiden att det kan vara svårt att undvika att bara sikta på det billigaste alternativet. I alla fall, med så kraftigt reducerade kostnader kan det också ofta bli en minskning av hållbarheten.

Ta dig istället tid att väga ut fördelarna och nackdelarna med en hängmatta du är intresserad av att köpa. Tänk på hur det skulle fungera i det väder du oftast utsätter det för. Lär dig dessutom de bästa sätten att ta hand om den specifika hängmattan så att du kan hjälpa den att hålla så länge som möjligt.