Kan jag köra min diskmaskin om min diskbänk är igensatt?

En av de viktigaste funktionerna i en diskbänk är att du kan diska mindre. När det blir igensatt är nästa sätt att diska diskmaskinen. Men även om det kan verka som en idealisk lösning, kanske det inte ens är ett alternativ.

Du kan inte köra din diskmaskin om din diskho är igensatt. En igensatt diskbänk betyder en blockering i diskhons avloppssystem. Eftersom din diskmaskin vanligtvis rinner ut i samma system, skulle det leda till att smutsigt vatten backar upp i diskmaskinen och diskbänken.

I resten av den här artikeln kommer vi att undersöka mer i detalj varför det inte är tillrådligt att köra en diskmaskin med igensatt diskho och vad som händer om du gör det. Vi ska också ta en titt på några av de enklaste och mest effektiva sätten att rensa igen en diskbänk, så se till att hålla dig till slutet. Låt oss börja.

Varför du inte bör köra din diskmaskin med en igensatt diskho

För att förstå varför det kanske inte är en bra idé att köra din diskmaskin när diskbänken är igentäppt måste du ha en ungefärlig uppfattning om var det smutsiga vattnet från din diskmaskin tar vägen.

I ett typiskt VVS-system rinner smutsigt vatten från diskmaskinen ut genom diskhons dräneringsledning. Oftare än inte är ett handfat som inte låter smutsigt vatten rinna bort ett tecken på en blockering i den dräneringsledningen.

Så om du kör din diskmaskin med ett igensatt handfat, kommer du att lämna det smutsiga vattnet från maskinen utan någonstans att ta vägen eftersom den vanliga vägen redan är blockerad, vilket tvingar den att backa ner i diskhon och förmodligen i diskmaskinen. Om apparaten kör tillräckligt länge kommer diskhon att svämma över, vilket orsakar en röra som blir svår att rengöra.

Se även  Hur man organiserar sig när du har lite eller inget utrymme

Rensa först diskbänken

Nu när du vet varför du inte ska köra din diskmaskin om din diskbänk är igensatt, låt oss titta på några av DIY-sätten för att bli av med en tilltäppning i diskbänkens avloppsledning.

Kolvmetoden

En kolv är ett idealiskt verktyg när proppan sitter precis under diskbänkens avlopp. Målet är att använda sugkraft för att strimla allt som orsakar blockeringen så att smutsigt vatten kan rinna bort.

Att täppa igen ett handfat med en kolv är ganska enkelt:

 1. Om det står stillastående vatten i din diskbänk, bli av med det.
 2. Tillsätt varmt vatten till diskbänken tills det är ungefär halvvägs för att hjälpa till att smälta bort eventuella fettklossar.
 3. Om ditt kök har ett handfat med dubbla skålar och bara en är igensatt, blockera avloppet för den otäppta skålen med en tvättlapp för att fokusera kolvens tryck på tilltäppningen.
 4. Placera kolven över avloppet från det igensatta handfatet och arbeta i ungefär en minut.
 5. Ta bort kolven och kontrollera om diskhon rinner ut igen.

Om du använder en kolv inte skär den, prova en annan metod.

Bakpulver och vinägermetoden

Innan du använder bakpulver och vinäger måste du rensa diskbänken. Om det finns stillastående vatten, töm det i en behållare. Använd också handskar för att skydda huden från kemiska reaktioner.

Med dessa två viktiga saker omhändertagna, följ dessa steg för att rensa igen diskbänken:

 1. Fyll en kopp med bakpulver och töm den i diskhons avlopp.
 2. Använd en sked eller en spatel och tvinga in bakpulver i öppningarna tills det inte finns någon kvar på ytan.
 3. Tillsätt en kopp vinäger i avloppet och täck omedelbart över det med en diskpropp.
 4. Ge lösningen cirka fem minuter för att bearbeta tilltäppningen.
 5. Ta bort diskbänksproppen och häll kokande vatten direkt i avloppet för att hjälpa till att smälta bort eventuella kvarvarande feta träskor.
Se även  Hur man får bort tuggummi ur kläder som gick genom torktumlaren

Att blanda vinäger och bakpulver producerar en kemisk reaktion som är våldsam nog att bryta de flesta typer av täppa utan att skada dina rör.

Ormmetoden

Ormmetoden är uppkallad efter det primära verktyget som används, kabelskruven (vanligen kallad avloppsorm). Om du inte äger en, skaffa den Arctic Eagle Drain Snake på Amazon. Den är återanvändbar, fickanpassad och får jobbet gjort. Förutom det behöver du bara grundläggande VVS-verktyg.

Här är stegen:

 1. Om du har ett diskbänksskåp, öppna det och placera en hink under slangarna för att samla upp eventuella spill.
 2. Leta upp fällan och ta loss den. Använd kanallås eller en rörtång för att skruva loss PVC-rör som inte kan skruvas loss för hand.
 3. Töm fällan och inspektera den för tilltäppning. Om du märker något som kan orsaka blockering, rengör fällan och sätt tillbaka den. Kör sedan varmt vatten för att kontrollera om diskbänken har täppts igen. Om inte, fortsätt till stegen nedan.
 4. Lossa den horisontella slangen som ansluter rörstubben (AKA röränden som sticker ut från väggen) till fällan. Tryck försiktigt in dräneringsslangen i rörstubben tills den möter motstånd.
 5. Dra ut 18″ (46 cm) av dräneringsslangen från röret innan du drar åt låsskruven.
 6. Vrid handtaget medurs när du trycker framåt för att styra avloppsormen djupt in i rören. Om du känner att ormen fångar något, vrid handtaget moturs och dra ut. Lägg tillbaka den och se om du möter motstånd igen. Om du gör det, upprepa processen tills täppan är strimlad.
 7. Ta bort dräneringsslangen från rörstumpen ut. Sätt tillbaka röret du tog bort i steg 4 ovan och sätt tillbaka fällan. Undvik att dra åt plastdelarna för mycket eftersom det kan spricka dem.
 8. Kör varmt vatten för att kontrollera om diskbänken inte har blivit igensatt. Om det rinner långsamt betyder det att det finns små rester av täppan. Ta bort dem med en kolv.
Se även  Hur man tar bort rostfläckar från kläder med bakpulver

Summering

Det gör det för dagens inlägg. Sammanfattningsvis har vi fastställt att du inte ska köra din diskmaskin med en igensatt diskbänk, eftersom när diskbänken inte låter vatten rinna bort betyder det att det finns en blockering i dess dräneringsledning. Sedan diskmaskinen tömmer smutsigt vatten in i samma linje, att köra den med ett igensatt handfat skulle få vatten att backa upp i diskhon och apparaten.

Lämna en kommentar