Kan jag klättra i jeans?

Ett barn i jeans och en gul T-shirt klättrar resolut på klätterväggen. Klättervägg i form av snötäckta berg

De flesta människor är inte professionella bergsklättrare. Vi känner inte till yrkets ins och outs och gör och inte. Så vad är rätt kläder för sporten? Vad ska du ha på dig?

Genomsnittliga jeans kan vara för styva och restriktiva för bergsklättring. Medan deras hållbarhet och täckning gör dem till bra alternativ för sporten, kommer stretchjeans att prestera mycket bättre. De ger den nödvändiga rörelsefriheten samtidigt som de är skyddande och robusta.

Så vad är den slutliga domen om jeans och vad bör du tänka på när du granskar dina egna jeans för att se om de klarar uppgiften?

Kan vs borde

Du kan absolut bära jeans för att klättra i berg. De är tillräckligt hållbara för att skydda dina ben från repor och ärr som stenarna kan orsaka. Vissa jeans är dock för styva att manövrera i. Beroende på intensiteten i bergsklättringen bör du ta hänsyn till detta.

Klättring inomhus kan vara mindre extrem än att klättra i naturliga klippformationer. Speciellt om du är nybörjare är alla jeans lämpliga att bära inomhus. Ju mer intensiv kursen är, desto mer måste du sträcka på byxorna. Ofta i bergsklättring måste du sträcka benen så långt som möjligt för att nå de idealiska stödpunkterna.

Många mer seriösa bergsbestigare kommer alltid att föredra shorts framför byxor. Shorts tillåter mest rörelse, även om de utsätter dina ben för skavsår eller brännskador. Byxor är dock också ett bra alternativ. Den enda riktiga regeln är att se till att dina byxor inte är så långa att de begränsar din rörelse. Manschetten på dina byxor ska sitta precis ovanför fotleden så att du inte trampar på fållen medan du klättrar.

  Är Side-by-Sides Street lagligt i Colorado?

Det finns såklart byxor som är specialgjorda för bergsklättring eller sport eller liknande, men dessa är ofta inte nödvändiga. De gör det helt enkelt lättare att flytta runt samtidigt som de håller sig skyddade, men om du är villig att offra det ena eller det andra är de inget krav för bergsklättring. Men många seriösa klättrare kommer att använda dessa typer av byxor. Den här hemsida är bra för att hitta jeans som rekommenderas av människor på bergsklättringsforum.

Välj rätt stil

Närbild av en klättervägg med färgade grepp

Som du kanske har förstått vid det här laget är att välja rätt par jeans en av de viktigaste delarna för att bestämma sig för om man ska bära dem för bergsklättring. De flesta klätterbyxor är gjorda med samma stilar i åtanke, med viss variation. Jeansen är aldrig för långa och du kan ofta rulla upp dem till smalbenet och korta dem vid behov. De är varken för påsiga eller för tajta. De tillåter rörelse samtidigt som de behåller en strömlinjeformad design utan för mycket överflödigt tyg som kan komma i vägen för klättring.

När du väljer vanliga jeans, inte de som är speciellt gjorda för klättring, är det viktigt att du har samma idéer i åtanke. Jeggings är ett bra alternativ, men inte ofta tillgängliga för män. De är lätta att hitta för kvinnor och kommer ofta i bra stilar som passar alla flyttningar.

Stilar att undvika

På grund av snittets lösa karaktär rekommenderas inte bootcut-jeans. De kommer sannolikt att komma i vägen för dig och kan till och med visa sig vara farliga om du inte är försiktig.

  Hur du håller din stuga säker från inkräktare

Tunga arbetarjeans är också med största sannolikhet för restriktiva och ofta för tunga för att bäras bekvämt under bergsklättring. Se till att jeansen du väljer är sköna att svettas och röra sig i. Den komfort du har på en klättring kan förmodligen göra eller bryta en fantastisk dag.

För-och nackdelar

Kvinnlig bergsklättrare på utmanande rutt i grottan vid solnedgången, Kalymnos, Grekland

Fördelar

Jeans kan vara mycket skyddande. De skyddar din hud från klipporna du klättrar på och eventuella repor. De kan också skydda din hud från din rustning. Ibland kan din sele dra för hårt eller vara obekväm, så ett tyngre och tjockare lager av tyg mellan dig och din sele kan skydda dig från skavsår eller friktionsbrännskador som kan uppstå, särskilt om du inte är van vid selen eller är ny med klättrande.

Jeans är lika billiga som de är effektiva. Om du inte är en seriös klättrare kanske du tror att du behöver speciella byxor eller utrustning för att börja klättra. Det är inte sant! Många börjar klättra i jeans innan de investerar i lättare eller mer specialiserade byxor. Jeans kan vara den perfekta lösningen för den lediga klättraren, speciellt för inomhusklättringskurser.

De finns också tillgängliga. Du kanske inte ens vet var du ska börja leta efter klätterbyxor. Däremot vet alla var man kan hitta ett par bra jeans. Faktum är att alla förmodligen har ett par gamla jeans som är tillräckligt lösa för att tillåta mycket rörelse och gamla nog att inte oroa sig för revor.

nackdelar

Jeans kan vara snäva och restriktiva. Det är ofta inte mycket i 100% denim. Denim kan vara för styv och inte ge dig hela rörelseomfånget när det kommer till klättring. Detta kan till och med vara farligt om du är i en position där du inte kan få fotfäste bara för att dina jeans hindrar dig från att sträcka dig så långt efter benet.

  Ska jag bygga en stuga från ett kit?

Jeans kan också vara obekväma om de är för tjocka. Bergsklättring är en sport och därför också ett träningspass. Bergsklättring i varma förhållanden medan du bär jeans kan få dig att svettas, vilket gör dina jeans styvare, klibbigare och otroligt obehagliga. Jeans är gjorda av kraftig bomull, så de andas inte särskilt mycket, vilket gör träningen, inklusive klättring, svårare och obekväm.

De flesta av dessa nackdelar kan undvikas om du väljer det perfekta paret jeans, men det är en av nackdelarna i sig. Du måste vara försiktig när det kommer till att välja dina jeans då de lätt kan visa sig vara för restriktiva eller för tunga. Att välja det perfekta paret av jeans för klättring kan vara riskabelt, medan att köpa ett par klätterbyxor ger åtminstone en viss garanti för att de kommer att fungera för klättring.