Kan jag ha vandringskängor i snön?

På vintern är jag ofta frestad att ta på mig vandringskängorna. Jag har vinterkängor och arbetsstövlar, men ingen kommer i närheten av bekvämligheten för mina vandringskängor. De är tuffa och väderbeständiga för användning under 3 säsonger, men klarar de den kalla vintersnön?

Fungerar vandringskängor i snön? Det finns bättre alternativ, men vandringskängor fungerar i snön. Se till att de är vattentäta eller har ett lätt lager snö om du använder 3-säsongsstövlar. Bär varma merinoullstrumpor och damasker för att hålla snö ur dina stövlar.

Det finns några saker du kanske vill tänka på innan du ger dig ut i ett par vandringskängor. Sommarvandringskängor saknar isolering och vattentätning, så du måste vidta extra försiktighetsåtgärder för att hålla dina fötter varma och torra. I resten av det här inlägget kommer jag att gå igenom sätt att öka värmen på dina vandringskängor så att du kan bära dem i snön.

Använder vandringskängor i snön

Du kan tekniskt sett ha vandringskängor i snön, men det beror på vad du gör. På en flerdagars campingtur skulle jag inte bära vanliga gamla 3-säsongs vandringskängor, men för en kort vandring eller tur runt stan är de bra.

Dina fötter är den viktigaste delen av din kropp när du går. Att traska snöiga stigar belastar dina fötter mycket. Under en vinterpromenad är det mycket viktigt att hålla fötterna varma och torra. Ett vanligt gamla par vandringskängor är bra i mild snö i en timme eller två, men du behöver speciella vinterkängor för en lång vintervandring eller övernattning/flerdagars vintercamping.

De flesta par vandringskängor är vattenavvisande och inte helt vattentäta. Du kan hitta vattentäta vandringskängor för sommaren, men de leder till överdriven svettning/kondens. Om du redan äger ett par vattentäta vandringskängor kommer de att fungera upp till cirka 20°F med merinoullstrumpor (min favorit) och damasker för att hålla snö ute.

Att bära vattentäta stövlar kommer att vara en utmaning i snön. När snön smälter kommer den långsamt att tränga igenom dina vandringskängor. Dina strumpor kommer att blötläggas med vatten och dina fötter kommer att frysa. Vattentåliga vandringskängor tål lite snö, men det tar inte lång tid för vattnet att tränga in i det vattenavvisande lagret.

Här är några tips för att öka värmen på dina vandringskängor i snön.

  • Bär strumpor i merinoull för att hålla dina fötter varma och torra. Merinoull är fuktbeständig och behåller sin isolering när den är våt.
  • Gamaschen håller snö borta från korta, ankelhöga vandringskängor.
  • Ullskoinsatser hjälper till att hålla värmen i din sko. Det är ytterligare ett lager av isolering mellan dina fötter och den kalla marken.
  • Använd hållbara vattenavvisande sprayer för att förbättra vattentätheten hos dina vandringskängor. De kommer inte att vara helt vattentäta, men det hjälper till att förhindra att snö tränger in i din sko.

Du behöver ett par isolerade vattentäta stövlar om du ska vara ute i snön i mer än en timme eller två. Ett par bra vinterkängor är vattentäta och fodrade med varm isolering. Ullstövelinlägg, damasker och merinoullstrumpor hjälper till med korta vandringar, men du bör investera i ett par vattentäta vinterstövlar om du ska vandra genom djup snö eller tillbringa timmar på leden.

  Kan jag flyga med campingbränsle?

Bär strumpor av merinoull med vandringskängor i snön

bär merinoullstrumpor för att hålla vandringskängor varma i snön.

Merinoullstrumpor tjänar 3 mycket viktiga syften på vintern. De är extremt varma jämfört med bomull och syntetiska strumpor. Ull är vattentålig och kan absorbera upp till 35 % av sin vikt i vatten utan att kännas blöt. Merinoull är ett av få isolerande lager som behåller värmen när den är våt.

Så det är extremt viktigt att ha strumpor av merinoull om du bär vattentäta 3-säsongs vandringskängor på vintern. Det spelar ingen roll hur tjocka och varma dina strumpor i bomull eller syntet är. Dina fötter kommer att vara iskalla när dina fötter är blöta i snö.

Gamaschen håller snö ur dina vandringskängor

Gamaschen håller snö ur vandringskängor.

Vintervandringskängor går vanligtvis några centimeter ovanför din fotled, men sommarstövlar klipps av vid fotleden. Det är bra i lätt snö, men du måste hitta ett sätt att hålla snö ur dina stövlar i djup snö.

Köp ett par damasker för att hålla snö ur dina vandringskängor. Leta efter några isolerade snödamasker för att hålla snö ur dina stövlar. Du kan hitta isolerade damasker på Amazon i intervallet $20-$40. Du behöver inte slösa dina pengar på dyra snödamasker.

Jag skulle köpa ett par Columbia vandringssnöskor innan du spenderar $80+ på ett par leggings. De är inte de mest hållbara snökängorna du kan hitta, men de är varma, vattentäta och prisvärda.

Använd innersulor för ullskor

Stövelinlägg i ull ökar värmen hos vandringskängor i snön.

Mina föräldrar gav mig ullsulor som strumpstoppare för några år sedan. De var billiga $10-insatser som de köpte från amazon och jag trodde inte att de skulle göra någon större skillnad. Jag blev positivt överraskad av hur mycket värme de tillförde mina vandringskängor.

De lade till minst 15°F värme till mina skor. Ullinlägg är bara ett extra lager av isolering mellan dina fötter och den isiga marken. Kombinera dem med yllestrumpor och det kommer att göra en värld av skillnad.

Använd en hållbar vattenavvisande spray

Spraya dina vandringskängor med en hållbar vattenavvisande spray. Detta bör bidra till att öka DWR-beläggningen på dina vattentåliga skor. De blir inte helt vattentäta, men det hjälper till att hålla vattnet ute på långa vinterpromenader.

Jag rekommenderar att du använder endera Kiwi läger torr eller Nikwax vattentätande spray. Vaxbaserade produkter (Sno sigill) fungerar också, men det skadar ventilationssystemet i dina skor. Perfekt om du bara använder stövlarna på vintern, men lider av svett- och kondensproblem på sommaren.


Vanliga sommarvandringskängor fungerar i lätt snö och packad snö

I lätt snö och tät snö kan du ha vanliga vandringskängor.

Vanliga 3-säsongs vandringskängor går bra om det inte är mycket snö. Jag har mina vandringskängor på stan hela vintern. De är varmare än mina tennisskor, vattentäta och bekvämare än läderstövlar. Dessutom är det mindre benägna att halka och falla eftersom de ger bättre grepp.

  Vad är åsarna på en ficklampa till för?

Vandringsstövlar är bra i en 2-3 tums snö, slask och hårt packad snö. Ankelhöga vandringskängor är helt enkelt inte tillräckligt långa för att hålla snö ur dina stövlar. That’s wear damasker och merinoullstrumpor kommer in. Damasker håller snö ur dina skor och merinoullstrumpor (Jag gillar Smartwool) behåller sina isolerande egenskaper när de är våta.

Alla par billiga leggings fungerar. Jag köpte några 20 $ leggings på Amazon och jag har använt dem i 5 år. Man kan köpa isolerade damasker, men jag tror inte att de är nödvändiga med långkalsonger och strumpor i merinoull.

Det enda problemet med sommarvandringskängor är att de inte är helt vattentäta. Det är skönt att förhindra svett/kondens på sommaren, men på vintern kommer vattnet långsamt att tränga in i stövlarna. Planera inte att vandra i mer än 2-3 timmar utan ett par vattentäta isolerade stövlar. Det kommer inte att dröja länge innan dina fötter är kalla och eländiga.

Använd inte vandringskängor i djup snö

Vandringsstövlar är bra i lätt snö, men du vill ha ett par speciella vinterstövlar för djup snö, längre vintervandringar och flerdagars campingturer. Ett par typiska vandringskängor är bra för korta resor, men det tar inte lång tid innan dina fötter är blöta och kalla, eftersom de förmodligen inte är vattentäta. Dessutom vill du ha isolering av vintervandringskängor när du vandrar i kallt väder.

Det finns tre huvudkomponenter du behöver i vintervandringskängor. De ska vara rejäla med hög fotled, vattentäta och ha ett isolerat foder (helst avtagbart).

Vintervandringskängor ska vara långa och rejäla

Vintervandringskängor och bergsklättringsstövlar kommer att vara längre och mycket robustare än traditionella vandringskängor. Du behöver ett stadigt fotledsstöd då det är lätt att tappa balansen i snön. Allt kan hända när du går genom is, slask och djup snö.

Vintervandringskängor är byggda för att ha en åtsittande/säker passform runt din fotled. Jag ramlade i ett dike på 3 fot som var helt täckt av snö. Vem vet vad som hade hänt om jag inte hade haft mina vinterskor. Jag kunde ha blivit strandsatt mitt i ingenstans med en bruten fotled.

Den höga robusta fotleden hjälper också till att hålla snö borta från dina stövlar. Du kommer att utkämpa en förlorad kamp för att hålla dig varm när snön fungerar och smälter i dina stövlar. Merinoullstrumpor hjälper till att hålla dina fötter varma, men du löper fortfarande risk för frostskador i minusgrader.

Vintervandringskängor ska vara vattentäta

Naturligtvis vill du inte att fötterna ska bli blöta på vintern. Vatten påskyndar värmeförlusten, vilket leder till bedövande frysande fötter och eventuella köldskador. Jag fick utstå ett otäckt fall av köldskador som krävde debridering när jag spelade fotboll i Ohio. De måste skrapa bort den döda huden från dina fötter, vilket är extremt smärtsamt.

Ett typiskt par sommarvandringskängor kommer att vara vattentäta snarare än helt vattentäta. Att spraya dina stövlar med en vattenavvisande beläggning hjälper, men vatten kommer så småningom att sippra igenom stövlarna. Vatten i dina skor kan vara lite obehagligt på sommaren, men det finns ingen risk för allvarliga skador.

  Hur länge håller en 1 punds propantank?

På vintern måste du ta frostskador på allvar. Köp ett par vattentäta isolerade vandringskängor om du planerar att vandra mer än några timmar på vintern. Ett par vattentäta vandringskängor kostar mindre än 100 dollar, så det är inte värt att riskera köldskador på långa vintervandringar och campingturer.

Columbias vandringssnöskor är ett prisvärt alternativ som är tillräckligt bra för de flesta. De är vattentäta och har 200 grams isolering. Om du planerar att gå regelbundet, kanske du vill spendera de extra pengarna på ett par Solomon snökängor eller Merrell snökängor det blir mer hållbart.

Du kan se hur varma stövlarna är genom att titta på hur många gram isoleringsskiktet är. Ett isoleringsskikt på 200 gram är tillräckligt varmt för de allra flesta människor. Den enda gången du behöver varmare stövlar är när du vandrar i temperaturer långt under fryspunkten.

Håll ett öga på isoleringsskiktet

I måttligt kallt snöväder kan du klara dig med vilket par vattentäta vandringskängor som helst. Bär ett par merinoullstrumpor och använd innersula i ull. Kombinera dem med ett par leggings för att hålla snön ute och de blir tillräckligt varma för 20°F väder.

Leta efter speciella snökängor med ett isolerande lager om du ska på en flerdagars campingtur eller vill vandra i extremt kallt väder. Ett isolerande foder på 200 gram är tillräckligt varmt för de allra flesta människor. 200 grams stövlar håller dig varm i -20°F väder, 400 gram -40°F, 600 gram -60°F.

Överväg ett par militära stridsstövlar designade för vintern

De flesta känner till den vanliga stridsstöveln du ser i militären. Det är ganska uppenbart när en person bär stridsstövlar, men vad du inte inser är att det faktiskt finns två olika typer av stövlar som utfärdas till militär personal.

De allra flesta av våra militära konflikter förr i tiden ägde rum i öknen, så vi är alla bekanta med sommarstövlarna, men det finns också en isolerad vinterversion. Den har alla fantastiska funktioner du skulle se i en vanlig stridsstövel, starkt fotledsstöd, lätt design, hållbar byggkvalitet, andningsförmåga, bekväm design, etc., men det finns ett extra lager av isolering och vattentätning.

Vid det här laget borde det verka ganska uppenbart att vinterkängor är perfekt lämpade för vandring. De är designade för långa sträckor i snön, vilket i princip är detsamma som att gå på vintern.

Du kanske vill kolla in mitt andra inlägg om att använda militära stridsstövlar för vandring för mer information. Eller så kan du checka ut Bellvilles isolerade stridsstövlaroch Bates isolerade stridsstövlar Om du vill köpa ett par. De är jämförbara i pris med vintervandringskängor och mycket bekvämare.