Att träna hemma kan vara ett bra alternativ till gymmet, men kommer ofta med många frågor. En populär fråga är ”Kan jag ha ett löpband i en lägenhet eller lägenhet?”
En majoritet av tiden kan du ha ett löpband i din lägenhet. Men det finns många variabler att ta hänsyn till som utrymme, användningstid, buller etc. Och som alltid är det bäst att kontrollera detaljerna i ditt hyresavtal med din hyresvärd innan du vidtar åtgärder.
Det finns 5 områden som vi kommer att utforska för att svara på om det är ett gångbart alternativ att ha ett löpband eller annan träningsutrustning i din lägenhet:
- Kan jag ha ett löpband i en lägenhet?
- Kan jag ha ett löpband på övervåningen?
- Kommer ett löpband att skada mitt golv?
- Hur minskar jag bullret från löpbandet?
- Hur får man in ett löpband i min lägenhet?
Kan jag ha ett löpband i en lägenhet?
Att ha möjligheten att springa på ett löpband hemma kan vara en stor fördel för vissa människor. Men innan du går för det måste du ta reda på några viktiga detaljer.
Att ställa dig själv följande frågor först kan spara mycket huvudvärk senare:
1. Tillåter mitt hyresavtal det?
Vanligtvis är detta en snabb blick över hyresavtalet. Om ditt hyresavtal är oklart, eller om du bara vill försäkra dig, kan du även kontakta din hyresvärd/leasingkontor för att bekräfta.
2. Har jag utrymmet?
Med det stora utbudet av löpband som finns, borde detta inte vara ett alltför stort problem. Många bostadsmodeller är mindre än de större versionerna du kan hitta på gymmet. Se till att mäta och planera först.
3. Kan mina elektriska system hantera belastningen?
De flesta löpbandsmodeller för bostäder kan användas med ett standard 120V, jordat, dedikerat uttag. Att använda ett överspänningsskydd är också en bra idé för att förhindra skador på maskinen (många tillverkare föreslår faktiskt att du kopplar ur maskinen efter varje användning).
Vissa skrymmande kommersiella modeller kan kräva uttag med större kapacitet och kräva ytterligare elarbete. Dessa större enheter är förmodligen overkill för en bostadssituation.
4. Kommer detta att påverka mina grannar?
Att springa på ett löpband kan ge en hel del ljud. Vi kommer att prata lite mer om brusreducering senare, men innan du flyttar in ett löpband, se till att tänka på miljön runt dig.
Dina grannar tycker säkert lika mycket om att ha en lugn lägenhet som du 🙂
5. Kan jag få löpbandet i min lägenhet?
Det verkar vara en väldigt grundläggande fråga, men det kan finnas många steg för att få in ett löpband i ditt bostadsutrymme. Var noga med att ta hänsyn till löpbandets vikt, om det finns trappor eller en tillräckligt stor hiss, och bredden på dörrkarmarna.
Kan jag ha ett löpband på övervåningen?
Att ha ett löpband på andra våningen (eller högre) kan lägga till några intressanta hinder för att springa hemma. Detta diskvalificerar dig inte nödvändigtvis från att ha ett löpband, men du kommer att ha ett par ytterligare frågor att tänka på:
1. Är jag fysiskt kapabel att få löpbandet på övervåningen?
Medan många löpband har små hjul fästa för att hjälpa till med att flytta, kan de fortfarande vara ganska besvärliga att manövrera genom trånga utrymmen.
Att bära en enhet upp/nedför trappor kan vara särskilt krävande fysiskt. Planera att ha en strategi innan flytten börjar. Fundera på vilka verktyg eller hjälp du kan behöva. Och om du inte rimligen kan göra detta själv, överväg att be vänner/familj om hjälp, eller anlita någon för att göra flytten.
2. Vad finns under min lägenhet?
Är det en annan bostadslägenhet? Är det slipat? Eller är det ett kommersiellt utrymme (som en butiksfront eller restaurang)?
Oavsett vem som är under dig är det en bra idé att kolla med dem innan du börjar regelbundet springa inne. Bekanta dig med alla ”tysta timmar” som dina grannar kan begära och se till att hedra dem.
Det är bättre att förebyggande ta itu med eventuella problem innan de blir problem. Vi kommer att prata om hur man kan minska buller och vibrationer senare i det här inlägget.
Kommer ett löpband att skada mitt golv?
Oavsett var du placerar ett löpband bör du alltid överväga risken för skador på den underliggande ytan.
Löpband kan inte bara vara ganska tunga, själva handlingen att springa på dem kan göra att hela maskinen rör sig något, vilket kan slita eller repa golvet. Att fatta smarta beslut om hur du ska placera din träningsutrustning kan också förlänga dess livslängd.
Det första steget är att veta var du vill placera löpbandet.
Det kommer antingen att vara en mjukare yta som matta eller en hårdare yta som trä eller betong. Satsa på en hårdare yta om möjligt. Mattan är inte den bästa.
Att sätta ett löpband på en matta kan intuitivt verka som en bra idé (det är mjukt att absorbera vibrationer och ta bort lite brus). Däremot kan vikten och den lilla rörelsen över tid göra bestående skador på din matta, vilket kan kosta dig mycket pengar för reparationer.
När löpbandet går kan motorn dessutom suga upp små fibrer och damm, vilket kan minska löpbandets livslängd. Tänk också på att alla löpband då och då behöver smörjas och underhållas. Det är mycket bättre att ha eventuella spill på en lätt rengöringsbar yta.
Ett av de bästa sätten att skydda ditt golv är att använda en stadig matta under löpbandet. En tjock gummimatta hjälper till att förhindra skador på golvet och hjälper till att stabilisera din träningsutrustning.
Här är några tips som hjälper dig att skydda ditt golv (och ditt löpband), med försiktig placering.
3 viktiga idéer när du placerar löpbandet
1. Se till att den är i nivå med minst några fots utrymme på varje sida.
2. Använd en utrustningsmatta om möjligt. Förutom golvskydd klarar sig en tjock gummimatta bra med vibrationsdämpning och ljuddämpning.
3. Om du inte använder en matta, hitta en ren, tom yta som minskar eventuellt damm/fiber från att sugas in i motorn.
5 tips för att minska löpbandsljud
Löpbandsljud kommer från tre källor:
- Det faktiska ljudet från motorn/remmen
- Dina fötter när du går/springer
- Vibrationerna orsakade av löpbandet som kan gå in i väggar och golv
Nedan följer 5 snabba tips för att dämpa ljudet från ditt löpband:
Tips #1: Använd en utrustningsmatta
Precis som med golvskydd kommer en tjock gummimatta (även på mattan) att hjälpa till att dämpa vibrationerna från löpbandet och dämpa alla steg du tar när du springer.
Tips #2: Placera löpbandet på en strategisk plats
Ta med ditt löpband bort från alla innerväggar och så långt bort från ”tysta utrymmen” (t.ex. sovrum, arbetsrum) som du kan. Kom ihåg att vara uppmärksam på grannar, särskilt alla som kan vara på våningen under dig.
Även om det kan se malplacerat ut, hjälper det att ha löpbandet närmare mitten av rummet till att minska spridningen av buller.
Tips #3: Spring under lediga timmar
Försök att använda ditt löpband under specifika tider under dagen när andra kanske är på jobbet eller inte är hemma. Detta öppnar upp för mer frihet när det kommer till buller.
Se till att vara tydlig med andra (rumskamrater och grannar) när du tänker använda löpbandet och håll dig till schemat.
Tips #4: Överväg ljudisolering
Om du är villig att anstränga dig lite extra kan du titta på ljudisolering av rummet där du har löpbandet. Ett fåtal väggpaneler kan verkligen hjälpa till att minska ljudvibrationer.
Tips #5: Skaffa ett par bra löparskor
Ett par bra löparskor kan faktiskt hjälpa till att minska stötljudet från dina fötter på bältet. Så om du springer i ett par gamla clunkers, kanske du vill gå vidare och köpa nya löparskor.
Men för att något av dessa tips ska vara till hjälp, måste du göra något annat först. Du måste ta reda på hur du får in ditt löpband i din lägenhet.
Hur får man in ett löpband i min lägenhet?
Även mindre löpband kan fortfarande vara skrymmande och i allmänhet ganska tunga. Se till att ha en tydlig plan innan du flyttar.
Här är några tips som hjälper dig att flytta in ett löpband till din lägenhet (utan att gå sönder något):
Tips #1: Kontrollera om ditt löpband viker sig
Vissa löpband kan fällas ner (vanligtvis fälls handtagen ner på bältet) eller säkert demonteras för att göra det mindre skrymmande. Att ta reda på hur du fäller ihop och säkrar ditt löpband på rätt sätt innan du flyttar kan göra en enorm skillnad när du faktiskt försöker släpa upp saken på övervåningen.
Tips #2: Kolla efter hjul
Har ditt löpband hjul? Om ja, kommer det att påverka din flyttplan och kan göra det lättare att hantera i vissa situationer.
Tips #3: Använd en möbeldocka
Särskilt om ditt löpband inte har hjul, överväg att använda en möbeldocka för att hjälpa till med flytten. Att använda rätt verktyg kan göra jobbet mycket enklare.
Tips #4: Wrap Corners
Det är en bra idé att linda in hörnen på ditt löpband med filtar eller andra stoppningsmaterial, speciellt om de är vassa, metall eller spetsiga. Du vill definitivt inte skada dig själv eller någon annan när du försöker lyfta/flytta löpbandet.
Tips #5: Mät trappan
Detta kan låta konstigt, men förutom att mäta din dörrkarm, se till att du också mäter din trappa/hiss för att se till att löpbandet kommer att passa igenom.
Tips #6: Inte mindre än 2 personer
Låt minst två personer röra sig när trappor är inblandade. Försök inte göra det ensam. Två personer som är fysiskt kapabla är minsta möjliga, och det kan också vara till hjälp att ha den starkare personen stationerad längst ner eftersom det är där bördan av vikten kommer att hanteras.
Wikihow.com har en trevlig illustrerad genomgång av dessa olika scenarier här.
Relaterade frågor
Hur flyttar man ett löpband nere?
För att flytta ett löpband nere, börja med att göra en plan. Mät maskinen och utrymmet. Om möjligt, fäll ner och säkra handtagen eller ta isär delar av löpbandet på ett säkert sätt innan du flyttar. Rekrytera en eller flera personer för att hjälpa dig, och placera den starkare personen lägre på trappan. Bär sedan försiktigt ner den.
Är löpband högljudda i lägenheter?
Löpband kan skapa en anständig mängd ljud i lägenheter på grund av tre orsaker: Maskindelarna som rör sig (motor/rem), dina steg när du går eller springer och vibrationer som överförs till golv och väggar. Alla tre områden kan reduceras till hanterbara nivåer, men det kommer alltid att genereras buller.