Kan jag gå i jeans?

Närbild av vandringskängor som njuter av solnedgången i bergen med kopieringsutrymme

Jeans är mångsidiga byxor som kan bäras i många olika situationer. Men ska du ha dem på dig när du går på vandring?

Att gå i jeans rekommenderas inte. De skaver, behåller fukt och är tunga. Det går bra att gå i jeans på korta och lätta vandringar när vädret är svalt och torrt; annars, håll dig till vandringsbyxor, som är designade för vandring och tenderar att hålla vandrare mer bekväma.

Det finns för- och nackdelar med att bära jeans när man vandrar. Det är viktigt för dig att känna till alla fakta, och dina andra alternativ för byxor att bära när du vandrar.

För- och nackdelar med att gå i jeans

Fördelar

Att gå i jeans är inte bara en dålig idé. Det finns vissa aspekter av jeans som gör dem till bra byxor att bära för vandring.

Jeans är mer hållbara än vanliga vandringsbyxor. De är tuffa och tål mycket övergrepp. När du vandrar kommer dina ben ofta att stöta på buskar, taggar och andra taggiga eller vassa saker. Jeans är så tjocka att de är svårare att slita sönder och de skyddar dina ben bättre.

Jeans är också ofta billigare än vandringsbyxor. Det finns många dyra typer av jeans, men du kan oftast hitta ett par anständiga jeans för mindre än så 40 USD. Mest bra kvalitet vandringsbyxor brukar vara $80 eller mer. Om du planerar att promenera mycket kan vandringsbyxor vara en bra investering, men om du bara går på vandring ibland kan det vara bättre att hålla dig till jeans.

  Behöver jag verkligen en visselpipa när jag vandrar eller backpackar?

Många tycker att jeans är bekväma och använder dem som byxor för nästan allt de gör. Ett par välsittande jeans kan vara väldigt bekväma och även se väldigt bra ut.

nackdelar

Men det finns också många nackdelar med att bära jeans under vandring.

Beroende på stil och storlek brukar jeans väga emellan 12 och 16 uns. Vandringsbyxor brukar väga däremellan 8 och 14 uns. Det verkar inte vara så stor skillnad, men efter ett tag kan jeansens extra vikt börja störa dig. Jeans är också tjockare, vilket betyder att de blir mycket hetare. Detta är bra om det är kallt på din promenad, men om det är på den varmare sidan kan de bli för varma.

Jeans är gjorda av bomull, vilket betyder att de hålla mycket fukt, så när de blir blöta förblir de blöta länge. Blir du blöt på en vandring vill du ha byxor som torkar snabbt. De absorberar också mycket mer vatten, vilket gör dem mycket tyngre och svårare att gå i. Våta jeans är också mycket mer benägna att skava. Du kommer att gå runt längre i tyngre byxor än om du hade på dig någon annan typ av byxor.

Jeans är gjorda av ett grövre material än vandringsbyxor, så de är mer benägna att skava dina ben. Ju längre du går, desto grövre material kommer att gnugga mot dina ben. Att ha byxor som skaver på en vandring är helt eländigt. Det är väldigt obehagligt, till och med smärtsamt, och det blir bara värre med tiden. Det kan också orsaka blåsor, som kan bli infekterade. Bra vandringsbyxor kommer att vara mindre grova än jeans, så de kommer att gnugga mycket mindre.

  4 bästa tipsen för vattenfallsrappning

När kan man gå i jeans?

Vandrare hoppar över vatten i bergsområde. Vandringskoncept med man

Du kan absolut gå i jeans om du verkligen vill. Du bör dock vara försiktig med promenaden du tar, vädret och själva jeansen innan du bestämmer dig för om du ska vandra i jeans eller inte.

Om vandringen du planerar är på kortsidan, till exempel en vandring som tar mindre än en dag och inte är mer än sju eller så mil, är jeans bra. På en längre promenad är det mer sannolikt att du skaver längre och jeansens tunga och tjocka karaktär kommer att bli mycket mer märkbar efter ett tag.

Vädret är också en viktig faktor att tänka på när man bestämmer sig för om man ska ha jeans eller inte. Du måste hålla ett öga på temperatur och nederbörd. Jeans blir mycket varmare, så du vill inte ha jeans i varmt eller ens varmt väder. Du kanske till och med vill ha shorts istället för byxor när det blir varmt. Du vill vara säker på att du inte överhettas under din promenad.

Bär inte jeans om det ska regna eller snöa. Om dina jeans blir blöta blir promenaden eländig. Om det finns risk för regn/snö eller om promenaden du tar innebär en vattenöverfart bör du definitivt ha något annat än jeans. Bär endast jeans i svalt, torrt väder.

Själva jeansen är något att tänka på. Om dina jeans sitter bra och är bekväma är de förmodligen lämpliga för promenader. Vandringsbyxor behöver inte nödvändigtvis vara bekvämare; välsittande jeans kan vara bekvämare än vandringsbyxor. Om du har snygga, bekväma jeans, använd dem på din promenad.

  Är Side-by-Sides Street lagligt i Missouri?

Andra alternativ

Vandrare i vackra berg nära Mount Cook, Nya Zeeland, Sydön

Om du bestämmer dig för att vandringsbyxor är det bästa alternativet att bära på en vandring, här är några märken att överväga.

Kuhl Vandringsbyxor är väl granskade och anses vara mycket bekväma.

Duluth Cargo Pants är också högt rankade och anses ofta vara extremt bekväma.

LA Police Gear Byxor är ett billigare alternativ som ofta rekommenderas av ivrig vandrare.

Det kan vara bra att hitta och prova vandringsbyxor personligen i en butik istället för att köpa dem online. Detta kan hjälpa dig att avgöra om passformen är vad du vill ha och om materialet verkar vara det du behöver för din vandring.