Kan jag fiska i en sjö under en algblomning?

På sommaren har du mer dagsljus och varmare temperaturer, två faktorer som är mycket gynnsamma för fisket. Tja, förutom när du anländer till din favoritsjö bara för att upptäcka att vattnet är blågrönt. Då inser du att en algblomning har inträffat. Kan du fortfarande fiska?

Om du verkligen vill kan du fiska i en sjö under en algblomning, men bara om blomningen är blågröna alger. Guldalger, som är mindre vanligt, är vanligtvis dödliga för fisk. De cyanotoxiner som orsakar blågröna alger kan ibland också vara giftiga, så ät inte fisken du fångar.

Framöver ska vi förklara vad en algblomning är, de olika typerna och om det är värt att fiska i en algblomning. Om du fortsätter med ditt fiskespö kommer vi att presentera några tips för fiskeframgång också, så fortsätt läsa!

Vad är en algblomning? + Typer av algblomning

Förstå algblomning

En algblomning, som du förmodligen gissat, består av alger. Alger, singular form alger, hänvisar till en typ av eukaryotisk fotosyntetisk organism. När alger dyker upp är det inte alla från en kladd, utan flera.

Alger uppstår när vatten blir anoxiskt. Med andra ord minskar mängden löst syre. Sedimenten i vattenmassan, till exempel en sjö, producerar fosfat som kommer in i vattenpelaren. Då dyker alger upp.

När alger samlas i stora massor är detta en algblomning. Även om vattnets utseende kommer att förändras på olika sätt beroende på vilken typ av alger som orsakar blomningen, är det som är säkert att din favoritsjö kommer att se radikalt annorlunda ut. Vi ska prata mer om det om en stund.

Algblomning, liksom algerna i sig, är mer sannolikt att inträffa på sommaren. Andra tider på året som kan utlösa utvecklingen av algblomning är ovanligt varma perioder.

På grund av hur klimatförändringarna har påverkat medeltemperaturerna kunde man alltså se algblomningar på hösten, våren och ibland även vintern.

Typerna av algblomningar

Även om rödalger ibland kan förekomma, är de två mest kända formerna av algblomning blågröna alger och guldalger. Låt oss ta det här avsnittet för att prata mer i detalj om båda algblomningstyperna.

Blågröna alger

Den vanligaste algblomningen är blågröna alger. Blågröna alger består av cyanobakterier och är små organismer som utvecklas inte bara i sjöar utan även i saltvatten, bräckt vatten och dammar.

Cyanobakterier kommer att fotosyntetisera ungefär på samma sätt som alger kan. Detta gör att cyanobakterierna kan spridas.

Du vet att blågröna alger har utvecklats på din favoritsjö eftersom sjön kommer att bli märkbart missfärgad. Algernas blå kommer att vara mycket djupare blå än den färg sjön vanligtvis har.

  Vad är en Outrigger Canoe?

Det gröna hos blågröna alger är samma skadliga, neongröna som du vanligtvis ser när alger dyker upp på vattenytan.

Gyllene alger

Den andra typen av algblomning utlöses av Prymnesium parvum bakterier och kallas guldalger.

En gång innehöll mestadels hav, har gyllene alger sedan dess börjat dyka upp i sötvattensjöar, reservoarer och floder. Höga nivåer av mineraler höjer salthalten i vattnet, vilket sedan uppmanar guldalger att föröka sig.

Både blågröna alger och guldalger orsakas delvis av klimatförändringar samt långsamma eller stilla vatten och näringsföroreningar.

Tillåt oss en stund att prata om näringsföroreningar, eftersom det är ganska intressant. Växter som alger kräver fosfor och kväve. När dessa näringsämnen ackumuleras i överskott, vanligtvis på grund av avrinning, kan mikroorganismer som alger växa mycket snabbt.

Tabell som visar bilder på blågröna alger jämfört med guldalger.  Blågröna alger består av cyanobakterier och finns i sjöar, saltvatten, bräckt vatten och dammar.  Gyllene alger består av prymnesium parvum-bakterier och finns i hav, sötvattensjöar, floder och reservoarer.

Är fiske i en sjö under en algblomning säkert?

Nu när du bättre förstår algerna som har spridit sig över din favoritsjö har du en fråga.

Är det säkert att fiska? Låt oss utforska.

Fördelarna med att fiska i en algblomning

För det mesta, speciellt om du har att göra med blågröna alger, ja, du kan fiska.

Om något kan du ibland använda algerna till din fördel. Tjocka algblomningar kan täcka vattenytan, vilket kan göra det svårt för vissa fiskar att titta upp. Andra kommer dock att gå ungefär som vanligt.

Nackdelarna med att fiska i en algblomning

Fiske i algblomning är dock inte riskfritt.

Samma cyanobakterier som består av blågröna alger kan ibland producera cellgifter. Dessa intracellulära toxiner frigörs vanligtvis när en cell spricker eller dör, men inte uteslutande. Det beror på typen av cyanobakterier.

Tre släkten cyanobakterier kan göra cellgifter, Planktothrix, Dolichospermum (tidigare känd som Anabaena) och Microcystis. Den senare är den vanligaste av de tre och är giftig i nästan alla fall.

Microcystis kan producera mikrocystiner, även känd som cyanoginosiner. Dessa är en toxinklass exklusivt för denna cyanobakterie.

En Microcystis algblomning har en konsistens som våt färg. Texturen kan ibland också vara granulär, vilket betyder att den är strukturell. Algerna kommer att ha en sjukt neongrön färg.

När algblomningen väl har passerat kan avskumsrester från Microcystis dröja kvar. Mikrocystinerna kan vara kvar i vattnet i månader. Detta är farligt, eftersom mikrocystiner är kända levertoxiner och kan vara cancerframkallande även hos människor.

  Bästa inomhusaktiviteter för dåligt väder i stugan

Skulle något djur dricka vattnet som de återstående mikrocystinerna finns i kan de bli sjuka eller dö. Fiskar och fåglar som lever i eller nära sjön kommer också att dö om cyanobakterier är vanliga.

Det är bara blågröna alger. Hur är det med gyllene alger?

De Prymnesium parvum bakterier är dödligare på vissa sätt och mindre dödliga på andra. När detta skrivs verkar det inte som att bakterierna i gyllene alger påverkar människors hälsa på samma sätt som cyanobakterierna i blågröna alger kan.

Gyllene alger dödar dock fisk i mycket högre antal än blågröna alger gör.

Tips för fiske under en algblomning

Fiske under en algblomning är genomförbart och kan till och med leda till stora fångster, särskilt om du följer dessa praktiska tips.

Kontrollera med din lokala hälsoavdelning eller Parks and Rec Association

Du kan inte öga algerna i din favoritsjö och veta säkert om det grönblåa innehållet innehåller cyanobakterier. Snarare är det enda sättet att vara säker på att rådgöra med experterna.

Kontakta din stadsvårdsavdelning. Om inte algblomningen är en helt ny företeelse bör experterna på hälsoavdelningen vara väl förtrogna med vilken typ av alg det är och hur säker den är.

Om inte dem, kolla in med park- och rekreationsföreningen som förvaltar sjön. De borde kunna ge dig mer information om hur säkert fisket är.

Fisk i Shallägre vatten

Närvaron av en algblomning kan förändra beteendet hos vissa fiskarter, särskilt gös. Kom ihåg att en algblomning representerar en brist på löst syre. Detta gör att fisken vill vara närmare vattenytan.

I grunda områden, särskilt de som är ogräsiga, är det osannolikt att du hittar många andra sportfiskare. Vad du kan hitta väntar på dig istället är massor av fisk att fånga.

Ju tjockare blomning, desto värre är fiske

Algblomningar, särskilt blågröna sådana, kan vara tjocka och klibbiga som våt färg. Tjockleken på blomningen kommer att orsaka det motsatta fenomenet till det vi beskrev ovan.

I stället för att söka grundare vatten, i en tjock algblomning, kommer fiskar att störta djupare ner i vattnet för att andas. Du kommer inte att kunna fånga mycket av någonting på dagar som denna.

För att undvika algblomning, titta på din timing

Anledningen till att de kallas algblomningar är att alger sprids och sedan försvinner beroende på förhållandena. Tidigare på morgonen innan solen går upp är alger inte vanliga. Det är för svalt för algerna. Det är också sant efter att solen gått ner.

  Hur länge håller husbilsbatterier vid torrcamping?

När morgonen går upp och lyser under hela eftermiddagen kommer algblomningarna att börja växa i storlek.

Om du fiskar mycket tidigt på morgonen eller efter skymningen, dubbelkolla reglerna för din sjö innan du går.

Ändra din lockfärg

Brukar du använda mönstrad betesfisk som ditt konstgjorda bete? Kanske har du vanligtvis tur med ett gammaldags vitt bete.

Inte i blågröna alger-angripna vatten, det gör du inte. Du behöver ett bete som sticker ut mot de tjocka, färgglada algerna. Vi rekommenderar ljusare, uppseendeväckande nyanser som rosa, orange, chartreuse, svart, blått eller lila.

Bilder som visar förslag på beten att använda när det är en algblomning.  Vi rekommenderar ljusare, uppseendeväckande nyanser som rosa, orange, chartreuse, svart, blått eller lila.

Prova ett vibrerande eller reflekterande lock

Ett annat sätt att skära igenom larmet och få ditt bete uppmärksammat är att se till att det gör något för att fånga en fisks uppmärksamhet när fisken simmar bland en algblomning.

Till exempel kanske du provar en reflekterande sked lockaa snurrande bete, eller ett lockbete som framkallar vibrationer. Du kanske upptäcker att mer gös och bas simmar din väg som annars skulle ignorera din linje.

Ta din tid

Som vi nämnt tidigare minskar sikten i sjön under en algblomning. Fisken kan inte se riktigt lika bra, så om du rusar din lina åt det och det så kan du gå miste om ett bra fisketillfälle eftersom du gick för fort.

Oavsett din favoritfisketeknik, sakta ner den några steg. Du borde få bättre resultat.

Använd dofter till din fördel

Vi skulle inte rekommendera levande bete lika mycket när du fiskar i en algblomning, men du kanske kan använda levande bete för att ingjuta ett konstgjort bete med en tilltalande doft? Den aromen kunde locka fisken att bita.

Ät inte fisken

Hurra! Du fångade en hel del fisk idag bland algblomningen. Även om fisket var säkert skulle vi ändå inte rekommendera att du äter fisken du fångade. Det är bara ingen bra idé ur hälsosynpunkt.

Slutgiltiga tankar

Du kan fiska i en sjö under en algblomning i de flesta fall om inte blomningen är gyllene. Då dör sannolikt fisken av ändå. Blågröna alger kan innehålla cyanobakterier som kan vara dödliga för både fiskar och potentiellt människor, så tänk på det också.

Det är alltid bäst att få grönt ljus från din park- och rekreationsförening eller din lokala hälsoavdelning innan du fiskar i en algblomning. Var säker där ute!