Kan jag fånga en fisk med varmkorvar som bete?

Du hade packat allt du behövde för en fiskedag, eller så hade du tänkt. Mitt på morgonen upptäcker du, till din fasa, att du har slut på fiskebete. Vad du har till hands är några varmkorvar. Kan korv fungera som provisoriskt bete eller är det bättre att kalla det en dag?

Ja, du kan fånga fisk med varmkorv som bete, särskilt fiskarter som havskatt, karp, nordlig gädda och ibland blågäl. Lite varmkorv kan räcka långt, så skär av små bitar istället för att mata en fisk hela hunden!

Du kan inte tro att du kan använda korv som fiskebete, men du kan. I den här artikeln kommer vi att förklara krångligheterna med att göra just det. Vi kommer till och med att fördjupa oss i några andra konstiga betesval som kan fungera i ett nafs, så se till att du fortsätter läsa.

Kan du använda varmkorvar som bete för att fånga fisk?

Många fiskare tar med sig ett eller två paket varmkorv att äta till lunch under en lång dag av fiske. Utöver att fylla upp magen så att du kan behålla din koncentration, kan korv också fungera som bete om du upptäcker att dina maskar slingrar sig iväg eller att du underräknat betet du behöver för dagen.

Ja, det kanske låter helt osannolikt, men korv fungerar som fiskbete i alla möjliga scenarier. I sötvattendrag, om det finns en bit korv som guppar runt i vattnet, är det bättre att tro att en mängd olika fiskarter kommer simmande din väg (vi kommer att prata mer om vilka fiskarter det är i nästa avsnitt).

Även i saltvattenhamnar och vikar kunde man locka till sig fisk med varmkorv. När du fiskar till havs är framgångsfrekvensen försumbar, och vi tvivlar på att du skulle ha mycket tur med att fiska i havet med varmkorv, men de andra saltvattenkropparna är verkligen användbara. Heck, du kan till och med gå på isfiske med korv som bete. De är super mångsidiga!

Om du undrar när och var korv kom att vara ett betesalternativ är det svårt att säga. Deras användning som provisoriskt bete uppstod av nödvändighet när listiga fiskare som inte hade några andra alternativ bestämde sig för att prova något nytt. Att använda varmkorv var verkligen mer att föredra än att gå hem tidigt.

Varmkorvar är ett utmärkt val av bete för barn som kan bli utsläckta av levande maskar, insekter och små minnows. En varmkorv är bara mat, så det är mycket mindre läskigt att hantera. Allt som sagt, du bör inte gärna använda korv som bete för ofta. Det är en sak att få slut på andra betesalternativ, men eftersom korv är fulla av salt och biprodukter är de inte hälsosamma för fisk precis som att de inte är så bra för dig!

Vilka fiskar attraheras av varmkorvar?

Om du hoppas fånga en sofistikerad mängd fisk, så är det bättre att ha olika bete utanför korv. Du kommer bara att locka in så många fiskarter med korvarna, men ändå är det bättre än ingenting. Här är vad du kan förvänta dig att se på andra sidan av din fiskekrok.

  Alternativ till klätterskor som fungerar

Havskatt

Varmkorvsfiske och havskatt är synonyma. Anledningen till detta är att havskatt inte är så kräsna om sin diet. Som naturliga bottenmatare äter de kräftdjur, insektslarver, blötdjur, småfiskar och vattenväxter. För dem är en varmkorv som en sällsynt delikatess, så självklart kommer de att peta upp ur vattnet med de där långa morrhåren.

Vad vissa sportfiskare gillar att göra är att lägga vitlökspulver på en fiskekrok, eftersom havskatten gillar smaken av det. Pulvret kan också förhindra att korvbiten glider av kroken, så det har ett dubbelt syfte.

Karp

Om du vill ha en ännu större fisk än havskatten, prova att rulla in lite karp med korv. Karp föder inte som havskatt, men dess diet är liknande. Denna fiskart kommer också att få i sig växtmaterial, alger, blötdjur, kräftdjur, vattenlevande maskar, insekter och korv.

Northern Pike

Ofta finns den i norra halvklotets söta och bräckta vatten, den nordliga gäddan är en smal men tung fisk som kan nå 34 pund i vuxen ålder. De är möjligen de mest oklara när det gäller deras dieter av de fiskarter som vi har pratat om hittills. Enligt det här US Fish & Wildlife Service Fish and Aquatic Conservation sida, hade gäddan en gång ätit en vithövdad havsörn.

Vad denna fisk vanligtvis äter inkluderar vattenfåglar, röda ekorrar, smuss, sorkar, groddjur, fiskar och ryggradslösa djur. Om du tror att en nordgädda skulle snuva nosen på några korvbitar, skulle du ha fel. Mellan majssirap, kolhydrater, fläsk och nötkött i varmkorv, skulle en nordlig gädda gärna frossa i en.

Bluegill

Även om fiskare säger att de bara har haft måttlig tur med att använda varmkorvar som bete för att fånga blågäl, ser vi inte varför det inte skulle fungera. Liksom gäddan anses blågädan vara en opportunistisk matare. Visst, de kanske inte är lika ambitiösa med sina dieter, men blågälar äter lätt maskar, kräftdjur och insekter. Om blågillen inte biter för korvarna själva, har fiskare framgångsrikt använt korvbullar för att fånga blågäl, speciellt om bullarna är lite inaktuella.

Tips för att fånga fisk med varmkorv

Du måste själv se om du framgångsrikt kan fiska med varmkorv som bete. Innan du börjar, se till att du kollar in följande tips så att du inte slösar mat.

Använd billiga hundar

Det finns ingen anledning att plocka upp premium varmkorv om det enda syftet med maten är fiskbete. Fisk kan ha en varierad kost, men deras gommar är inte tillräckligt avancerade för att upptäcka de högkvalitativa varmkorvarna från de billiga. Du är bättre att spara de bättre hundarna åt dig själv och använda dollarbutikens varmkorv för fisken.

Mindre är mer

När du fiskar med varmkorv, behöver du aldrig använda hela hunden för en fisk. Det gäller även för större fiskarter som gädda och karp. Mät ut till den första knogen på tummen. En bit korv av den storleken är hur mycket du ska använda till bete vid enstaka tillfälle. Att skära eller slita isär korven i bitar så här liten kommer att få varje hund att hålla längre så att du får mer valuta för pengarna!

  Går zip-linjer någonsin sönder?

Endast vanliga hundar

Vi är säkra på att detta är en självklarhet, men snälla lägg inte några pålägg på korven du använder som bete. Det enda undantaget är att gnugga lite vitlökspulver på din fiskekrok för att fånga havskatt. Från kryddor till relish och pickles, påläggen bara späder ut kvaliteten på vattnet som andra fiskar och vattenlevande arter måste leva i.

När det gäller huruvida dina varmkorvar behöver vara vanligt nötkött, det är upp till dig. Kalkonhundar, ostfyllda hundar och till och med veganhundar kommer att ha märkbara förändringar i konsistens och fasthet, varav den sistnämnda är viktig när man betar korv. Fisken ska inte bry sig för mycket om vilken typ av varmkorv du använder, även om det är svårt att säga om köttätande fiskar biter för veganska varmkorvar.

Byt ut en Bobber mot korv

Bluegill, karp, havskatt och nordlig gädda är alla fiskbara med en bobber, men det behöver du inte när du använder en varmkorv. Ta av dig bobbern och rigga upp din korv istället. Om du behöver att korven ska vara fastare använder fiskare två metoder.

Den första är dubbelryggen, vilket är där du sätter korven på den andra delen av din diskantkrok. Om hullingen inte är inuti varmkorven, flytta den tills hunden är säker. Din andra metod kräver mer framförhållning. Två nätter innan din resa, piska ihop en sats Kool-Aid, vars smak inte spelar någon roll. Låt sedan varmkorvarna dra.

Resultatet blir hårda korvar. Kool-Aid kan göra korvarna mer attraktiva för fisken; du vet aldrig! Om du är riktigt tidspressad kan du blötlägga varmkorven en natt i stället för två, men de blir fastare ju längre de blötlägger.

Fiska inte i starka strömmar

Även om du blötlägger dina varmkorvar för att härda dem, är de inte lika robusta som andra typer av bete. Du vill inte att dina varmkorvar ska sugas bort av en stark ström. Vi nämnde tidigare att fiske i havet inte rekommenderas när allt du har för bete är varmkorv, men alla andra rörliga strömmar är inte det bästa valet heller.

Håll dina kast milda

Se även din teknik! Även i lugna vatten, om du kastar för kraftigt, kommer din korv att lossna från kroken och vara gratis mat för vilken turfisk som varmkorven råkar flyta framför. Även om det inte är en stor förlust eftersom det bara är en bit varmkorv, om fiskarna är mätta kommer de inte nappande.

Andra okonventionella betesval för att fånga fisk

Om du tycker att det är konstigt att fiskare använder korv som bete, så har vi inte ens skrapat på ytan av udda betesval än. Följande alternativ får korv att se väldigt tama ut i jämförelse!

  Vad är snöskoterisskrapor och när är de nödvändiga?

Tvål

Detta är överlägset det konstigaste betet eftersom det är oätligt, men tvål fungerar. Om du handlar efter ett specifikt märke rekommenderar fiskare Ivory tvål. Kanalmalar är hungriga på allt och allt, även om de inte ska äta det, så de slukar ivrigt tvål.

För att förbereda tvål för bete, värm upp en kniv och skiva en tvål av elfenben i rutor ungefär en tum styck. Se till att bitarna inte smulas sönder, eftersom de då är olämpliga att använda som bete.

Bortskämda räkor

Du kan förstå att använda färska räkor som bete, men bortskämda räkor? Även om lukten är helt motbjudande för dig, råkar fisken i den närliggande sjön eller bäcken tycka att lukten är ganska tilltalande. Det är bättre att fiska solo om du ska använda ruttet bete, eftersom dina fiskekompisar inte kommer att uppskatta det mycket.

Tootsie Rolls

Vi nämnde tidigare att korv innehåller socker, vilket kan vara en stor anledning till att så många fiskarter går på korvarna. Du kan alltid skippa nötköttet och bara mata fiskgodis direkt. Även om nästan alla typer av godis duger, behöver du en typ som kan sitta kvar på din krok som bete, så använd Tootsie Rolls.

Fiskögon

Nej, vi menar inte fiskögon som i en fish-eye kameralins, utan bokstavliga fiskögon. Nästa gång du fångar en fisk, ta bort ögonen och förvara dem i en behållare. Tillsätt lite salt för att bevara ögonens tillstånd. Öring, abborre och bas råkar älska fiskögon som ett lockbete, så om du kan komma förbi bruttofaktorn är ögonen värda att använda!

Frostade Mini-Wheats

Om du bara har en kort fiskedag inplanerad kan lite frukostflingor fungera som bete. Samma utgångspunkt gäller som att använda godis: spannmål är sött, så fisk gillar det. Alla spannmål kommer att bli blöta i vattnet förr än senare, men vissa spannmål är lite mer absorberande än andra, som Frosted Mini-Wheats.

Kattmat

Mjau! Om din katt inte kommer att hata dig för det, kan du alltid låna en burk av dess mat för att fånga lite fisk. Karp, havskatt och bluegill gillar smaken av kattmat. För att få maten i brukbart skick som bete, ta lite och kombinera det med kli tills du får en fuktig bit bete. Hundmat kan också fungera för dessa ändamål.

Marshmallows

Vi har hört talas om att steka marshmallows, men att använda dem som bete? Ja, det är ett alternativ om du är villig att göra det. Öring och solfisk älskar speciellt marshmallows. Din krok kommer bara att vara väldigt klibbig när du är klar med fisket för dagen.

Slutgiltiga tankar

Bete behöver inte bara vara maskar och småfiskar. Varmkorvar kommer att locka några stora fiskarter, inklusive karp och nordlig gädda. Du kan också använda okonventionella beten som marshmallows, kattmat, Tootsie Rolls och tvål om fisken bara inte biter annars!