Kan jag byta ut duschmunstycket i min lägenhet? (Besvarade)

Att byta duschmunstycke i ditt hem kan ha en enorm inverkan på vattentrycket, vatteneffektiviteten och hur mycket du tycker om att duscha. Om du är hyresgäst väcker detta flera frågor, inklusive följande:

Om du funderar på att byta duschmunstycke i din lägenhet, eller om du har undrat över någon av frågorna ovan, så är det här guiden för dig.

Jag har bott i 5 olika lägenheter under de senaste åren, och i den här guiden har jag sammanställt allt jag har lärt mig om att byta ut duschmunstycken som hyresgäst. Låt oss komma till det!

Kan man byta duschmunstycke i en lägenhet?

Okej, om du bor i ett hyreshus och vill byta ut ditt duschmunstycke är det första du behöver veta om du får byta duschmunstycke i din lägenhet.

Du kan i allmänhet byta duschmunstycke i en lägenhet, men du bör se till att behålla originalduschhuvudet och installera om det innan du flyttar ut. Innan du byter duschmunstycke bör du också kontrollera ditt hyreskontrakt för att säkerställa att det inte finns några klausuler som förbjuder denna typ av byte.

Det är den allmänna tumregeln, men självklart finns det alltid variationer. För att göra saker tydligare kommer jag att visa dig ett knep jag lärde mig för att kontrollera ditt hyreskontrakt för duschmunstycken. Låt oss dyka in i det härnäst.

Hur kontrollerar du ditt hyresavtal för regler för duschhuvud?

Låt mig inleda detta avsnitt med att säga att jag inte är advokat och att du inte bör överväga någon av denna information juridisk rådgivning. Dessutom kan språket i ett hyreskontrakt vara svårt att förstå och ibland föremål för tolkning.

Med det sagt finns det några steg som jag personligen tar för att se om min hyresvärd har några specifika regler som tydligt förbjuder byte av duschmunstycken. Så här gör jag:

  1. Öppna en digital kopia av mitt hyresavtal (om du har en digital version)
  2. Använd kortkommandot CTRL + F för att öppna ett sökfält i dokumentet
  3. Sök efter ”dusch” för att se om något dyker upp (det finns inget av ordet ”dusch” i mitt hyresavtal)
  4. Sök efter ”VVS” för att se om något dyker upp (det kommer sannolikt att finnas några stycken som säger något om VVS-installationer/inventarier)
  5. Granska alla klausuler som du har hittat och utvärdera deras innebörd

När jag skriver den här artikeln tittar jag på mitt faktiska hyresavtal när jag följer dessa steg. Det finns tre klausuler i hyresavtalet som innehåller ordet ”VVS”. Efter att ha läst dem alla skulle jag personligen känna mig bekväm med att byta ut duschmunstycket under mitt hyresavtal.

Klausulerna som nämner VVS verkar vara mer fokuserade på att använda och underhålla armaturer på lämpligt sätt, och det verkar som om det finns lite rörelseutrymme, så länge jag byter ut det ursprungliga duschhuvudet innan jag flyttar ut.

Använd ditt bästa omdöme, och du kan också be din hyresvärd om lov för att vara säker.

Se även  Smälter LEGO? Smältpunkt och tips för säker förvaring

Vid det här laget är det värt att nämna att en av anledningarna till att jag känner mig bekväm med att byta ut duschhuvudet, är att Jag har bytt ut ett lägenhetsduschhuvud tidigare och jag är övertygad om att jag kan göra det utan att orsaka någon skada (och min hyresvärd kommer förmodligen aldrig ens att märka det).

Om du är klar för att byta ut ditt duschmunstycke, men vill veta det rätta sättet att göra det för en lägenhet, kommer vi att täcka dessa steg härnäst:

Hur man byter duschmunstycke i en hyreslägenhet

1. Skaffa ett nytt duschhuvud

Det första du behöver göra är att skaffa ett nytt duschmunstycke för att ersätta det ursprungliga.

Du kanske undrar om alla duschmunstycken är lika stora. I allmänhet är beslagen som används för att installera duschmunstycken universella, men du kan lära dig mer om det i den här artikeln.

2. Ta ett par enkla verktyg

Medan du plockar upp ett duschhuvud kan du också behöva skaffa ett par verktyg (om du inte redan har dem). Här är vad du behöver:

  • Kanallåstång
  • Ytterligare en tång (eller en justerbar skiftnyckel)
  • Teflon tejp (rörmokare tejp)
  • Borste av något slag (en gammal tandborste är bra)
  • 2 små trasor eller trasor

När du har samlat alla dina verktyg kan du starta processen för att ta bort det ursprungliga duschhuvudet (utan att skada det).

3. Säkra duscharmen

Duscharmen är röret som kommer ut ur väggen. För att säkra den, placera en trasa runt röret och klämma fast din kanallåstång över trasan för att hålla duscharmen på plats.

Att rotera duscharmen kan orsaka läckor eller göra ditt duschhuvud sned. Det är därför du vill hålla det stadigt på plats när du börjar skruva loss originalduschhuvudet.

4. Skruva loss det gamla duschhuvudet

Medan du fäster duscharmen med en hand, placerar du den andra trasan över duschhuvudets bas. Sätt sedan din tång/skiftnyckel runt den. När du har ett hårt grepp börjar du rotera basen på duschhuvudet moturs.

Var verkligen försiktig med din tång när du gör detta, för att undvika repor eller bucklor på din hyresvärds duschmunstycke. Trasan hjälper till med detta, och var också försiktig så att du inte trycker eller drar för hårt. Ta det lugnt.

När du väl har gjort den första svängen eller två kommer duschhuvudet vanligtvis att sitta tillräckligt löst för att du kan lägga ner tången och skruva loss den för hand resten av vägen.

5. Spara det gamla duschhuvudet för utflyttning

När du har tagit bort originalduschhuvudet, förvara det någonstans säkert. Tidigare har jag bara förvarat dem under handfatet i badrummet.

Innan du förvarar det skulle detta också vara ett bra tillfälle att rengöra duschmunstycket om du vill vara en extra bra hyresgäst.

6. Ta bort smuts och tejp från duscharmen

Trådarna på duscharmen kommer sannolikt att vara smutsiga, och den kan ha gammal teflontejp på den eller inte. Om det finns teflontejp är ditt första steg att dra bort det.

När du har tagit bort någon tejp är det dags att bryta ut borsten och skrubba lite. Smuts och avlagringar kan förhindra en tät tätning, så du vill få duscharmens gängor snygga och rena för att undvika läckage och för att hålla vattentrycket högt.

Se även  Hur man tar bort silikon från plattor: steg-för-steg

Det kan också hjälpa att använda lite vatten för att lossa smutsen och för att tvätta bort saker som du redan har skrubbat loss. Jag satte lite vatten på min borste när jag rengjorde trådarna, och det hjälpte ganska mycket.

Så här såg det ut när jag städat klart. Inte perfekt, men jag har tagit bort smuts och smuts från rörgängorna.

7. Lägg till ny teflontejp

När gängorna på duscharmen är rena, då du Maj måste lägga till lite teflon tejp. Alla duschmunstycken kräver inte teflontejp, och vissa kanske till och med fungerar bättre utan. Så du vill kontrollera om det finns några specifika instruktioner om tejp för ditt duschhuvud.

Om det inte finns några instruktioner om tejp (eller om duschmunstycket inte kom med instruktioner), så skulle jag förmodligen gå vidare och använda några.

För att applicera teflontejp på duscharmen, vira 2-3 lager tejp runt röret så att det täcker gängorna. Få den nedre änden av tejpen så nära änden av röret du kan, om du placerar tejpen för högt på röret kommer den fortfarande att synas efter att du installerat det nya duschhuvudet.

8. Skruva fast det nya duschhuvudet

För att installera ditt nya duschmunstycke, rikta in basen på duschhuvudet mot duscharmens ände. Börja sedan rotera basen på duschhuvudet medurs för att fästa det.

Fortsätt att snurra basen på duschhuvudet med händerna tills det är fingertätt. Sedan kan du ge den ytterligare ett halvt varv eller så med din tång. Var dock riktigt försiktig, du vill inte dra åt för hårt.

Du bör också lägga en trasa mellan din tång och det nya duschhuvudet (precis som du gjorde när du tog bort det gamla) eftersom de ibland lätt repar sig.

9. Testa vattnet

När du har installerat det nya duschhuvudet är det dags att testa det. Gå ut ur duschen och slå på vattnet. Se om det finns några läckor eller problem.

Om det finns en läcka vid basen, så är det ett problem med tätningen. För att fixa det kan du försöka dra åt den ytterligare, eller göra om teflontejpen.

Om du använde ett gammalt duschhuvud (istället för att köpa ett nytt) finns det andra anledningar till att vattnet kanske inte kommer ut ordentligt. Du kan läsa den här artikeln för mer information om det.

Men om allt verkar fungera bra, är du redo att använda din dusch med det nya duschhuvudet. Det finns bara en sak till du behöver tänka på…

10. Innan du flyttar ut: Sätt tillbaka det gamla duschhuvudet

Du har bytt duschhuvudet framgångsrikt och du har gett din duschupplevelse en betydande uppgradering. MEN, det finns en sak till du måste göra innan du flyttar ut.

Det ursprungliga duschmunstycket är din hyresvärds egendom. Så du bör spara den någonstans i lägenheten, och installera om den innan du flyttar ut.

Se även  Kommer ett mindre duschhuvud att öka vattentrycket?

Detta är faktiskt jättebra för dig, eftersom du får ta ditt (förmodligen mycket snyggare) duschhuvud med dig till nästa lägenhet. Och nu vet du hur du installerar det själv!

Hur ofta bör du byta duschmunstycke

Ett duschhuvud bör i allmänhet bytas ut var 6:e ​​till 8:e månad. Och människor som bor i regioner med hårt vatten kan behöva byta ut sina duschmunstycken ännu oftare, på grund av frekvent uppbyggnad av mineralavlagringar.

Jag vet, jag vet, det här kommer förmodligen att låta galet. Och ärligt talat, vissa människor kommer ALDRIG att byta ut ett duschhuvud i sina liv.

Men för att hjälpa dig att få en tydligare bild av om du faktiskt behöver byta ut ditt duschhuvud, här är 5 saker att tänka på:

5 tecken på att ditt duschhuvud måste bytas ut

1. Lågt duschtryck

Om du har lågt vattentryck som kommer genom ditt duschhuvud kan detta orsakas av igensatta munstycken eller andra problem med duschmunstycket.

2. Droppar eller läcker

Om du har ett duschmunstycke som läcker eller droppar (när vattnet är avstängt) kan du ha en mängd olika problem. Till exempel:

  • Duschhuvudet kan vara löst
  • Du kan behöva ny teflontejp för att täta anslutningen
  • Det kan vara problem med brickan inuti duschmunstycket

Om du åtgärdar dessa problem, och duschmunstycket fortfarande droppar/läcker, så är det förmodligen något trasslat inuti själva duschmunstycket.

3. Mögel

Duschmunstycken kan mögla. Superbra, men det är sant. Om du märker att svart eller grönt smuts samlas på ditt duschhuvud, kan du ha ett mögelproblem.

Om ditt duschhuvud blir mögligt är det förmodligen en bra idé att bara byta ut det.

Du kanske också vill veta att duschmunstycken i plast tenderar att mögla lättare än duschmunstycken av metall. Så du kanske vill överväga det när du ska köpa ditt nästa duschmunstycke.

4. Personliga behov (eller preferenser)

Om din lägenhet har ett standardduschhuvud, men du behöver (eller bara vill ha) ett handduschhuvud med slangfäste, så är det en bra anledning till byte.

Andra exempel på duschmunstycken behov/preferenser skulle inkludera lågflöde (t.ex. vattenbesparande) duschmunstycken eller högtrycksduschmunstycken.

5. Föråldrad design

Sist men inte minst kanske du hyr en lägenhet med duschmunstycke som ser ut att vara från 60-talet.

Om duschmunstycket krockar med designen i resten av badrummet, eller om du bara inte gillar hur det ser ut, är detta ytterligare en anledning att överväga att byta ut duschmunstycket.

Relaterade frågor

Är hyresvärdarna ansvariga för glödlampor?

Hyresgäster (hyresgäster) är vanligtvis ansvariga för att byta glödlampor i sina hyreshus. Detta inkluderar inköp av nya glödlampor. Detta kan dock variera och du bör kontrollera ditt hyresavtal för de specifika förväntningarna. Till exempel föredrar vissa hyresvärdar att göra bytet själva.

Är hyresvärdarna ansvariga för luftfilter?

Hyresgäster förväntas vanligtvis byta ut luftfilter själva. Detta inkluderar köp av filter, även om många hyresvärdar kommer att tillhandahålla ett par extra filter som en artighet. Det finns dock vissa variationer och du bör kontrollera ditt hyresavtal för de specifika förväntningarna.

Lämna en kommentar