Kan jag byta lampor i en lägenhet eller hyra?

När du hyr ditt hem kan det vara svårt att veta vad du kan (eller inte kan) ändra, och en vanlig fråga bland hyresgäster är ”kan jag byta armaturer i en lägenhet?”

Du kan i allmänhet byta armaturer i en lägenhet, så länge du sätter tillbaka originalarmaturer innan du flyttar ut. Med det sagt har olika hyresvärdar olika policyer, och du bör alltid kontrollera ditt hyresavtal (eller direkt med din hyresvärd) innan du gör betydande ändringar.

Okej, nu när vi har täckt den allmänna tumregeln, låt oss gå igenom de andra detaljerna du behöver veta för att ändra de fula gamla armaturerna!

1. Att välja rätt ljusarmatur

Nu när du har bestämt dig för att byta armaturer måste du först utforska vilka typer av armaturer som finns tillgängliga. Tänk på att lägenheter vanligtvis erbjuder begränsat utrymme och att välja optimala belysningsarmaturer kan göra stor skillnad i ett rum. Några alternativ att överväga är:

Infällda fixturer

En infälld armatur är i grunden en kupolformad armatur som monteras i plan i taket. Det finns också semi-infällda armaturer som hänger precis under taket.

Det kan vara den typen av armaturer som redan hänger i din lägenhet. De är vanligtvis relativt billiga och tenderar att vara standardarmaturen som hyresvärdar väljer.

Denna typ av belysning ger en illusion av högre tak, vilket gör att rummen ser större ut. Dessa fungerar bra för i stort sett alla rum i ditt hem.

Lampetter

En lampett är en typ av armatur som fästs på en vägg på ett sätt som endast använder väggen som stöd. Ljuset är vanligtvis, men inte alltid, riktat uppåt och det har ingen bas på marken. De kan användas för att ge allmän rumsbelysning, men används mestadels dekorativt eller för accentbelysning.

Lampetter installeras vanligtvis i par för att ge balans, men det finns ingen egentlig regel. Om du bara har möjlighet att hänga en så är det också ok. De är idealiska i ett badrum för att spara utrymme för fåfänga.

Ibland hängs de i sovrummet, i form av svängarmslampetter, placerade bredvid sängen för att ge en källa till arbetsbelysning och spara lite nattbordsutrymme.

Se även  Kan du hyra två lägenheter samtidigt?

Spårbelysning

Spårbelysning är en av de mest effektiva ljuskällorna för ett litet bostadsutrymme. Den ger yt- eller accentbelysning utan att det ska behövas för många golv- eller bordslampor. Eftersom det finns många heads on track-armaturer har du möjlighet att medvetet rikta ljus dit det behövs.

Fördelen med spårbelysning är att den bara kräver en installation. Det är ett bra alternativ när du behöver mycket ljus i ett kompakt utrymme.

När du bestämmer vilken typ av armatur du vill hänga i varje rum i ditt nya hem, är det fördelaktigt att bestämma vilka aktiviteter som ska utföras i varje rum och vilken typ av ljus som kommer att krävas. Det finns 3 olika typer av ljus som var och en används för ett specifikt ändamål.

2. Olika typer av ljus

Bakgrundsbelysning

Den huvudsakliga ljuskällan i varje rum kallas allmänt eller omgivande ljus. Denna typ av belysning ger ett rum med övergripande belysning.

Det kan syfta på naturligt utomhusljus som kommer in genom fönstren, eller normal rumsbelysning som kommer från taklampor eller bords- och golvlampor. Omgivande ljus ger rummet ett jämnt fördelat ljus för utrymmet.

Uppgiftsbelysning

Arbetsbelysning ger extra ljus för specifika uppgifter i ett rum som redan kan ha omgivande eller allmän belysning. De flesta rum i en lägenhet är tillräckligt små för att en, eller till och med två, armaturer ska ge tillräckligt med ljus.

Ibland är det fördelaktigt att ha en lampa på skrivbordet eller sidobordet för fokuserad läsning, eller kanske någon under bänkbelysning i köket för saker som att mäta när man lagar mat. Arbetsbelysning är ett bra alternativ när man vill förbättra funktionaliteten i ett rum.

Accentbelysning

Accentbelysning används för att dra fokus direkt till ett visst område eller objekt. Kanske har du konstverk, växter eller till och med en bokhylla som du skulle vilja uppmärksamma. Det perfekta sättet att uppnå denna effekt är accentbelysning.

Se även  Kan ånga släcka en rökdetektor?

Detta kan uppnås med levande ljus, spårbelysning eller ibland till och med lampetter. Accentbelysning används mest för att skapa visuellt intresse i ett rum.

När du har bestämt dig för vilken typ av belysning du behöver i varje rum, måste du också välja de specifika glödlampor du planerar att använda. Låt oss täcka glödlampor härnäst.

3. Att välja den perfekta glödlampan

Om du nyligen har handlat i någon butik som säljer glödlampor har du förmodligen insett att det finns en ganska stor och förvirrande glödlampsavdelning.

När du väl har valt dina nya armaturer är det viktigt att utrusta dem med precis rätt glödlampa för att säkerställa att du får det bästa ljusresultatet.

Här är några snabba tips om val av glödlampor och vad de betyder, så att du inte behöver spendera hela eftermiddagen i glödlampssektionen för att försöka förstå detaljerna på varje låda.

Färg på lampan

Färgen på glödlampan bestäms med hjälp av Kelvin temperaturskalan. Lägre kelvintal betyder mer gult ljus, högre kelvintal gör ljuset vitare respektive blåare.

  • Soft White är i det gulaktiga sortimentet och är perfekt för sovrum, vardagsrum eller hålor
  • Varmvitt är mellan det gulaktiga och vita området och trevligt för kök och badrum
  • Klart vitt är mellan det vita och blåa området och fungerar bra i kök eller badrum med krom eller vit armatur
  • Dagsljuset är i det blå intervallet och fungerar bra för läsning

Wattal

Varje lampa eller armatur som du köper till ditt hem bör levereras med instruktioner som ger maximal effekt.

Du kan välja vilken ljusfärg du gillar bäst. Men när du väljer wattal, se till att följa det rekommenderade betyget för att förhindra att din armatur överhettas och eventuellt fatta eld.

Nu när vi har behandlat armaturer, typer av belysning och glödlampor, låt oss ta upp dina alternativ för hur du byter dina armaturer.

4. Hur man byter en ljusarmatur

Det säkraste alternativet för att byta en armatur är alltid att ringa en elektriker. Men om du väljer att byta dem själv, se till att göra det säkert och stäng av elen.

Se även  Kan du sätta en mikrovågsugn på ett kylskåp, i ett skåp och mer?

Här är 5 grundläggande steg för att hjälpa dig att byta armaturer:

  1. Göra Säker strömmen är avstängd
  2. Ta bort den gamla fixturen
  3. Leta reda på de vita (neutrala), svarta (ström) och gröna eller nakna (jorda) ledningarna och ta bort trådmuttrarna
  4. Fäst dessa trådmuttrar på den nya fixturen
  5. Fäst den nya armaturen i taket eller väggen

För att få en tydligare uppfattning om hur det här fungerar tyckte jag att den här korta videon var väldigt användbar:

Slutsats

Kom alltid ihåg att en investering i kvalitetsbelysning kommer att ha en enorm inverkan på den övergripande känslan och utseendet på ditt utrymme. Om ditt hyresavtal/hyresvärd tillåter dig att ändra belysning och armaturer i din lägenhet, kan det vara ett bra sätt att anpassa ditt hem för att göra det mer bekvämt och inbjudande.

Ta reda på vad som kompletterar resten av din inredning och använd det för att hjälpa dig sätta rätt ton. Var inte rädd för att använda mer än en ljuskälla i varje rum. Flera lager av ljus kan vara precis vad du behöver för att skapa den perfekta atmosfären.

Du kan använda en mängd olika bordslampor, golvlampor och armaturer för att få ditt hem att kännas extra mysigt. Glad belysning????

Relaterade frågor

Kan jag byta kran i min lägenhet?

Att byta kran i din lägenhet är en fråga du bör diskutera direkt med din hyresvärd. De kanske inte godkänner, med tanke på att om det görs felaktigt kan du orsaka betydande skada. Därför är det ingen bra idé att riskera att byta kran utan skriftligt tillstånd från din hyresvärd.

Är hyresgäster eller hyresvärdar ansvariga för att byta glödlampor?

Hyresgäster (hyresgäster) är vanligtvis ansvariga för att byta glödlampor i sina hyreshus. Detta inkluderar inköp av nya glödlampor. Detta kan dock variera och du bör kontrollera ditt hyresavtal för de specifika förväntningarna. Till exempel föredrar vissa hyresvärdar att göra bytet själva.

Lämna en kommentar