Kan jag äta fisk ur en sjö under en algblomning?

Algblomningen gjorde det visserligen svårt att fånga några fiskar, men du rullade in några fantastiska som du är sugen på att äta. Sedan igen, på grund av algerna, vet du inte hur välsmakande fisken är. Kan man äta fisk som kom upp ur en sjö under en algblomning?

Att äta fisk ur en sjö under en algblomning är inte den klokaste idén. Även om ingen är känd för att ha blivit sjuk av det (ännu), kan toxiner från alger byggas upp i en fisks vävnad och inre organ, vilket kan vara farligt för mänsklig konsumtion.

Du har säkert många fler frågor om du kan äta fisk som fångats i en sjö under en algblomning. Tja, oroa dig inte, eftersom vi har svaren, så se till att du fortsätter läsa! Du vill inte missa det.

Vad är en algblomning egentligen?

Okej, så det första är först. När vi nämner en algblomning, exakt vad pratar vi om?

En algblomning eller algblomning uppstår när cyanobakterier snabbt samlas i vattnet. Dessa blomningar kan förekomma i marint vatten eller sötvatten.

Pigmentet från algerna i så stora mängder kommer att färga det översta lagret av vattnet. Ibland kommer färgen att vara en sjuklig grön nyans, och andra gånger är nyansen en djup, rik blå. Och så är det dina gyllene alger från prymnesium parvum-bakterier.

Tabell som visar skillnaden mellan blågröna alger och guldalger.

Algblomning sker inte bara. Näringsföroreningar eller gödselavrinning (liksom andra orsaker) kan avsätta stora mängder fosfor och/eller kväve i vattnet. Dessa näringsämnen främjar algtillväxt.

När en algblomning inträffar påverkas ekosystemet som lever under blomningen, från de största varelserna ner till de minsta.

Blomningen hindrar solljuset från att filtrera genom vattnet och kan därmed sänka vattnets syrenivåer.

I vissa fall kan en algblomning till och med släppa ut gifter i sjön eller andra vattendrag.

Dessa skadliga algblomningar, som de kallas, kan döda fiskar. Den lokala vattenförsörjningen kan också påverkas.

De flesta sportfiskare som fiskar i en algblomning kommer att göra det under en cyanobakteriell blomning när blågröna alger sprids.

Du kan säga att din favoritsjö har en blågrön algblomning eftersom färgen kommer att vara en blandning av dessa två nyanser.

  Vart ska man gå på isfiske nära Salt Lake City, Utah

Innan vi går in på om det är säkert att äta fisk du har fångat, kolla in vår andra artikel, ”Kan jag fiska i en sjö under en algblomning?”

Är det säkert att äta fisk ur en sjö under en algblomning?

Nu när du bättre förstår vad en algblomning är, för det oss tillbaka till din huvudfråga. Kan man äta fisk från en sjö man fångade under en algblomning?

Vi ska inte ljuga, det är en risk.

Vissa fiskarter har en högre nivå av toxinerisk än andra. Till exempel spenderar steelhead, lax och andra anadroma fiskar inte tillräckligt länge i sötvatten från saltvatten för att bygga upp gifter på en mycket hög nivå.

Det gör fiskar som har tillbringat hela sitt liv i sötvatten.

Enligt Oregon Department of Fish & Wildlifeingen har rapporterat att han blivit sjuk av att äta fisk som fångats under en algblomning.

Men bristen på forskning inom detta område om vad konsumtion av fisk kan göra för människors hälsa betyder dock att du tar en chans.

När allt kommer omkring kan algblomningen i din närliggande sjö vara en skadlig algblomning, vilket innebär att gifter kan ha sipprat ner i vattnet.

Vidare har bevis visat att vissa alggifter kan komma in i en fisk internt. Där kan toxinerna ligga kvar i njurarna eller levern samt i fiskens vävnad.

Är dessa exakt vanliga fiskdelar för den genomsnittlige personen att konsumera?

Jo, en fisks filévävnad eller muskel är en av de mest eftertraktade, men ingen annan vävnad är det.

Oregon Department of Fish & Wildlife noterar att, enligt forskning, att fiskfilévävnad ”påverkas mindre av alggifter.”

Så vad betyder det? Filévävnaden kan ha alggifter, och kanske inte. Det är ett skitsnack.

Bara för att ingen har rapporterat att man blivit sjuk av att äta fisk som fångats från en sjö eller algblomning betyder det inte att det inte har hänt eller inte kunde hända.

Kanske en person som blev sjuk av alggifter kritade upp det till matförgiftning snarare än algblomningen.

  Är parasailing roligt? Vad du ska ta med för att göra det bättre

Kanske kände de inte till rätt rapporteringsmyndighet, så de rapporterade bara inte händelsen. Det är svårt att säga säkert.

Därför måste vi återigen påminna dig om att även om du kan äta fisk från en sjö under en algblomning om du vill, så gör du det på egen risk och med risk för att någon annan äter fisken med dig.

Hur man förbereder en fisk att äta som du fångade under en algblomning

Du har funderat mycket på det, och fisken du fångade från sjön – algblomning eller inte – är alldeles för lockande för att låta bli. Du vill laga det!

Här är några förberedelser och matlagningstips som vägleder dig.

Använd handskar när du hanterar fisken

Du kan inte säkert veta om en fisk som du fångade ur en grönblå algblomning är giftig, så det är bäst att behandla alla fiskar som de kan vara och vidta lämpliga försiktighetsåtgärder.

Du bör alltid bära skyddsgummihandskar när du ska avhuda och avbena fisken. Du vill inte att fisken ska få direktkontakt med din hud.

Du kan lämna huden på dig om du vill

Även om många människor kommer att avskinn en fisk som en del av att förbereda den, är det inte alla sportfiskare som gör det.

Fiskskinn är en bra källa till E-vitamin, omega-3-fettsyror och protein.

När huden är frisk kan den ge olika fördelar för människor, inklusive friskare hud, bättre hjärthälsa och ännu mer muskeltillväxt.

Lyckligtvis har all forskning om effekterna av algblomningar på fisk nått samma konsensus.

Oavsett om du tar bort skalet på en fisk före tillagning, gör det inte fisken i sig mer giftig.

Du kan röka en fisk med skinn, tillaga den eller förbereda den som du vill utan att oroa dig mer än en fisk utan skinn från en algblomning.

Rengör filéerna före tillagning

Även om vi hoppas att du skulle göra detta ändå, när du förbereder fiskfiléer bör du skölja av dem innan du tillagar dem.

Allt du behöver är lite vatten för detta, och alla föroreningar på filén bör vara borta.

  Var kan man hyra vattenskoter i Waikiki (och vem har det bästa priset!)

Skär inte in i organen när Prförbereder fisk

Naturligtvis, innan du kan komma till filéerna måste du skära igenom organen, fettet och (valfritt) huden.

När du gör detta, hantera din kniv särskilt försiktigt runt organen, var särskilt försiktig för att undvika att skära i dem.

Om du skär in i organen kan du utsätta resten av fisken för algblomningsgifter inuti. Det kan förorena tidigare rena delar av fisken, såsom skinn och filéer.

Hur många fiskar från algblomning kan du äta?

Du tog in ett stort drag när du fiskade under den senaste algblomningen. Din sjö bara kryllade av fisk den dagen.

Du vill kanske äta mer än en av de fiskar du fångade, men nu när du vet att algerna kan vara giftiga är du inte säker på hur du ska gå tillväga, om alls.

Om du begränsar konsumtionen till högst två måltider av fisk som utsätts för en blågrön algblomning varje vecka, så borde du vara okej.

Om du överskrider den gränsen kan du riskera att ackumulera gifter i ditt system.

Även om det är oklart hur effekterna på människors hälsa skulle se ut eftersom forskningen inte har gett oss den informationen, kan vi bara gissa.

Du kan potentiellt sluta med neurologiska eller leverskador, men detta skulle ta att äta mycket algblommande fisk under en lång period. Tänk också på att detta bara är gissningar.

Slutgiltiga tankar

Även om fiske i en algblomning är en sak, är det en helt annan sak att äta fisken du fångade i en sjö under en algblomning.

Du tar din hälsa i egna händer när du äter fisk från en algblomning. Bara för att det inte har rapporterats några fall av sjukdom betyder det inte att fisken inte kunde innehålla gifter.

Nivåerna kanske inte är tillräckligt höga för att påverka din hälsa negativt, speciellt om du begränsar din konsumtion.

Vi hoppas att det här inlägget fungerar som en tankeställare nästa gång du fångar fisk från en sjö under en algblomning!