Kan jag använda ost som fiskbete?

Din fiskekompis skulle ta med betet, men de trodde att du skulle ta med det. Nu har ingen det. Du brydde dig inte om att packa några bobbers eller jiggar eftersom du trodde att du inte skulle behöva det. Måste du ställa in din fiskedag eller kan du använda något från din kylare som bete som ost?

Ja, ost är ett smart betesalternativ i ett nafs och något som sportfiskare har förlitat sig på länge. Starkare luktande ostar kommer att få en större reaktion än mildare ostar eftersom fisken kan lukta dem. Havskatt, öring, blågill, skivstång, sutare, karp och färna är särskilt sugna på att äta ost!

Va, du hade aldrig trott att ost var ett användbart fiskbetealternativ, men nu när du vet är du sugen på att prova det. Då har du kommit rätt. I den här artikeln kommer vi att prata om vilka typer av ost du ska lägga på din fiskelina och hur du gör det. Fortsätt läsa!

Kan du använda ost som bete för att fånga fisk?

Scenarierna som beskrivs i introt är en tillräckligt vanlig svårighet för fiskare och kvinnor. Om du inte glömt betet direkt, kunde du ha räknat fel hur mycket du skulle behöva, och du springer ut halvvägs under en dag med fiske. Men när fisken biter är det sista du vill göra att styra båten till land.

Att använda människors mat som bete är allmänt gynnat bland sportfiskare. Av all mat du kan glida på din krok är ost bland de mest populära valen, och det finns några anledningar till det.

För det första är ost vanligtvis inte för dyrt. Den är också lättillgänglig så att du kan fiska med den hela året, även under de tider på året då du kanske inte kan hitta levande bete.

Om du kan är det alltid bättre att använda maskar, elritsa och annat levande bete som är avsett för fisk än att det är ost. Även om ost inte är mättad med salt som korv och skinka (som vi har skrivit om båda två nyligen), är mejeriprodukter inte en normal del av en fisks kost. Enstaka användning bör dock vara okej.

  Fördelarna med att bära en löparhatt

Vilka sorters ostar är lämpliga som fiskbete?

Tänk om du har ganska raffinerade smaker när det kommer till ost och den sorten som finns i din smörgås är ganska vass eller syrlig? Det är okej! Det går också bra om du gillar illaluktande ost eller mildare ost.

Kort sagt, fisk kommer att gå för alla typer av ost du använder som bete. Men ju starkare osten luktar, desto mer fisk kan du locka till dig. Här är några typer av ost att överväga att använda.

Cheddarost

En klassisk hårdost, du älskar skärpan i cheddar, men du är inte den enda. Fisk kommer bitande för denna ost tack vare dess starka smak. Även om lukten av cheddar inte är den starkaste, kan fiskar lukta det tillräckligt bra för att de ska fångas lättare om du sätter lite cheddar på linan.

Blå Stilton ost

Blåmögelost är visserligen en förvärvad smak, men gillar man stiltonvarianten är den säkert tillräckligt stark för att få fisket att bita ihop. Denna ost är dock dyrare än cheddar, speciellt om du får din importerad.

Dansk Blåmögelost

Om du letar efter mer prisvärd ädelost kan du alltid prova den danska varianten. Detta ser mycket ut som stilton blåmögelost men med en skarp och syrlig smak. Fisken kommer säkert att njuta av det!

Vilka fiskar attraheras av ost?

Om du använder ost som fiskbete, vilken typ av fisk kan du förvänta dig att rulla in resten av dagen? En stor lista med fisk gillar ost; här är hela listan.

Bullheads

Bullhead är en typ av havskatt, och så, som alla havskatter, kommer den att äta nästan allt du ger den. Ja, det inkluderar ost. Du hittar tjurhuvuden i sjöar, floder och dammar med låg syrehalt och bräckt vatten. Deras kost består vanligtvis av kräftor, frukt, spannmål, mindre fiskar, insekter och döda varelser, så ost är ett välkommet avbrott.

Öring

Det vattnas alltid i munnen för en utsökt bakad öring. För att öka dina chanser att fånga denna fisk, prova lite ost som bete. Detta kan bara vara att föredra framför denna fiskart än de levande majsmaskarna eller vaxmaskarna du vanligtvis använder.

  Är sammansatta bågar lagliga i New York City?

Bluegill

Som en typ av panfish är bluegill tillräckligt stor för att din mage blir full när du lagar dem till middag. Innan dess måste du fånga den här blåfärgade fisken, och ost kan vara bara betet för att hjälpa dig göra det.

Barb

Skivstången är en sötvattensfisk som lever i långsamt gående floder med steniga golv. Visserligen är det svårt att rulla i en skivstång eftersom de är ganska starka och kommer att bekämpa dig varje tum av vägen. Du kanske kan lugna en särskilt tuff skivstång genom att lägga till lite ost på din fiskekrok.

Sutare

Ibland kallad doktorfisk, sutare gynnar vatten med leriga eller lera substrat och massor av vass och annan växtlighet att gömma sig i. Genom att fiska med ost som bete kan du locka ut och fånga mer sutare!

Karp

Även om karp är en ganska vanlig fisk, är det ändå alltid en bra känsla att rulla in något över ingenting, så karp duger. Prova att använda ost som valfritt bete och se om du blir mer karpbitande än vanligt.

Chub

Chub äter vanligtvis alger, vattenlevande insektslarver och djurplankton. Från storögd färna till färna i sjön, denna fisk uppskattar en shakeup i kosten, och det är precis vad ost är. Kul fakta: du kan använda själva sjöfärnan som bete för större fiskar!

Tips för att använda ost som fiskbete

Okej, du har lite ost och du är nyfiken på om du kommer att få fler drag på din lina när du väl använder den som bete. Se till att du följer dessa tips!

Rulla mjukare ost till en boll

Mjuk ost som ädelost kan inte gå på din fiskekrok som den är. Istället måste du rulla den i handflatan eller mellan två fingrar tills den blir fastare. Placera sedan ostbollen på din krok och tryck ner den så att spetsen på kroken är synlig.

Använd bitar av hårdare ost

Om du fiskar med cheddar kan du inte precis rulla den till en boll. Bryt istället av en fast bit och sätt den på kroken. Återigen vill du ha krokens spets oskymd.

  Var kan man köpa innerslangar för pulka

Gör ostpastabete

Tänk om allt du har till hands är supermjuk ost som färskost? Du kan göra det som kallas ostpastabete.

Kombinera färskosten med lite bröd, rulla och blanda i handen tills den blir pastaliknande. Vissa fiskare och kvinnor lägger till smakämnen som paprika eller curry för att göra ostpastabetet ännu mer oemotståndligt för fisk.

Ingen ost? Inga problem! Dessa andra smörgåsingredienser kan fungera som bete

Om du inte packade någon ost till din smörgås idag, betyder det inte att du inte kan använda annan mat som bete. Dessa delar av din smörgås kommer att locka alla sorters fisk.

Bröd

Vi har pratat om att använda bröd som fiskbete i flera artiklar, men det är värt att nämna igen här bara för att det är så effektivt. Du kan göra den till markmassa med färskost som vi beskrev i förra avsnittet eller rulla den till en degboll och skjut den på din krok.

Ett stort utbud av fiskar älskar bröd som bete, inklusive mullet, karp, vanlig shiner, pumpafrön, blågill och crappie.

Skinka

Om du missade vårt inlägg om skinka som fiskbete, gå tillbaka och läs det! Skinka är fruktansvärt hög i natrium och konserveringsmedel, men det är ett bra val för fiskbete om du inte har något annat till hands.

Kyckling

Havskatt älskar ost, men nästan lika mycket gillar de kyckling också. Det är allt fett och fett från huden, så släng inte kycklingskinn även om du inte vill äta dem. Du kan också använda kycklingkött, men skinnet sitter lättare på fiskekroken.

Tomat

De flesta vilda fiskar äter alger, så det borde inte komma som någon överraskning att tomater och andra grönsaker är välsmakande. Du kanske kan fånga fiskarter som storhuvudkarp och silverkarp med lite greener.

Slutgiltiga tankar

Ost som fiskbete kan tyckas vara ett okonventionellt val, men tillsammans med bröd är det en av de mest populära matvarorna att använda när levande bete inte är tillgängligt. Kom ihåg att ju luktare ost, desto bättre!