Kan jag använda en vanlig panna över elden?

Små öringar tillagas i pannan på en lägereld

Camping är verkligen en rolig aktivitet, men man måste köpa mycket grejer för det. Finns det något sätt att du kan hoppa över att köpa campinggrytor och -pannor och bara använda det du redan har?

Användning av en vanlig panna över eld rekommenderas inte. Normala kokkärl är inte konstruerade för att tåla värmen från en eld, så de kommer sannolikt att skadas och/eller släppa ut metall och kemikalier i maten. Det är också svårare att förhindra att maten brinner och att rengöra kastrullen om den används över eld.

Det finns många anledningar till att det är en dålig idé att laga mat med en vanlig panna över värme, och det finns många alternativ för kokkärl som fungerar mycket bättre. Låt oss dyka in!

Varför fungerar inte vanliga kokkärl över eld?

Den främsta anledningen till att vanliga kokkärl inte fungerar för matlagning över eld är för att de är det inte designad för den värmenivån. Normala kokkärl är designade för spisar, inte eldar. Den högsta temperaturen en elektrisk spis når är vanligtvis mellan 400°F och 500°F. Det betyder att vanliga kokkärl bara ska klara den värmen. En medelstor lägereld kommer att finnas kvar 900°F, och en större eld kan nå 2000°F. Detta är en betydande skillnad. Den extrema värmen från en eld kan orsaka flera problem om du använder en vanlig panna istället för en som är avsedd att användas över en lägereld.

Materialet som pannan är gjord av är inte särskilt motståndskraftig mot värmen från en eld, vilket kan få pannan att brinna eller till och med smälta. Även om du fortfarande kan använda pannan på elden efter tillagning, kommer den förmodligen att vara täckt av brända delar. Du kommer förmodligen att behöva byta ut pannan, speciellt om du lagar mat med den mer än en gång över elden. Om du försöker spara pengar genom att inte köpa kokkärl gjorda speciellt för camping, kommer du inte att göra det eftersom du kommer att behöva byta ut pannan och köpa campingutrustning ändå.

  2-takts bränsleförhållande: Ett användbart diagram för din motorcykel

Vanliga kokkärl kan, när de utsätts för höga temperaturer utsläpp av metall och kemikalier. Dessa metaller och kemikalier kan hamna i din mat. I bästa fall kan detta få din mat att smaka metalliskt och förstöra smaken. I värsta fall kan du få i dig farliga kemikalier. Detta skulle vara särskilt illa när man campar, eftersom alla sjukhus sannolikt skulle vara långt borta. Detta problem är särskilt illa om du använder en panna med en non-stick lager. Non-stick-pannor är bra på den reglerade värmen från en spis, men om de utsätts för den extrema värmen från en eld, kommer non-stick-beläggningen att smälta. Denna beläggning är gjord av skadliga kemikalier som kommer in i din mat och gör dig sjuk.

En kamin har både lägre temperaturer och förmågan att styra mängden värme den avger. Kokkärl som är säkra att använda över en lägereld tenderar att avge värme långsammare så att maten inte utsätts för all värme på en gång, vilket efterliknar effekten av en spis. Vanliga stekpannor har dock inte samma effekt, så det är mycket lättare att bränna maten.

Matlagning på elden gör att mer rester fastnar på en panna än matlagning på en spis. Detta gör rengöring av pannan mycket svårare, eftersom det kräver mycket mer skrubbning. Lägereldsgrytor är designade för att vara lättare att grovskura för att bli av med dessa rester. Men om du skrubbar en vanlig panna för mycket blir dess botten grov och ojämn, vilket gör den ännu svårare att rengöra i framtiden. Du kan också repa pannan.

Vanliga kokkärl är helt enkelt inte designade för att utsättas för den intensiva värmen från en eld. De andra problemen härrör alla från denna underliggande brist.

  Genomsnittlig kostnad för att få en basbåt vinterklarerad av en mekaniker

Vilken typ av pannor fungerar?

Laga mat på lägerelden

De flesta campingpannor är gjorda av titan eller gjutjärnäven om vissa är gjorda av specialbehandlat aluminium eller rostfritt stål.

Här är några matlagningsset för lägereld som är väl recenserade på Amazon:

De flesta klagomål om campingkokkärl är att de är för små och inte har en non-stick beläggning. De flesta campingkokkärl är små eftersom de måste vara lätta att bära och transportera. Det är inte en non-stick beläggning eftersom en non-stick beläggning är farlig att använda över eld. Tänk på att campingkokkärl du köper kan vara på den lilla sidan och svåra att rengöra.

Finns det sätt att säkert laga mat på en eld med en vanlig panna?

Det finns sätt att laga mat över eld med en vanlig panna utan att förstöra pannan eller maten. Du måste bara vara mer försiktig.

Använd aldrig en non-stick panna över eld. Denna beläggning är farlig om den smälter, kommer in i maten och förtärs. Använd också bara en kastrull med metallhandtag. Plast- eller gummihandtag kommer med största sannolikhet att smälta när de utsätts för värmen från en eld. Var försiktig så att du inte rör det uppvärmda metallhandtaget med din bara hud.

De vanligaste kastrullerna är gjorda av aluminium eller rostfritt stål och kan användas över eld om man är försiktig och bygger upp elden strategiskt. Dessa typer av kokkärl är inte designade för att tåla så mycket värme, så du måste höja pannan något sex till åtta tum över elden istället för att placera direkt i elden. Överväg att köpa något som gör att du kan hänga din panna över elden, eller bygga något själv. Du bör också hålla ett öga på maten; du kan inte bara låta det koka.

  Resevagnskostnader: En lista över aktuella priser för populära modeller

Om din panna är tillräckligt hög över elden bör den vara säker nog att använda eftersom det blir mindre värme. Det kan dock vara säkrare att helt enkelt köpa en eldpanna att använda.