Kan jag använda en påstrykningslapp för mitt tält?

hål i tältet
Bättre fixa det här hålet innan det blir större…

Med alla äventyrstält tillåter oss att göra, är det inte konstigt att ditt tält kommer att samla hål med tiden. Hål kan uppstå av olika anledningar, till exempel från stenar, vassa kvistar, eller till och med från att sträckas och dras från att flytta runt. Jag visste inte så mycket om hur man reparerar ett tält om det fick hål i det, så jag delar med mig av mina forskningsresultat här:

Kan jag använda en Iron-on Patch för mitt tält? Iron-on patch-kit finns för canvas-tält, men påstrykningslappar bör aldrig användas för ett nylontält på grund av nylons låga smältpunkt.

Så betyder det att vi nylontältägare (jag antar att det är de flesta) har tur? Det visar sig att det finns några alternativ för varje tältägare som jag kommer att gå igenom i resten av det här inlägget.

Strykplåster för canvastält

Canvastält är dyrare och kommer sannolikt att hålla längre än sina motsvarigheter i nylon, så det är helt vettigt att göra reparationer när du kan för att få ut det mesta av ditt canvastält. Om du har ett hål kan du använda olika lappmetoder för att fixa det till ditt duktält, inklusive ett lappsats för strykning.

Hur man applicerar en påstrykningsplåster

Vad du behöver:

 • Ett strykjärn
 • En lappsats för strykning

Iron-on lappar fungerar genom att applicera värme med ett varmt strykjärn på din lapp, som smälter ett lim och förseglar plåstret direkt på ditt canvastält. Det är viktigt att rengöra ytan du ska lappa för att säkerställa att det inte finns några främmande bitar som kan störa lappen.

Detta företag är specialiserat på påstrykningslappar för canvastältoch har även exakta steg-för-steg-instruktioner om hur du ansöker.

Du kan definitivt använda generiska canvastyg påstrykningslappar som inte är specialiserade för tältanvändning, men materialet kommer inte att ha samma väderbeständiga behandling som ditt tältmaterial, så du riskerar att låta vatten tränga igenom vilket motverkar syftet med en lapp.

Andra typer av lappar för canvastält

Det finns många, många andra alternativ för att lappa ditt canvastält förutom att använda en plåster. Canvas är mer lik kläder som dina jeans än nylon, så du kan faktiskt sy en lapp på ditt canvastält, även om du måste använda speciella förberedelser eftersom hela poängen med ett tält är att hålla ute vatten.

  Bästa vandringsskor för flodkorsningar

Det enklaste alternativet så att du inte behöver oroa dig för att sticka hål i ditt tält är att limma fast en lapp på ditt tält.

Limma en lapp på ditt canvastält

För att hålla det enkelt behöver du bara ett dukmaterial som matchar tillräckligt för att du kan använda för att binda till din duk. Om du vill ha den exakta tygtypen som ditt tält är gjort av kan du försöka kontakta din tillverkare och fråga om de kan skicka tygrester till dig.

Annars finns det flera ställen där du kan få tyglappar:

Vilken typ av lim ska jag använda?

Efter lite forskning fann jag att gummicement rekommenderas av vissa, men efter att ha sett videor om denna process, gör det det inte verkar överhuvudtaget fungera. I alla fall, kontaktlim verkar fungera väldigt bra. Jag har aldrig använt kontaktlim tidigare men det ser ut som att Gorilla gör några. Klicka här för att se på Amazon.

Det är möjligt att du redan har det, men du kan också använda det Caulk i 100 % silikon. Dessa är tillgängliga i din järnaffär för några dollar. Det finns små klämbehållare och större behållare som kräver ett tätningsverktyg. Om du gör några gör-det-själv-reparationer hemma, är det troligt att du redan har en.

Plåster för nylontält

Nylonbaserade tält är de vanligaste tälttyperna du kommer att se. En plåster på strykning smälter din nylon och är därför inte ett lämpligt sätt att reparera ett nylontält.

Lyckligtvis finns det många alternativ för lappar till nylontält. En metod är att limma fast en lapp som du skulle göra med ett duk-tält – men stegen skiljer sig något åt.

  Täcken kontra sovsäckar: Vilken är BÄST för dig?

Hur man ansöker

Vad du behöver:

 • En bit nylon till lappen. Du kan få mer än du någonsin kunde drömma om riktigt lätt. (se pris på Amazon)
 • Caulk i 100 % silikon
 • Silvertejp
 • Sax är nog en bra idé
 • Något att platta till din patch (ett gammalt kreditkort som du inte använder kommer att fungera utmärkt)
 1. Rengör området som du lappar mycket väl (sprit fungerar utmärkt)
 2. Sätt på en liten fyrkant av tejp (den billiga sorten) på den motsatta sidan du lappar av nylontälttyget för att förhindra att ditt tälttyg viker sig i sig, vilket kommer att förstöra lappjobbet
 3. Klipp din lapp i en cirkel som är minst en halv tum i diameter bredare än din tår eller hål.
 4. Applicera silikontätningen på ena sidan av ditt cirkelplåster och lägg det sedan på revan (tejpen ska sitta på motsatt sida som du sätter på plåstret)
 5. Använd ditt gamla kreditkort för att platta till plåstret för att bli av med luftfickor och överflödig caulk
 6. Vänta 24 timmar tills plåstret har torkat

Alternativt kan du applicera ett plåster på andra sidan, men det är inte nödvändigt.

Andra lappningsmetoder för nylontält

Några andra alternativ är att lappa ditt nylontält på samma sätt som du skulle vattentäta sömmarna med tätningstejp och tätningssömslim. Detta är utan tvekan en mycket enklare metod för att lappa hål i ditt tält, eftersom du bara kan applicera tejpen eller sömtätningen direkt på helheten utan att behöva en lapp.

Om du är orolig för att släppa in vatten kan du använda både sömtätning och tätningstejp på ett enda hål (ett på varje sida).

När behövs patchar?

Placeringen av hålet avgör till stor del om du behöver åtgärda det omedelbart. Hål i tältgolvet är inte kritiska att åtgärda, speciellt om du använder en markduk för att hålla fukt ute. Se vårt inlägg om att använda en presenning som markduk för mer information.

Men om ditt hål är din tältfluga, så är det en riktigt bra idé att fixa detta så snart som möjligt. Ett hål i din tältfluga betyder att du kommer att droppa på.

  Är det fysiskt möjligt att sprinta ett maraton?

Hål i tältgolvet är också viktiga, speciellt för nylontält. När ett hål väl börjar kommer det bara att växa och bli mer av ett problem med tiden.

Behöver jag köpa ett nytt tält?

Små hål är definitivt övervinnbara. Men om ditt tält har stora revor över 12 tum i längd, och ett par tum i längd, eller hål större än ett par tum, så har du mycket mer att lappa. Det är fortfarande möjligt att lappa den här typen av skada, men ansträngningsnivån för att göra det ökar dramatiskt för större hål. Beroende på kostnaden för ditt tält kan det vara värt det att börja spara pengar till ett nytt tält.

Behöver jag ta med mig tältreparationssatser?

Även när du är på bilcamping är det viktigt att ta med det du behöver och inte ta med hela huset. Detta är upp till din personliga preferens, men risken för att ditt tält skadas till den grad att det är oanvändbart är mycket osannolikt. Även om reparationssatserna är väldigt små många gånger, behöver du inte ta med dem för en eller två natts campingresor.

Med detta sagt, om du campar i veckor, så kanske det inte är en dålig idé att ha ett lappkit eftersom ditt tält nu är ditt hus.

Relaterade frågor

Hur reparerar man en stor reva i ett tält? Det bästa alternativet för att laga stora revor är med extremt självhäftande tygtejp, som t.ex Tålig tejp. (se pris på Amazon)

Är deras lappsatser för tältnät? Reparationssatser för tältnät finns, som i huvudsak är självhäftande nätlappar som den här. Men du kan också använda nättejp (se priser för dessa på Amazon) – en superstark tejp avsedd för att reparera fönsterskärmar. Slutligen kan du till och med använda en nål och tråd för att reparera dina nättältväggar.