Kan jag ansluta en 50 A RV-kontakt till en 30 A RV-kontakt? (Tänk på detta)

När du kommer in på en camping med din husbil vill du kunna ansluta till en strömkälla. Det låter dig köra dina apparater, inklusive nödvändiga som din uppvärmning eller luftkonditionering. Men ibland kan strömstyrkan skilja sig åt.

Kan du koppla in din 50 amp till ett 30 amp uttag?

Med rätt adapter är det möjligt att koppla in en 30 amp RV-kontakt i en 50 amp RV-kontakt. Det är dock inte så enkelt. Du måste också överväga strömförsörjningen till campingen, andra campare och säkerheten för din installation och enheterna i den.

Många kommer att ge dig olika svar om att ansluta en 50 amp till en 30 amp. Dessa svar varierar särskilt mellan campare och de som driver eller äger campingplatser.

När du har slutfört den här artikeln kommer du att ha en fullständig förståelse för för- och nackdelarna med att koppla in en 50 amp-kontakt till en 30 amp-kontakt tillsammans med riskerna.

En översikt över husbilsenergi och el

Att ha ett stort antal apparater i din husbil betyder att du behöver en strömkälla för att hålla dem igång. I detta inlägg kommer vi att titta på 30 amp-system och 50 amp-system som möjliga strömkällor.

30 ampere-system använder en trestiftskontakt för att distribuera 30 ampere eller 3600 watt el till din installation. Dessa är populära med små till medelstora husbilar som vanligtvis inte använder mycket ström. På det här systemet kan du förvänta dig att en husbil har flera uttag, en tv, takluftkonditionering, mikrovågsugn och kylskåp.

Om du har en större husbil, särskilt en med mer än en takluftkonditionering eller hushållsapparater (som tvättmaskiner, underhållningssystem och kylskåp), behöver du ett 50-amp elsystem. Denna använder en fyrstiftskontakt och måste anslutas till rätt 50 amp-uttag.

En 50-amp-installation kan ge 12 000 watt el, mycket mer än 3 600 watt från ett 30-amp-system. Därför, om du tenderar att använda många apparater samtidigt eller har en större husbil, kommer du förmodligen att vara utrustad med ett 50-ampers system.

Det har uppgetts att en 50 ampere plugg har fyra stift. Detta beror på att två av stiften är var och en 120-voltssändare och var och en levererar elektricitet till sina egna ”huvudledningar”. Sedan finns det en neutral stift och en jordledning. Adaptrar kan användas för att koppla in en 50 A-kontakt till ett 30 A-uttag och vice versa.

  Är campingkylskåp värt det? Dessa är!

Det betyder dock inte nödvändigtvis att elflödet ökar eller minskar. Om du kopplar in en 30 amp kontakt med en adapter till ett 50 amp uttag, får du fortfarande 30 amp, din installation kommer inte magiskt att bli ett 50 amp system.

Dessutom, och ännu viktigare, om du ansluter en 50 amp kontakt till ett 30 amp uttag med hjälp av en adapter, kommer din husbil bara att få 30 amp eller 3600 watt. Du kommer att ha mindre el tillgänglig att använda och du måste veta vad du använder och när.

Vilka bekymmer finns när du använder en adapter?

Så varför är campingägare så bekymrade över att ansluta kontakter med en annan strömstyrka till sina uttag med en adapter? Eftersom du drar mycket elektricitet från den lägre watt-kretsen.

Om du är van vid 50-amps effekt och din husbil är konstruerad för att köra på denna mängd el, kan det vara svårt att avgöra hur många apparater du kan köra med en mindre mängd. Om du använder för många kommer du att köra ner dig, inte bara i din installation, utan i de som är anslutna till samma krets och kan till och med överbelasta campingplatsens elsystem.

Det är inte alltid säkert att anta att husbilsbrytarna också kommer att snubbla. Om detta händer kan 30-amp-uttaget brinna och bli oanvändbart; något som sannolikt kommer att uppröra campingägaren.

Skillnaderna ligger i att förstärkarna inte är exakt proportionella mot effekt eller watt. Som vi såg ovan är 30 ampere 3600 watt eller 30 x 120. Men 50 ampere är inte 6000, eller 50 x 120, det är faktiskt 12000. Det är mer än tre gånger den effekt som tillförs av kontakten och uttaget på 30 ampere.

När du ansluter din 50-ampare-kontakt till det 30-amp-uttaget, förvänta dig att bara få en tredjedel av den mängd ström du är van vid. Detta kan belasta och så småningom gå sönder dina enheter.

Det är inte lätt att avgöra hur mycket du kan använda, särskilt om du kör en luftkonditionering eller värmare, på din begränsade strömförsörjning. Du kommer förmodligen inte att veta förrän du måste prova det. Men för att vara artig mot andra campare och campingen, se till att använda den om det finns ett 50 amp uttag för din 50 amp kontakt. Om det bara finns ett 30-amp-alternativ, var försiktig och håll ett öga på monitorn så att du inte överskrider den tillgängliga mängden.

  Håller löparskorna verkligen längre?

Tillgängliga adaptrar

För att ansluta ett 30-amp-uttag till en 50-amp-kontakt behöver du en adapter. Dessa adaptrar kallas ofta för ”hundben”, och dessa adaptrar är bara 50 ampere hona till 30 ampere hankontakter.

Ett brett utbud av adaptrar finns på marknaden här. De flesta är korta i längd, såsom Kohree 30 Amp till 50 Amp RV Plug Adapter Heavy Duty Dogbone

. Dessutom är de inte lika dyra som LeisureCords 50 Amp hane till 30 Amp hona Dogbone Adapter.

De flesta adaptrar har en sektion av elkabel mellan sig eller ett handtag. Denna stil är vanligtvis att föredra framför en enkel pluggadapterenhet, såsom RV Elektrisk adapter 30 Amp hane till 15 en honkontakt Round Grip Camper adapter.

För att ansluta till ett uttag med ett annat antal stift än din plugg, sätt helt enkelt in 50 amp-kontakten i hundbensuttaget med fem stifthål och anslut den andra änden av hundbenet, med stiften, till 30 amp-uttaget.

Du kan till och med använda två hundben samtidigt, en 50 till 30 amp och en 30 till 20 amp. Använder du den första går du från 50 till 30 ampere och använder du den andra går du till 20 ampere. 20 ampere är samma sak som ett vanligt hushållsuttag.

De flesta campinguttag har 30 eller 20 ampere uttag, men inte alltid 50 ampere. Ta därför alltid med dig två eller flera hundbensadaptrar. Dessutom går det att använda adaptrar för att ”trappa upp” din tjänst och gå från en 30 amp stickkontakt till ett 50 amp uttag.

Tänk dock på att användning av adaptrar kommer att få skeva resultat när det gäller hur mycket ström du drar. En 30-amp-installation får inte 50 ampere ström bara på grund av en adapter. Men en 50-ampare utrustad installation drar mindre ström när den är ansluten till ett 30-amp-uttag.

Försiktighetsåtgärder och saker att tänka på

Att använda adaptrar på ett säkert sätt är mycket viktigt. Börja försiktigt och var försiktig med din energianvändning. Var noga uppmärksam på monitorn när du använder apparater för att inte snubbla i kretsen eller bränna uttaget.

  Snabbtält (vad är de, hur fungerar de, för- och nackdelar)

Vissa apparater drar säkert mer el än andra. Mikrovågsugnar, luftkonditioneringsapparater och kylskåp drar alla mycket energi. Detta gäller särskilt om du använder dem samtidigt. Att använda alla dessa artiklar på en gång kan omedelbart förbruka hela din eltilldelning.

Du kan vidta åtgärder för att spara energi och förbrukning. Detta inkluderar att inte stå framför kylskåpet med dörren öppen. Hjälp dessutom din luftkonditionering eller värmare genom att se till att dörrar och fönster är stängda och förseglade. Det hjälper också till att begränsa antalet gånger du stiger i och ur husbilen.

Medan stora apparater använder mycket energi, kan användning av flera små apparater också förbruka elektricitetsbandbredd. Se till att använda kaffekanna, hårtork, underhållningssystem och fläkt samtidigt.

Att undvika topptider i energiförbrukningen är också genomtänkt. Om du kan spara din tvätt eller disk till en leverans om dagen, sent på kvällen eller tidigt på morgonen, kommer närliggande campare på samma spår att tacka dig.

Du kan också prova att laga mat i ugnen eller spisen under de kallare delarna av dagen. Du kan också laga extra till en måltid och använda resterna till en annan måltid. Alla dessa saker hjälper till att moderera din energiförbrukning manuellt.

Vissa husbilar, förmodligen nyare modeller, har en liten sak som kallas energiledningssystem eller EMS. Dessa kan komma till nytta om du behöver ansluta till ett uttag med lägre strömstyrka. EMS arbetar för att dämpa strömförbrukningen för dina apparater så att du inte snubblar över kretsen.

EMS kan också användas för att automatiskt slå på din husbils generator för en extra effektökning om du använder för mycket el. EMS-instruktioner finns i din husbils bruksanvisning.

Är detta möjligt?

Så svaret på frågan om kan du koppla in en 50 amp-kontakt till ett 30 amp-uttag är ja. Du måste dock ha rätt adapter och vara händig med dina enheter. Var artig mot andra campare och campingägare. Om du har möjlighet att ansluta den till ett 50-ampers uttag är det en bra idé att göra det.

Fler artiklar du kommer att älska

Hur mycket hyr du en husbil? (Dags-, vecko- och månadspriser)

Vad är en RV Pull Thru Campground? (Vi förklarar fördelar och nackdelar)

Genomsnittlig lagringskostnad för husbilar (husbil och resesläp i USA)

Vad är snittpriset för att campa med husbil?