Kan fiskerullar bli blöta?

Rätt fiskerulle kan göra eller bryta din fiskeupplevelse. En bra rulle är lätt att använda och du kan använda den för att fånga nästan vilken typ av fisk som helst. Du kanske undrar om en fiskerulle kommer att fungera om den blir blöt.

Kan en fiskerulle bli blöt? Om en fiskerulle blir blöt kan den behöva lite rengöring och underhåll, men den kommer ändå att fungera bra. Korrekt skötsel och underhåll hjälper till att hålla en fiskerulle i gott skick. Ett vattenstänk under fiske kommer dock inte att orsaka några större problem med en fiskerulle.

Även om du kan få en fiskerulle blöt, betyder det inte att du vill doppa den i vatten hela tiden. Att underhålla din fiskerulle kommer att hålla den i gott skick, och den gör att du kan använda den i många år framöver. Vi kommer att förklara när du måste göra mer än att låta din rulle torka ut om den skulle bli blöt.

Hur en rulle fungerar

Att få en rulle blöt brukar inte vara en stor grej, men det kan det vara om du inte väljer rätt rulle. Att veta hur fiskerullar fungerar kan hjälpa dig att välja den som är rätt för dig. Vissa rullar är bättre för vissa typer av fiske än andra.

 • Spincast-rullar kasta fiskelinan från en fast spole. De är lämpliga för sötvattensfiske och de fungerar bäst med lättare beten och beten.
 • En annan populär rulle i sötvattensfiske är flugrullen. Dessa rullar använder en roterande spoleoch du hämtar linan genom att vrida på ett litet handtag.
 • Den tredje typen av rulle är en snurrande rulle. Denna typ av rulle är vanligtvis för saltvattenfiske, och den använder en fast spole.
 • Den andra primära typen av fiskerulle är baitcaster-rullen. Baitcaster-rullarna har roterande spolar, och de kan kasta linor längre än andra rullar.
  Hur man fångar bas från banken (bete, riggar och tips)

Beroende på hur och var du planerar att fiska vill du välja en rulle som fungerar bra för det ändamålet. Även om du kanske vill använda en baitcaster-rulle för ett längre kast, är de vanligare i saltvattenområden än för sötvattensfiske. Sammantaget fungerar en fiskerulle med ditt spö för att hjälpa dig kasta din fiskelina.

Det betyder också att du bör välja en rulle som passar bra till ditt fiskespö. Ta en titt på spolkapaciteten och storleken på linan du vill använda. Därifrån kan du fatta ett bättre beslut om rätt fiskerulle.

Du kan lära dig mer om att välja en fiskerulle här.

När en rulle blir blöt

Första gången du blir blöt på en fiskerulle kan du oroa dig för att den inte ska fungera lika bra. Även om det är en giltig oro att ha, du behöver inte oroa dig. En bra fiskerulle är byggd för att tåla lite vatten och andra dagliga aktiviteter som följer med att fiska.

Naturligtvis vill du inte låta din fiskerulle sitta i vatten hela dagen. Du behöver dock inte få panik när vatten stänker och kommer på rullen. Faktum är att du kan fortsätta använda din fiskerulle för dagen, medveten om det det är tillräckligt hållbart för en genomsnittlig dag av fiske.

Rullproblemet

Istället för att oroa sig för att vatten kommer in och skadar rullen, rikta din uppmärksamhet mot smuts och sand. Vatten är just det: vatten. Det kommer att torka och du kommer att kunna använda din fiskerulle som vanligt.

Å andra sidan, om smuts eller sand kommer in i din fiskerulle, kan det leda till vissa problem. Sådana små partiklar kan fastna i linan och det kan få din rulle att arbeta mindre effektivt. Det kan göra det svårare för dig att rulla in en bra fångst.

  Vilken typ av fiskelina att använda för regnbåge och bäcköring

Om din rulle får en skvätt vatten, se till att det bara är vatten. Ibland kan en skvätt vatten åtföljas av lite sand, speciellt om du gillar att fiska vid sidan av en sjö eller flod. När du använder din rulle kanske den inte fungerar lika bra, och det kan vara ett tecken på att du har större problem än bara lite vatten.

Rullunderhåll

Du skulle inte köra bil utan att hålla i underhållet, så detsamma bör gälla för en fiskerulle. Oavsett om det blir blött regelbundet eller inte måste du hålla din rulle ren så att den kan fungera så bra som möjligt. Regelbundet underhåll behöver inte vara komplicerat eller ta lång tid.

Ett regelbundet underhållspass ger dig chansen att rengöra rullen och komma in i skrymslen och vrår som du kanske inte kommer till när du är ute och fiskar. Som tur är behöver du inte massor av dyr utrustning för att hålla din fiskerulle i gott skick.

Rengöring av utsidan

Att rengöra utsidan av rullen är lätt nog att göra, så du kan göra det när som helst på året. Du kan behöva några verktyg, som en skruvmejsel, för att ta bort rullen från ditt fiskespö. Andra verktyg inkluderar rulleolja.

 • Innan du rengör utsidan av rullen, ta bort spolen från fiskespöet. Du kanske vill ha en liten skål eller kopp för att förvara de små skruvarna när du tar bort dem.
 • Rengör spolaxeln med en trasa. Sedan, tillsätt några droppar rulleolja. Undvik att använda hushållsolja eftersom det kan tjockna och orsaka problem snarare än att lösa dem.
 • Tillsätt lite rulleolja guiden som lindar linan runt rullen. Du kan också lägga lite olja på området mellan spärrfjädern och spolhuset.
 • Lägg sedan på lite olja handtagsknoppens axel och axeln på rullen.
  Hur man laddar ett Dirt Bike-batteri

Slutligen kan du sätta tillbaka spolen på fiskespöet. Även om du kanske inte vill göra den här städningen på en fisketur, kan det vara en bra vana att börja när du kommer hem. På så sätt kan du hålla din rulle rengjord och oljad så att inget klumpar ihop sig.

Rengöring av insidan

Om du vill rengöra insidan av fiskerullen kan du göra det regelbundet också. Håll rullen borta från staven så kan du ta isär den ytterligare för att rengöra insidan. Detta gör att du kan få en ännu djupare rengöring.

 • Med rullen från stången och öppen, hitta huvudlagret i mitten av stången. Lyft av det lagret och ta bort huvudväxeln om du kan.
 • Rengör huvudlagret med några tvättsprit eller ett avfettningsmedel. För att rengöra huvudväxeln, använd en extra tandborste och lite tvål och vatten för att skrubba den. Undvik att använda starka kemikalier för att rengöra någon del av rullen.
 • Låt de olika delarna lufttorka. När de är torra kan du applicera lite rulleolja till de olika delarna.
 • Slutligen, sätt ihop alla delar. Spraya utsidan med WD-40 och torka av den med en ren trasa.

Du behöver inte rengöra insidan lika ofta som du rengör utsidan. Men det är viktigt att göra det ibland. På så sätt behöver du inte oroa dig för att samla massor av smuts och smuts på insidan av din fiskerulle.

Vill du veta mer om rengöring av fiskerullens delar kan du Klicka här.

Slutgiltiga tankar

Att få din fiskerulle blöt är inget att oroa sig för, och du behöver inte sluta fiska för dagen. Men när du kommer hem ska du städa lite. På så sätt kan du hålla den i gott skick och förhindra att sand och smuts täpper till rullens mekanism.