Kan fiskar se flätad lina? (Och den bästa färgen att använda)

Flätlina har en massa fördelar, men många använder den inte eftersom den syns i vattnet. Det finns olika färger att välja på, men gör det verkligen någon skillnad?

Fiskar kan se flätad lina och det är därför du alltid vill använda en fluorkarbon- eller monofilamentledare. Att matcha linjefärgen med vattnet du fiskar i är också en bra idé för att begränsa presentationens synlighet.

Så länge du använder en klar mono eller fluoro som din ledare bör du inte ha några problem med att fisken blir skrämd. Om du vill vara helt säker så pratar vi om vilka linjefärger du ska använda i olika situationer.

  • Ice Fishing 101: The Essential Line To Get Started
  • Den ultimata guiden till Kokanee Line
  • Öringfiske 101: Linan du behöver för att starta

Är flätad linje synlig i vattnet

Can Fish Se flätlina

Jag har använt flätad lina ett tag nu och det är definitivt mer synligt än mono och fluoro. Jag använder inte fläta för dess synlighet och det är därför jag alltid fäster en tydlig ledare.

Jag blev faktiskt ganska förvånad när jag gjorde testet. Jag lärde mig att alla färger inte skapades lika, och olika färger presterade bättre i olika vattenfärger.

Grön märktes mycket när det var i klarare vatten men det fungerade riktigt bra i fläckiga förhållanden. Vitt och blått var nästan osynliga i klart vatten men man kunde lätt se dem i fläckigt vatten.

Färger som rött och gult var synliga i stort sett alla situationer. Jag skulle inte vilja använda dessa färger för att jigga och trolling, men de kan vara rätt val för gjutning och apportering.

  Hur man riggar och fiskar en dödlig Dudley Bay Chovey

Linjefärger att undvika

Om du använder en lång ledare då spelar färgen på din fläta ingen roll. Som sagt, jag undviker alltid att använda gult eller rött för trolling och jiggning. Det kommer att fungera, men jag gillar att få all hjälp jag kan få.

Du kan se i videon, de gula och röda är supermärkbara i alla vattenförhållanden. Du kan se det tydligt i smutsigt och klart vatten och fisken kommer att kunna se det också.

Vissa vill kunna se sin linje från båten eller stranden och gul/röd skulle vara det enklaste. Jag bryr mig egentligen inte om det och har inga som helst problem med att se vit, blå eller grön. Det här är de tre färgerna jag alltid använder och de kommer att göra ett bra jobb under alla förhållanden.

Varför använda gul fiskelina

Jag har använt gul linje förut, och det fungerar bra ibland. Jag har använt den på min trollingrulle och kunde fortfarande fånga fisk.

Den bästa tiden att använda en gul fiskelina är när du kastar från land eller på en båt. Den ljusa färgen är lätt att se och det är fördelaktigt eftersom du alltid vet var ditt bete är.

Kanske har du flugfiskat tidigare eller sett den på tv. För det mesta kommer de att använda en ljusfärgad linje som gul, grön eller orange. Du kan lätt se den och du kommer inte att tappa din fluga. Exakt samma sak gäller för att använda en ljusare flätad linje.

Bästa färgflätade fiskelina att använda

Som jag sa tidigare, färgen jag använder beror helt på vattnet jag är i. Den enda nackdelen att använda fläta skulle vara att en färg fungerar bra i en typ av vatten men är synlig i en annan. Det är därför jag normalt använder en ledare så att jag inte behöver fortsätta byta linje.

  Vi avslöjar de 7 bästa fiskespömärkena för sötvattensfiske

Den bästa färgen att använda när du fiskar med fläta är vit, blå eller grön. Både vitt och blått fungerar riktigt bra i klarare vatten medan en mörkare grön fungerar i fläckigt eller lerigt vatten.

Färg När man ska använda
Vit Klart vatten
Blå Klart vatten
Grön Fläckvatten
Gul Cast & Retrieve
Röd Cast & Retrieve

Det som var lite förvånande var att det fanns några gånger när fluorkolväte var mer synlig än fläta. Braid är en platt färg medan fluoro är glänsande, så det var några gånger när ljuset studsade av fluoroen och man kunde se det ganska bra.

Om jag fiskar in super klar blått vatten så använder jag en vit eller blå linje. Dessa två färger var nästan osynliga i den typen av vatten och skulle vara svåra för fisken att se.

Det gula och röda stack ut som en öm tumme vilket var typ väntat. Mörkgrönt var också ganska märkbart och skulle inte vara något jag skulle vilja använda (såvida jag inte hade en ledare).

Om jag fiskar in super grumlig vatten så slänger jag på det mörkgröna. Det var nästan helt osynligt i den typen av vatten och det finns inget sätt att fiskar skulle se det.

Gult och rött var fortfarande lätt att se och likaså vitt och blått. Det är lite av en olägenhet men om du vill fånga mest fisk måste du anpassa dig.

Om fisken är tillräckligt hungrig tror jag att de kommer att bita vilken typ av lina som helst. Jag har fortfarande kunnat fånga dem när jag vet att de kunde se linjen eller vikten i slutet av min linje. Det kommer att göra mer av en skillnad när fisket är långsamt och de blir mycket kräsnare med vad de äter.

  Så här bär du extra bränsle på din Dirt Bike

Vad du också bör tänka på är vilken lockfärg du använder. Precis som med linje kan det göra skillnad att ha rätt färg för typen av vatten. Läs vår artikel om de bästa lock- och blinkfärgerna för varje typ av vatten.

Varför jag använder flätad linje

Jag har använt fläta i ett antal år nu och använder den nästan alltid som min huvudsakliga fiskelina. Jag gillar att använda den eftersom jag tycker att den kastar bättre än standardlina och den är mycket starkare och håller 3-4 gånger längre. Den är också känsligare så jag kan slänga den på ett billigare spö och det kommer att fungera utmärkt.

Jag kommer ibland att använda rak fläta men för det mesta kommer jag att använda en monofilament eller fluorkolväteledare. Flätad lina flyter så jag använder en fluoroledare om jag behöver mitt bete att sjunka.

Jag använder nästan alltid Sufix 832 flätlina. Det är mycket tunnare än en vanlig linje så du kan använda en mycket tyngre lb-testlinje och du kommer att bli bra. Jag använder normalt 10-20 lbs men du kan gå högre.

Om du fiskar in super tät områden med mycket täckning (gräs, ogräs, träd, etc) kan du fläta rakt eftersom du med största sannolikhet kommer att fastna och behöva rycka på det ganska hårt. Braid tar det utan att gå sönder. Du kan även använda vissa färger under vissa förhållanden och vara helt fin.