Kan fiskar se din fiskelina?

Du har haft din krok i vattnet för vad som känns som en evighet nu, men du får inga bett. Ibland får du en känsla av att fisken ser din fiskelina och sedan avsiktligt undviker dig, även om ditt bete är lockande. Är det dock sant? Kan fiskar se din fiskelina?

Ja, fisk kan se din fiskelina, ibland lättare än andra. Linjens synlighet varierar beroende på dess färg, vattnets djup och klarheten. Till exempel blir röd monofilamentlinje svart på mer än 15 fot djup, vilket kan göra det svårare att upptäcka.

I den här artikeln kommer vi att svara på alla dina mest brännande frågor om huruvida fiskar kan se din fiskelina, inklusive deras visuella färgomfång och vilken den bästa typen av fiskelina är att använda om du vill att linan ska vara osynlig för fisk.

Låt oss börja!

Kan fiskar se färger?

Om du vill dölja din fiskelina från fisk framöver, måste du förstå vad fiskar kan se kontra vad de inte kan. Därför tänkte vi börja med att diskutera just det.

Fisheyes kan se lite grova ut för dig, men hur de fungerar skiljer sig inte så mycket från människans syn. I ögat på en fisk finns en näthinna som har spöceller. Dessa celler möjliggör en stor grad av känslighet i lägre ljus. Ögat har också konceller som förbättrar fiskens tidsmässiga och rumsliga upplösning.

När reflekterat ljus kommer in i fiskens öga går det genom hornhinnan, in i pupillen och sedan till näthinnan. I näthinnan gör ovanstående stav- och konceller ljuset till en elektrisk impuls. Därefter kommunicerar fiskens synnerv med hjärnan för att skapa en bild av vad fisken ser.

Allt som du undrar, kan fiskar se färger? Det kan de säkert! Det är deras konceller som är ansvariga för att skapa en skillnad från en nyans till en annan. Visst, inte alla fiskarter har konceller, så för dem kunde de inte se färger. Andra arter har bara ett fåtal konceller, så deras färgutbud är begränsat.

  Hur långt är ett parasailrep?

Ändå har vissa fiskar så många konceller att deras ögon har dubbla koner. För dem är det inget problem att visualisera ultraviolett ljus.

Ser fisken din fiskelina?

Nu när du vet att fiskar kan se färger undrar du om den där tjusiga färgglada monofilamentlinan du köpte verkligen kommer att göra skillnad. Kommer inte fisken lätt att kunna upptäcka linan och sedan undvika den?

Kanske, men det är inte riktigt så klippt och torkat som det. Som vi berörde i introt, avgör en mängd olika faktorer om din fiskelina är lätt att upptäcka av fisken som myllrar i sjön eller floden, så låt oss prata om dessa faktorer nu.

Färg

Färgen på din fiskelina har stor betydelse för hur lätt den är synlig. Som nybörjare kan du göra det felaktiga misstaget att anta att ljusa nyanser som rött eller rosa är för uppseendeväckande, så du köper inte linjer i de färgerna.

Dessa ljusa färger är faktiskt ganska levande på land. Även på vattenytan kommer en röd fiskelina att sticka ut som en öm tumme. Kom dock ihåg att du inte fiskar på vattenytan. Du fiskar flera fot djupt, och det är när du är nedsänkt som färgglada fiskelina kan överraska dig.

Till exempel blir rosa fiskelina, om den är nedsänkt i vatten, mycket svår att se. Tillräckligt många dykare har rapporterat detta efter att av misstag trasslat in sig i rosa fiskelina. Även om fiskar inte är begåvade med tal för att tala om för oss om de kan se rosa fiskelina, eftersom deras ögon är tillräckligt lika mänskliga ögon (åtminstone till viss del), kan vi anta att om vi inte ser rosa fiskelina i tillräckligt djupt vatten, det kan inte fisken heller.

Röd fiskelina har samma effekt på djupt vatten, förmodligen för att röd och rosa är i samma färgfamilj. Ge din röda fiskelina lite tid att sjunka så blir den svår att se om du inte tittar på din fiskelina över vattenytan (som från en båt eller en brygga). Fisk har inte den utsiktspunkten!

  De bästa campingtälten för 2-3 personer

Klarhet

Hur klart är vattnet där du fiskar? Också det gör stor skillnad för fiskelinans synlighet.

I kristallklart vatten kommer ovanstående effekter fortfarande att hända med din färgglada fiskelina när den sjunker, men det kan vara något lättare att upptäcka eftersom vattnet är så klart. Om vattnet är grönare än blått på grund av alger, så är grön fiskelina ett smart val.

Det är därför så många fiskelinstillverkare alltid gör sin lina något grönaktig även om färgen ska vara röd eller blå. Grönt fungerar som kamouflage i grönt vatten. Linjen kan lika gärna vara genomskinlig, det är så svårt att se.

Däremot kan man inte använda grön fiskelina i klarare vatten. Det är för lätt att märka.

I leriga vatten kommer gul monofilamentlinje att vara din bästa vän. Det gula kommer att smälta rakt in i vattnets brunaktiga, grönaktiga djup så det är som om det inte ens är där. I klart vatten är gult dock den sämsta färgen att använda. Ja, ännu mer än grönt.

Klart monofilament är ditt bästa val om du kan se vattnet klart till botten. Det är osynligt genom och igenom så fiskar kommer inte att märka det.

Djup

Vattnets djup är bland de viktigaste faktorerna för hur synlig din fiskelina är. Ju djupare linjen är i vattnet, desto mer kan färgen ändras.

Eftersom vi precis pratade om det, låt oss använda grön monofilamentlinje som vårt första exempel. På ett djup av max fem fot ser linjen ungefär samma gröna nyans ut som den gjorde på land. I vatten som är 15 fot djupa kan den gröna linjen göra två nyanser mörkare till en dämpad skogsgrön.

När fiskelinan är mer än 15 fot i vattnet är det väldigt mörkt skogsgrönt. Är det osynligt för fisk? I grönt vatten, kanske, men den mörka linjefärgen kan göra det lättare att upptäcka under andra förhållanden.

  Hur man använder en Baitcasting Rod

Röd monofilamentlinje blir mörkare även på djupare vatten. Den är klarröd på fem fots djup, sedan blir den grå på 15 fots djup. Linjen kommer då att se ut som en mycket djup, mörkröd innan den blir svart på djup över 15 fot.

Blå monofilamentlinje, som vi inte har pratat om ännu, skapar motsatt effekt. På fem fots djup är linjefärgen klarblå. När linjen sjunker 15 fot djupt, är det en mycket blek nyans av blått som kan smälta in väl i klart vatten. Sänk fiskelinan mer än 15 fot och den blå linan ser nu vit ut. Det blir inte alls lika lätt för fisk att upptäcka då!

Fluorocarbon lina är tonad gul, även om det inte är samma sak som gul fiskelina. Dess färg försvinner ju djupare den blir och blir nästan vit på mer än 15 fots djup.

Klart monofilament, som vi berörde tidigare, är genomskinligt oavsett djup. Således är klar monofilament, fluorkarbonlina, rosa monofilament och blå monofilamentlina dina fyra bästa val om du vill att din fiskelina ska se osynlig ut djupt i vattnet.

Slutgiltiga tankar

Fiskar har ett bättre synfält för färg än vad vi ger dem kredit för. Att veta detta kan hjälpa dig att avgöra vilken färg fiskelina du ska utrusta för en framgångsrik dag med mete.

För klart vatten behöver du fiskelina som smälter in, såsom klar monofilament och rosa monofilament.

På djup på mer än 15 fot blir den blå monofilamentlinjen vit, liksom fluorkollinjen. Även röd monofilament är svårare att se djupare i vattnet. Om grumligheten i vattnet är högre, använd gul eller grön linje.

Även om detta är mycket att komma ihåg kan du genom att välja rätt färg lina säkerställa att fisken inte kommer att kunna upptäcka linan och fly!