Kan ett liggunderlag vara för varmt? Hur man undviker svettningar

Om du har svårt att sova på natten på grund av överskottsvärme och svett, kanske du undrar om ditt liggunderlag är en del av problemet.

Ett effektivt liggunderlag kan få dig att känna dig för varm om du har för mycket sängkläder. Ett liggunderlag är tänkt att isolera dig från marken, och om det fungerar som det ska, fastnar din kroppsvärme i kombination med varma sängkläder. För att justera temperaturen kan du ta bort sängkläder.

Det finns mycket mer att förstå när det kommer till vilken roll ditt liggunderlag spelar för hur varm du blir på natten. Fortsätt så kommer du lär dig allt om vad den rollen är och hur du kan sova svalare.

Varför din liggunderlag inte håller dig för varm

Om du känner dig varm och svettig på natten kan det vara lätt att skylla på ditt liggunderlag. Detta gäller särskilt om ditt liggunderlag är ett som lovar ett högre R-värde. I alla fall, oftast är det inte själva liggunderlaget som är orsaken till problemet.

I grund och botten är liggunderlag med ett högre R-värde gjorda för att säkerställa att kylan från marken inte får dig att frysa på natten. Det gör den genom att skapa en isolerad barriär mellan dig och marken. Ofta används luftfickor för att göra detta eftersom stillastående luft inte är särskilt bra på att leda värme. Så även om liggunderlaget i sig inte skapar värme, hjälper det dig att behålla din egen kroppsvärme.

När du kombinerar med en solid sovsäck kommer du sannolikt att hålla dig trevlig och mysig tack vare att mindre värme släpps ut i luften runt dig. Detta kan dock bli ett problem om du blir för varm. Speciellt för att bristen på luftflöde kan göra att du känner dig super obekväm av din egen svett.

  De enklaste knutarna du kan knyta för nästan alla situationer

I den här situationen är det bättre att ta en titt på luftflödet din sovsituation erbjuder snarare än att leta efter ett nytt liggunderlag. Även om det finns alternativ för liggunderlag kan du prova som erbjuder ett lägre R-värde, du kommer sannolikt att få lättare lindring genom att byta sovsäck, öppna tältfönster eller hitta andra sätt att få luften att flöda runt dig.

Hur ditt liggunderlag kan få dig att känna dig för varm

Det är definitivt lätt att skylla på liggunderlaget för att det är för varmt, speciellt om du precis köpt det och använder det med din befintliga sovsäcksinställning. Om du plötsligt känner dig för varm – måste det vara liggunderlaget!

Det finns dock en sann poäng med detta: Vad händer om du sover direkt på ditt liggunderlag? Det är möjligt att materialet i liggunderlaget inte andas.

Detta är ofta fallet – många liggunderlag är av plast, vilket inte är ett ämne som andas. En yta som inte andas i kombination med svett gör att du kommer att känna den svetten mycket mer.

En enkel lösning är att lägga ett lakan eller något annat lager på ditt liggunderlag (detta är ofta vad folk gör med en luftmadrass) för att hjälpa till att sprida ut svetten så att du inte känner att du tar ett bad i din egen. svettas.

Sätt att kyla ner ditt liggunderlag

Låt oss hitta några lösningar för att hålla dig själv och ditt liggunderlag svalt under de varmare månaderna.

Använd bara följande tips så kommer du att sova gott och bekvämt på ditt liggunderlag varje natt.

  Behöver du en regulator till en campingspis?

Tänk på dina sängkläder

Vanligtvis är det mer sannolikt att extra värme på natten beror på dina sängkläder än på liggunderlaget. En sovsäck eller användning av för många filtar i kombination med ditt liggunderlag kan hålla värmen instängd. Som ett resultat hamnar du obehagligt varm.

Byt istället dina sängkläder när de varmare månaderna rullar runt. Få en sovsäck gjord för varmare temperaturer, eller välj några lätta filtar som lätt kan fällas ut hela natten. Detta kommer inte bara att hålla mindre värme instängd, utan det kommer också att bidra till att möjliggöra mer svettavdunstning. Sammantaget kommer du att vara mycket mer bekväm.

Du kan också öppna din sovsäck och sova ovanpå den eller under den (beroende på värmen). Detta gör att du kan avslöja en fot eller en arm för att kyla ner din kropp.

Tänk på R-värdet

R-värdet på ditt liggunderlag kan göra stor skillnad i om det är varmt, kallt eller helt rätt när du försöker sova på natten. Kortfattat, denna mätning bestämmer hur effektiv liggunderlaget är för att neutralisera temperaturen den tar emot från marken.

I grund och botten, ett högre R-värde betyder att dynan leder mindre värme. Som ett resultat kan du hålla dig varmare på den kalla marken. I andra änden av spektrumet, ett lägre R-värde kan hjälpa dig att hålla dig sval genom att låta marken leda värme till dig. Om du vill lära dig mer om denna mätning och hur den skapas, erbjuder den här videon från Therm-a-Rest en bra förklaring.

Sleeping Pad R-Value: Hur man använder ASTM Standard and Seasonality Guide

Kolla på denna videon på Youtube.

Så om du sover i riktigt varmt väder kanske du faktiskt vill svalka dig från marken…

Det där med R-värden på ett liggunderlag–ju högre liggunderlag, desto högre kostnad.

Återigen, liggunderlaget tillför inte värme, det förhindrar bara att du tappar värme – så att du kan använda en isolerad dyna på sommaren om du justerar dina sängkläder.

Använd en fläkt

Oavsett om du använder ett liggunderlag eller inte, att få luften omkring dig att röra på sig gör en otroligt stor skillnad . Den rörliga luften uppmuntrar evaporativ kylning (din svett kommer faktiskt att göra något), bara så länge du inte är tätt insvept i en sovsäck.

Om du campar någonstans har du tillgång till el, kanske du vill investera i en förlängningssladd för att få din fläkt där du behöver den. Annat, en batteridriven fläkt måste göra susen. Hur som helst, mer luftflöde kommer säkert att hjälpa dig att få en god natts sömn.

Jag kan inte säga hur stor skillnad det här gör. Enligt min åsikt, om du sover någonstans temperaturen är runt 76 grader (ditt tält kommer att vara 5 till 10 grader varmare), kommer du att vilja ha en fläkt. Vi har campat i Texas sommarvärme flera gånger och vi skulle ha smält utan en.

Om du vill se några andra tips för camping med fläkt samt några bra fläktalternativ, kolla in vårt inlägg här.

Ventilera, ventilera, ventilera

Att fastna i svettiga sängkläder är ett snabbt sätt att bli väldigt obekväm, och mellan ett liggunderlag som inte andas och en tung sovsäck är det definitivt möjligt. Dessa saker gör avdunstning svårare, vilket innebär att du hamnar i din egen svett.

Att se till att du har gott om ventilation kommer att underlätta avdunstningen. Till att börja med, öppna dina tältfönster tillräckligt mycket för att luften ska kunna strömma igenom. Du kanske också upptäcker att du måste öppna upp din sovsäck här och där för att möjliggöra mer avdunstning. Det är en ofullkomlig lösning, men du kan koppla ihop den med några andra tips på den här listan för att hålla dig sval och bekväm.

Eftersom tält kan ha en tendens att absorbera värme, är det ännu viktigare att se till att du har tillräckligt med luftflöde. Till Lär dig mer om värmeskillnaden inuti ett tält kontra utanförta en titt på vår artikel om ämnet här.

Bär fuktavledande kläder

Även om du kanske känner att du har problem med värme, är problemet ofta just det svett från din kropp kan helt enkelt inte avdunsta medan du är samlad. Som ett resultat känner du dig varm, fuktig och obekväm.

Utöver att skapa fler möjligheter till avdunstning, kan det vara en stor hjälp att bära kläder som är designade för att transportera upp svett. De flesta kläder suger upp svett till viss del, men kläder som är speciellt utformade för att transportera upp svett kan göra det under en längre tid innan de blir fuktiga och/eller illaluktande.

Om du sover naken, om dina sängkläder inte andas kommer du att känna dig mer svettig – annars är det inte ett dåligt sätt att svalka dig.

Läger nära vatten

Om du ska campa under de varmare månaderna är det användbart på flera sätt att hitta en plats nära vatten. Den mest uppenbara anledningen är att du alltid kommer att ha möjlighet att ta ett dopp om du behöver svalka dig.

Dessutom kan en skön bris som kommer in från andra sidan vattnet också kännas lite svalare än områden borta från vattnet. Para ihop detta med en säng placerad på en sval del av marken och under lite skuggaoch du borde inte ha för många problem med att bli för varm på natten.

Prova att lägga till en spjälsäng

Liggunderlag är ofta utformade för att hålla kylan i marken från att krypa upp och få dig att huttra hela natten. På grund av detta tenderar de inte att andas särskilt bra. Detta kan öka känslan av att liggunderlaget är det som gör dig för varm.

Som jag har nämnt med användning av ventilation och skapande av luftflöde, Att lägga till lite utrymme mellan dig och marken kan också hjälpa om du känner dig för varm. Vissa kan välja att göra detta genom att lägga till en spjälsäng i mixen. Du kan använda ett liggunderlag i kombination med en spjälsäng för att försöka få den perfekta temperaturen.

Om du aldrig har handlat en spjälsäng förut kanske du inte vet vilka som är bäst. I vår artikel om de bästa lätta och kompakta barnsängarna, kommer du att kunna hitta några riktigt bra alternativ. Kolla in det här.

Skapa skugga

Det här är ett steg du kanske inte behöver ta om du vet att du ska någonstans med massor av träd för att hålla dig sval. I alla fall, Att ta med din egen skugga kan fortfarande vara användbart för att skydda dig från fallande skräp eller regn i dessa situationer.

När det kommer till värme kan ta med en presenning, Pop-Up eller någon annan form av konstgjord nyans göra underverk för att hålla dig sval. När skuggan inte redan är tillgänglig kan marken bli varmare när du lägger ditt liggunderlag på den. Som ett resultat kan du bli för varm när du försöker sova. Å andra sidan kommer att skapa ett skuggigt område att låta marken svalna och ge dig en bekvämare sömn.

För att se mer information om hur du sätter en presenning ovanför ditt tält, kolla in vår artikel här.

Få något att kyla ner kroppen

Om det inte räcker att få luften att röra sig runt dig för att hålla dig sval, kan du behöva vidta mer allvarliga åtgärder. Den goda nyheten är att du fortfarande har många alternativ! Även något så enkelt som en kall, fuktig handduk eller bandana kan hjälpa till att lindra ditt lidande.

Faktum är att vi använde detta under en varm campingutflykt – vi använde dessa kylande handdukar (Amazon). De gör definitivt skillnad. Du behöver bara blöta dem och låta evaporativ kylning göra sin magi.

Nacke och axlar ispåsar som Arctic Flex (Amazon) kan också vara otroligt användbart när du behöver svalka dig snabbt för att somna. Dessutom kan föremål som denna hjälpa till med antingen uppvärmning eller kylning, beroende på vad du behöver. För att svalka dig, låt den stå i frysen (eller islådan) en stund så är den bra att gå.