Kan ett fiskespö böjas åt båda hållen?

Att välja rätt spö och rulle är nyckeln till att fånga fisk. Men om du gör dig redo att gå vidare till att köpa spö och rulle separat, kanske du har några nya frågor. Tillsammans med att du måste bestämma vilken typ av spö och rullar du ska köpa, nu måste du veta hur du sätter ihop dem. Spelar det verkligen någon roll var du sätter rullen eller hur spöet kommer att böjas?

Så, burk ett fiskespö böj åt båda hållen? Nej, ett fiskespö är inte menat att böja åt båda hållen. Ryggen på ett fiskespö placeras på ena sidan av spöet. Så när du gör ett ryggradssökartest kommer du att urskilja vilken sida ryggraden vilar på. Detta kommer också att avslöja spöets naturliga valvlängd, samt var du ska placera din rulle.

I grund och botten, om du bygger ett spinnspö, kommer rullen att sitta på undersidan av spöets ryggrad, och om du bygger ett konventionellt gjutspö, kommer rullen att vara på ovansidan av ryggradens båge.

Det viktigaste att förstå när man undersöker böjningen på ditt fiskespö är var varje typ av spö naturligt böjer sig (hitta ryggraden), vilken typ av redskap som fungerar bäst med vilket spö, och vad skillnaden är mellan spöverkan och spöstyrka.

Allmän kunskap om fiskespö

Nybörjare köper vanligtvis ett fiskespö med en rulle redan påsatt. Detta är ett utmärkt sätt att börja eftersom det eliminerar att behöva fatta beslut som en nybörjare inte är redo att tänka på. Det finns redan många val – vilken typ av rulle, vilken typ av redskap, vilken typ av fiskelina och så vidare. Att få ett allt-i-ett-paket är mycket enklare.

Blanka stavar

När du har ett tomt spö, är det här du kan bli förvirrad över vilket håll spöet böjer sig. Fiskespön finns i en uppsjö av former och storlekar, och rätt spö beror helt på ägarens behov. Längre spön är idealiska för en lättare lina, medan en kortare spö är mer lämplig för tyngre linor. Ett annat sätt att se på det är om du planerar att fånga småfisk, skaffa ett längre spö.

  Bästa Yamaha Dirt Bike för alla åldersgrupper

Som nämnts tidigare är ryggraden på en stav placerad på ena sidan av staven. Genom att utföra ett spinntest kommer dess plats att avslöjas. Detta hjälper dig sedan att veta var du ska fästa din rulle. En spinnspörulle sitter på undersidan av spöets ryggrad, och en gjutspörulle sitter på ovansidan av ryggraden.

Hur hittar jag ryggraden på mitt fiskespö?

Eftersom de flesta fiskespön är av grafit eller glasfiber lindade runt en ståldorn, är det ofta en liten skillnad i spötets sidor (den ena sidan styvare/stabilare än den andra.) Denna styvare avvikelse hos spöet är vad som kallas ” ryggraden.’ Varje spö har en ryggrad, men de är inte alltid lätta att hitta. Nedan följer en uppsättning steg som hjälper dig att hitta ryggraden på din fiskespö.

  • Steg 1 – Placera färgad tejp i mitten av staven. Det är här du markerar sidan av ryggraden (tejpens flik kommer antingen att hänga ner eller upp naturligt. Detta talar om vilken sida ryggraden är på.)
  • Steg 2 – Med en öppen handflata som fäster stången nära toppen, vila spöämnet i en 30-graders vinkel
  • Steg 3 – Använd den motsatta handen, tryck ner (lägg på) på stavämnet när du rullar ämnet på en jämn yta.
  • Steg 4 – Där färgtejpen ligger, kommer du att börja märka var blanketten ”spår” in i en märkbar kurva. Spöet kommer då att vilja räta ut sig ur kurvan.
  • Steg 5 – Woot, där är den! Det är där ryggraden är, min vän.

Om du är en visuell elev är den här videon från Mud Hole Rod Builders ett utmärkt sätt att titta på och lära dig. De använder ett spö som exempel, använder två olika metoder för att hitta ryggraden, och är bra på att förklara var rullen ska gå för vilken typ av kast.

  Att fånga Kokanee från stranden: Den kompletta guiden

Hur böjer sig olika stavar?

Som tidigare nämnts byggs gjut- och spinnstavar på olika sätt beroende på hur ryggraden fästs på en blankstav. Tillverkare av spöbyggande testar spöämnet för att hitta ryggraden och bygger sedan på spöet enligt böjningen. En blank stav blir en gjutstav eller en spinnstav baserat på ryggradens konstruktion.

Av denna anledning är det viktigt att förstå den distinkta skillnaden mellan en gjutstav och en spinnstav.

Gjutstavar

Gjutspön är gjorda för att rymma gjutrullar, även kända som betesrullar, konventionella rullar och rullar med jämn vind. Det kan låta konstigt, men vissa spön är inte gjorda i syfte att kasta ut bete, för vissa spön sjunker väldigt lågt och långsamt och vill därför inte ha betet fäst.

Generellt sett brukar kastspön vara det föredragna fiskespöet när en sportfiskare är ute på en båt jämfört med på stranden. De tillåter också en mer kontrollerad frigöring av linan för att få ut rullen långsamt, istället för den snurrande spörullen, som skjuter ut snabbt. Gjutstänger möjliggör mer precision.

Spinnstänger

Spinnspön är ofta den bästa typen av spö för nybörjare som lär sig kasta bete. Dessa stavar är mindre benägna att trassla ihop sig. Spinnspön kräver större styrningar för att linorna ska lossna från spolen, medan gjutrullar inte kräver så många. Detta beror på att linan på en snurrande rulle drar under spöet (eller ryggraden) när man fiskar. Medan gjutstången drar från ovansidan. Denna typ av spö möjliggör en mer konsekvent och enkel fiskeupplevelse.

Kan jag använda en snurrande rulle på en kastspö (eller vice versa?)

Tekniskt sett kan du använda en snurrande rulle på ett kastspö. Däremot kan du uppleva en förlust i ditt kastavstånd samt potentiellt äventyra spöet. Samma teori gäller när du fäster ett kastspö på en snurrande rulle. Det kan tekniskt fungera – men du kommer att offra några av fördelarna med varje sorts spö och rulle. Vill man ha den absolut bästa chansen till en lyckad fisk är det ingen mening att blanda ihop spön och rullar som är gjorda för olika ändamål.

  Hur man hittar bra fiskeplatser på Google Maps

The Key Takeaway

Varje blankstav innehåller en ryggrad, som indikerar stavens rätta böjning. Men när du utrustar ditt spö för antingen normalt kast eller för en snurrande rulle, är ryggradens placering absolut nödvändig att notera, så att du vet var du ska placera din rulle korrekt. Du bör också helst använda en spinnrulle på ett spinnspö och en overhead gjutrulle på ett overheadspö. Att riskera att säga det uppenbara – det är vad de verkligen är designade för!

Även om det inte är världens undergång, om du byter rullar och stavar måste du vara försiktig eftersom vissa element kan offras. Om du vill få bästa prestanda från ditt fiskespö vill du veta hur det är designat för att böjas. Om du är osäker, kontakta din lokala spöbyggare – om du inte kan ta reda på var ditt fiskespö har sin ryggrad, kan någon i din lokala butik hjälpa dig.

Och när du väl får deras hjälp finns det bara en plats kvar att gå – ditt favoritfiskehål!