Kan en sammansatt bågsträng bryta?

Om du är en bågskytt av typen sammansatt båge, kan du ha haft rädslan att om du spelar med din båge för hårt, att din bågsträng kan brista. Ett strängbrott kan orsaka allvarliga skador på dig och andra omkring dig.

Och om du är en bågskytt eller till och med en bågskytt, vill du se till att din båge är i toppform, särskilt under tider när du verkligen behöver din båge, oavsett om det är för att göra det perfekta dödandet eller de perfekta tjurarna -öga.

Så är bågsträngsbrott något du behöver vara orolig för?

Svaret är ja. På grund av bristen på korrekt skjutform, bågens vridmoment och bristande kunskap om hur man använder bågen på rätt sätt, kan bågsträngen på en sammansatt båge antingen spåras ur eller gå sönder.

För att undvika skador och skador som kan komma från en bågsträngsbrott eller urspårning, är det en bra idé att veta hur man undviker strängbrott, inklusive korrekt skjutform och tecken att leta efter vid framtida brott, och vad man ska göra om din sträng går sönder.

Så när du läser den här artikeln kanske du vill göra en mental checklista för dig själv, och fundera över vad du kan göra för att öka sannolikheten för att din sträng av strängbågen går sönder, och vad du kan göra för att fixa det samtidigt som du undviker skador och underhåller noggrannhet och bra form!

Varför bågsträngen gick sönder

Oavsett om du bara är nybörjare när det kommer till bågskytte, eller om du har skjutit i många många år, är strängbrott inget ovanligt. Det kan hända bågskyttar av alla typer av upplevelser.

Även om det finns många anledningar till varför en bågsträng har gått sönder eller spårat ur, finns det i allmänhet ett par anledningar som du ofta hör om.

En av dem är bristen på ordentlig vård.

Detta är förmodligen den främsta anledningen till att bågsträngen går av. Bågsträngar är i allmänhet tänkta varar i cirka två till tre årmen om de inte tas om hand på rätt sätt kan strängens livslängd förkortas avsevärt.

Bågens sträng är normalt täckt av vax eller någon sorts harts, vilket är det som håller strängen slät och strängarna grupperade.

Men om man misslyckas med att vaxa strängen ordentligt, eller förvarar bågen i ett varmt område, eller väntar för länge med att byta bågsträngar, ökar sannolikheten för att strängen går sönder.

  Allt du behöver veta om hur man använder ett Rappelställ

En annan anledning till att bågsträngar går sönder är pga brist på ordentlig skjutform.

Eftersom sammansatta bågar har den unika egenskapen hos en uppsättning kammar som hjälper till att producera mer energi och noggrannhet, är bågsträngen fäst vid kammarna och kan spåras ur från kammens spår ganska lätt, speciellt om din skjutform stinker.

Om du vrider din bågsträng ur linje med kammarna, är det troligt att bågsträngen snäpper ur kammarna och kan orsaka allvarliga skador.

Den sista orsaken till att bågsträngen går sönder som du ofta hör är torreldning.

Om du har varit i bågskyttevärlden ett tag så vet du att du bör aldrig torrskjuta en båge. Någonsin.

Så ifall du inte fick det första gången, aldrig någonsin torr-elda en pilbåge!

Och för nybörjare som inte vet vad torreldning är, är torreldning i huvudsak när du skjuter en båge utan pil. Torrbränning är extremt farligt.

När du skjuter en båge normalt med en pil instickad, genererar bågen (särskilt sammansatta bågar), när den dras tillbaka, energi som frigörs i pilen, vilket är det som driver pilen framåt.

När du torreldar har all energi som har genererats av bågen ingenstans att ta vägen, så den överblivna energin strålar ut genom bågens kropp och kan vara katastrofal.

Det finns inte bara en möjlighet att din bågsträng går sönder, utan de andra delarna av din båge kan skadas allvarligt av torreldning.

Så i princip, torka inte eld.

Varför det är viktigt att förhindra att bågsträngen går sönder

Detta kan tyckas vara ett mycket självklart svar, men du vill verkligen inte att din bågsträng ska gå sönder om det är möjligt.

Naturligtvis vill du inte att din båge ska gå sönder, men det är verkligen viktigt att du vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder för att förhindra en olycka med din båge.

Jo, först och främst kan du bli allvarligt skadad av att bågsträngen kommer tillbaka och slår dig. Det kan resultera i blåmärken, ärr, blödningar, stor svullnad, och om det träffar ditt ansikte eller dina ögon, kan det vara potentiellt bländande.

Du behöver bara slå upp ”bågsträngssnäppskada” för att se ett stort galleri av skador som har orsakats av bågsträngsbrott.

  7 bästa djupmätare för flytrör som är lätta att använda

Den här videon nedan är en bra video som visar vad som händer när din sammansatta bågssträng går sönder, och den förklarar också varför och hur din sträng går sönder. Den här killen hade turen att bara ha en stor skalp på armen samt ett långt vitt märke från snöret.

Men utöver detta kan det vara ett riktigt krångel att byta ut strängar. Även om du ursprungligen skulle byta ut din bågsträng vartannat till vart tredje år, kan det vara en process, särskilt i fallet med sammansatta bågar, som är lite svårare att stränga om.

Du behöver en bågepress, vilket är en press som flyttar bågens lemmar för att lindra spänningar så att du korrekt kan utföra det nödvändiga underhållet som behövs för din båge.

Och eftersom de flesta normalt inte har en bågpress liggandes hemma, måste du gå till en proffsbutik för att få en bågtekniker att arbeta med bågen åt dig.

Och efter att du har bytt båge måste du rent tekniskt fortfarande ”arbeta” in bågen, och det är nödvändigt att skjuta bågen 100-200 gånger för att få den helt inarbetad, och sedan måste du ta bågen till proffsbutiken igen för att få den kontrollerad igen av teknikern där.

Så om du är på en tidsnöd inför en tävling eller en planerad jakt, kommer du förmodligen inte ha mycket tid att kunna gå och fixa din bågsträng i en hast om din sträng går sönder.

Rätt skjutform

Så det är viktigt att se till att du har rätt skjutform med din sammansatta båge. Ju bättre form, desto mer sannolikt är det att du undviker strängmoment och strängbrott. Dina muskler kommer också att tacka dig för att du ser till att de inte vrider sig konstigt.

Grunderna för att ha bra skytte är:

  • Se till att dina fötter är höftlångt isär
  • Det finns en linje från ditt huvud till dina axlar som leder till dina höfter och sedan till dina fötter – se till att de är i linje!
  • Du vill inte böja dig framåt, huvudet eller något annat!
  • Din släpphand är någonstans på din käke
  • Din kropp är i en fin T-form
  • Armen som håller bågen är rak, den ena teckningen har en mjuk böjning
  7 superbilliga pilar som skjuter rakt

Och denna trevliga vackra skjutform kommer med övning, men det är viktigt att öva och alltid vara uppmärksam på din form så att du ständigt kan ändra den. Bågskyttar, både nybörjare och avancerade, måste alltid jobba på sin form!

En annan sak som hjälper till att undvika strängens vridmoment är att vara medveten om placeringen av din hand på bågens grepp. Se till att trycka på greppet mer med handflatan än med fingrarna, och försök skapa ett mönster där du håller samma plats på samma sätt varje gång.

Och om du använder en sammansatt båge, kanske du upptäcker att att använda ett mekaniskt grepp för att dra och släppa bågsträngen gör det lite lättare att undvika vridmoment och förbättra noggrannheten med din båge.

Korrekt vård av bågsträngar

Nu när vi har täckt in den korrekta skjutformen som är nödvändig för skytte, ska vi prata lite om korrekt skötsel av bågsträngar.

Så som jag har sagt säkert tre gånger redan, det är viktigt att byta ut dina strängar och kablar vartannat till vart tredje år. Precis som en bil är din båge ett verktyg och behöver därför ständigt underhåll för att hålla den igång smidigt.

Bågsträngar är normalt täckta med vax eller någon form av harts för att hålla ihop strängarna och för att motverka en del av friktionen som kommer från skytte. Se till att om din bågsträng ser torr och luddig ut att vaxa den ordentligt.

Men om du ser att trådarna börjar lossna bör du försöka byta bågsträng direkt.

Och eftersom snöret är täckt av vax, undvik att lämna din båge på varma ställen, eftersom värmen kommer att smälta vaxet och sedan resultera i en svagare sträng. Att förvara din båge på svala och torra platser hjälper till att förlänga livslängden på din båge.

Om du följer dessa steg och ser till att vara vaksam när du underhåller din bågsträng, kommer du att vara säker, hålla din båge och dess sträng i korrekt funktion så länge som möjligt, och fortfarande ha en fantastisk tid att skjuta med din sammansatta båge!

Happy Shooting!