Kan en sammansatt båge bli blöt?

Du tar tag i din båge och din utrustning. Du packar din lunch. Du spänner fast dina stövlar. Ni är alla redo för en äventyrsspäckad dag med pilbågen ute i den vilda vildmarken. Du går ut genom dörren med en fjäder i steget och din bågsträng…och det regnar!

Dina roliga planer slås plötsligt i bitar av det fallande regnet. Din spänning inför dagen försvinner. Nu vad gör du? Din sammansatta båge kan inte bli blöt … eller kan den?

Även om din sammansatta båge blir blöt kan du fortfarande njuta av en dag med bågjakt eller målträning. Det kan finnas vissa komplikationer och extra underhåll som du måste ta hand om, men du kan fortfarande använda din sammansatta båge som du skulle göra en dag utan regn!

Det kan vara lite läskigt att ta bågen ut i regnet, men med rätt skötsel och förberedelser kan du fortfarande skjuta som vanligt! Om du följer detta råd och utbildar dig själv om hur regnet påverkar din pilbåge och din prestation, behöver du inte oroa dig.

Vad regnet gör med din pilbåge

Som tur är skadar inte regnet själva fören! För det mesta är sammansatta bågar tillverkade för närvarande av material som plast som kan bli blöta och vara helt fina, så därför kommer de inte att skadas av regnet.

Även långbågar eller andra bågar gjorda av trä är i allmänhet oljade eller vaxade, för att skapa mer hållbarhet och vara mer motståndskraftiga i regnet, så att de i allmänhet inte skadas av regnet heller!

Den sammansatta bågen har många enskilda delar, så det är viktigt att bekanta dig med dem så att du kan veta vilka delar som behöver underhåll och särskild uppmärksamhet i eller utanför regnet.

Stigröret, benen, axlarna och det mesta av bågens huvudkropp är gjorda av regntåliga material, så dessa delar är i allmänhet bra i regnet! De delar som du kommer att behöva ägna särskild uppmärksamhet åt är de mindre delarna av bågen.

De mindre delarna av fören, som skruvarna och bultarna som håller ihop den, eller siktet, kan lätt rosta och då förhindra optimal prestanda och sikte.

De flesta bågskyttar bör också veta att bågsträngar är vaxade för att öka maximal prestanda och det mest exakta skyttet. Vaxet förhindrar också att vatten kommer in i snöret och förstör dess form.

Utöver det, om vatten kommer in i dina bågsträngar, blir strängen tyngre, vilket då hindrar pilen från att lämna bågen i lämplig hastighet och kan skada de andra delarna av bågen.

Vad regnet gör med dina pilar

Liksom ditt snöre, när vatten träffar dina pilar, lägger de extra vikt till pilen, vilket sedan gör pilen svårare att skjuta.

Pilar som blir tunga på grund av regn eller vatten kräver mer energi för att skjutas än en normalt torr pil, vilket då påverkar deras hastighet och noggrannheten i ditt sikte.

Utöver detta kan den typ av pilar du använder ytterligare komplicera en situation. Om fläckarna på din pil är fjädrar istället för plast, kommer fjädrarna att suga upp vatten och sedan göra det ännu tyngre än det var bara med regnet.

Vad regnet gör med din prestation

Som du säkert kan se från avsnitten ovan kan regn definitivt göra saker mycket mer komplicerade och svårare än när du normalt går ut med din båge.

  Hur mycket väger Teardrop Campers?

När snören inte sköts ordentligt kan de bli tyngre och göra ett mer klumpigt skott än normalt i skyfall.

Pilar ökar vattenvikt och kan orsaka ett svårare skott. Noggrannheten i skott kanske inte är lika upp till par som normalt, och det kan vara en mycket svårare process att övertala dina pilar att skjuta så rakt som du vill att de ska göra.

Men det är det inte. Regn kan skymma din sikt och göra att du måste anpassa dig för att se ordentligt och skjuta mot rätt mål. Det är svårt att se!

Regn påverkar inte bara din syn, utan det kan också störa din båge. Regn kan bygga upp och dölja mer av din syn, och kan definitivt avskräcka när du fotograferar korrekt och exakt.

Missförstå mig inte, regn kan göra din skytteupplevelse lite svårare och lägga till ytterligare hinder för det roliga, men oroa dig inte! Allt hopp är inte ute! Med lite noggranna och ordentliga förberedelser och underhåll är det möjligt att fortfarande ha en trevlig stund med din båge ute i regnet!

Förberedelser före fotografering i regnet

För det första, se till att du vaxar din bågsträng! En genomblöt bågsträng presterar inte lika bra som en ren och torr bågsträng! Det blir tyngre och skottet blir mindre exakt än det kunde ha varit. Rätt vridning av bågen kan också förlora sin form på grund av vattenskador, vilket ytterligare hämmar prestandan.

Om du inte är bekant med den korrekta processen att vaxa din bågsträng, Världsbågskytte har en underbar steg-för-steg-artikel (med bilder) som förklarar processen och utrustningen som krävs för att korrekt vaxa och förbereda din bågsträng för skytte.

Men i huvudsak vill du att din bågsträng ska se smidig ut och ha en ”något klibbig känsla”. Om din bågsträng känns torr, ta ut vaxet och vaxa det!

Detta steg är ganska enkelt, du kan göra det lätt! Var inte lat och försumma detta steg! Du kommer att ångra dig senare när din bågsträngs liv inte är så lång som den kunde ha varit.

Bågskytteboss rekommenderar att du kan prova att plocka dina bågsträngar ett par gånger innan du skjuter så att extra vatten som kan samlas på bågsträngar tas bort.

För det andra rekommenderar jag det du tar med plastpåsar. Smörgåspåsar, Ziploc-påsar, soppåsar. Hämta dem! Du kommer bli tacksam för att du gjorde det!

Först och främst, använd dem för dina pilar. Täck dina pilar i din koger med en Ziploc-påse, eller så kan du linda in dem individuellt i smörgåspåsar om du känner att du har tid med det.

Genom att göra detta hjälper du till att hålla dina pilar torra, alla förberedda för skjutning, för att undvika den extra vattenvikten som kan komma från att lämna dem ute.

Bågskytteboss föreslår också att när du använder dina pilar, och att det är bäst om du inte skjuter snabbt för att undvika att regn samlas på dina pilar och gör dem svårare att skjuta. Skjut när det gäller!

Håll dina pilar torra genom att lämna dem blottade bara när du ska skjuta. Annars håll dem täckta och torra.

Du kan inte bara använda påsarna för dina pilar, utan du kan också använda den för att täcka din båge och all annan utrustning för den delen! Slå in din båge, liksom alla andra redskap som du tar med dig, i en soppåse för att hålla den torr så länge du ska använda den.

  Hur man förhindrar termiter från att förstöra din stuga

Om du är ute och jagar kan regn göra terrängen svårare att navigera, med mycket lera och större risk att halka eller skada din utrustning. Om du tar dig tid att packa några plastpåsar för att skydda din utrustning, kommer du att ha mindre svårt att använda din utrustning, samt förhindra skador orsakade av väder och vind.

De är billiga och de kan förhindra en massa av besväret som kommer av att ta med dig all din utrustning i regnet.

Den tredje är att ta med rätt utrustning för att hålla dig torr! Ja, jag vet att det är uppenbart, men vi har alla tillfällen då vi säger, ”Åh nej, jag behöver inga extra strumpor,” och sedan ångrar du dig när du känner dig kall och eländig ute i regnet, och du önskar att du var hemma.

Ta med ett extra byte av strumpor! Alla vet att det är det eländigaste i världen att ha kalla, blöta fötter! Och vad mer kan dämpa din dag ute och fotografera mer än ett par fuktiga, frusna fötter?

Utöver det, ta med en handduk för att torka av siktet och böja dig för att få ett bättre grepp om din båge och för att hjälpa din synlighet och skottnoggrannhet. Du kanske vill ta med mer för att torka dig själv också!

För bågskytten som bär glasögon kan det verkligen vara fördelaktigt att ta med sig en handduk eller trasa för att torka ner glasögonen i det långa loppet, eftersom regn kommer att samlas på dina glasögon och skymma synen. Det kan vara särskilt frustrerande när du inte kan se och det inte finns mycket du kan göra åt det!

Se till att använda handduken för att hålla synen torr också.

Förutom handdukar och extra strumpor, tänk på att till och med ta med ett paraply! Det kan verka lite dumt i början, men det kan göra stor skillnad i din upplevelse. Om du jagar med någon annan, då kan de hålla paraplyet åt dig, eller om du har ett tillräckligt stort paraply, så borde skjutrörlighet inte vara några problem!

Att ta med en hatt kan också göra stor skillnad. Hatten kan hjälpa till att hålla ditt ansikte torrt och även förhindra att regn höljer din syn.

Eftersom greppet kan bli haltare på grund av regnet, kan bågskyttehandskar eller -handskar i allmänhet vara fördelaktiga för att främja ett extra fast grepp.

Kom ihåg att du självklart ska ta med dig rätt jacka eller kappa för att ge ordentlig värme. Eftersom extra tyg ibland kan komma i vägen för korrekt sikte, kan det vara bra att även ta med ett rep eller något sätt att säkra det extra tyget från din jacka.

Det finns även speciella jackor med avtagbara ärmar för tider som dessa, och om du och din rosett ofta är ute i dåligt väder, så kan det vara en bra investering för dig att prova!

Om det är något annat som om du tog med dig gjorde din upplevelse mer bekväm, desto bättre! Det är verkligen de små sakerna som kan göra hela skillnaden!

  Hur länge håller timmerstugor?

Mitt fjärde och sista tips för att förbereda sig för att fotografera i regnet är, ha en positiv attityd!

Det finns två typer av bågskyttar: de som lätt avskräcks av vädret eller andra hinder och bestämmer sig för att inte gå ut och skjuta, och de som går ut och skjuter i regn, snö eller hagel för att gå och roa sig!

Det kan vara svårt att skjuta i regnet, men om du låtsas att du är ett barn igen och leker i regnet utan hämningar, kommer din upplevelse att bli desto bättre för det! Regn eller sol, du kan fortfarande njuta med din båge!

Underhåll efter fotografering i regnet

Okej, så du tog med dig all utrustning för att skjuta. Du har haft det bra, trots det dåliga vädret, och dina fötter är fortfarande fina och torra. Det var inte så illa som du trodde det skulle vara!

Men nu när du är hemma, vad gör du? Trots all utrustning du tog med dig för att hålla dig varm och torr blev din båge fortfarande lite blöt.

Nu är det här korrekt underhåll är viktigt.

Förvara aldrig, aldrig, aldrig din båge och annan utrustning när den är våt.

Se till att du torkar allt. Allt.

Först och främst, se till att du torkar av din båge, och om den fortfarande är ganska blöt, låt den sedan torka.

När din båge är torr är det mycket viktigt att du tar dig tid att ta hand om alla små delar i bågen.

Sammansatta bågar är mycket mer komplicerade än en recurvebåge, med många fler små delar. Därför är det viktigt att underhålla och ta hand om de små skruvarna och bultarna som utgör den sammansatta bågen. När de har torkat, ta en pappershandduk eller en tandborste med lite olja och smörj in dem. Fokusera på sikten, lem och vilobultar.

Glöm inte att efter att bågsträngen har torkat ska du vaxa den igen och se till att den är klibbig och redo att skjutas igen!

Om någon annan utrustning har blivit blöt under din bågskyttetur, se till att rengöra och torka allt. Tvätta dina kläder. Lägg ut dina pilar och låt dem lufttorka. Rengör och torka ditt koger, pilbåge etc.

Se särskilt till att om du förvarar din båge i en väska eller väska, att väskan eller väskan också är helt torr. Även om du har torkat ordentligt och tagit hand om din båge, om fallet är blött, kommer bågen fortfarande att rosta.

Och det är allt! Jag vet att det kan verka lite skrämmande att förbereda eller ta hand om din båge efter eller innan en dag ute i regnet, men jag lovar, det är inte så illa som det verkar.

Ja, att fota i regn är inte det lättaste. Och ja, det tar lite förberedelser och tid från din sida.

Men du kan fortfarande göra det. Du kan fortfarande övervinna regnet!

Du kan ÄNDÅ ha en trevlig stund med din älskade båge ute i duggregnet, och om du tar hand om det, med rätt utrustning, kommer din sammansatta båge fortfarande att vara intakt!

Lycka till med fotograferingen!