Kan en orm bita genom ett tält?

Att sova i ett tält är en unik upplevelse, men kan en rädsla för ormar hindra dig från att verkligen njuta av det?

Korall orm

Även om det är tekniskt möjligt för en orm att bita genom ett tält, är det otroligt osannolikt. Ormar är mycket mer benägna att springa och gömma sig än att försöka attackera en person genom ett tält. Istället för att fokusera på denna rädsla är det en bra idé att arbeta med att hålla ormar borta från campingen helt och hållet.

Som sagt, det finns mycket att lära sig om att se till att du håller dig säker från ormar när du campar. Fortsätt för att lära dig om hur du håller ormar borta från din campingplats, vanliga ormmyter och mer!

Är det möjligt för en orm att bita genom ett tält?

Även om det tekniskt är möjligt, är det extremt osannolikt att en orm skulle försöka bita dig genom ett tält. För det mesta vill ormar hålla sig långt borta från människor och föredrar att glida undan snarare än att försöka attackera.

Om de gjorde ett försök kan deras huggtänder potentiellt komma igenom tältmaterialet. Men det kan också sluta med att de fastnar. Det skulle inte vara ett särskilt effektivt sätt att bita någon inuti. Dessutom är ormar inte intresserade av att jaga dig när du är utom synhåll.

I min egen forskning för att skriva om detta ämne är det värt att konstatera att jag inte hittade några fall av ormar som försökte bita campare genom ett tält. För den som är orolig över möjligheten att något djur attackerar ett tält är det en bra idé att ta en titt på vår artikel om ämnet här!

Personligen har jag spenderat en anständig tid på att campa i områden som är hem för skallerormar, skorpioner och andra djur. I över tjugo år har jag sovit i ett tält i dessa områden och aldrig haft problem med ormar i närheten av mig.

Som sagt, om du bor någonstans ute i vildmarken på egen hand skadar det aldrig att vara mer försiktig. Du vet aldrig när de kan komma och söka värme i ditt tält eller sovsäck.

Det är absolut mer oro för att ormar kommer in i ditt tält än att bita dig igenom det. På grund av det vill du vara noga med att hålla ditt tält helt stängt hela tiden och kontrollera ditt tält och sovsäck innan du bäddar in dig för natten.

Kan ormar komma in i tält?

Ormar kan komma in i ditt tält och det finns nyhetshändelser som beskriver detta. Du kan minska risken för att ormar kommer in i ditt tält genom att se till att tältet är helt stängt när du inte använder det.

Jag har det här med att hålla skåpsdörrar stängda – även om jag gör det för att jag märker att mitt huvud kommer att ramla in i dem om jag inte gör det, och inte på grund av ormar. Samma instinkt kan hjälpa dig mot den lilla chansen att en orm vill lägga sig med dig i ditt tält.

  Behöver luftkonditionering för husbilar laddas om?

Ormar kommer att hålla sig borta från människor om de kan – men om du sätter upp ditt tält nära ett ormbo eller en håla så ökar dina chanser att detta händer.

En vana som kommer att skydda dig från ormar i ditt tält är att bara se till att ditt tält har alla ingångar stängda när du är i eller ut ur tältet. Om inte annat är det en god vana att skydda dig från den oundvikliga festen som myggorna kommer att ha som är fångade i ditt tält.

Finns det något sådant som ett ormsäkert tält?

Tält är i allmänhet inte utformade för att vara ormsäkra. Men moderna tält är gjorda för att vara insektssäkra, vilket innebär att alla ventiler har ett nätskydd för att släppa in luft i tältet men för att hålla insekter ute. Ett tält som är insektssäkert är i huvudsak ormsäkert också.

Den tunna nylon/annars syntetiska väggen i moderna tält är mer än tillräckligt för att hålla ormar ute (såvida vi inte pratar om Amazonas djungel här eller Australien).

Ett canvastält (se mer information om canvastält, här) har en tjockare vägg och är definitivt ännu mer en solid barriär mellan naturen och en mysig sovplats. Duktältet måste dock ha ett bifogat golv.

De flesta moderna tält har ett bifogat golv, men presenningar och vissa canvastält har inte. Se till att ditt tält har ett fast golv och att du stänger alla ingångar till ditt tält och att du bör skyddas mot att ormar kommer in i ditt tält.

Hur håller jag ormar borta från min campingplats?

Om du vill att ormar ska hålla sig borta från din campingplats har du ett antal alternativ till ditt förfogande för att få det att hända.

Ha dessa tips i åtanke när du planerar för en campingtur i ett område som är hem för ormar:

  • Fundera på var du campar. De som campar i bil, eller campar på campingplatser som är mer befolkade av människor, är mindre benägna att ta itu med ormar. Dessutom gillar ormar att hänga där de lätt kan gömma sig, till exempel runt nedfallna stockar, stenar eller andra högar med skräp. Bo på en campingplats borta från dessa saker för att undvika ormar.
  • Undvik att skapa platser där ormar kan gömma sig. Se till att hålla dina förnödenheter från marken så mycket du kan. Ju färre gömställen det finns, desto mindre sannolikt är det att en orm kommer att finna det som en frestande plats.
  • Om du bor i ett tält, se till att det är helt stängt hela tiden. Håll blixtlåsen helt upplåsta så att inga ormar eller andra djur kan komma in. Du kan också välja att använda en spjälsäng i ditt tält för att hjälpa dig att hålla dig borta från djur på marken. Ta en titt på vår guide om hur du använder en spjälsäng utan att skada ditt tält här!
  • Förvara all mat i behållare som är lufttäta. Även om ormarna själva kanske inte är intresserade av dina måltider, är de definitivt intresserade av att göra en måltid av de djur som kan lockas av din mat. Dessutom kan detta hjälpa till att undvika problem med större djur som kanske vill ha din mat, till exempel björnar. Om du planerar att ha mat eller andra doftande föremål i din bil, kanske du också vill kolla in vår artikel om huruvida en björn kan krossa en bilruta eller inte!
  • Håll dig medveten när du går, oavsett om det är runt din campingplats eller på en vandringsled. Leta efter rörelse på marken och lyssna efter skramlande. Särskilt skallerormar kommer ofta att göra ett ljud för att varna dig bort.
  • Glöm inte att kontrollera dina skor när du inte har haft dem på dig på ett tag. Ormar och insekter kan välja att gömma sig i dem, särskilt om de har varit ute. Du kan också använda skor som förvaringsutrymme för strumpor för att hålla djur ute.
  • Oavsett hur säker du är så lönar det sig att ta med en första hjälpen-låda. Du vet aldrig när det kan rädda ditt liv!
  Varför måste skidor vara så långa?

Myter om ormar under camping

Myter finns för nästan alla aspekter av den naturliga världen. Det är inte alltid klart varför myterna existerar, men det är väldigt viktigt att veta vilka myter som har sanna aspekter och vilka som är helt falska.

Att ha en större förståelse för myterna som omger ormar kan hjälpa dig att undvika dem, eller åtminstone vara säkrare runt dem! Ha följande myter och sanningar i åtanke för din nästa campingresa!

En arg orm kommer att jaga dig

Tänk på nästan vilken skräck- eller thrillerfilm du har sett. När skurken plötsligt dyker ut är offrets instinkt att fly. Detta är sant oavsett storleken på skurken, men särskilt sant om det är ett enormt monster eller djur på jakt.

Samma koncept gäller för ormar. Om det överhuvudtaget är möjligt vill de glida iväg i säkerhet innan de gör något annat. Den stora majoriteten av tiden kommer en orm du skrämmer att försöka komma undan istället för att attackera.

Vanligtvis attackerar en orm bara om de känner att de inte kan fly. Till exempel, om du går längs en stig och råkar trampa på en orm, kan de vända sig och bita för att få dig från dem så att de kan fly.

Som sagt, det finns en handfull ormar som kan jaga. Dessa inkluderar ormar som bushmastern i Centralamerika. Men den stora majoriteten av ormar, särskilt i Amerika, kommer att försöka fly snarare än att attackera eller jaga.

Skallerormar kommer alltid att skramla innan de biter

Medan skallerormar ofta skramlar som en försvarsmekanism, finns det något mycket viktigt att tänka på om dessa ormar. När skallerormar började utveckla skaller, var det inte för att varna människor.

Istället var skallrorna avsedda att hindra större djur som hästar, boskap och bison från att trampa på dem. Eftersom ormar upptäcker de som kommer mot dem med hjälp av vibrationerna i marken, kan det vara svårt för dem att lokalisera en människa som kommer mot dem. De är vana vid att känna efter vibrationerna från djur som kan väga 800lbs eller mer, så att försöka upptäcka en människa under 200lbs är inte lika troligt.

  Varför bär löpare lastbilsmössor?

Detta koncept är dubbelt sant för barn som väger under 100 kg. Ormarna kanske inte känner av deras vibrationer tillräckligt snabbt, och barnet har trampat på dem eller fått stänga sig utan att någon sida har märkt det tillräckligt snabbt.

På grund av detta faktum är det viktigt att se var du och dina barn går mycket noggrant. Förvänta dig inte att en skallerorm alltid låter sin närvaro före utfall.

Du är säker från ormbett under vattnet

Det är naturligt att tro att eftersom vi bromsas av vatten, skulle kraften i en orms utfall vara lika bra. Det betyder dock inte att vi är helt säkra, särskilt i områden som är hem för ormar som ofta jagar under vattnet.

Vissa typer av ormar kan vara mindre bekväma än andra i vattnet, men alla ormar kan simma. Det finns många som kanske bara använder vattnet som ett sätt att komma undan eller ta sig dit de ska. Alla ormar jagar inte under vattnet eller kan hålla andan lika länge.

Det finns dock gott om ormar som är perfekt bekväma i vattnet. Arter som Copperhead jagar regelbundet efter fiskar och andra undervattensvarelser. Som du kan föreställa dig är deras bett relativt opåverkat av att vara under vattnet.

Medveten om detta är det värt att fundera över vilka typer av ormar som spenderar tid runt vattnet du vill simma i. Håll dessutom alltid utkik efter ormar i vattnet.

Babyormar har mest gift

Det är osäkert varför detta är en så framträdande myt, men det är en som till stor del är osann. Ormar som är äldre och större har vanligtvis gift som är mer potent, eller åtminstone i nivå med bebisarna. Detta kan variera något beroende på art, men är generellt fallet.

Dessutom har större ormar en större mängd gift att använda sig av. Det betyder att mer gift kommer att levereras till byten eller angripare med varje bett. Å andra sidan är mängden ganska begränsad för bebisar.

Den enda aspekten som kan leda till att bebisar ses som farligare ligger i deras bristande erfarenhet. Ormar är mer benägna att bita direkt och försöka leverera så mycket gift de kan. Å andra sidan förstår vuxna med mer erfarenhet behovet av att ransonera gift. Istället för att bita omedelbart försöker de ofta skrämma eller fly.

Generellt sett är det mer troligt att du blir biten av en yngre orm än en äldre. Det är dock viktigt att vara väldigt försiktig oavsett vilken orm du har att göra med!