Kan en kajak sjunka? Kajaksäkerhetsguide

Ett vattentätt fartyg är viktigt när du åker båt, och din kajak verkar mycket vattentät för dig. När du paddlar genom vattnet, navigerar antingen ensam eller tillsammans med en partner, ser du en annan kajak på vattnet som har kantrat. Kan den där kajaken sjunka?

Kajaker kan sjunka när de fylls med vatten, vanligtvis från en läcka. Om du sitter i en sit-on-top-kajak är chansen att den sjunker mindre än en sitt-in-kajak men är aldrig noll. Det bästa sättet att förhindra att en kajak sjunker är att använda en spraykjol.

Om du är nyfiken på logistiken för en kajak som sjunker, är det här artikeln för dig. Framöver kommer vi att förklara hur en kajak kan sjunka, vad du ska göra om din börjar gå under vattnet och hur du förhindrar att den sjunker. Vi har också många bra säkerhetstips för kajakpaddling att dela med oss ​​av. Du vill inte missa det!

Sjunker kajaker? Hur?

Om det fanns en osänkbar båt skulle alla använda den. Trots hur vissa båtar marknadsförs kan vilken båt som helst sjunka. Vissa båtstilar är mycket mindre benägna att fyllas med vatten än andra, till exempel pontonbåtar (och i viss mån kajaker) men de kan sjunka ändå.

Hur går det till? Det finns många scenarier där förlisning kan inträffa, så låt oss gå igenom dem nu.

Båttips

En kajak ska alltid förbli platt och plant på vattnet, men om du fortfarande får kläm på att använda dina paddlar eller om det är första gången du paddlar tandem, kan du möjligen tippa upp ena änden av kajaken i luften.

I den vinkeln ligger den andra änden av kajaken utan tvekan i vattnet eller väldigt nära att komma ner i vattnet. När det händer kommer vatten att rusa in och fylla den halvan av båten. Även om du rätar vinkeln på din kajak från den punkten, är vattnet fortfarande där.

Vatten tillför tyngd till din båt, vilket ökar dess chanser att sjunka.

Svårt inflammerat vatten

Det är inte meningen att du ska åka båt i dåligt väder. Men ibland kräver prognosen en solig och klar dag och du möts av en plötslig och oväntad storm.

Om du hamnar i ett scenario där du och dina kajakpaddlare utsätts för kraftiga regn och du inte omedelbart försöker ta dig till land, kan regnet teoretiskt sett fylla båtens cockpit. Du skulle förmodligen börja sjunka kort därefter.

Oerfarenhet

Vi pratade tidigare om hur du av misstag kunde luta din båt i vattnet. Förutom det, om du inte paddlar ordentligt, kan du stänka vatten i din kajak varje gång ditt blad kommer ner i vattnet.

Om du paddlar kajak tillräckligt länge kan sittbrunnen bli full.

Hackigt vatten

Havskajakpaddling och kajakpaddling är mycket attraktiva aktiviteter för spänningssökande. En av de inneboende riskerna med dessa aktiviteter är att en plötslig våg kan slå in i din båt och fylla den med vatten. Kraften från en våg kan också möjligen suga in en kajak.

  Går zip-linjer någonsin sönder?

Båtläcka

Om din kajak är gammal och du inte har lagrat den på rätt sätt, kan plast- eller glasfiberkomponenter börja slitas bort. Eventuella små öppningar, luckor eller revor i båtmaterialet gör att vatten kan komma in. Ju större öppning, desto djupare är läckan. Din båt kan snart vara under vattnet.

Vad sägs om Sit-on-Top-kajaker? Kan de sjunka?

Sit-in kajaker, med tanke på deras design, är uppenbarligen mycket mer sannolikt att fyllas med vatten, men hur är det med sit-on-top kajaker? Är de befriade från att sjunka?

Denna typ av kajak sjunker mer sällan, och det beror inte bara på att båten saknar en djup sittbrunn. Sit-on-top kajaker har scupper hål överallt. Om hålen fylls med vatten blir de självlänande och kan släppa ut vattnet.

Tja, om spridarhålen fungerar som den ska, vill säga. Om du slog din båt mot en brygga eller spetsiga stenar, kan hålen göras obrukbara. Vid den tidpunkten börjar din sit-on-top kajak att fyllas med vatten.

De flesta sit-on-top-kajaker har dock förseglade skrov som hindrar vatten från att tränga in. Du måste ha skadat både spridarhålen och skrovet för att tillräckligt med vatten ska komma in i en sit-on-top-kajak så att den skulle sjunka.

Missa inte detta och tro att en sit-on-top kajak inte kan samla något vatten alls. Vatten kan absolut stänka på ytan och in i båten. Om din kajak är översvämmad har den så mycket vatten på sig att den ligger lägre i sjön, men den riskerar inte att sjunka. Ändå är det läskigt att bli översvämmad!

Vad ska du göra om en kajak fylls med vatten?

Din är en sit-in kajak, och för ungefär 15 minuter sedan trodde du bara att du sjunker. Nu, 20 minuter senare, är du säker på det. Åh, fan. Vad ska du göra i den här situationen?

Få inte panik

Lyssna, det är naturligt att få panik vid tanken på att din kajak sjunker. Ingen klandrar dig för det. Men även om du kanske känner dig nervös och orolig vill du inte bli rädd. Du kommer bara att sluta göra något som kan göra att vattenläckan blir värre. Dessutom förbrukar du energi i onödan.

Ta istället ett djupt andetag och bedöm situationen. Om du har flytväst på dig ska du inte riskera att drunkna även om din kajak fylls med vatten till toppen. Du kan förlora din båt, och även om det skulle vara olyckligt, är det inte världens undergång.

Sätt i öppningen

Om det är möjligt vill du härnäst avgöra varför din kajak läcker. Om du inte rider i hackigt vatten och din paddling är oklanderlig, har du mer än troligt en läcka i din kajak. Genom att hitta källan till läckan och täppa till den kan du åtminstone förhindra att mer vatten kommer in.

  Hur mycket väger mitt husbilstak? Är det säkert att gå på?

Vi vill betona att detta inte alltid är möjligt. Om läckan är på till exempel undersidan av båten kan du inte se den där du sitter i kajaken.

Ta bort vattnet

Din kajak läcker inte längre (för nu åtminstone), men sittbrunnen är fortfarande full med vatten. Du är genomvåt, och dina grejer likaså, vilket inte är bra.

Du måste bli av med vattnet innan det kan skada din last mer än vad den redan har. Om du inte har en hink ombord så är det bästa sättet att tömma din båt att paddla till ett område där du säkert kan simma och sedan tippa båten.

Ta din kajak tillbaka till stranden

Om du inte kunde åtgärda källan till läckan, kommer den att fyllas med vatten, även efter att du har tömt kajaken. Det kommer att ta lite tid för vattnet att svämma över från toppen av sittbrunnen, men det kommer att hända.

Det är av den anledningen som vi inte rekommenderar att du återupptar din dag med kajakpaddling efter att din båt fyllts som om det inte hände. Du måste komma tillbaka till stranden så att du kan titta närmare på din båt, inklusive undersidan som du inte kunde se när kajaken var i vattnet.

Hur du förhindrar att din kajak sjunker

Puh! Det var en ganska svår prövning, och inte en du vill uppleva igen när som helst snart.

Nu är det ett bra tillfälle att prata om vikten av spraykjolar. En spraykjol eller kajakkjol är ett skydd för sittbrunnen som är gjord av vattenavvisande material som neopren eller nylon.

En del av kjolen är bärbar medan resten gör en lufttät och mestadels vattentät tätning över din kajak. Vi skrev en mycket informativ guide till spraykjolar här som du absolut borde kolla in om du missat den. Vi rekommenderade till och med några av våra favoritspraykjolar!

Säkerhetstips för kajakpaddling

Som avslutning vill vi dela med oss ​​av en samling säkerhetstips för kajakpaddling. Du bör alltid ha dessa tips i bakhuvudet, speciellt om du är ny på kajakpaddling!

Bär alltid flytväst

Personliga flytanordningar (PFD) eller flytvästar är på uppdrag av US Coast Guard. Flytvästar är organiserade av fem typer, typ I till typ V. Endast typ I, II och III kan användas av kajakpaddlare.

En flytväst av typ I kan rotera bäraren uppåt om ansiktet är i vattnet. Det beror på att dessa flytvästar är avsedda för svåra situationer där räddningen inte kommer att ske omedelbart. En flytväst av typ I är den säkraste, men den är också den skrymmande och minst bekväma.

Flytvästar av typ II är lättare eftersom de ska bäras när du vet att du snabbt kommer att räddas. Du kan fortfarande vändas uppåt i en Type II.

  Bästa flugfiskebröstpaket

På liknande sätt finns flytvästar av typ III, som också rekommenderas för en snabb räddning. Dessa är den mest bekväma flytvästklassen, men västen kommer inte att vända dig uppåt. Du måste göra det manuellt eller vända en medvetslös person.

När du väl har valt vilken typ av flytväst du vill ha måste du se till att den passar. En flytväst ska bäras stadigt på kroppen men inte hindra dig från att höja och sänka armarna och på annat sätt flytta din övre halva.

Ta med en hink

En hink är alltid en bra idé att ha på din kajak, speciellt om din är en sittande kajak jämfört med en sit-on-top kajak. Du behöver inte bära en plasthink utan prova en hopfällbar. Den kommer att ta mindre plats på din kajak men ändå alltid vara inom räckhåll.

Kolla vädret

Vi har redan tidigare pratat om de skakande riskerna du kan möta när du paddlar kajak i dåligt väder. Starka vindar kan välta din båt och ösregn kan fylla kajaken med vatten.

Det är en sak att hamna i en överraskningsstorm och en annan att misslyckas med att kolla vädret. Använd appen på din telefon för att spåra vädret flera dagar innan din resa, sedan kvällen innan och slutligen dagen den.

Gå inte över din lönegrad

När du paddlar kajak med vänner är det naturligt att du vill imponera på dina kompisar med dina kunskaper även om du bara har paddlat kajak en eller två gånger. Istället för att försöka vara en hjälte, håll dig inom din skicklighetsnivå. Det betyder kajakpaddling på en sjö istället för ett hav.

Att kolla ditt ego är värt det om det är för din välfärds skull!

Använd solskydd

Har du någonsin blivit svårt solbränd efter en dag med plaskande runt poolen eller i havet? Det beror på hur vattnet reflekterar solljuset. Även om du inte möter solen kan du fortfarande utsättas för den, och din hud kommer därför att brännas.

Solen är alltid bakom molnen, så även på molniga dagar med kajakpaddling behöver du hudskydd. Sätt på solkräm på alla utsatta hudområden. Bär en hatt så att toppen av huvudet inte bränns. När du väljer tyger, prioritera UV-beständiga så att solen inte kan tränga igenom dina kläder och bränna dig på det sättet.

Slutgiltiga tankar

Kajaker kan sjunka, och även om det inte händer ofta, är det alltid inom möjligheterna. Det gäller både sittande och sittande kajaker även om den förra sjunker mycket oftare än den senare.

Vi hoppas att informationen i den här guiden hjälper dig att bli säkrare när du paddlar kajak!