Kan en jetski dra en tubbrunn? Är det en bra åktur?

Tubing är en rolig, fartfylld båtaktivitet som alla kan njuta av. Ett sätt att ändra det och hålla det spännande är att dra din tub bakom en vattenskoter! Vänta?! Kan en vattenskoter verkligen dra ett rör?

A Jetski med minst 110 hästkrafter är stark nog att dra en passagerare som väger upp till 200 pund. (91 Kg) Bogsering med en mindre kraftfull vattenskoter kan belasta och skada motorn.

Det finns också andra begränsningar, som vi kommer att titta närmare på i den här artikeln.

Att välja rätt vattenskoter för slangar

Så, vad är rätt sorts vattenskoter för att dra ett rör? Tja, som vi nämnde ovan måste vattenskotern vara tillräckligt kraftfull för att klara stressen av extra vikt.

Om du är osäker på vad motorn av en viss modell kan, kolla på tillverkarens hemsida eller med en lokal återförsäljare. Du kommer att kunna hitta all information du behöver på någon av dessa källor.

En kraftfull motor är viktig, men det krävs mer än bara hästkrafter för att slangen ska vara en säker och laglig aktivitet. För att kunna använda en vattenskoter för bogsering av någon sort måste det finnas tillräckligt med sittplatser för föraren, spottern och personerna som bogseras.

Nästan alla stater kräver att om du använder en vattenskoter som slang, måste det alltid finnas en andra person på vattenskotern som tittar på dem som dras. Denna person kallas en ”spotter”.

Det finns vissa platser, som delstaten Texas, som tillåter dig att bogsera utan en spotter endast om du utrustar backspeglar som är minst 4 tum höga och 4 tum breda.

Tillbaka till reglerna för sittkapacitet.

Det totala antalet personer på vattenskotern och som bogseras får aldrig överstiga vattenskoterns sittkapacitet. Denna regel, i kombination med den obligatoriska spotterregeln, innebär att en vattenskoter för det mesta måste ha plats för minst 3 personer för att kunna användas som slang. 1 förare, 1 spotter och 1 person på tuben.

Undantaget från detta skulle vara om någon hade en vattenskoter med en sittkapacitet på 2, hade installerat backspeglar som är tillräckligt stora och befann sig på en plats där en spotter inte krävs med de stora speglarna. Då kan det vara en förare och en ryttare på en tub.

Men eftersom tubing vanligtvis är roligare med flera personer på tuben, är det en bra idé att skjuta efter en jetski som har en sittkapacitet på 4. På så sätt kan det vara 1 förare, 1 spotter och 2 personer som åker på röret när som helst. Observera att 2 eller fler knölar ökar risken och risken för skador.

Alla som är på vattenskotern eller dras bakom den måste ha en livräddare på sig hela tiden de är på vattnet. Om 2 eller fler knölar rider samtidigt, rekommenderas hjälmar starkt. De flesta slangskador är resultatet av huvudskador där ryttarna inte bar hjälm.

Ha kul, men var säker!

Nedan är en bild på vad man INTE SKA GÖRA! Lägg märke till att det INGEN spotter, INGEN backspegel och INGEN hjälmar finns!

Testa gränsen: Hur mycket vikt ska du verkligen dra på ett rör?

Så låt oss säga att du har den starkaste, snabbaste 4-sitsiga vattenskotern du kan hitta. Du har en spotter redo att vaksamt titta och du har två vuxna som vill se vilken typ av bogserfärdigheter du har. Ska du unna dem?

  Fungerar barns fiskestavar som startar bra?

När du ägnar dig åt någon form av vattensport bör säkerhet och försiktighet komma före vild kul. En vän berättade för mig en historia om sin farbror som befann sig i en situation liknande den ovan en gång.

Hennes farbror brukade ha en vattenskoter och tog med den till alla släktträffar som de har vid sjön varje år. Det finns många små barn i familjen, så tubing är en populär aktivitet varje år.

Ett år fick alla farbröder en idé som de trodde skulle vara rolig. De skulle låta en av dem köra vattenskoter medan de andra två åkte på tuben bakom den. De två som åkte på tuben vägde över 200 pund vardera, så de lade till en del betydande vikt.

De visste att vattenskotern kunde dra dem utan att bryta igenom, så de gav det en chans.

Till en början verkade allt vara bra. Vattenskotern ansträngde sig inte för hårt och repet gick bra. Då bestämde sig föraren för att göra det som kallas en piska. När röret pipas flyttas det från ena sidan av vattenskotern till den andra mycket snabbt.

Vattenskotrar som mest kommer att väga lite över 1000 pounds. Vattenskotern i den här historien var förmodligen närmare 800 pund. Så när ungefär hälften av vattenskoterns vikt plötsligt ryckte den i en riktning bakifrån, kastades föraren faktiskt direkt av fordonet.

Så fråga alltid dig själv, bara för att du kan, ska du? En vattenskoter kan dra mycket, men det är viktigt att komma ihåg att vattenskotern inte är särskilt stor i sig, så vikten som den drar kan ha stor inverkan på den. Det kan vara en bättre idé att hålla sig till att dra barn medan du använder en vattenskoter.

Är en vattenskoter bättre än en båt för slangar?

Så den stora frågan är, varför skulle du använda en vattenskoter för att dra ett rör istället för en båt? Det finns många anledningar till att en vattenskoter kan anses vara ett bättre val.

Det enklaste skälet att nämna för att välja en vattenskoter framför en båt skulle vara priset.

Vissa människor kanske tror att vattenskotrar är dyra själva. Det här är rättvist. Du kommer sannolikt inte att kunna hitta en helt ny för under $5 000. Priset för en ny båt stiger dock lätt långt över de 5 000 $.

Det finns många olika typer av båtar, och priset för en helt ny kommer att variera från $10 000 till $100 000 och uppåt beroende på vilken typ du tittar på. När du tänker på att den dyraste vattenskotern är under 20 000 $ helt ny, är prisskillnaden ett uppenbart incitament.

Även när det kommer till begagnade modeller är båtpriserna fortfarande väldigt höga. Du måste gå tillbaka till modeller från 90- och till och med 80-talet för att börja se betydande prissänkningar, medan en jetski som är 5 år kommer att vara mycket billigare än samma modell för innevarande år.

En annan fördel med att använda en vattenskoter framför en båt är storleken. De flesta vattenskotrar är under 12 fot långa. För att betraktas som en vattenskoter måste en vattenskoter faktiskt vara under 13 fot lång enligt USA:s kustbevakning. Så du vet att den största de kommer att vara är 13 fot.

  Vilken utrustning behövs för att få skjuta en sammansatt båge?

Båtar finns i många olika storlekar, men de som används för bogsering kommer i allmänhet att vara större än vattenskotrar.

Den mindre storleken på vattenskotrar gör att de är mycket lättare att transportera och förvara. Många människor kommer inte att ha plats att förvara en stor båt hemma, vilket innebär att de måste betala för att förvaras i förråd eller vid en marina. Även om det finns plats kan det vara svårt att transportera det.

För att transportera en båt eller vattenskoter måste du ha en lämplig släpvagn och ett fordon som du kan dra den med. Eftersom vattenskotrar väger betydligt mindre än båtar, behöver du inte oroa dig för om du har tillräckligt med kraft för att bogsera eftersom till och med många sedanbilar kan dra upp till 1 000 pund.

När det kommer till att vara på vattnet är vattenskotrar mer mångsidiga på vissa sätt. Deras mindre storlek gör att de har bättre manövrerbarhet och att de säkert kan arbeta i områden där en större båt kanske inte passar säkert.

Det faktum att vattenskotrar använder ett internt jetframdrivningssystem gör att de kan gå ända upp till stranden i vatten bara ett par fot djupt och inte oroa sig för att skadas. Detta gör det enkelt att byta passagerare och förare.

Vissa båtar använder även intern framdrivning istället för en extern propeller, men även om de kan komma närmare stranden är det fortfarande svårare att klättra i en än att hoppa på en vattenskoter.

Vad gör ett område bra för vattenskoter?

När du har sett till att din vattenskoter är tillräcklig för att dra ett rör, är nästa steg att ta reda på vart du ska gå. Slang kan göras i sjöar, floder och havet. Se bara till att platsen är säker.

När du letar efter ett utrymme för att dra ett rör bör du se till att det är tillräckligt stort för att manövrera runt i. En fördel med att använda en vattenskoter till skillnad från en båt är att du inte behöver lika mycket utrymme. Ändå är det viktigt att du är tillräckligt långt borta från potentiella faror för att inte utsätta ryttarna i fara.

Några naturliga risker inkluderar sandreglar, stenar, stockar, träd och stranden. Med så många saker som kan orsaka skada är det viktigt att inte dra ett rör i ett område som du inte är bekant med. Se till att du vet att vattnet är tillräckligt djupt var du än bestämt dig för att gå på slang.

Det finns några icke-naturliga faror som du också måste vara medveten om. Bojar är något du kan behöva se upp med, men störst är andra båtar.

Ett annat jobb som spottern har är att låta andra båtar veta när det är en person i vattnet. Varje gång en person faller av röret, bör observatören höja sin arm som ett tecken på andra båtar att inte närma sig området. Helst kommer spottern att ha en orange flagga att hålla uppe för extra synlighet.

Finns det speciell utrustning som används för vattenskoter?

Hur vet du vilket rep du ska använda för att dra ett rör? Du kanske tror att du kan gå ner till din närmaste järnaffär och köpa en längd av vilken typ av rep som helst, men det kommer inte riktigt att klippa det.

  Kan en husbil dra en hästsläp? Genomsnittlig dragkapacitet för husbilar av olika klass

Det finns många egenskaper som gör ett rep bra för att dra rör. Du måste se till att repet är tillräckligt starkt. Många rep kommer att ha en brottstyrka som du kan kontrollera.

Om du bestämmer dig för att köpa ett begagnat rep, se till att du kontrollerar det mycket noggrant för fransning eller översträckning. Om ett rep har en svag punkt kan det gå sönder på det och potentiellt orsaka många problem under en slangsession.

En annan sak du vill ha i ett rep är ljusa färger. Det kan vara svårt att se en tunn längd av rep i vattnet beroende på förhållandena. Vissa sjöar har vackra blå nyanser, men andra är närmare bruna. Ett ljust färgat rep hjälper dig att upptäcka och hålla reda på det oavsett vilken vattenfärg eller förhållanden det är.

Något annat som hjälper till att hålla reda på repet är om det flyter. Rep är inte extremt flytande på egen hand, men många rep kommer med en flytande anordning fäst vid repet för att hålla det ovanför vattnet.

Det är viktigt att hålla linan borta från vattenskotern så att den inte fastnar i jetframdrivningsenheten. Om det fastnar där, kommer den roliga dagen att vara över väldigt snabbt. Att kontrollera repets slack är ett annat jobb som en spotter kan göra.

Om du behöver en rekommendation för ett bra dragrep är AIRHEAD 4 Rider Tube Rope ett gediget val. Några av dess funktioner är:

  • Bedömd till 4 150 pund draghållfasthet
  • 6-tums ögla skarvad i varje ände
  • Konstruerad för att dra 3 och 4 ryttare rör
  • Rope Keeper ingår

Om det låter som något du är intresserad av, här är en länk för att köpa den på Amazon.

Var man fäster draglinan på din vattenskoter

När det kommer till att haka upp repet till vattenskotern finns det ett par olika alternativ. Vissa vattenskotrar har möjlighet att fästa en skidpylon, vilket är en stång för att fästa repet för att ha repet högre över vattenytan. De är mer användbara för skidåkning och wakeboard, så vi kommer inte att oroa oss för dem i den här artikeln.

De flesta vattenskotrar har en dragkrok på ryggen under sätet. Det är väldigt enkelt att fästa repet i denna krok. Fördelarna med att använda den inbyggda kroken istället för en pylon är att du inte behöver ta tid att installera pylonen, och den inbyggda kroken klarar mer vikt.

När du fäster repet på röret, se till att du följer instruktionerna för hur du hakar in det. Se också till att du bara använder rör som är gjorda för slang. Du ska inte försöka dra en vanlig innerslang.

Hur är resan?

För att svara direkt på frågan: det är en fantastisk åktur. Att använda en jetski som slang istället för en båt tar inte bort upplevelsen på något sätt, och kan lägga till det genom att vara en överlag enklare process.

Vattenskotrar klarar höga hastigheter, så det går inget förlorat i den lilla storleken. Ryttare kommer att ha mycket roligt så länge en förare är villig att dra runt dem.