Kan en björn krossa ett bilfönster?

Även om björnar är en relativt sällsynt syn för de flesta bilcampare i Nordamerika, har många av de vackraste och mest robusta områdena en frisk befolkning av dem. Detta inkluderar hela Kanada, de flesta bergs- och kustområden i USA, och norra delarna av Mexiko (Källa).

För alla bilcampare måste säkerhet ute i naturen vara en viktig fråga, och björnar måste övervägas noggrant. Alla nordamerikanska björnarter har varit kända för att inte bara kunna bryta sig in i bilfönster utan för att vara helt kapabla att riva upp dörrar och lastbilslock om de känner mat på insidan. Deras sökande efter mat är obeveklig, och ju mer du kan göra för att minimera din bil som mål, desto bättre.

Kan en björn bryta igenom ett bilfönster?

Vi kommer att fokusera på svartbjörnar i den här artikeln eftersom de är de vanligaste och minst aggressiva av de nordamerikanska arterna. Trots att svartbjörnshanar kan väga upp till cirka 500 pund (vissa hanar är kända för att väga upp till cirka 880 pund), är de extremt smidiga och kan lätt skala träd och simma. Gör därför inte misstaget att anta att du är säkrare nära en vattenmassa. Och de använder dessa färdigheter i sitt sökande efter mat. Deras normala kost består till största delen av fisk, frukt och bär.

Även om svartbjörnar inte är lika aggressiva som brunbjörnar och inte kommer att attackera människor oprovocerat, går de långt för att få den mat de behöver. De kan hitta sin mat på grund av deras utmärkta hörselförmåga och luktsinne, vilket kompenserar för deras dåliga syn (Källa).

  Vad är en Murphy-säng i en husbil?

Om en svartbjörn luktar något i din bil är han mer än villig att dra upp den som en burk sardiner.

svart björn
Bild av skeeze från Pixabay

Varje år i nationalparker sker det 1 000-tals inbrott och skador till ett värde av 100 000 dollar för att människor har lämnat mat utan tillsyn på natten. År 1997 hade Yosemite National Park 600 rapporterade bilinbrott, vilket orsakade mer än 500 000 USD i skador (Källa). Detta har ytterligare resulterat i döden av 4 björnar som visade sig vara återfallsförbrytare för att hålla människor säkra. Det är därför det är viktigt att förvara din mat på rätt sätt; det räddar dig från skador på din bil och hämmar dödsfrekvensen för dessa vackra varelser.

Hur håller jag björnar borta från min bil?

Kom ihåg att björnar har ett utmärkt luktsinne, och det vi betraktar som ”mat” är inte detsamma som vad björnar betraktar som mat baserat på doften (Källa). Alla ”mat”-artiklar måste säkras på lämpliga platser. Detta inkluderar:

 • Konserverad mat
 • Solskydd
 • Bränsle
 • Föremål för att förbereda och äta måltider
 • Drycker
 • Flaskor
 • Skräp
 • Tvålar
 • Bugg repellerande
 • Parfym
 • Matsmulor

Kraven på lagring varierar beroende på vilken nationalpark eller delstatspark du väljer att campa på, så det är viktigt för dig att göra din forskning om reglerna. Underlåtenhet att följa dessa regler kan leda till böter, konfiskering av föremål som förvaras felaktigt eller andra påföljder för att skydda dig och vilda djur runt omkring dig. Enligt National Park Service får du förvara gömd mat i din bil under dagsljus, men på natten behöver de säkras ytterligare.

Det finns några alternativ när det gäller matförvaring, som kommer att listas nedan. Detta kan vara skillnaden mellan liv och död för en björn, såväl som den övergripande komforten för ditt nästa campingäventyr.

  Skulle du kunna springa utan din stortå?

Typer av matförvaring för bilcampare

Matskåp:

Jag fick använda en av dessa på min första vandring genom Banff National Park i Alberta, Kanada. De är enkla, rymliga och ingår i många nationalparker. Kontrollera med din plats för att se om de har dem. Matskåp är stora metalllådor placerade på campingplatser för precis vad de låter som de är till för. Dessa är en favorit för både backpackers och bilcampare.

En sak att tänka på är att du bör förvara dina matvaror minst 100 meter från din campingplats, och ditt kök bör också vara 100 meter från båda dessa platser. Detta är känt som en ”säkerhetstriangeln”. Om din campingplats har en sådan rekommenderar jag dem varmt. Återigen är det viktigt att kontrollera med området du är på väg till i förväg för att se om de levereras.

Björnväskor:

Det här alternativet är mycket mer användbart när du försöker packa lätt och bevara utrymme, så uppenbarligen är detta favoriten för backpackers där varje pund räknas. Det här alternativet kan bara fungera om du har en väska som rymmer alla dina matvaror och om du har gott om träd i området du planerar att slå läger vid.

Det här är lite komplicerat, så jag kommer att skapa en enkel layout för dig om du vill ge det här en chans. Tro mig, om du använder den här metoden kommer du att se ut som att du vet vad du gör, och det är alltid en fantastisk känsla! Följande metod är känd som Motvikt. Det finns andra metoder som du kan använda, men jag har använt den här och jag rekommenderar den här metoden. Här är en video som kan vara till hjälp för fler visuella läsare:

  Kan du tvätta en sovsäck med en toppmatad tvättmaskin?
Hur man hänger en björnväska – Backpacking Food Storage – CleverHiker.com

Kolla på denna videon på Youtube.

Du behöver 100 fot rep (mer än vad som behövs normalt, men det är alltid bra att ha mer rep i packningen), en lång pinne, två vattentäta förvaringspåsar, något tungt att kasta som kommer att användas som ankare, och en träd med en gren som är cirka 20 fot hög och 5 fot lång. Nu för att skapa systemet:

 1. Knyt ena änden av repet till det tunga föremålet du har valt (du kan till och med använda själva matpåsen så att du kan hoppa över ett steg)
 2. Kasta sedan den över en 5 fot lång trädgren och låt föremålet falla ner igen.
 3. Ta tag i föremålet, ta bort det från repet (när du håller i den andra änden av repet så att det inte lossnar), och byt ut det mot matkassen du har valt. Se till att påsen sitter ordentligt fast. Efter detta höj matsäcken till grenen.
 4. Fäst sedan en lika stor vikt i den andra änden av repet, linda in det extra repet så att inget hänger för nära marken, och använd din långa pinne för att höja föremålet du just säkrade upp till samma höjd som den första påsen. I teorin kan denna andra påse vara en andra matpåse!

Det är allt du behöver göra! Nu kan du ta ner påsen med pinnen du använde för att trycka upp föremålet.

Så det här alternativet är mycket tidskrävande, det kräver en del ansträngning för att konstruera systemet, du kan inte lagra för mycket mat i det och det är svårt att göra några trevliga mellanmål när du vill. Backpackers älskar alla fyra av dessa saker. Men för en mycket ENKELARE metod, kolla nedan för björnburkar.

Björnbehållare:

Detta är en favorit bland bilcampare, som har utrymme att ta med dem till sina campingplatser och letar efter ett enklare alternativ än björnpåsar när matskåp inte är tillgängliga. Många populära parker kräver användning av en björnburk om det inte finns matskåp i närheten. Detta inkluderar:

 • Yosemite Nationalpark
 • Grand Teton nationalpark
 • Rocky Mountain National Park
 • Olympic National Park
 • Denali nationalpark
 • Isle Royale nationalpark

Björnburkar är mini, bärbara matskåp. Det finns ultralätta system som är användbara för backpackers och även bilcampare som vill vandra ut en bit till sin plats. Jag har sett REI-märken komma upp till runt 80-90 $, och jag har också sett dem på lokala loppmarknader för 20 $. Oavsett vad du känner dig bekväm med så finns det många alternativ för dig. Dessa är lätta att använda (det är i princip en stor anti-björn kakburk), kommer de till ett rimligt pris och de är pålitliga. För husbilen verkar detta vara det bästa valet.

Slutgiltiga tankar

Bilcamping ska vara en mer avslappnad form av att se utomhus, och att vara förberedd är att vara avslappnad. Överväg alla dessa alternativ och förbered dig för din resa med rätt material och omfattande forskning om de områden du planerar att åka till. Med alla dessa tips bör du vara redo för äventyret du planerar (eller ännu bättre, inte planerar) och känna dig säkrare på din campingplats!