Kan duschgel användas för hår? Och andra vanliga frågor om duschgeléer

Har du någonsin gått vilse under en dusch och av misstag tagit en flaska duschgel eller kroppstvätt när du tänkte skaffa schampot? Jag har gjort det mer än en gång och blev direkt flippad och tänkte att produkter för din hud inte kan vara bra för ditt hår.

Så, är alla dessa flaskor i din dusch verkligen samma sak, och om du är i en nypa kan duschgel användas för hår?

Duschgelé kan tekniskt sett användas i hår som en schampoersättning om det anges på produktförpackningen. Dock bör duschgel i allmänhet inte användas på hår. Även om det förmodligen inte kommer att göra dig någon skada, har ditt hår och hud olika behov, och duschgel kan skada ditt hår genom att ta bort dess oljor.

Det finns vissa människor som använder duschtvål för sitt hår och svär vid det, men innan du hoppar på det tåget (särskilt om du har tjockt, långt hår), låt oss ta en titt på några saker:

Kan duschgel användas för hår?

Vi börjar med det uppenbara – huden är ett levande organ medan håret inte är det. De är olika! Och medan duschgel är avsedd för din kropp, är schampot framtaget specifikt för hår.

Ja, båda ska hjälpa till att rengöra, men ett bra schampo lämnar olja i håret så att det inte torkar ut. Som någon som ständigt kämpar mot torrt hår är detta viktigt!

När vi tvättar har vårt hår och vår hud olika behov och det kräver vanligtvis olika produkter. Vi måste titta på inte bara ingredienserna som ingår i produkter utan vad det gör med pH-nivåerna i våra kroppar.

Se även  Hur man använder silikontätningsmedel utan tätningspistol

När du skurar genom hår- och hudvårdsgången ser du den välbekanta jargongen på produkter. För torr hud. För känslig hud. Återfuktande. Organisk. Exfolierande. pH-balansering.

Men hur ska jag tro det om varannan produkt i stort sett säger samma sak? Bortsett från marknadsföringsord, finns det faktiskt en viss sanning i vad de försöker kommunicera när det gäller vikten av pH.

Vetenskapen bakom

Det har gått 15 år sedan jag gick en kemilektion, så låt oss spola tillbaka. pH är en matematisk formel som vanligtvis förklaras som ”vätepotentialen.”

pH-skalan används för att mäta surhet; i andra termer är det mängden vätejoner som kan frigöras i en lösning. Om något innehåller och frigör mer vätejoner jämfört med hydroxidjoner, så anses det vara surt.

Skalan går från 0 till 14, där 0 är den suraste och 14 är den mest basiska (även känd som alkalisk). Ett pH på 7 är precis i mitten, vilket betyder att det är neutralt. Rent vatten är neutralt.

Så vad betyder allt detta för din kropp, och varför är duschgelé förmodligen inte bra för ditt hår?

Skillnaden mellan duschgel och schampo

Ditt hår har helst en pH-nivå på runt 3,67, och din hud, inklusive hårbotten, bör vara mellan 4,5-5,5, helst runt 5,5.

Det kommer att koka ner till de specifika behoven hos ditt hår, men generellt sett kommer bra schampon att ha pH-nivåer som först öppnar upp dina nagelband för att rengöra ditt hår, och balsam som stänger nagelbanden så att ditt hår kan behålla sin fukt, hälsa , och glänsa.

pH-nivån för duschgeléer är troligen högre än ditt schampo och balsam (om du har några bra), kanske runt 6,0, så beroende på det kan om du lägger duschgelé i håret kasta pH-nivåerna i ditt hår ur spel, vilket gör att den blir väldigt torr, svag och burrig.

Se även  Bästa toalettpappret för septiktankar: 7 exempel och hur man testar

Om jag fick slut på schampo och balsam hoppar jag hellre över en dag eller två än att riskera att sträcka mig efter duschgelén. Men om du nu är nyfiken på pH-nivån på dina hårprodukter och duschgel, så finns det ett enkelt sätt att ta reda på om det inte står på flaskan.

Hur man testar pH av din produkt

Med Internet till hands, är chansen stor att någon redan har ställt frågan och har räknat ut pH-värdet för produkten i fråga. Det kan vara fråga om en enkel sökning.

Men om du är sugen på en rolig vetenskapsaktivitet (vem skulle inte vara efter den där kemi-repetitionen), kan du gå till affären och hämta pH-testremsor för att kontrollera det själv.

Och kanske hämta lite extra schampo och balsam medan du håller på! Om du nu är avvisad från tanken på att använda duschgel för ditt hår men fick slut på schampo och/eller balsam, låt oss titta på några andra sätt att tvätta håret.

Alternativ för schampo och balsam

Det finns många sätt att rengöra ditt hår utanför det traditionella schampot och balsamet. Faktum är att några av dessa ingredienser kan hittas i ditt skåp just nu.

Om du känner dig äventyrlig (eller desperat) kan du göra en snabb sökning och rengöra håret med:

  • Äppelcidervinäger
  • Baby pulver
  • Bakpulver
  • Citron juice
  • Majonnäs

Det finns SÅ MÅNGA sätt att tvätta håret utan schampo. Och om du inte är entusiastisk över det, så har min kollega fantastiskt hår och på frågan om hans hemlighet: bara vatten!

Låt oss nu se om vi kan svara på några andra kvardröjande frågor du någonsin har haft om duschtvål.

Se även  Standard mikrovågseffekt (det bästa watttalet för ditt hem)

Andra frågor om duschgel

Kan duschgel användas för ansiktet?

Även med de milda ingredienserna är duschgel i allmänhet inte att rekommendera för ditt ansikte. Ditt ansikte är känsligare än andra delar av huden. Att applicera duschgel i ansiktet kan sänka pH-nivån, irritera huden och täppa till dina porer.

Kan duschgel användas som handtvål?

Du kan använda duschgel som handtvål, men det kanske inte är lika effektivt. Handtvål innehåller vanligtvis hårdare ingredienser, och även om det inte är bevisat, ett antibakteriellt beroendeframkallande ämne som tros effektivt döda bakterier.

Kan duschgel användas som rakkräm?

Även om det är en vanlig aktivitet att raka sig med duschgel eller kroppstvätt, avråder flera läkare från att använda duschgel som rakkräm. Eftersom duschgelé inte är avsedd för rakning ökar du dina chanser att få skärsår, skärsår och infektioner när du använder den.

Kan duschgel användas för bubbelbad?

Duschgel kan användas för ett bubbelbad, och vissa produkter är specifikt märkta för både duschtvål och bubbelbad. Den största skillnaden är att bubbelbad vanligtvis har ingredienser som är speciellt avsedda att skapa fler bubblor.

Kan duschgel användas för diskmedel?

Duschgel och diskmedel innehåller ingredienser med olika pH-nivåer och ska normalt inte användas omväxlande. Om du använder en duschgel för att diska kan du ha svårt att bli av med oljor på disken och skölja bort eventuella dofter från själva gelén.

Kan duschgel upphöra att gälla?

Om den är oöppnad går duschgelen normalt ut efter cirka 3 år. Du bör kunna hitta ett utgångsdatum på flaskan. Ingredienserna i själva gelen och miljön där den förvaras över tid kan påverka när den inte längre är bra att använda.

Lämna en kommentar