Kan duschdraperier återvinnas? Och 9 sätt att återanvända dem

När jag kryper ihop mig efter att ha rört vid mitt duschdraperi vet jag att något måste förändras. Om ditt duschdraperi är smutsigt och mögligt kanske du vill slänga ut det. Men innan du slänger det i soporna kanske du vill veta – kan duschdraperier återvinnas?

Duschdraperier kan inte återvinnas på de flesta återvinningsanläggningar. Detta beror på att duschdraperier kan vara gjorda av PVC, polyvinylklorid, som har giftiga kemikalier som är kopplade till många allvarliga hälsotillstånd. Det finns dock många sätt att återanvända duschdraperier.

Om du funderar på att fixa din smutsiga duschdraperi, men du är osäker på vad du ska göra härnäst, har vi dig täckt. Låt oss börja med lite mer detaljer om återvinning, sedan tar vi också upp hur du tvättar eller återanvänder dina duschdraperier.

Kan duschdraperier återvinnas?

Även om vissa områden kan ha speciella återvinningsprogram som kan acceptera dem, de flesta återvinningsanläggningar accepterar inte duschdraperier.

Många duschdraperier är gjorda av plastmaterialet, polyvinylklorid, som är känt som PVC. Du kommer att upptäcka att produkter gjorda med PVC betecknas med siffran 3, som åtföljs av en triangel med pilar som är förknippade med återvinning.

När de utsätts för PVC, du kan exponeras för klor och ftalater. Med tiden kan detta orsaka problem med din hälsa, inklusive ditt andningsorgan, centrala nervsystemet, lever, njurar och mer.

På grund av vad den är gjord av och den giftiga förorening den bildar när den produceras och förbränns, är denna plast svår att återvinna i återvinningsanläggningar, varför den vanligtvis inte accepteras.

Även om vissa butiker, som Target, började dra ner på duschdraperier gjorda med PVC redan 2008, är detta material billigt, och du kan fortfarande få gardiner gjorda med PVC.

Om du är miljövänlig och inte vill bli av med ditt duschdraperi ännu, låt oss titta på några enkla sätt att tvätta din gardin.

Se även  Spelar ringkameror in hela tiden?

Så här tvättar du ditt duschdraperi

Om du har ett smutsigt duschdraperi av plast, låt oss ta en titt på två enkla sätt att rengöra det.

Så här tvättar du ditt duschdraperi med en tvättmaskin

Vad du behöver:

  • Ditt smutsiga duschdraperi (uppenbarligen!)
  • Två badlakan
  • Tvättmedel
  • Bakpulver

Här är hur:

1. Ta bort din duschdraperi från din duschstång.

Det är tråkigt arbete, men du vill vara säker på att ringarna inte är fästa på dina gardiner.

2. Sätt ditt duschdraperi i din tvättmaskin.

Det borde vara ganska smärtfritt när du kommer till denna punkt!

3. Lägg dina handdukar i tvättmaskinen.

Dessa hjälper till att få bort smutsen från din gardin och hindrar den från att fastna i sig själv eller skrynklas i tvätten.

4. Tillsätt tvättmedel och bakpulver.

Nu kan du använda den mängd tvättmedel som du normalt skulle använda när du tvättar kläder. Om din gardin är riktigt möglig kan du lägga till cirka en ½ kopp bakpulver (eller mer om du har ett större duschdraperi!) i tvättrumman.

5. Kör din tvättmaskin.

Du vill använda varmt eller varmt vatten (använd inte kallt!) och på känslig cykel. Och medan du väntar kan det också vara en bra idé att rengöra ditt duschmunstycke.

6. Häng för att torka

GÖR INTE – jag upprepar – lägg INTE din duschdraperi av plast i torktumlaren. Ta ut den ur tvättmaskinen och häng tillbaka på din duschdraperi för att torka.

Så här tvättar du ditt duschdraperi utan tvättmaskin

Om du är något som jag och skulle göra vad som helst för att undvika att bråka med de där duschdraperiringarna, kanske du vill rengöra dina duschdraperier i plast utan att ta bort dem från badkaret.

Detta kan dock ta en stor ansträngning beroende på tillståndet på din duschdraperi!

Vad du behöver:

  • Mikrofiberduk
  • Vatten
  • Bakpulver

Här är hur:

1. Fukta din trasa med vatten och strö över bakpulver.

Detta är faktiskt allt du verkligen behöver för att rengöra plastgardinen!

Se även  Huskurer för att ta bort färg från trä

2. Använd den fuktade trasan för att skrubba hela din duschdraperi.

Du behöver inte göra det perfekt denna första gången eftersom du kommer att göra det igen. Om du är orolig kan du testa en del av gardinen för att vara säker på att vattnet och bakpulver inte skadar den.

3. Skölj din trasa med varmt vatten.

Du vill få ut bakpulver ur det. Om du vill kan du använda en ny trasa och fukta den med varmt vatten.

4. Skrubba hårda fläckar med trasan.

Nu kan du rikta in dig på dessa fläckar med din trasa, såväl som andra plåster med mycket vatten och bakpulver.

5. Skölj trasan med varmt vatten och skrubba hela duschdraperiet.

Gör detta tills bakpulver tas bort från din gardin.

Om du har bestämt dig för att du definitivt behöver skaffa ett nytt duschdraperi, här är några unika sätt som du fortfarande kan använda det gamla innan du kastar det.

9 sätt att återanvända din duschdraperi i plast

När du blir kreativ och verkligen tänker på det är antalet sätt att återanvända dina duschdraperier av plast oändligt. Här är bara några idéer för att komma igång, men låt det inte hindra dig från att hitta andra sätt att använda det!

1. Spara för konst och hantverk

Om du någonsin har sett ett barn med lim, glitter, markörer eller andra konsttillbehör, vet du att det potentiellt kan leda till mycket skada. Placera gardinen under ditt bord eller arbetsyta för en enkel rengöring.

2. Fånga mat under en barnstol

Spara dig själv besväret att plocka upp mat genom att placera din gardin under ditt barns barnstol.

3. Täck utemöbler

Om du har möbler utomhus kan du slänga ditt duschdraperi över det för att hålla det torrt om det skulle regna.

Se även  5 alternativ för en trappkjolbräda

4. Line skåp hyllor

Även om det finns foder speciellt utformade för hyllor, kan du också skära upp din duschdraperi av plast och använda bitarna för att hålla dina skåpshyllor rena.

5. Håll bilens bagageutrymme eller baksäte rent

Om du transporterar något som kan göra din bagageutrymme eller baksätet smutsigt (eller i allmänhet gillar att hålla din bil ren), kan du fodra någon av dessa områden med ditt duschdraperi.

6. Håll veden torr

För alla som har en bunt ved ute kan du använda din gardin som en presenning för att hålla den torr.

7. Skydda golv när du målar

När du skapar ett konstnärligt mästerverk eller uppgraderar ditt hem med ett nytt lager färg, kan du använda ditt duschdraperi på golven för att förhindra att färg kommer på dem.

8. Ta med på picknick

Kanske är du paranoid över att sitta på en myrbacke eller fågelbajs. Du kan placera din gardin antingen på gräset eller på ett picknickbord eller en bänk när du är i parken.

9. Håll dig torr när du campar

Mitt tält kommer med ett fotavtryck, men ändå kan du placera duschdraperiet under ditt tält om det skulle regna.

Relaterad fråga

Kan jag använda ett duschdraperi som duk?

Du kan förvandla ditt duschdraperi till en duk. Beroende på typ av material och design på din duschdraperi kan du göra allt från att bara placera den på ett picknickbord som en improviserad duk till att klippa och sy tyggardiner i den form du behöver.

Behöver du en liner med duschdraperi?

Du behöver bara ett separat foder för din dusch om dina duschdraperier är gjorda av ett tyg som absorberar vatten. Om dina duschdraperier är gjorda av vattentät plast, bör du inte behöva ett foder.

Lämna en kommentar