Kan du vara överviktig och springa ett maraton?

Låt oss inse det, de flesta maratonlöpare är relativt smala. Anledningen är att långdistanslöpning förbränner otroligt mycket kalorier, och maratonlöpare, även när de inte tränar för maraton, springer vanligtvis långa sträckor konsekvent. Med det sagt, är det möjligt att springa ett maraton samtidigt som man är överviktig?

Även om det är utmanande, kan människor springa maraton även när de är mycket överviktiga. Ytterligare vikt innebär högre energiförbrukning och mer påverkan på lederna. Att börja med små avstånd och arbeta upp är nyckeln till framgång.

Är det möjligt att vara överviktig och springa ett maraton?

Det är definitivt möjligt att springa ett maraton när man är överviktig och till och med överviktig.

Jag skulle vilja lämna in bevis A:

Kelly Gneiting: En före detta sumobrottare på 400 kg tog sig an utmaningen i LA maraton. (se artikeln och hans bild på NPR)

Kelly påminde om denna upplevelse som ett ”rent helvete”, vilket är vettigt – andra artiklar rapporterar att han hade enorma blåsor som är hemska även när du inte springer ett maraton.

Bilaga B:

Ragen ChastainRagen vägde 288lbs när hon uppnådde en världsrekord för världens tyngsta hona att springa ett maraton. Hon är en förespråkare för en sund kroppsuppfattning och tränar för en Iron Man (se hennes hemsida, här)

Charles Bungert: Charles vägde 427 pund när han uppnådde världsrekord för världens tyngsta man att springa ett maraton.

Vissa människor diskonterar dessa människors prestationer genom att säga att de inte sprang tillräckligt snabbt för att anses springa. Faktum är att många tror att promenader anses ”stoppa” under ett lopp. (559 personer röstade på denna)

Men det spelar egentligen ingen roll vad folk tycker för vad dessa individer uppnådde ÄR OTROLIGT.

Så det är definitivt möjligt att springa ett maraton när du är överviktig och till och med överviktig. Det betyder dock inte att du ska gå ut och springa 5 mil utan att träna för det.

  Promenader och viktökning: varför är de kopplade? Enkäten säger...

Är det dåligt att springa när man är överviktig?

Se till att rådfråga din läkare innan du börjar med någon träningsplan. Din hälsa är det viktigaste och många människor, särskilt om de inte har tränat regelbundet, har haft negativa och till och med dödliga upplevelser av att springa om deras kroppar inte är vana vid hög konditionsträning.

Det är inte illa att springa när du är överviktig, du behöver bara vara försiktig och förstå att du löper en högre risk för skador.

För det mesta bör du vara ok om du bär rätt skor och börjar långsamt. Om du inte gör det löper du en högre risk att drabbas av en skada. Dessa skador inkluderar:

  • Benskenor
  • Knäproblem
  • Ankelproblem

Det är viktigt att nämna att skenbensskenor kan bero på att de är för stela eller har svaga muskler. Det är inte bara relaterat till övervikt.

Träning för ett maraton när du är överviktig: vad du ska göra

Oavsett din motivation för att vilja göra ett maraton, oavsett om det är att förbättra din hjärthälsa, uppnå mål som andra tycker är för svåra eller vad som helst, det finns några mycket viktiga saker du måste ta itu med oavsett vad:

Bär de rätta skorna

Detta är viktigt vid varje vikt, men det är särskilt viktigt om du är överviktig. Du måste ha rätt skor för löpning. Rätt utrustning kan förbättra din prestation och skydda dina leder från löpningens ständiga påverkan.

Om du vill träna för ett maraton bör du söka kvalificerade proffs för att ge dig åsikter om vilken typ av skor som fungerar bäst för dig och din gång. Jag är den typen av person som inte gillar att be om hjälp med hälsosaker också, men det här är något som kan rädda dig intensiva problem med fotleder, knän och höfter. Prata med en fotterapeut eller en läkare som är specialiserad på idrottsmedicin för råd.

  Är Duck Boots bra för vandring (för- och nackdelar)

Som en överviktig löpare vill du leta efter något som har tillräckligt med dämpning. Dessutom blir skrittets gång mer kritisk ju tyngre du är, så det är en bra idé att få din gång kontrollerad av en professionell, så kan de rekommendera rätt par skor för dig.

Gången på ditt steg betyder hur dina fötter träffar marken. De flesta människor har en neutral gång, medan andra kan överpronera eller underpronera. För äldre löpare eller tyngre löpare är det mycket viktigt att förstå ditt steg.

Börja långsamt

Helst ger du dig själv tillräckligt med tid att träna innan maratonloppet. Nu beror hur lång tid som behövs på hur överviktig du är. Tricket är att börja långsamt även om du måste gå på dina första pass och sakta bygga upp till en löprunda.

Jag känner till några där deras utgångspunkt är att springa runt sitt kvarter. Detta är okej! Rom byggdes inte på en dag. Och du kommer att göra motsvarande arbete med att bygga Rom … eller åtminstone kommer det att kännas som det.

När du kan ha för vana att springa små sträckor regelbundet, gå sedan upp till en mil.

Efter kan du göra en eller två miles per löpning och långsamt bygga upp tills du kan göra en 10-mile löpning. Det rekommenderas att du inte ökar ditt avstånd med mer än 10 % per vecka. Jag vet, det kan verka tråkigt, men du ger dig själv den bästa chansen att förbereda dig för ett maraton genom att följa den riktlinjen.

Hjälper stretching?

Stretching är faktiskt kontroversiellt. Vissa säger att det hjälper – till exempel detta artikel från HealthLine har ett gäng stretchförslag. Jag rekommenderar starkt att åtminstone kolla upp det.

Stretching kan ha större fördelar för dig om du har extrem inflexibilitet i vissa regioner vilket gör skada mer sannolikt.

  Kan man sätta ett tält i en kompressionssäck?

Dock detta metastudie analyserar tillgängliga data och finner att stretching har ofullständiga fördelar. Vissa forskare hävdar till och med att stretching kan orsaka mer skada än nytta.

Rådgör med din läkare för din egen kropp eftersom de är bäst utrustade för att hjälpa dig förstå vad som fungerar bäst för dig.

Försök att bygga lite muskler

Skador kan uppstå när dina muskler är mycket stela eller för svaga. Som en överviktig person är en av de bästa sakerna du kan göra att långsamt bygga styrka kring dessa områden:

  • Kalvar
  • Låren
  • Hamstrings
  • Glutes

Ju tyngre du är, desto svårare är det att springa. Av denna anledning rekommenderar jag att göra lättare vikt och många reps istället för att gå tungt. En kombination av knäböj, vadhöjningar och benpress är perfekt för att bygga muskler runt de listade områdena. Walking lunges är en annan utmärkt övning.

Ät hälsosamt

Att äta högkolhydratkost kan ge dig energi, men du kommer inte nödvändigtvis att må bra. Dessutom, om du försöker gå ner i vikt, kommer det inte att få den effekt du vill att svälta dig själv. Se noga till att din kropp har den energi den behöver för att springa.

Du kan kolla in vår träningsplan för halvmaraton för att se mer information om vilken mat du ska äta.

Bästa skor för överviktiga löpare

Att köpa rätt par skor kan vara knepigt eftersom det är svårt att veta om en specifik sko passar en tyngre löpare. På grund av den extra vikten letar du efter något som har mer dämpning och det finns några skor som ger detta.

Dessa två märken producerar några av de bästa löparskorna som finns, och när det kommer till alternativ för överviktiga löpare kan du inte gå fel.