Kan du vandra med jeans? Säker! (Men se varför jag inte gör det längre)

När du ger dig ut i någon utomhusaktivitet är det ibland svårt att hitta svar som är vettiga för din situation. Jag brukade vandra med jeans, men nu gör jag det inte… betyder det att det inte är okej att vandra med jeans?

Du kan vandra framgångsrikt i jeans och många gör det. Jeans är ofta tjocka och slitstarka och ger mer skydd men många väljer att använda mer lätta byxor med syntetiska tyger för att minska vikten och öka komforten. Från våra siffror vandrar 20 % av människorna i jeans medan 69 % inte gör det.

Är det någon som bär jeans längre när man vandrar? För det första gör min pappa fortfarande. Jag ska berätta några anledningar till varför folk har hoppat fartyget från vandring i jeans och förhoppningsvis ge dig några insikter om huruvida du behöver investera i ett par nya byxor eller inte.

Kan du vandra i jeans? ja!

Om du söker på internet ser du många som säger att jeans är hemska utomhuskläder och att du är galen för att ha dem på dig när du vandrar.

Jag ville göra rekordet rakt.

Du kan definitivt vandra medan du bär jeans.

Du kan backpacka 28 miles på en enda dag med en 60 lb pack i jeans.

Jag vet detta eftersom min pappa gör det varje år vi åker backpacker. Min pappas avkopplande kläder är ett par jeans.

Bär folk jeans när de vandrar? Låt oss fråga folket!

Jag vet att min pappa föredrar ett par bra jeans av många anledningar, men jag var nyfiken på vad andra kände. Jag bestämde mig för att fråga över 70 campare och vandrare om de bär jeans när de vandrar.

Min pappa bär sina jeans på vår resa i Uintabergen

19-25 % av de tillfrågade sa att de vandrar i jeans (ungefär 6 % sa att de bara vandrar i stretchiga jeans). Jag lärde mig mycket om människors preferenser, och jag lärde mig till och med att vissa människor faktiskt brinner för detta ämne.

När jag växte upp när jag åkte på dessa ryggsäcksutflykter hade jag också jeans, eller ofta min pappas gamla armétröttningar. De där byxorna var oförstörbara. Jag kan berätta där är några fördelar med jeans och andra tuffa byxor. Låt oss komma till dem:

Jeans är hållbara

Jeans tar mycket övergrepp och är idealiska för smutsiga uppgifter eftersom de bara verkar magiskt absorbera smuts. Detta har sina nackdelar, men om du letar efter något som tål taggar, borstar eller vad som än händer under en vandring, så kommer jeans att göra det åt dig.

Detta är inte riktigt verifierat, men jag tror att min pappa har burit samma par jeans under de senaste 100 åren.

Om du går i pensel med mycket undervegetation, så är jeans faktiskt mycket bättre för den uppgiften eftersom jeans inte går sönder vid första taggen. Det är därför som du ofta hittar Wranglers på en ranch eller andra outvecklade regioner i USA där du måste promenera mycket.

  Hur mycket väger taktält?

För vissa är jeans bekväma

Jag kan inte säga att jeans är bekväma för alla, men jag vet att för många människor är jeans kläderna de kopplar av i. Om du är van vid att bära jeans när du kopplar av och umgåskanske du upptäcker att det inte är några problem att vandra långa sträckor.

Detta har till och med förbättrats under de senaste åren. Jeans är nu gjorda med en blandning av stretchiga material. Jag för en del när jag bär jeans uppskattar den extra elasticiteten när jag sitter på huk för att plocka upp något eller liknande.

Generellt sett är jeans för tjejer mer stretchiga än jeans för killar, även om det förändras med tiden. De stretchigare jeansen kommer att vara bekvämare att vandra i än andra.

Faktum är att när jag ställde min fråga om jeans förklarade flera passionerade respondenter att de trivs bäst i jeans. Om du växer upp med att dina fritidskläder är jeans är det mycket vettigt.

Om du har jeans fungerar de bra för vandring

Jag vill sammanfatta detta eftersom det tyvärr finns en hel del skam för andra människor för vilka kläder de bestämmer sig för att bära. Den hippa och moderna vandraren kanske inte bär jeans men flera personer gör det och det är inget problem. Om du vandrar i milt väder kommer du verkligen inte ha några exceptionella problem (även om det finns några nackdelar som jag ska prata om om en minut).

Kortfattatom du har jeans och funderar på en vandring på sommaren, kommer du att klara dig.

Det finns några scenarier där det kan vara mycket vettigt att prova andra typer av byxor, men jeans kan faktiskt vara farliga. Jag ska förklara.

Varför du bör överväga olika byxor för vandring

Så att vandra i jeans är definitivt möjligt och det är definitivt fortfarande en grej. Och jag vandrade ofta i jeans när jag växte upp. Men det gör jag inte nu. Jag kommer inte att säga ”Jag har sett ljuset”, men jag har definitivt upplevt mer aktiva kläder och jag vet nu mina preferenser.

Jag vet nu, sedan jag frågade, att 69 % av campare och vandrare säger att de inte kommer att vandra i jeans. De angivna skälen stämmer överens med vad jag ska förklara här:

Jeans är tunga

Självklart beror detta på typen av jeans, men i allmänhet är jeans tyngre än andra typer av activewear-byxor.

Jag vägde mina äventyrskläder och kom fram till dessa siffror:

Typ byxor Vikt (oz)
Jeans i vanligt snitt (man) (33-32) 21.1
Cargo Zipper Sportswear (liknande den här från Columbia på Amazon) 13.3
Generiska gymshorts 6.3
Äventyrsbyxor viktjämförelse

Jeans är ofta tjockare och är därför mer hållbara. De tål att gå igenom underborsten utan att dina ben repas eller att tyget slits (oftast… de slits såklart).

Men att jämföra 21 ounce (jeans) med 6 ounce (gymshorts) är en enorm skillnad, speciellt när du vandrar över 15 miles om dagen. Du måste lyfta benen tusentals gånger när du vandrar och den extra vikten hopar sig.

  Bör husbilsdäck roteras

Jag kommer inte säga att jeans bara tillåter dig att vandra 17 miles medan shorts gör att du kan vandra 20 miles på en dag – våra kroppar blir ofta trötta på andra sätt som våra fötter och våra knän, men det är en extra boost.

Om du försöker vandra så långt som möjligt på så kort tid som möjligt än behöver du förmodligen prova ett annat alternativ för äventyrsbyxor än jeans.

Jeans Stay Wet

Så, det här handlar inte nödvändigtvis om jeans i synnerhet, utan det handlar om bomull. Ofta utbrister folk ”bomull dödar” och även om det finns en viss sanning i det, är faran bara närvarande när du är i extrema väderförhållanden. Om du vandrar i milt 50-80 graders väder kommer jeans att vara helt ok.

Jeans torkar ut, precis som alla klädesplagg – men bomull är särskilt benäget att hålla kvar fukt under långa perioder. Om du är intresserad av att veta hur bomull fungerar som baslager och som aktiva plagg i allmänhet, kolla in vår artikel här.

Nu, som sagt, om det är varmt ute och dina jeans blir blöta är det ingen stor grej. Det är obekvämt, och enligt mig är det riktigt obehagligt att gå med blöta jeans, men du kommer att klara dig. Men det finns två extra problem med detta.

Blötig Jean-vikt

Vi har redan nämnt hur jeans är tyngre än andra typer av aktiva kläder, och tillsätter väl vattenblandningar detta enormt.

Jag älskar att vandra i Uinta-bergen – det har varit en familjetradition sedan jag var liten. Som med många bergsregioner är det inte ovanligt att det regnar varje dag, till och med bara en timme eller så utspridda under dagen. Även om din packning och din bål blockerar mycket av regnet, kommer gräset att bli blött.

Gissa vad som går genom gräset – dina ben. Så effektivt blir botten av dina jeansbyxben genomdränkta mycket lättare i många olika scenarier så att din vandringsvikt blir ännu högre och högre i fotområdet vilket gör vandring eller backpacking svårare än vad det redan är.

Att hålla sig blöt i extrem kyla är mycket dåligt

Att ha blöta jeans i milt väder är irriterande, men om vädret blir kallt (under 45 grader Fahrenheit) kan blöta jeans vara farligt och leda till farliga hälsotillstånd som hypotermi. Om det är kallt och blåsigt och dina jeans är blöta befinner du dig på ett mycket farligt område. Det är här frasen ”bomull dödar” kommer ifrån.

Vinden kommer att blåsa förbi dina jeans och den evaporativa kylningen kommer att suga upp all värme från din kropp. Det här är en förrädisk situation. Om du hamnar i den här situationen, om du inte har ett par torra byxor att byta till är det bäst att försöka torka dina byxor med någon metod (som vid en eld. Vi skriver ett inlägg om hur du torkar dina kläder genom eld här).

  Är sovsäckskompression dåligt?

Att rotera som ett grillspett vid en brasa medan du bär dina jeans så att det inte blir för varmt är inget dåligt alternativ.

Jeans är inte det mest bekväma för många

Jag sa tidigare att vissa känner sig mest bekväma i jeans och det är fortfarande sant, men det är tvärtom. Många människor (om inte de flesta) tycker att jeans är obekväma i jämförelse med andra byxalternativ. Så det är verkligen subjektivt och upp till dig vilka dina preferenser är.

Eftersom vandringsbyxor är mer lätta och deras tyger ofta är finare, är de mycket bekvämare att bära.

Mina favorit vandringsbyxor är några av märkena som du inte hittar i en butik längre. Men de ser väldigt lika ut dessa på Amazon.


Dessa typer av byxor torkar snabbt när de blir blöta. Bland andra fördelar – men en funktion på vissa av dessa typer av byxor är att benen dras av vid knäet.

Detta är perfekt för vandring i bergen för det blir varmt och så plötsligt är det kallt när solen står bakom moln. Det betyder att du inte behöver ta med dig flera par byxor också. Du drar bara av nederdelen av byxorna och du får shorts!

Hur som helst, det är den typen av byxor jag älskar och rekommenderar till alla som vill ge sig ut på vandring. Jag tycker att de är mycket bekvämare än jeans.

Jag har också gått på vandring i gymshorts och det har också varit en bra upplevelse, även med en tung ryggsäck.

Vissa jeans är sammandragande

Som jag nämnde är många jeans numera gjorda med stretchiga material, och detta är superviktigt för vandring. Om du måste klättra i brant terräng är det verkligen obehagligt för att inte tala om ett enormt slöseri med energi om du inte kan höja ditt knä väldigt högt eftersom dina jeans är för sammandragande.

Baggy jeans är inte superin när detta skrivs, men de är något bättre i detta avseende eftersom du åtminstone har lite rörlighet.

Om du bär stretchiga jeans kommer du inte ha några problem här.

Så… Varför vandrar jag inte med jeans?

Alla dessa skäl är mina skäl. Jag tycker inte att det är bekvämt att vandra med jeans och känns som att jeans är tunga, speciellt när de blir blöta. Jag gillar inte att känna mig mer belastad när jag vandrar eller backpackar än vad jag måste. Jag föredrar mer lätta byxor och speciellt byxor med högt rörelseomfång.

Så, ja, du kan vandra i jeans och om det är milt väder så klarar du dig. Om du åker långdistans, eller om du har potential att få mycket regn eller om det är möjligt att bli väldigt kallt, skulle jag titta mycket noga på andra alternativ eftersom du kommer att tycka att andra typer av byxor fungerar riktigt bra för dessa omständigheter.