Kan du vandra i löparskor? Lär dig när det är helt bra

Det här är en så bra fråga. Jag hatar att ha mer än 3 par skor, måste jag gå och köpa ett par till? När jag var mycket yngre (cirka 16 år eller så) åkte jag på backpacker +15 miles om dagen med 40+ pund ryggsäckar endast bära löparskor. Nuförtiden har saker och ting förändrats.

Du kan vandra med löparskor (eller andra aktiva skor) utan problem under vissa förhållanden. Den maximala sträckan du kan vandra på en dag utan problem med att bära löparskor när du bär en tung last är 5-7 miles.

Om jag hade ett val, jag skulle aldrig backpacka med bara mina löparskor nu för tiden. Vad är skillnaden? Hur kommer det sig att jag brukade gå med löparskor men det gör jag inte nu?

Kan du vandra med löparskor?

Du kan absolut vandra med löparskor. Folk gör det hela tiden, och i själva verket är det lite olyckligt att det naturliga antagandet vi gör är att du inte kan gå på vandring utan specialiserade skor. Detta är bara inte sant. Vandringsskor är bekväma och lätta, vilket gör dem bra för vissa typer av vandring.

ropar jag vissa typer. För det finns avstånd och terräng som kräver en mer robust sko. Låt oss prata om det.

När det är okej att bära löparskor under vandring

När jag skrev det här insåg jag att den här frågan är mycket komplex. Jag ska göra en tabell för att göra det lättare att ta reda på:

Avstånd (per dag) / valfri Terräng / Situation Löparskor och/eller vandringsskor
< 5 mil Trottoar Löpning/vandring
> 5 mil Trottoar Löpning/vandring
< 5 mil Stenigt, ojämnt Löpning/vandring
> 5 mil Stenigt, ojämnt Vandring
< 10 mil Smuts, gräs Löpning/vandring
> 10 mil Smuts, gräs Vandring
> 3 mil Extremt stenig terräng Vandring
> 5 mil Att bära > 33 % av din kroppsvikt Vandring
När ska man använda vandring kontra löparskor

Kom ihåg att när folk är på Disneyland, det är inte ovanligt att människor går 7-12 mil på en enda dag. Det är vandring, och inga misstag – det finns gott om trappor att hantera på Disneyland vid olika åkattraktioner också. (även gott om rastplatser… även känd som linjer?)

Även om det är möjligt att folk bär speciella skor för tillfället (intensiva Disney-fans) – kommer folk troligtvis att bära tennisskor eller löparskor.

Grejen med nöjesparker är att terrängen är även. Även om du går uppför dussintals trappor är själva trappan jämn.

  Hur man förvarar vit gas på ett säkert sätt

Om du planerar att vandra mer än 5-7 mil och om du vandrar i jämn, fast terräng, kommer löparskor att vara fantastiska för din vandring.

Dessutom kan viss vandring (även vildmarksvandring) vara på jord och gräs eller till och med något tätt packat grus. Även om det är några branta stigningar i den här typen av terräng kan du enkelt komma undan med löparskor utan att ha några problem.

Jag bör notera att vissa intensiva ultralätta backpackers kan överväga löparskor eller något annat superlätt alternativ. Jag tar av hatten för dig! Du kan absolut göra det, men du måste ha fantastisk vandringsteknik för att undvika situationer som kan skada dina fötter. Det är möjligt – men jag skulle inte prova det förrän du är superbekväm med långväga backpacking.

De viktigaste anledningarna till att du verkligen bör överväga att skaffa vandringsskor är om du ska vandra i stenig terräng eller om du bär en tung last.

När du bör investera i några vandringsskor

Så jag nämnde tidigare att jag inte skulle backpacka utan löparskor.

Med åren som jag har blivit äldre antar jag att vissa saker som inte störde mig innan stör mig lite mer.

Känna alla småsten med löparskor

Jag har märkt det medan jag bär löparskor som jag känner varje sten under mina fötter. Om det är grus är det bra eftersom det är en jämn viktfördelning, men om du är i stenig eller ojämn terräng kan du känna en enda sten genom skosulan.

Även om din sko inte har ett hål i sig kan du känna det där skarpa trycket mot din fot.

Det här är bra för mil 1, och kanske till och med genom mil 5. Men kom ihåg att du samlar på dig 10-tals tusen steg på en lång vandring, och du kommer att trampa på tusentals småsten. Din fot kommer att känna var och en av dessa om du har på dig löparskor.

Med vandringsskor är dina fötter mycket bättre skyddade och du kommer att känna dessa småsten mycket mindre.

Missförstå mig inte. Du kommer fortfarande att få blåsor efter 15 mils vandring om du inte har tränat och du har bra skor och ett bra socksystem. Även med extra skydd dina fötter har en god chans att störa dig. Men med löparskor kommer dina fötter att vara i totalt elände efter 5-7 mil i stenig, ojämn terräng.

  Vad du ska göra om din fru hatar camping: En guide för män

Att vandra långa sträckor kan kännas Brutal för dina fötter. Det kan vara oerhört smärtsamt om dina fötter är i dålig form. Det är värt varje liten extra ansträngning att skydda dem. Förresten, om du inte har funderat på ett socksystem, kolla in vår artikel om att använda neoprenstrumpor för vandring.

Bär den tunga lasten med vandringsskor

En annan anledning till att du definitivt bör tänka på att bära vandringsskor är att eftersom löparskor är lätta och har mindre stöd, kommer dina fotvalv att kännas mer av den vikten.

Med vandringsskor och deras tuffare sula kommer dina fötter inte att känna lika mycket av påfrestningen och utmattningen.

För att vara ärlig kan hudsmärta bäras och hanteras (om du vandrar långa sträckor är viss hudsmärta oundviklig), men djup vävnadssmärta inklusive muskler, senor eller ben kan till och med vara livshotande. Se till att dina vandringsskor inte kommer att orsaka kramper, tåträngningar och ha ordentligt stöd så att du kan vandra de avstånd som krävs.

Du kan bära 40 pund några mil utan problem, vanligtvis, men om du vandrar över 5-7 miles med en tung packning kommer dina fötter att känna en MYCKET kompression. Jag rekommenderar att du investerar i några vandringsskor om du ska backpacka långa sträckor (> 5 miles)

Viktiga skillnader mellan löpar- och vandringsskor

Jag hänvisar till en del av detta ovan, men jag ska sammanfatta punkterna här så att du kan få en överblick vad är skillnaden med vandringsskor:

  • Hård sula: Löparskor har en mjuk (i jämförelse) sula i jämförelse med vandringsskor. En vandringssko värd att mönstra har en tuff sula som ofta är vattentät. Denna tuffa sula är mycket styvare och ger sig inte när du trampar på stenar och ger dig mer stöd när du klättrar i ojämn terräng.
  • Ytarea: På grund av den hårda sulan är vandringsskor mycket bekvämare att använda i terräng med liten yta eftersom sulan ger mycket mindre. Vad menar jag med detta? Tja, att trampa på stenar eller avsatser innebär ofta att du har en del av din sko på föremålet och en del av den inte. Med löparskor kommer din sko att böjas och anpassa sig till föremålets form, vilket kan leda till utmattning av fotvalv och skarp smärta från för mycket tryck
  • Vattentät: Löparskor av design har inte samma vattentäta egenskaper (om några) som vandringsskor. Vandringsskor är inte alla vattentäta heller, men det är mycket vanligare att se vandringsskor som har mer betydande vattentäta egenskaper (vandringsskor är vanligtvis tyngre och mer skrymmande). Även om mina vandringsskor inte är ”vattentäta” är de fortfarande mycket mer vattentåliga än mina vanliga löparskor.
  • Tyngre: Eftersom vandringsskor har den där styvare sulan och tjockare material får du en mycket tyngre sko. Min Keen Voyageur (Amazon) (eller här på REI, eller här på Keens hemsida) kostar paret nästan ett pund per sko, medan mina New Balance löparskor är mindre än ett pund tillsammans.
  • Dyr: Som med allt beror det på vad du köper, du kan definitivt hitta ”vandringsskor” för mindre än $60. Men bra kvalitetsmärken som Keen eller Merrill kommer att köra dig allt från $90 till $150. Du kan hitta mycket anständiga löparskor med anständiga märken för allt från $40-$100.
  • Mindre andas: En sak att vara medveten om om vandringsskor är att det är troligt att de kommer att vara mycket, mycket mindre andningsbara än sina löparskor. Löparskor är superlätta och andas mycket och är bekväma att bära. Vandringsskor är inte alls lika andningsbara – så du kan uppleva obehag på grund av detta om du inte är van vid det.
  Varför bär löpare lastbilsmössor?

Hur är det med Trail Runners?

En annan sak att tänka på är att det finns löparskor som är mellan en vandringssko och en löparsko som kallas stiglöpare. Trailrunners är lite styvare så de har mer stöd, och viktigast av allt har de en styvare sula.

Jag har personligen inte provat trailrunners även om jag är väldigt fascinerad av dem. Jag har varit i några löparskoaffärer och pratat med folk som har gjort det och de rapporterade att de kan göra långa vandringar med dessa skor utan problem. Detta är vettigt för mig.

Utan personlig erfarenhet att dra ifrån kan jag säga att det skulle vara säkert att sätta trail-löpare mellan vandringsskor så långt som avstånd du kan resa och terräng du kan hantera. Du kommer inte ha samma stöd och skydd som du har från vandringsskor, men du får också en mer lättviktig sko.

Så jag skulle känna mig bekväm med att åka på en 5-10 mil lång backpackerresa med välsittande traillöpare.