Kan du tvätta en sovsäck med en toppmatad tvättmaskin?

Är det verkligen så dåligt att tvätta en sovsäck i en toppmatad tvättmaskin? Du är på rätt ställe att ta reda på!

Det är möjligt att tvätta en sovsäck med en toppmatad tvättmaskin men du måste ta bort omröraren i maskinen för att undvika att skada sovsäcken. Om du vill vara så säker som möjligt är det bäst att använda en frontmatad tvättmaskin.

Du kanske undrar varför det finns ett behov av att ta bort omröraren. Varför är det så att överallt man tittar säger folk att man inte ska använda en toppmatad tvättmaskin, men de förklarar inte riktigt varför?

Tja, du är precis där du borde vara. Fortsätt så lär du dig exakt varför många campare är försiktiga med toppladdade sovsäckar och vilka alternativ du har för att få din sovsäck ren.

Kan du tvätta en sovsäck i en toppmatad tvättmaskin?

Ja, du kan absolut tvätta din sovsäck i en toppmatad tvättmaskin, men du måste modifiera tvättmaskinen något och tillfälligt.

Om du någonsin har hittat dig själv att leta igenom internet efter tips om hur du rengör din sovsäck, finns det ett tips som du kanske har sett nästan överallt. Det tipset är för att slippa rengöra din sovsäck i en toppmatad tvättmaskin.

Det kanske är ett bra råd, men Varför? Det är inte många ställen som faktiskt diskuterar varför du inte bör använda en toppmatad tvättmaskin. De säger helt enkelt att inte.

Förutom att undvika sovsäckskompression är detta ett uttalande som görs ofta. I alla fall, det är inte helt klart varför antingen toppmatade brickor eller sovsäckskompression är problem. Om du letar efter fler sätt att se till att din sovsäck håller så länge som möjligt, är kompression något som är värt att titta närmare på. Du kan lära dig mer om ämnet i vår artikel här.

  Kan du vara överviktig och springa ett maraton?

Samtidigt känner vi på Decide Outside att om du känner till skälen bakom dessa förslag kan du fatta bättre beslut om att ta hand om din sovsäck.

Så varför skulle du inte använda en toppmatad tvättmaskin att tvätta din sovsäck med? Kortfattat, du kan. Det kommer sannolikt att göra din sovsäck ren. I alla fall, maskinens rörelse i kombination med användningen av omröraren placerad i mitten kan skapa fler risker för din sovsäck. Det kan mycket väl hamna trassligt eller till och med slits när det tvättas. Om du är någon som har spenderat 100 USD eller mer på din sovsäck, vill du förmodligen undvika det scenariot.

Samtidigt har frontmatade tvättmaskiner inte den omröraren. Det finns mer utrymme för sovsäcken att röra sig och tvättas säkert. När du är i en kläm kan du också välja att ta bort omröraren från din tvättmaskin. Men du kommer att vilja se till att du vet hur du gör det säkert. Den här videon från Appliance Parts Pros kan hjälpa dig att få jobbet gjort på nolltid.

Så här gör du: Whirlpool/KitchenAid/Maytag Agitator Assembly WP3951744

Kolla på denna videon på Youtube.

Kortfattat, om du vill tvätta din sovsäck i en toppmatad tvättmaskindu borde:

  • Ta bort omröraren så att din sovsäck inte vrids för mycket
  • Skölj noga ur sovsäcken om du använder något diskmedel (kanske 2-3 extra sköljcykler)
  • ANVÄND INTE VANLIGT DISKMEDEL om din väska är en dunsovsäck (har en fjäderfyllning)
    • För att vara på den säkra sidan där är tvättmedel som är speciellt gjorda för dun som från Gear-Aid (se på Amazon)
    • Använd tennisbollar (eller garnbollar) i torktumlaren för att bryta upp eventuella dunklumpar som uppstår när påsen blir blöt. (vi har faktiskt garnkulor i vår torktumlare hela tiden för att minska statisk klängighet)

När du inte ska tvätta din sovsäck

Sovsäckar anses vara annorlunda än vanliga sängkläder. Även om du kanske tvättar dina lakan varannan vecka eller så, din sovsäck bör bara tvättas ungefär en gång om året. Det enda undantaget är om din sovsäck av misstag blir väldigt smutsig eller blöt.

Anledningen till detta är att Att tvätta en sovsäck kan resultera i mindre luft i påsens fyllning. Om loftet töms och blir för lågt kan du behöva antingen byta ut fyllningen eller köpa en ny påse. Detta gäller särskilt för sovsäckar som är fyllda med ner.

Loft är luftspalterna i isoleringen. Dun är särskilt känsligt för fukt och är känt för att förlora sitt loft med tiden.

I de allra flesta fall kan du enkelt platsstäda en sovsäck för att hålla den i bra form. Genom att använda en fuktig (men inte blöt) trasa och en mycket mild tvål kan du rensa bort eventuella smutsiga fläckar på utsidan av påsen. Efter det är det bara att låta det torka och din väska är bra att gå.

Om din sovsäck blir blöt av någon anledning, särskilt om vätan är bortom ett litet vattenspill, det finns en god chans att det kan behöva tvättas. Fundera på vilket ämne som fick sovsäcken blöt. Om det bara är en liten del och det ämnet är vatten kan du prova att helt enkelt torka ut påsen.

Men om du misstänker att fyllningen har blivit blöt är det en bra idé att göra det Tvätta och torka påsen noggrant för att undvika problem med röta, mögel eller mögel.

Hur ofta ska jag tvätta min sovsäck?

Egentligen bör du bara tvätta din sovsäck om det finns ett problem – att tvätta så lite som möjligt kommer att säkerställa att den håller länge. Som sagt, om du använder den ofta bör du inte tvätta påsen mer än 2-3 gånger om året.

För mer information om när du behöver tvätta din sovsäck, kolla in vår artikel, här, som går in mer i detalj.

Alternativ till att tvätta en sovsäck i en tvättmaskin

Om du hellre inte vill spendera pengarna eller ta risken att tvätta din sovsäck i en tvättmaskin finns det andra alternativ! Beroende på vad som lider av din sovsäck kan du tvätta den för hand, byta ut fyllningen eller helt enkelt skaffa en ny påse helt och hållet.

I slutändan är valet helt ditt!

Välj handtvätt

Ditt första och billigaste alternativ är tvätta din sovsäck för hand. Beroende på hur du gör detta kan det vara något arbetskrävande. Men det låter dig också se till att rengöringen är skonsam. För att inte tala om det faktum att det kostar mindre än många andra alternativ.

Innan du sätter igång bör du ta en titt på din sovsäcks skick. Är det bara smutsigt på höljet eller har fyllningen blivit genomblöt? Om problemet är täckningen, kan du använda en enklare metod för att torka av täckningen med ett mycket skonsamt rengöringsmedel och en fuktig svamp eller trasa. Se sedan till att sovsäcken kan torka helt.

Å andra sidan, om sovsäcken har blötts igenom måste du göra lite mer arbete. Att handtvätta din sovsäck i ditt badkar kan vara lite mer ansträngning, men det säkerställer en mer noggrann rengöring. Instructables erbjuder en stor steg-för-steg guide för den som behöver rensa en påse i badkaret.

Gå till en professionell städare

Om du har provat att rengöra din sovsäck för hand och/eller i en tvättmaskin och den fortfarande luktar konstigt eller bara inte verkar vara ren, du kan behöva vända dig till en professionell städtjänst. Det kan vara lite dyrare, men om det kan rädda dig från att behöva dela ut 100 USD eller mer på en ny sovsäck är det förmodligen värt det.

När du letar efter en professionell tjänst att använda är det klokt att leta efter alternativ som är specifika för sovsäckar. Åtminstone bör stället ha erfarenhet av rengöring av sovsäckar.

Det här är för att vissa typer av rengöring, som kemtvätt, kan skada loftet mer än andra metoder. Dessutom är det också därför det är en bra idé att endast använda professionella städtjänster om det är absolut nödvändigt.

Byt ut eller laga

I vissa fall kan ingen mängd städning vara tillräckligt för att rädda din sovsäck. Till exempel, om du har en dunsovsäck och fyllningen blir blöt och börjar ruttna kommer du inte bara att kunna tvätta bort den rötan.

En av de största giveaways som hjälper dig att veta när din fyllning börjar ruttna är lukten. Sovsäckar kan börja lukta om de har blivit för blöta eller gått för länge utan att tvättas. För att lära dig mer om vad du ska göra om du har en illaluktande sovsäck, ta en titt på vår artikel här.

Som sagt, du har alternativ som du kan använda dig av innan du behöver byta ut din sovsäck helt. Dunfyllning kan bytas ut, och ofta till en mycket lägre kostnad än en helt ny påse.

Allt du behöver göra är öppna upp några av sömmarna, ta bort det ruttna dunet, lägg i nytt dun och sy upp det igen. Det kan tyckas vara mycket jobb, men när bra sovsäckar tenderar att vara lite dyra kan det verkligen vara värt ansträngningen att spara lite pengar.

Om du byter ut dunet i din sovsäck, se till och matcha fyllkraften. Din sovsäck har vanligtvis en annonserad fyllkraft som bara är en siffra. Till exempel, Nemo’s Disco väska (på REI) annonserar en 650 fyllning-power down. Det betyder att om du byter ut dunet bör du använda 650-fill eller högre om du vill ha samma (eller bättre) prestanda. Ju högre fyllningseffekt desto högre prestanda (och kostnad).

Här är ett exempel hur det ser ut att köpa dunfyllning själv (bulk på Amazon).

Köp en ny väska

När allt annat misslyckas kan en ny sovsäck vara den enda lösningen. Campare som spenderar de extra pengarna på en sovsäck av hög kvalitet kanske inte gillar den här lösningen, men ibland finns det bara inget annat kvar. Den goda nyheten är att med en helt ny sovsäck kan du få en nystart på att se till att påsen håller sig i bra form.

Förebyggande är din bästa vän när det gäller att få din sovsäck att hålla så länge som möjligt. Undvik att bli blöt till varje pris, och var noga med att hålla fyllningen så fluffig och behaglig som möjligt.

När du tar hand om en kvalitetssovsäck, det kan hålla på ett bra tag. Om du är nyfiken på livslängden på en sovsäck och hur du kan få din att hålla så länge som möjligt, ta en titt på vår artikel om ämnet här.