Kan du tvätta din sovsäck?

Så, du har skaffat dig en helt ny sovsäck, men har några frågor om hur du tar hand om den. Ska du till exempel tvätta den innan du använder den? Är det okej att lägga en sovsäck i en torktumlare? Dessutom, är det ens okej att tvätta en sovsäck i en tvättmaskin? Alla dessa frågor och mer kommer att besvaras i den här artikeln.

Du kan tvätta din sovsäck på ömtåliga tvättcykler med frontmatade tvättmaskiner eller med toppmatade tvättmaskiner utan omrörare. Din sovsäcks R-Value kommer dock att minska med tiden när du tvättar sovsäcken. Dunsovsäckar kräver speciella tvättmedel och annan behandling för att förhindra skador.

hur ofta ska du tvätta din sovsäck

Kan du tvätta din sovsäck eller kommer den att förstöra den?

Du kan tvätta din sovsäck, men vet bara att din sovsäcksisolering kommer att minska effektiviteten ju mer den tvättas. Många syntetiska fyllningar kan förlora upp till 30 % av sin värmehållning efter 40 tvättar.

Det verkar som att du bara borde kunna lägga din sovsäck i tvättmaskinen – det är tyg, vad kan gå fel?

Tja, mycket.

En otrolig studie utförd av den amerikanska militären visade det beroende på typ av isolering kan du förlora över 30 % av R-värdet (isolering) under loppet av 40 tvätt- och torkcykler.

tyg typ Skillnad i R-värde efter 40 tvättar
Thinsulate M200 (100 % polyester Mer information) -27 %
Thinsulate CS150 (65 % Olefin, 35 % Polyester Mer information) -36 %
PolarGuard (100 % polyester) -21 %
Hollofill (100 % polyester) -30 %
Ner 0% förändring
Effekterna av att tvätta sovsäckar med avseende på R-värde

Det är allmänt ansett att syntetiska sovsäckar kan tvättas utan effekt, men från denna studie kan du se att processen att tvätta och torka din sovsäck kan minska hur varm den håller dig över tiden.

En notering, från dessa data, gick dunisoleringen faktiskt sönder på grund av tvättmedlet som användes och man tror att de trasiga fjädrarna faktiskt gick isär och klumpade ihop sig för att skapa ytterligare luftfickor (ökade R-värdet).

För att undvika att dunisoleringens mjukhet försämras, använd inte vanligt tvättmedel.

Vilket tvättmedel för dun?

Fjädrar/dun är känslig isolering och kan försämras och gå sönder vid användning av vanligt tvättmedel. Av den anledningen, om din sovsäck använder dun som isolering, bör du använda ett tvättmedel som är avsett för dun-/fjäderisolering.

Här är ett par av de mer populära alternativen på Amazon:

Är det okej att lägga din sovsäck i en torktumlare

Du kan lägga din sovsäck i torktumlaren och det kan faktiskt hjälpa till att öka isoleringsloftet för din våta sovsäck. Se bara till att följa de rekommenderade torkningsanvisningarna på etiketterna. Många använder också några tennisbollar när de torkar sovsäckar för att få bort klumparna. Tänk bara på att detta också kan bryta isär själva dunet, vilket kan påverka dunsovsäckarnas komfort och värmebevarande.

Dessutom gillar jag personligen inte att helt torka mina sovsäckar i torktumlaren. Jag föredrar att torka dem ca 75% i torktumlaren, låt dem sedan lufttorka utomhus eller i garaget tills de är helt torra. Den totala torktiden brukar ta cirka 6-24 timmar beroende på vilken torkcykel du använder och hur fuktigt det är osv.

  Vad är en tältplatta på en campingplats?

Hur ofta ska du tvätta en sovsäck

Att tvätta din sovsäck minskar dess förmåga att hålla dig varm, så du bör tvätta den endast vid behov. Hur ofta du tvättar din sovsäck beror verkligen på hur ofta du använder den.

En sak är dock säker, om du inte bara vill, du behöver inte tvätta den efter varje användning. Vissa av mina vänner har faktiskt inte tvättat sina på flera år.

Om inte min sovsäck blir blöt, eller bara rent av äcklig, brukar jag bara tvätta min en gång i slutet av campingsäsongen. Tänk på att det finns något sådant som att tvätta en sovsäck för mycket! Om du kastar den i tvätten efter varje gång du använder den riskerar du att skada tyget, för att inte tala om minska R-värdet.

Vilken typ av tvål ska du använda

Undvik att använda tunga tvålar som Tide och Gain när du tvättar sovsäckar, speciellt påsar gjorda med dun! För dunväskor är din bästa insats Nikwax duntvätt och för syntetpåsar borde ett milt rengöringsmedel som Woolite göra susen. Du kan hitta Nixwax här på Amazon.

Om du är i en nypa kommer vissa människor att använda diskmedel. Om du bestämmer dig för att gå den här vägen, se till att inte överdriva det, eftersom du kan komma tillbaka till en tvättstuga full av lödder.

Räcker det med platsrengöring med en sovsäck?

Om allt din sovsäck har är lite smuts och smuts på utsidan av den, så räcker fläckrengöring tills du kan komma runt för att ge den en ordentlig rengöring. Men om du har tillbringat otaliga nätter med att svettas upp i en storm, eller om den har utsatts för fukt, kommer inte fläckrengöring att göra för mycket för det.

De flesta sovsäckar nuförtiden är gjorda med någon typ av vattentät beläggning, så chansen är stor att några fläckar inte kom förbi ytan. I de flesta fall är lite varmt vatten och en trasa/svamp allt du behöver för att ta bort eventuella fläckar. Om det inte fungerar, använd bara lite av vilken typ av tvål du har till hands. När du använder tvål, kom ihåg att ta bort allt från påsen innan du torkar påsen.

Hur man tvättar en sovsäck

Välj din tvål

Att tvätta en dunsovsäck är lite annorlunda än att tvätta en syntetpåse. Först måste du verkligen använda Nixwax eller någon annan typ av tvål för att tvätta ner. Men innan du tvättar någon påse, se till att läsa tillverkarens föreslagna tvättinstruktioner, för om du använder något du inte ska göra kan det ogiltigförklara garantin.

Att tvätta en syntetpåse i tvättmaskinen är inte mycket annorlunda än att tvätta en dunpåse. Den största skillnaden är att du inte behöver använda Nixwax.

  Är Sprinter Vans värda pengarna?

Tvätta

Om inte annat anges på etiketten, du vill tvätta påsen i kallt/varmt vatten på en skonsam miljö. Innan du placerar sovsäcken i tvättmaskinen, se till att den är vänd ut och in med blixtlåsen uppåt. Det är också en bra idé att kontrollera din tvättmaskin och se till att det inte finns kvar rester av tvättmedel.

Torr

Även om det alltid är bäst att hänga ut din sovsäck för att låta den lufttorka, är det en bra idé att köra den i torktumlaren i minst 45 minuter eller så på låg värme. När den tiden har gått, öppna upp torktumlaren och släng i några tennisbollar eller rena tennisskor. Tennisbollarna/sneakers kommer att reda ut alla klumpar som kan ha bildats under tvättcykeln. När det är klart, häng ut påsen tills den är helt torr. Du kanske fortfarande måste träna klumpar för hand, eftersom tennisbollarna ibland inte får ut alla.

Hur man handtvättar

Du kan även handtvätta din väska i badkaret om du vill. Detta är dock mycket arbete och jag skulle inte rekommendera det om du inte har något annat alternativ. Om detta är vägen du bestämmer dig för att ta, fyll helt enkelt ditt badkar med varmt vatten, häll tvålen i, blanda runt och låt sovsäcken dra i cirka en timme. Därefter vill du försiktigt massera påsen för att ge den en bra rengöring. Töm slutligen av tvålvattnet och fyll på med rent vatten för att skölja ur all tvål. Upprepa sköljningen tills all tvål är borta.

Till sist måste du torka din väska! Börja med att ringa ut påsen så gott du kan. Ta ut påsen och bred ut på en ren presenning och låt den lufttorka i solen i någon timme. När påsen är cirka 75 % torr, placera den i torktumlaren och följ instruktionerna ovan.

Denna handtvättprocess kan också användas för syntetiska påsar.

Bör du tvätta din sovsäck innan du använder den

Om du tvättar din sovsäck eller inte innan du använder den är verkligen en fråga om preferenser. Om du är den typen av person som gillar att tvätta sina nya kläder innan de bär dem för första gången, då säger jag tvätta dem. Om du verkligen inte bryr dig på ett eller annat sätt, så gör det inte.

Tänk på att om du bestämmer dig för att tvätta den, vänta inte till sista minuten precis innan din campingresa. Hela processen att tvätta och torka en sovsäck kan 24 timmar eller ännu längre.

Dessutom tappar många sovsäckar sin värmelagring efter den första tvätten. Jag skulle personligen bara tvätta din sovsäck om du inte tål lukten. Ett annat sätt att komma förbi detta är att packa upp sovsäcken och låta den vädras i 24 timmar för att få ut lite av den nya sovsäckslukten… eller så kan du bara sova i säcken och övertid försvinner lukten av den nya sovsäcken .

  Vad är skillnaden mellan camping och glamping?

Varför du aldrig bör kemtvätta en sovsäck

De flesta kemtvättsföretag är inte utrustade för att ta hand om sovsäckar, särskilt dunsäckar. Det finns dock några städtjänster som är specialiserade på det, inklusive den som REI använder kallas Regnigt pass. Processen är ganska enkel! Du laddar ner och fyller i ett formulär och skickar iväg dina väskor.

Om du inte har en frontmatad tvättmaskin eller om din tvättmaskin inte är tillräckligt stor kan du alltid gå till din närmaste tvättomat. Se bara till att ta med din egen tvål, eftersom de definitivt inte kommer att ha något Nixwax i sina tvålautomater. (om du har en dunväska)

Hur ofta ska du använda DWR igen

De flesta sovsäckar kommer förbehandlade med ett vattenavvisande medel som kallas DWR (hållbar vattenavvisande). Men genom regelbunden användning, väder och tvätt kan den slitas av och måste appliceras igen för maximal vattentäthet. Om du börjar märka att vatten inte längre pärlar av ytan på din väska efter att ha blivit blöt, kan det vara dags att applicera igen. Jag personligen gillar att behandla om min väska vartannat år oavsett om den behöver det eller inte. För ombehandling av din väska föreslår jag återigen att du använder Nixwax.

Kommer en sovsäcksliner att hjälpa till att hålla din väska ren

Även om ett foder för sovsäck inte hjälper till att hålla utsidan av din sovsäck ren, kan det hjälpa till att hålla insidan av din säck ren. Se det som ett enda stort underkläder som du lägger över dina underkläder. En liner kommer att placera en skyddande barriär mellan dig och din sovsäck, vilket minskar risken för att svett, fukt och andra otäcka saker kommer över hela din väska. En liner kan också ge ett extra lager av värme när man campar i kylan. Sovsäcksfodral finns i alla former och storlekar, så att välja en som bäst passar dina behov borde inte vara ett problem.

Hur du förvarar din väska på rätt sätt efter varje användning

För att hålla din väska i toppform rekommenderar jag att du tvättar den efter vad du tror kommer bli din sista campingresa för året. När det är helt torrt, förvara det på ett torrt ställe, helst i ditt hus någonstans, där det är mindre sannolikt att det utsätts för fukt, vilket kan ge det en unken lukt.

Slutsats

När det kommer till att tvätta dina sovsäckar måste det verkligen finnas ett glatt medium. Även om du förmodligen inte behöver tvätta den efter varje campingtur (såvida du inte rullar runt i leran), rekommenderar jag att du inte väntar flera år innan du presenterar den för Mr. Maytag. Som jag sa tidigare, jag gillar att tvätta min ungefär en gång om året. Detta håller min väska snygg och fräsch och den har ännu inte slitits ner (ingen ordlek) eller torkat av DWR-vattentätningen.

Om du har några tankar eller tips som du vill lägga till, vänligen dela dem med oss ​​i kommentarsfälten nedan.

Andra källor:

https://apps.dtic.mil/sti/citations/ADA222291