Kan du surfa och fiska i regnet?

Om du läser vårt inlägg om flugfiske i regn, kommer du ihåg att viss nederbörd inte behöver avskräcka dig från att njuta av en dag med fiske. Du är dock inte för flugfiske, utan snarare surffiske. Gäller samma logik? Kan du surfa och fiska i regnet?

Surffiske är särskilt bra i regn eftersom vattenströmmarna stiger och fiskar kommer att samlas närmare stranden. Likaså, om du kan tajma det rätt, kommer fiske innan regnet rullar in att leda till ökad fiskaktivitet i vattnet, liksom surffiske direkt efter stormen.

Den här guiden till surffiske i regn kommer att berätta allt du behöver veta. Vi kommer att prata mer om surffiske precis före, under och efter regnet. Vi kommer till och med att diskutera om du kan fånga mer fisk när du surfar i duggregn, så fortsätt läsa!

Är det bra att surfa och fiska i regnet? Vad sägs om direkt före eller direkt efter?

Att fiska i regn kan låta som en konstig utsikt till en början, speciellt om du aldrig har gjort det. Du kommer att tro att du kommer att vara den enda sportfiskaren där ute, för vem skulle annars vilja surfa och fiska i dåligt väder?

Du skulle bli förvånad! Surffiske i regn har många dolda fördelar. Vädret är svalare så att du är mer bekväm och du slipper solen slå ner på dig. Färre sportfiskare stör sig på vädret, vilket minskar tävlingstakten.

Dessutom, om du surfar och fiskar, brukar du bli blöt ändå, så vad är lite mer vatten ovanför?

Låt oss undersöka när de bästa tiderna är att surfa och fiska i regnet.

Surffiske före regnet

Om du läser vårt inlägg om flugfiske i regn, kommer du kanske ihåg att fiskar kan känna av vädret.

Missade du det inlägget? Vi sammanfattar informationen åt dig här. Fiskar har interna system som kan upptäcka trycknivån i sin miljö. Det trycket råkar innefatta barometertryck, aka atmosfärstryck.

Barometertrycket ökar på svala, bekväma och torra dagar. När barometern sjunker betyder det att vädret är på väg att bli stormigt. Fisk kan se skillnad, även när vädret just nu är klart. Deras mätare kan indikera regntimmar innan det händer.

Fiskar är ganska smarta, men de kan inte säga vad förändringarna i barometertrycket kommer att medföra. Därför är de mer ivriga att äta eftersom de inte vill gå in i stormen på fastande mage.

Det handlar inte bara om att en fisk är hungrig. Fisken är också orolig, så det finns verkligen en känsla av brådska i dess matbeteende som inte finns när barometern är högre. Fisken kommer att äta för mycket om maten är knapp.

Vad betyder detta för dig, sportfiskaren, när du surfar? Tja, till att börja med är fiskarna mycket mindre kräsna om vad de äter på grund av deras ökade ångest. Medan en fisk vanligtvis är ovillig att bita det som finns på din fiskekrok, kanske de inte tvekar nu.

Vidare, att fiskar äter allt de kan betyder att du kan få fler bett på din lina än när barometertrycket är högre.

Surffiske under regnet

Förregnperioden är över, och regnet faller nu. Nederbörden får havsvattnet att röra sig. Därmed är vattnets tillstånd vanligtvis mycket grumligare.

  Hur du håller din stuga säker från inkräktare

När du tänker på att regnets konsekventa pitter-mönster på vattenytan också minskar sikten, kommer de fiskar som vanligtvis är kloka på din fiskekrok eller lina att kämpa för att se heller.

Minskningen av barometertrycket sker för övrigt fortfarande, och konsekvenserna av ett sådant utspelar sig fortfarande. Med andra ord är fiskarna stressade och redo att äta vad som helst, vilket återigen är till din fördel när du surfar och fiskar under regnet.

Så vilken typ av regn är rättvist för surffiske? Ett lätt duggregn är behagligt (nåja, ungefär lika trevligt som att fiska i regn kan vara), och även en måttlig, kraftigare nederbörd är bra.

I kraftiga regn kommer din egen sikt att få en törn. Om du inte kan se ditt eget fiskespö eftersom regnet fortsätter att slå dig i ögonen, då kommer det att bli väldigt svårt för dig att veta när du ska rulla in din lina. Du kan gå miste om värdefulla fångster.

Surffiske efter regnet

Stormen har passerat och himlen börjar klarna upp. Fördelarna med surffiske i regn försvinner inte som nederbörden gör. Fisken är fortfarande ute, och tills deras inre system känner av ökningen i barometertrycket kan du fortfarande fylla din kylare med fisk.

Kommer du att fånga mer fisk när du surfar i regnet jämfört med fiske i torra förhållanden?

Vi nämnde redan att surfkastare, jämfört med andra typer av sportfiskare, tillbringar mer av sin tid i vattnet. Ändå, om du ska bli genomblöt till huden, vill du ha något att visa för det.

Och det kommer du verkligen. Surffiske i regn kan vara mer fördelaktigt än att göra detsamma när barometern är högre av följande skäl.

Även om vi pratade om det under mycket av det förra avsnittet, kan vi inte nog understryka hur fördelaktig en fisks inre barometer är. Varje gång det regnar kommer en fisk alltid att anta att maten kan vara sparsam eller till och med obefintlig under överskådlig framtid.

Fisken kommer att vilja fylla på med all mat den kan hitta, ungefär som en björn som äter i lösvikt innan den övervintrar.

När atmosfärstrycket är högre är fiskar vanligtvis mycket kräsnare när det gäller vad de får i sig, och de har råd att vara. Vädret är bra, det finns inget upplevt hot mot maten, så fisken kan hoppa över det läckra levande betet som är fäst vid din fiskekrok.

Naturligtvis är vissa fiskarter som havskatt mycket mindre opportunistiska, men vi antar att du vill fånga en rad fiskar, inte bara en art.

Allt detta är att säga att när du väl får smak för surffiske i regnet och ser hur mycket det kan gynna dig kanske du inte vill fiska när vädret är klart!

Rörligt vatten omfördelar näringsämnen

Vi slog fast i introt att ökningen av regnet kommer att få havets dyning att stiga. Vattenaktiviteten är också högre än på klara dagar.

Sedimentet eller sanden rörs upp, vilket är det som orsakar havets ogenomskinlighet under regnet.

Det är inte bara sediment som sparkas runt utan även näringsämnen. Dessa näringsämnen kan ha begravts under sanden eller till och med fångat i koraller eller ogräs, men nu är de fritt flytande.

  Hur man förbereder sig för en vandring

Fisk behöver näringsämnen för att överleva precis som alla andra levande varelser. Fisken kommer att våga sig närmare stranden för att få i sig näringen, vilket gör dem mycket lättare för dig att fånga.

Detta inträffar förresten inte bara under regn. När vädret klarnar upp färdas dessa näringsämnen fortfarande i haven, åtminstone en liten stund till. Efter regn kan du fortsätta fiska med god framgång!

Större fiskar kommer ut för att leka

Varje sportfiskare vill fånga en stor, elak fisk. Att göra det är dock ofta mycket lättare sagt än gjort. Tja, inte när man surfar i regn!

Anledningen? De mindre fiskarna som ligger närmare kusten är mycket attraktiva för större fiskarter. De stora fiskarna vet att de kan få en snabb måltid utan att lägga ner mycket ansträngning, vilket är en win-win.

Den stora fisken kommer att gå närmare kusten i natura. Om du kan rulla in de där stora fiskarna innan de äter någon mindre fisk i närheten, så har du några fotovärda fiskar i din kylare att visa alla dina kompisar.

Tips för surffiske i regnet

Det här avsnittet kommer att ta upp det praktiska med surffiske i regnet och presentera några tips för att hålla sig säker och fiska mer effektivt!

Lär dig att mäta när det kommer att regna

Du vet redan att fiskar har en intern mätare som indikerar när atmosfärstrycket är lägre eller högre. Även om vi människor har många saker som fiskar inte har, som förmågan att tala och motsatta tummar, saknar vi en intern barometer.

Du kan börja fånga mer fisk en timme eller flera innan det regnar. Om du rullar upp till havet 35 minuter före skyfallet, så missar du timmar av lämpligt fiske.

Du måste bli bättre på att mäta regnet. En app för bra väder kan hjälpa, särskilt en betaltjänst som låter dig granska minutväderförändringar och kontrollera en aktuell radar.

Du kan dock inte alltid använda din smartphone när du surfar fiske, eftersom du kan få fläckig mottagning (plus en genomblöt, förstörd telefon). För att hjälpa dig att anpassa dig mer till naturen, svär sportfiskare vid följande tecken som mätare på att det kommer att regna.

  • Kontrollera om det finns myggor: Ingen gillar myggor, eftersom de lämnar röda, kliande bett i kölvattnet. Deras närvaro kanske inte alltid är så dålig om du väntar på regnet. När myggor fortplantar sig lättare och biter häftigare beror det på att deras egna interna sensorer indikerar att det snart kan regna.
  • Lukta luften: Denna förmåga kräver lite finjustering, men du kan verkligen få en lukt för regnet. Vi rekommenderar att du sluter ögonen så att du kan fokusera på dina luktsinne. Ta ett djupt, rent andetag och andas in. Vad luktar du? Om det är en kompostliknande lukt är det ett bra tecken på att det kan regna. Anledningen är att växter genomgår förändringar före regnet och släpper ut avfall.
  • Kolla tallkottarna: Skulle du stöta på några stora, kottebärande träd på väg till stranden, ägna en stund åt att kontrollera tallkottarnas tillstånd. Om tallkottarna har stängt kan regn vara vid horisonten. Kotter stänger eftersom fröna inte kan resa i regnet.
  • Lyssna på syrsorna: Syrsor är en vanlig insekt som också kan fungera som en mätare för om det är något kommande regn. Ju varmare det blir, desto högre ämnesomsättning har en syrsa. Detta gör i sin tur att buggen kan kvittra oftare. Höga temperaturer förekommer ofta före regnet, så ju fler kvittrar desto bättre!
  Varför startar inte min snöskoter?

Fiska inte under åskväder

Åska brukar föra med sig tjockt regn som minskar din sikt och därmed försvårar fisket, men mycket mer är blixten farlig! Du bör inte gå på surffiske (eller någon typ av fiske) i ett åskväder.

De flesta antar att blixten bara träffar metallföremål. Kriterierna för blixtnedslag är verkligen det högsta föremålet som är det mest isolerade. På en strand utan mycket höga ytor kan det högsta föremålet mycket väl vara du som står där och surfar och fiskar vid strandkanten.

I samma ögonblick som du hör ett åska, oavsett hur långt borta, måste du ta din utrustning och komma i skydd omedelbart.

När dyningarna stiger för högt, kalla det en dag

Höga dyningar kan skicka fisk närmare stranden, men när oceaniska dyningar blir för höga kan din hälsa och ditt välbefinnande vara i fara.

Dyningarna kan slå dig från fötterna och dra dig ut i havet. En regnig dag med färre sportfiskare och ingen aktiv livräddare kanske du inte har någon där för att rädda dig.

Även om det var säkert skulle du inte vilja fiska i höga dyningar. Barometertrycket kan sjunka avsevärt när dyningarna stiger. Detta driver inte fiskar till att fortsätta sitt matande frenesi, utan tvärtom.

Fiskarna känner det mycket låga atmosfärstrycket som ett hot, så de lämnar området tills de hittar en plats där trycket är högre.

Hur hög av en dyning är för hög? När du väl kommer upp i åtta till 10 fot är dyningarna farliga.

Köp rätt redskap för regnfiske

Som surfcaster har du säkert flera par vadare, eller hur? Om du inte bär hela kroppen med handskarna och huvan med dragkedja, kommer ett par vadare inte att täcka dig tillräckligt för surffiske i regnet.

Du behöver en vattentät jacka och kanske en bredbrättad vattentät mössa också!

Överväg att äta fisk du fångar efter regnet

Fiskar kommer att fortsätta att vara aktiva efter regnet i sitt sökande efter näringsämnen, men det är inte allt fisken kan utsättas för. På grund av hur vissa människor tyvärr använder havet kan haven också vara fulla av kemikalier.

Fiskarna nära stranden har varit exponerade så länge att du förmodligen inte vill äta dem efter att ha fångat dem. Kasta tillbaka dem istället!

Slutgiltiga tankar

Surffiske i regn kan vara en mycket givande upplevelse, eftersom fisken tenderar att bita mycket lättare. Vi hoppas att informationen i den här guiden hjälper dig att avgöra när du ska fiska när det regnar och hur du ska vara säker när du gör det.