Kan du stänga av ett kylskåp under långa perioder?

Kylskåp är inte immuna mot skador. Oftare än inte går de sönder på grund av ägarens försumlighet snarare än missöden och olyckor, och oftare än inte kan du undvika det haveriet genom att helt enkelt ta hand om ditt kylskåp på rätt sätt.

Att se till att ditt kylskåp är intakt är särskilt viktigt om du måste lämna ditt hem under en längre tid. Med de flesta apparater är det en enkel fråga att stänga av dem och koppla ur dem så att de sparar ström och inte orsakar kortslutning. Men är det så med kylskåp? Ska man bara stänga av dem när man är ute och reser eller finns det mer i det?

I den här artikeln kommer vi att gå igenom möjligheten att hålla ditt kylskåp avstängt och urkopplat under långa perioder. Vi kommer även att fokusera på olika typer av kylskåpsskador, samt att hålla kylen igång under kortare frånvaro.

Kan urkoppling skada kylskåpet?

De flesta experter kommer vanligtvis att ge dig en hel lista över saker som kan skada ditt kylskåp. De vanligaste problemen är:

  • Felaktig frigång/sättning
  • Överfyllning av apparaten
  • Försämring med åldern
  • Frasade kablar eller ledningar
  • Problem med kompressormotorn
  • Köldmedium läcker överallt

Så, vad sägs om att slå på och av kylskåpet, eller koppla ur det och koppla in det igen? Tja, om du gör det sporadiskt, bör ditt kylskåp vara bra. Men om du utför dessa åtgärder i snabb följd kommer du sannolikt att orsaka ett elektriskt problem. Detsamma kan hända om du kopplar ur eller kopplar in apparaten på ett felaktigt sätt.

Typer av skador på kylskåp

Mycket allmänt sett finns det tre typer av skador som du (eller någon annan) kan orsaka på din apparat:

  • Mekanisk
  • Elektrisk
  • Fysisk
Se även  Är Drano dåligt för dina rör?

När det gäller svårighetsgrad är fysisk skada förmodligen den ”säkraste” av de tre. När allt kommer omkring bryter du bara sönder eller bucklar apparatens yttre skal. Med andra ord, du påverkar det yttre utseendet. Kylskåpet ska fortsätta fungera bra trots att det är buckligt och repat.

Mekaniska skador är lite allvarligare eftersom det vanligtvis påverkar kompressorn. Utan kompressorn fungerar inte ditt kylskåp fullt ut. Eftersom det är ansvarigt för att hålla allt kallt inuti din apparat, om det är något fel på kompressorn, kommer du omedelbart att upptäcka tecknen. En av dem är bortskämd mat, men du vill också vara på jakt efter dåliga ljud, överhettning, reläproblem eller att kompressorn helt enkelt slås på och av.

Slutligen är elektriska skador det allvarligaste problemet. Om din apparats elektriska delar av en slump – kretsarna, kablarna etc. – skadas på något sätt, kommer kylskåpet helt enkelt inte att fungera som det ska. Med andra ord kommer den inte att kyla någon mat och om du inte kontrollerar den i tid kommer samma mat att förstöras och lämna en dålig lukt i din apparat.

Vad du ska göra innan du stänger av ett kylskåp

Beroende på hur länge du planerar att vara borta från hemmet kommer du att behöva närma dig denna fråga på olika sätt. Låt oss först gå över kort frånvaro. Allt kan trots allt hända en apparat när du är borta, även om det är en och en halv dag.

Borta i mindre än fyra veckor

Låt oss säga att du vill ta två veckors semester eller behöver tillbringa fyra eller fem dagar utanför stan på grund av jobbet. Det är klart att du vill att dina apparater ska fungera smidigt när du kommer tillbaka. I så fall finns det verkligen ingen anledning att koppla ur ditt kylskåp. Du måste dock ta några extra steg.

Se även  Kan du använda Windex på rostfritt stål?

Stäng först och främst av ismaskinen. Och medan du håller på, stäng av vattentillförseln till kylskåpet. Se sedan till att ta ut alla färskvaror och frys in det du kan i frysen. Förgänglig mat, när den slocknar, kommer oundvikligen att ge en otäck lukt och mögel kommer att börja växa.

När det gäller temperatur, låt det stå på de normala inställningarna om du råkar ha lite mat kvar inne. Men om du rensar ut ditt kylskåp helt, välj gärna en varmare miljö. På så sätt sparar du lite energi.

Om du vill bibehålla en sval temperatur i kylen och den är mindre än halvfull, kommer du att vilja lägga till plastgallonkannor med vatten. Kallt eller fruset vatten hjälper kylen att hålla kalla temperaturer även när kompressorn är avstängd. Men kom ihåg att inte fylla flaskorna hela vägen, eftersom vattnet expanderar när det fryser. Du kan också uppnå samma effekt med rätt uppsättning ispåsar.

Slutligen, om ditt kylskåp har en vattendispenser, kör cirka 3-4 glas från den efter att du kommit tillbaka. Genom att göra det blir du av med smutsigt eller gammalt vatten och får färsk vätska som är redo att drickas.

Borta i mer än fyra veckor

Att gå bort i mer än en månad kommer definitivt att kräva att du kopplar ur ditt kylskåp. Även några av de mest långvariga livsmedel kommer att börja bli dåliga efter den perioden. Vissa av stegen liknar de som beskrivs ovan. Till exempel måste du också stänga av ismaskinen och vattentillförseln till kylskåpet, plus att du måste ta bort all mat, både färskvara och långvarig.

Se även  Hur man rengör strålkastare med vinäger

När du har gjort allt det, vrid temperaturkontrollen till Av och gör sedan samma sak med strömbrytaren. Om du inte är säker på hur du gör det med just din modell, kolla instruktionsboken som följde med den. Alternativt kan du leta efter PDF-filen till manualen online. Alla märken tillhandahåller dem gratis till sina kunder.

Därefter måste du rengöra ditt kylskåp, och det bästa sättet att göra det är att använda en bakpulverlösning. Torka hela kylen torr när du är klar och lägg sedan en öppen låda med bakpulver inuti (två koppar oanvänd, torr kaffesump gör också susen). Denna typ av rengöring kommer att se till att inga mörtar eller andra skadedjur svallar om din apparat, och du kommer inte behöva utstå kvarvarande illaluktande lukter.

Slutligen, se till att du lämnar alla kylskåpsdörrar öppna. Detta kan låta kontraintuitivt, och det skulle vara om kylskåpet faktiskt var igång, men när det är avstängt är det faktiskt bäst att hålla det öppet och välluftat. På så sätt kommer inget mögel eller mögel att bildas och all lukt som kan ha fastnat kommer att avdunsta inom några timmar.

Slutsats

Som du kan se är det inte helt enkelt att stänga av ett kylskåp, men det är långt ifrån komplicerat. Om du gör det rätt behöver du inte oroa dig för att din apparat går sönder när du är borta. Dessutom kan du till och med förlänga dess livslängd och hjälpa den att fungera bättre än någonsin. Allt som krävs är lite tålamod och att använda rätt tillvägagångssätt.

Lämna en kommentar