Kan du springa snabbare än löpbandets hastighet?

Någon ställde den här frågan till mig häromdagen, och först blev jag förbryllad. För det första var jag tvungen att ta reda på vad de betydde eftersom det finns två sätt att svara på den här frågan baserat på hur den ställs. Så, kan du springa snabbare än vad löpbandet för närvarande rör sig, och kan du springa snabbare än dess toppfart?

På ett löpband kan du bara springa med den hastighet som bältet rör sig. Om du springer långsammare kommer du att ramla av baksidan av löpbandet. Om du springer för fort kommer du att springa in i framsidan av löpbandet.

Det första jag vill göra i resten av den här artikeln är att utöka mitt korta svar. Efter det kommer jag att svara på några intressanta frågor och ge dig allt du behöver veta om huruvida du kan springa snabbare än löpbandets hastighet eller inte. Låt oss gå in i det.

Vad händer om du springer snabbare än löpbandet?

I det här avsnittet talar jag om ett problem som de flesta av oss möter när vi ställer in löpbandet på en viss hastighet. Om du springer snabbare än den hastigheten, vad händer? Jag har också ett tips för att förhindra att detta händer. För nu, låt oss svara på huvudfrågan.

På ett löpband är du relativt stillastående trots att du springer. Om du ska springa snabbare än vad löpbandet för tillfället rör sig går du framåt, och eftersom löpbandet har ett begränsat utrymme kommer du till en punkt där du börjar krascha in i löpbandets struktur.

Detta kan vara ganska farligt eftersom om dina fötter börjar landa på den del av löpbandet som inte rör sig, kan det sakta ner dig avsevärt och du kan sluta falla. Tro mig, det är ganska farligt att falla på ett löpband.

  Hur mycket dragkapacitet behöver jag för en resesläp?

Här är tre tips som hjälper dig att hålla farten med löpbandet:

  • Vänj dig vid ett specifikt tempo: Jag rekommenderar att vänja sig vid en hastighet. Om du springer i sex mph, försök sedan göra det varje dag tills du kommer till en punkt där du aldrig rör dig.
  • Att hålla på hjälper, men jag föredrar att inte: Jag rekommenderar vanligtvis inte att hålla i styret som ett sätt att hålla tempot i schack, men du kan göra det om det hjälper.
  • Titta på din fotplacering: En annan metod som hjälper är att titta på dina fötter. Om du gör detta hjälper dig att stanna i samma position på löpbandet.

Jag stöter på det här problemet hela tiden. Jag tenderar att öka löpbandets hastighet lite utan att göra träningen för påfrestande. Att öka löpbandets tempo innebär att jag lägger mindre tid på att justera mitt tempo upp och ner.

Kan du springa snabbare än ett löpbands toppfart?

I vissa fall kan du springa snabbare än toppfarten på ett löpband. Det finns dock två faktorer som du måste ta hänsyn till. Dessa inkluderar:

  • Din förmåga: Istället för att försöka slå ett löpband bör du försöka ta reda på vad din topphastighet är. Kom ihåg att om du trycker på ett löpband för snabbt och du inte kan hänga med kan det bli ganska farligt.
  • Löpbandet: Alla löpband är inte likadana; vissa snabbare än andra. Atleter på elitnivå har specialiserade löpband som kan gå över 25 mph (40 km/h), medan det genomsnittliga löpbandet för ditt hem eller till och med på ditt gym når upp till cirka 15 mph (24 km/h).
  Varför är husbilar så dyra?

För att sätta det i perspektiv är en av de snabbaste NFL-spelarna Raheem Mostert (källa), som nådde en topphastighet på 23,09 mph (37,159 kmph). Så han skulle kunna springa snabbare än det genomsnittliga löpbandet, men han skulle inte kunna göra det på en elitnivå. Återigen, inte alla löpband har samma hastighet, lutning eller inställningar.

Enligt en artikel av Healthline är löphastigheten för den genomsnittliga människan runt 5,9 mph (9,5 kmph). Om du springer regelbundet är jag ganska säker på att din hastighet är mycket bättre än så, men såvida du inte är en elitidrottare är chansen stor att du inte kan springa ifrån ett mellanklass löpband som du hittar i ditt hem eller på gymmet.

Vilket är det snabbaste löpbandet i världen?

Det är svårt att säga exakt vad det snabbaste löpbandet är eftersom det kan finnas några modeller där ute som inte säljs till allmänheten.

Med det sagt går det snabbaste löpbandet som jag känner till drygt 28 mph. Det betyder att den snabbaste löparen i världen inte skulle kunna hålla tempot med det löpbandet.

Vad händer om du är för långsam för löpbandets hastighet?

Varje löpband bör ha en nödströmbrytare. Om du inte kan hänga med i löpbandets takt rekommenderar jag starkt att du använder nödbrytaren istället för att försöka justera ner hastigheten. Titta, att använda nödbrytaren kommer inte att gå sönder löpbandet; det kommer bara att stoppa det omedelbart.

Om du trycker på löpbandet för snabbt kommer det att svepa bort dina fötter underifrån dig. Det kommer att skjuta dig bakåt och från löpbandet om du har tur. Men i de flesta fall trycker det dig inte tillbaka först.

  Är ett baslager detsamma som termik?

Istället vänder det dig bara upp i luften, och det kan vara extremt farligt eftersom det ofta leder till ansiktsplanteringar och besvärliga landningar, sedan trycker det dig tillbaka.

Jag förstår att att pressa sig själv är en del av de flestas träning. Att se hur snabbt du kan gå och hur mycket du har förbättrats är en utmaning, men tryck inte på löpbandet för snabbt för du kan skada dig själv om du inte kan hänga med.

Kan du springa snabbare än ett manuellt löpband?

Idrottslags medicinska avdelningar använder vanligtvis manuella löpband. De har ingen motor, och därför har de ingen toppfart. Hastigheten beror helt på dig och hur snabbt du springer.

Manuella löpband har lite motstånd som spelar en stor roll när du startar löpningen, men när transportören tar fart börjar motståndet försvinna och löpningen börjar kännas mer naturlig. Allt detta sagt, du kan inte springa snabbare än ett manuellt löpband; här är varför.

Istället för att löpbandet bestämmer tempot fungerar ett manuellt löpband genom att du ställer in tempot.

Slutgiltiga tankar

Löpband är bra för vardagsbruk. De kan hjälpa dig att bygga upp din löpstyrka och hjälpa dig att öka din löphastighet. Jag tycker inte att du ska oroa dig för att springa snabbare än det löpbandets toppfart, och om du använder mina tips ska du inte ha några problem att hålla tempot med ditt löpband.

Anteckningar och källor

https://www.athleticrepublic.com/blog/2021/01/06/treadmill-as-a-training-tool