Kan du spraymåla rostfritt stål?

Även om rostfritt stål redan ser bra ut i sig, kan du ha goda skäl att vilja spraymåla det. Ditt föremål kan vara åldrat och i behov av underhåll eller lite uppfräschning, eller så kanske du vill öka hållbarheten i ditt rostfria stål. Så, kan du spraymåla rostfritt stål?

Du kan spraymåla rostfritt stål, men det kommer att behöva en viss förberedelse. Om din rostfria bit redan är utsliten kommer färg lätt att fastna på den. Men om det är helt nytt och du vill byta färg, måste du använda en primer.

Den här artikeln kommer att prata om färg som är kompatibel med rostfritt stål och hur man målar rostfritt stål. På samma sätt får du lära dig när rostfritt stål ska målas och ett par saker att komma ihåg när du sprutar färg på rostfritt stål.

Färg kompatibel med rostfritt stål

Den mest effektiva färgtypen för rostfritt stål är epoxifärg. Epoxifärger används vanligtvis på golv, men de är också kompatibla med rostfritt stål. Epoxi är mycket vidhäftande, vilket är perfekt eftersom rostfritt stål är resistent mot limning.

Hur man spraymålar rostfritt stål

Även om du bara kan komma undan med att underhålla din rostfria pjäs, kanske du vill spraymåla den om skadan på din pjäs är för stor eller om du vill ändra design eller nyans. Så, hur kan du spraymåla rostfritt stål?

För att spraymåla rostfritt stål, se till att du har ett lämpligt område att måla på först. Förbered sedan ditt föremål, börja måla och låt det torka. Om det rostfria stålstycket är gammalt och har fläckar på det kan du behöva skrapa lite.

Se även  De 12 typerna av duschmunstycken: Detaljerad guide med foton

Under tiden, om biten är helt ny, måste du grunda den. Tänk på att rostfritt stål kräver ordentlig förberedelse för att sprutmålningen ska lyckas. Likaså påverkar valet av rätt beläggning för sin miljö hur länge färgen sitter fast.

Förbered ditt målarutrymme

Det är bra att ha tillräckligt med utrymme när du spraymålar något föremål. Samla tidningar och kartong för att använda som foder när du målar.

Du kommer att placera ditt rostfria stål ovanpå det om du kan lyfta pjäsen. Alternativt kan du placera tidningarna runt det rostfria stålet om du inte kan lyfta det.

Förbered ditt stålstycke

Ditt rostfria stål bör inte ha skräp, vatten, gammal färg eller damm på sig. Detta kommer att resultera i en ojämn spraymålad bit. Var därför beredd att skrapa stålets yta vid behov.

Sandpapper, stålull och smärgelduk fungerar utmärkt när du skrapar bort saker från rostfritt stål. Efter skrapning, använd aceton på metallen för att förbereda den för målning.

Förbered dig själv och din färg

För att förbereda dig:

  1. Bär mask, skyddsglasögon och handskar.
  2. Förbered färgen genom att skaka burken i minst en minut.
  3. Spraya innehållet på en tidning eller kartong.

Detta säkerställer en jämnare nästa spray och ger dig tid att kontrollera om fläckar kommer att uppstå eller om munstycket fungerar korrekt eller inte.

Sprayfärg rostfritt stål

Om din rostfria bit redan är utsliten och du är klar med att skrapa rost, skräp och andra saker från den för att avslöja den nakna metallen bakom den, kan du hoppa över primern om du vill. Färgen kommer sannolikt att hålla fast vid den redan skadade biten bättre än om biten var ny.

Se även  3 idéer för att stänga i din garageport

Men om ditt stål inte har många skador på det eller är helt nytt, är det nödvändigt att använda en primer. En primer kommer att vara anledningen till att din färg fastnar på det rostfria stålet i första hand. Detta beror på de bindemedel de innehåller, vilket hjälper epoxin att bättre fästa på metallen.

Om du inte kan komma på vilken primer du ska använda, kolla in Rust-Oleum Flat Grey Primer på Amazon. Rust-Oleum är ett välkänt varumärke, och de är specialiserade på olika färger för många tillfällen och ändamål.

När du är klar med att grundmåla din stålbit, låt den torka innan du spraymålar den. Sedan, efter att ha målat ett lager, kom ihåg att låta det torka en gång till innan du lägger till ytterligare ett lager.

Om du vill se en video av någon som spraymålar rostfritt stål, kolla in CPR 4 the Body’s faucet spraymålningsklipp på YouTube som länkas nedan. Där visar hon hur hon rengör sin kran, använder en primer och fortsätter sedan med att spraya sin kran med en två-i-ett primer och färgspray.

När ska rostfritt stål målas?

I allmänhet behöver inte rostfritt stål målas. Rostfritt stål är redan byggt för att vara hållbart, korrosionsbeständigt och rostbeständigt. I själva verket kan polerat rostfritt stål inte målas.

Men när du har en lägre klass av rostfritt stål eller opolerat stål kan du måla det. Anledningarna till att måla rostfritt stål kan vara ganska många. Du kanske vill ha en färgbyte, eller så kanske du vill öka dess hållbarhet.

Spraymålning av rostfritt stål är ibland ett bra alternativ om du vill ha en förändring i designen. Likaså är det ett klokt beslut om du vill öka dess hållbarhet när din stålpjäs är av låg klass. I så fall skulle spraymålning av metallen öka dess liv, skönhet och syfte.

Se även  Spray klarlack för trä: är de värda det?

Saker att tänka på

  • Använd en primer innan du spraymålar rostfritt stål för bättre resultat. Grundfärger i rostfritt stål är gjorda för att säkerställa att färgen fastnar på metallen.
  • Fundera på varför du målar rostfritt stål i första hand och måla sedan därefter. Om du målar din pjäs för att öka dess hållbarhet, se till att du förbereder den noggrant och använder rikliga mängder sprayfärg.
  • Använd minst tre lager när du ska spraymåla rostfritt stål. Genom att använda tre lager säkerställer du att din färg faktiskt syns, fastnar och stannar.
  • När du är osäker, fråga din lokala hårdvarupersonal om råd. De är ofta erfarna med de områden de hanterar, så det är klokt att söka upp dem när du är förvirrad över något.

Slutsats

Du behöver inte måla rostfritt stål, men du kan spraymåla rostfritt stål. Du måste dock förbereda din stålpjäs ordentligt. På samma sätt, välj epoxisprayfärg när du målar rostfritt stål.

Lämna en kommentar