Kan du spraymåla keramik?

Du rotade runt i ditt hus och hittade något intressant: en keramikbit som du inte har använt på ett tag. Du bestämmer dig för att ta ut den och använda den men först efter att du har gjort den snygg igen, och det bästa sättet att göra detta är att måla eller måla om den. Det enklaste sättet att göra detta är genom att spraya, men då kan man ens spraya keramik?

Du kan spraymåla keramik, men du måste använda en primer. De bästa färgtyperna för keramik är akryl, latex och epoxi. Akryl sprayfärg används ofta för små keramiska bitar, medan latex och epoxi sprayfärg belägger kakel och andra mer framträdande keramiska bitar.

Den här artikeln kommer att innehålla ämnen som vilka typer av färg som kan användas för keramik, hur man spraymålar keramik och saker att tänka på när man målar keramiska bitar.

Keramikspecifika färger

Du har bestämt dig för att förnya din keramiska bit, och du har lärt dig att du faktiskt kan spraymåla dem. Men då, vilka färgtyper är kompatibla med keramik?

Akryl-, latex- och epoxifärg kan användas för att måla keramik. Om din keramiska bit är liten till medelstor, är det bäst att välja akrylfärg. Men om din bit är stor, välj latex eller epoxifärg. Detta beror på att latex och epoxi har högre vidhäftningsegenskaper än akryl.

Ännu viktigare, kom ihåg att det är avgörande för dig att använda en primer när du sprayar färg på keramik. Förutom att jämna ut ett föremåls yta, hjälper en primer även färgen att fästa på ytan på bästa sätt.

Rust-Oleum Painter’s Touch från Amazon är en utmärkt primer. Den har låg lukt, spånbeständighet och en torktid på bara 20 minuter.

Se även  Mattkniv vs. Utility Knife: Vad skiljer dem åt?

Men då, om du letar efter en två-i-ett primer och färgkombination, kolla in Krylon sprayfärg och primer från Amazon. Krylon primer finns i platt, glansig, metallisk, satin, matt, halvblank och semi-platt variant.

Under tiden, om du inte kan välja mellan sprayfärger, försök Rust-Oleum kritad sprayfärg och Krylon akryl sprayfärg. Den kritade sprayfärgen är perfekt om du letar efter en matt och klassisk atmosfär, medan Krylon sprayfärg erbjuder en kristallliknande finish.

Hur man spraymålar keramik

Att få processen att spraymåla keramik rätt är avgörande om du vill ha en framgångsrik målningssession. Så var noga uppmärksam på instruktionerna om hur man spraymålar keramik, särskilt den del där keramiken rengörs.

För att spraymåla keramik måste du först rengöra din bit, förbereda din arbetsyta, förbereda dig själv och förbereda din sprayfärg. Sedan kan du börja måla. Efter det kommer det att vara en fråga om att ge din målade bit gott om tid att torka innan du hanterar den.

Rengör keramiken

Om din keramik är slät och oglaserad är allt du behöver fokusera på när du förbereder den för att spraymålas att tvätta och torka av den. Små keramiska bitar som burkar, vaser och kannor kan köras genom din diskmaskin. Men du kan också tvätta och skrubba dem med vatten och diskmedel istället.

Känn försiktigt runt din keramiska bit för att säkerställa att dess yta inte har någon överbliven smuts, klibbighet eller ojämna fläckar. Om någon av dessa saker går förbi dig kommer du att ha en trasig och lätt förstörd färdig produkt.

Om din keramik är glaserad, måste du använda sandpapper för att repa ytan. Du kan göra detta innan du tvättar din keramiska bit. När du gnuggar biten med sandpapper, sträva efter att ta bort glansen men inte att göra djupa repor. Ditt mål är att platta till glasyren som förberedelse för primerappliceringen.

Se även  Hur man drar åt sopavfallsbladen

När du är klar med att använda sandpapper på din keramiska bit, tvätta den med vatten och tvål efter behov. Torka sedan din bit med en handduk och låt den lufttorka när du förbereder ditt målningsutrymme.

Förbered din arbetsyta

För att förbereda ditt målarutrymme, börja med att välja ett brett, välventilerat område som din arbetsyta. Leta sedan efter gamla tidningar eller lite kartong och placera dem i det området. Det är där du lägger din keramiska bit medan du målar.

Förbered dig själv och din färg

Att förbereda sig för att spraymåla keramik innebär att ta på sig en mask och handskar. När du har gjort det kan du fortsätta att förbereda din färg.

För att förbereda din färg:

  1. Skaka den kraftigt i en minut eller två.
  2. Spraya sedan den på en plan yta för att kontrollera munstycket för eventuella problem och se till att din nästa spray är jämnare.

Spraymåla keramiken

För att spraya keramik:

  1. Börja med att spraya primern på den. Använd en tillräcklig mängd för att belägga din bit och låt den sedan torka.
  2. När din primer är klar, ta tag i din sprayfärg och sikta på din keramiska bit från cirka 8-tums avstånd.
  3. Belägg sedan den lätt med färgen genom att röra den i en svepande rörelse.
  4. Ta en paus i 5 minuter innan du spraya ett nytt lager.
  5. Upprepa den processen tills du är nöjd med hur belagd den keramiska biten är.

Om du vill se en visuell bild av stegen ovan, kolla in Duck in Yellows korta YouTube-klipp om att spraymåla en keramikkruka här:

Se även  Kan trådbundna säkerhetskameror hackas?

Saker att tänka på

  • Välj lämplig sprayfärg genom att ta hänsyn till din keramiska bits utseende. Om du till exempel har en keramisk vas med upphöjda mönster, kommer att välja en glansig yta att framhäva det mönstret och kan göra ditt föremål till en visuellt föga tilltalande. Men att välja en halvblank finish kommer att resultera i en snyggare keramisk bit.
  • Du kan återanvända och måla om dina keramiska delar om och om igen. När du har tröttnat på dina gamla mönster, gå förbi din lokala järnaffär och få lite färg.
  • Spraymålning i miljöer som är för varma eller för fuktiga kommer att påverka din färgs torktid. En miljö som är för varm gör att färgen torkar för snabbt och resulterar i en flagnande produkt. Samtidigt saktar en miljö med för hög luftfuktighet ner torktiden.

Relaterad: Kan du spraymåla glas?

Slutgiltiga tankar

Du kan och bör spraymåla keramik. På så sätt kan du återanvända det och återanvända det så mycket du vill. På samma sätt är det en rolig aktivitet som inte bara ger dig lite glädje utan också höjer ditt hems liv.

Kom dock ihåg att använda en primer innan du sprejar färg på din keramik, eller välj en primer och keramisk sprayfärg istället. Lägg på samma sätt extra kraft på den del där du förbereder din keramik för målning. Detta kommer att göra eller förstöra ditt målningsresultat.

Lämna en kommentar