Kan du spraymåla glas?

Du vill måla glas, men du vill ha ett billigt och bekvämt sätt att göra det på. Så du tänker på spraymålning. Men en fråga tjatar på dig: kan du ens spraya glas?

Du kan spraymåla glas. Du kan använda specialfärg avsedd för glas, såsom emalj, akryl och oljefärg, eller så kan du välja vilken typ av sprayfärg som helst. Din målningsprocess – från att rengöra glaset till att måla det och sedan torka det – är det som är viktigast när du sprayar färg på glas.

Den här artikeln kommer att guida dig om sprayfärger som fungerar på glas och processen att spraymåla glas. Du får också lära dig ett par saker du bör tänka på när du målar glas.

Färg som fastnar på glas

När du väljer att spraymåla glas istället för att penselmåla det, är allt du ombeds göra att sikta och sedan skjuta iväg. Spraymålning garanterar inga av de där röriga och ojämna penseldragen. Det är också ett billigare alternativ än andra färgmetoder. Men då, kommer spraymålning av glas att kräva att du använder specifika typer av färg?

Alla typer av sprayfärg kommer att fungera på glas om ditt mål helt enkelt är att färglägga din pjäs. Men om du vill ha ett specifikt utseende på ditt glas kan du använda glasdesignad eller glaskompatibel sprayfärg, som emalj, akryl och oljefärg.

Vanlig färg

Vanlig sprayfärg fungerar tillräckligt bra på glas, speciellt om du bara siktar på att färga ditt glas med solida nyanser. Du kan gå till din lokala butik och få vilken färg som lockar dig och sedan förbereda och måla din glasbit.

Men vill du ha en slätare yta att måla på kan du använda en primer först. Förutom att färgen fäster på glaset bättre, kommer en primer också att ge dig en mer hållbar effekt. Ett utmärkt exempel på en primer är en 3M Single Step Primer från Amazon, men två-i-ett som Krylon ColorMaxx Sprayfärg och Primer finns också.

Emaljfärg

Sprayfärg gjord av emalj passar bra med glas. Emaljfärgen i sig har designats för att användas för att måla släta ytor, som glas, metall eller keramik. Om du bestämmer dig för en oljebaserad emalj, måste du vänta cirka 8 till 24 timmar för att den ska torka.

Se även  Hur man reparerar vattenskadad träfaner

Du kan välja mellan transparenta eller opaka emaljsprayfärger. När du spraymålar ditt glas med ogenomskinlig emaljfärg får du ett målat glas. Om din glasbit är en burk eller en vas, kommer färgen på den målade biten att ändras om du fyller den med en vätska av en annan färg.

Om du väljer att spraya glas med en genomskinlig emaljfärg kommer det att resultera i betongfärg som inte är lika tjock som ogenomskinlig färg. Båda emaljfärgstyperna kan torka sig tillräckligt bra med luften.

Akrylfärg

Akrylsprayfärg appliceras på plast, glas eller kristall. Spraymålning av glas med akrylfärg resulterar vanligtvis i en transparent nyans, vilket gör att glaset ser ut som målat glas.

Men en nackdel med att välja akrylsprayfärg för glas är att du måste härda den i ugnen. Å andra sidan ställer den sig utmärkt efter det, och rengöringen av den spraymålade biten blir lättare.

Oljefärg

Att spraya glas med oljefärg är inte ett populärt val bland målare. I allmänhet undviker människor oljefärg på grund av dess toxicitet. Om den andas in i stora doser kan denna färg orsaka förgiftning.

Däremot kan risken att bli förgiftad av oljefärg minskas genom att bära rätt utrustning. Det betyder att du bär mask och handskar när du spraymålar glas med oljefärg.

Oljefärg är ett utmärkt val om du är ute efter färgglada och glansiga nyanser. När din glasbit har torkat kan du dessutom köra den genom vatten när du rengör den. Detta beror på att olja inte kommer med vatten.

Hur man spraymålar glas

Du behöver bara följa några få steg för att spraymåla glas. Som nämnts tidigare spelar processen du följer när du spraymålar glas ännu mer än vilken typ av färg du ska använda på glaset.

För att spraymåla glas måste du först rengöra det noggrant. Efter det väljer du en bra spraymålningsplats, gör iordning färgen och börjar sedan måla. Slutligen måste du låta färgen torka. Torkningsprocessen kan ta några timmar till några dagar beroende på vilken färgtyp du har valt.

Se även  Kan jag byta ut duschmunstycket i min lägenhet? (Besvarade)

Rengör ditt glas

Det är viktigt att du rengör ditt glas innan du målar det. Detta kommer att säkerställa att färg kommer att fastna på ditt glas. För att rengöra ditt glas, börja med att tvätta det med vatten. Det spelar ingen roll om glasbiten inte har någon synlig smuts på sig – om man tvättar den tar bort skräp eller film som kan ha fastnat där.

Skölj sedan eller torka av ditt glas med alkohol eller vinäger. Detta kommer att eliminera både överblivna skräp som fortfarande kan finnas på ditt glas och vattnet som kan ha fastnat.

Observera att du måste rengöra hela glasbiten. Detta innebär att även om du inte kommer att måla vissa fläckar på glaset, måste du fortfarande se till att de är rena. På samma sätt bör du välja att blötlägga eller torka av din pjäs. I allmänhet kan burkar, tallrikar och flaskor blötläggas, medan speglar och fönster behöver torkas av.

Om din glasbit har en etikett på den och du upptäcker att du inte kan ta bort den, kolla in Popular Mechanics guide för att ta bort flasketiketter.

Förbered ditt utrymme

Innan du börjar spraymåla är det bäst att förbereda ditt målningsutrymme. Lämna din rengjorda glasbit någonstans att torka medan du gör detta.

När du väljer en målningsplats, välj ett välventilerat område. Det är bäst om du är utomhus och vinden inte rasar. Detta bör säkerställa att färgångorna inte påverkar dig lika mycket.

Hitta sedan tidningar eller lådor och placera dem ovanpå din målningsyta. Detta bör göra det lättare att städa upp efter målning.

Förbered din färg

När ditt glas är rent och du har ett utrymme att arbeta på, är det dags att förbereda din färg. För att förbereda din sprayfärg, börja med att skaka burken i en minut eller två.

Efter det, spraya din färg på en plan yta. Detta för att se om fläckar kommer att dyka upp eller inte. Det säkerställer också att nästa spray blir slät.

Se även  Är toaletttankar universella? Få den bästa passformen

Spraymåla ditt glas

Spraymåla ditt glas genom att skapa ett tunt första lager. Om du inte fick en primer skulle denna fungera som primer. Denna del är avgörande för att säkerställa en jämn finish eftersom en bra bas kommer att avsevärt påverka färgeffekten.

Låt det första lagret torka i 15 minuter innan du börjar med nästa lager. För att börja spraymåla ditt glas, se till att din burk är minst 12 tum bort från biten. Spraya sedan i en svepande rörelse.

Antalet lager ditt glas skulle ha berodde på hur fast du vill ha din färdiga produkts färg. En transparent nyans skulle behöva ungefär två lager, medan en ogenomskinlig nyans behöver minst fyra. Kom ihåg att låta varje lager torka ordentligt i några minuter innan du lägger till ett nytt lager.

Saker att tänka på när du spraymålar glas

  • Sprayfärg kommer så småningom att flagna och flisa. Tänk på det och behandla ditt målade glas därefter. Generellt sett innebär detta att begränsa antalet gånger du rör pjäsen eller interagerar med den. Det innebär också att undvika vatten om sprayfärgen du använde på ditt glas inte var oljebaserad.
  • Öva på något annat innan du målar din glasbit. Du kanske vill göra en testfärg först, speciellt om du gillar det du ska måla.
  • Placera dina mönster i glasburkarna eller flaskorna. Om du spraymålar ett mönster på glas kommer det att göra det enklare för dig. Alternativt kan du använda tejp för att täcka de delar du inte vill att färg ska få på om du siktar på att göra ränder.
  • Placera inte mat i glaset. Giftfritt betyder inte livsmedelssäkert, så var försiktig med att lägga mat i din glasbit om det är en burk, tallrik eller flaska.

Slutgiltiga tankar

Du kan spraya glas, och du kan använda vilken typ av färg som helst för att göra det. Men om du letar efter en specifik finish kan du välja emalj, akryl eller oljefärg. Kom bara ihåg att processen att måla själva glasbiten är viktigare än färgen du använder.

Lämna en kommentar