Kan du spela landhockey i regnet?

Många sporter kan inte spelas i regn, och sporter som använder mycket metallutrustning slutar med att det regnar ut ganska snabbt när det närmar sig stormigt väder. Men landhockey har ett mer komplicerat förhållande till vatten än de flesta sporter.

Landhockey kan spelas i regnet tills gräset blir blött. Dessutom, om väderförhållandena är kalla och regniga, kommer tränande tjänstemän och domare ofta kalla spelet för att säkerställa spelarnas hälsa och säkerhet.

Landhockey är mer tolerant mot regniga förhållanden än många andra sporter, men det betyder inte alltid att spelet kommer att fortsätta i regnet. Läs vidare för att lära dig mer om när landhockeymatcher är tillåtna i regniga förhållanden och de gränser som måste nås för att de ska ställas in.

Är det tillåtet enligt spelreglerna att spela landhockey i regnet?

Huruvida det är tillåtet enligt spelreglerna för landhockeyspelare att spela i regniga förhållanden är helt beroende av reglerna i varje oberoende liga. Vissa landhockeyligor har strängare regler för regnspel än andra, mest av säkerhetsskäl.

Enligt National Field Hockey League kan spel inom landhockey ställas in på grund av ”ospelbart regn” vilket bestäms av matchens funktionärer minst tre timmar före start av en officiell match. (Källa: National Field Hockey League)

I inofficiella landhockeymatcher eller utställningar är reglerna lite snällare när det kommer till huruvida spelare kommer att ta planen i regn eller inte.

Många faktorer avgör spelinställda i inofficiella ligor, till exempel:

 • Hur länge regnet förväntas hålla i sig
 • Hur mättad av vatten fältet har blivit
 • Temperaturen på spelplanen och sannolikheten för snö eller snöslask

Regn anses inte vara en spelbrytande händelse inom landhockey, men det påverkar i vissa fall spelarnas förmåga att spela säkert. På grund av detta bedöms fältförhållandena vanligtvis före varje match några timmar i förväg för att avgöra om de utgör en fara eller inte om förhållandena är våta.

  Vad behöver jag i mitt första hjälpen-kit för vandring?

Varför kan det vara farligt att spela landhockey på en regnig plan?

Den främsta anledningen till att landhockeymatcher regnar ut är att matchens funktionärer fastställer att regnet har orsakat osäkra förhållanden på hockeyplanen.

Om det bara är lätt regn i prognosen eller regn inte börjar förrän mitt i matchen, tillåts en omgång landhockey vanligtvis att fortsätta om inte vädret blir dåligt eller kraftiga stormar förutsägs. Endast överdrivet regn, regn som åtföljer blixtnedslag eller regn som under iskallt väder vanligtvis ställer in en match.

Det finns flera anledningar till varför en landhockeymatch kan regna ut på grund av regn på grund av säkerheten:

 • Den blöta planen kan få löpande spelare att halka och falla, vilket avsevärt ökar risken för skador om en spelare faller och landar obekvämt på en lem eller deras nacke och rygg. Detta kan leda till brutna ben eller skelettskador.
 • Våta fläckar på planen kan få den hårda landhockeybollen att studsa oregelbundetvilket inte bara påverkar spelarnas förmåga att spela utan också kan öka chansen att någon råkar fånga en landhockeyboll i ansiktet.
 • Våta stigningar kan öka sannolikheten för stötskador. Att glida runt i leran i landhockey kan vara kul, men den här typen av glidtacklingar kan också öka risken för att något går fel. Detta kan leda till blåmärken, hjärnskakning, stukade fotleder eller värre.
 • Våta plan kan göra att spelare blir utmattade. En blöt hockeyplan saktar ner spelet, och den extra friktionen av att springa på en våt plan gör att spelarna tröttnar snabbare. Spelare som är trötta gör fler misstag och är mer benägna att skada sig själva och andra.
 • Regniga platser minskar sikten. I det kraftiga hällregnet blir inte bara planen snabbt genomblöt, det kan vara svårare för spelare att se en liten landhockeyboll mot planen, vilket gör hela matchen svårare för alla inblandade.
 • Regn ger blixtar. Även om lite regn på planen inte är ett problem under landhockey, finns det ett problem när åskväder uppstår. Hotet om elektrisk stöt från blixten är inte värt att spela en landhockeymatch, och om regnigt väder inkluderar åska och blixtar kommer många funktionärer att avbryta matchen.
  Hur man håller hundar säkra i en husbil eller husbil

Som du kan se finns det många anledningar till att landhockeymatcher kan sluta avbrytas på grund av regn, även om de flesta spelare inte har något emot om planen är lite blöt. (Källa: Jordens nätverk)

Faran för frost på konstgräs i hockey

Tillsammans med risken för oregelbundna bollrörelser och den ökade chansen att halka är regndränkta plan särskilt farliga i kallare väder, vilket är vanligt i områden där amerikansk landhockey är mest populärt (i den norra halvan av landet).

Ett problem med regn i nästan minusgrader eller minusgrader är att det kan orsaka fläckar av tunn is på planen som är svåra att se, vilket gör att spelare halkar och faller. Även om det är osannolikt för landhockeyspelare att bli hypotermiska under spelet eftersom de anstränger sig, skadar frost själva gräset.

Landhockeyspelare kanske kan spela på en frusen plan med liten effekt på deras totala prestation, särskilt om de har lämpliga skor för konstgräs. Ett lag som spelar på en frusen plan kan dock skada gräsmattan avsevärt, minska dess livslängd och tvinga den att bytas ut tidigare än nödvändigt.

Det finns också prestationsproblem som påverkar säkerheten under landhockey på en frusen plan. En frusen plan har inte samma mängd giv som en upptinad, vilket innebär att spelare som faller är mer benägna att bli skadade. Dessutom finns det nästan ingen studs mot bollen på en plan som har frusit fast av snöslask eller underkylt regn. (Källa: Landhockeyforum)

Varför är konstgjorda hockeyplaner indränkta med vatten?

Det kan tyckas kontraintuitivt att landhockeymatcher på naturgräs ofta regnar ut medan konstgjorda planer i landhockey är blöta före matcher. Konstgräs har använts i officiella landhockeymatcher i sportens stora ligor sedan 1970-talet, och spel på dessa planer utförs ofta efter att planen har varit blöt. Så vad är anledningen? (Källa: Metro)

  Hur mycket kostar fiskeflugor?

En viss mängd fukt på planen tar bort friktionen mellan bollen och gräsmattan samt spelarnas skor och gräsmattan, vilket gör det mindre troligt att halka och glida, inte mer sannolikt. På naturgräsplaner replikeras denna fukt av gräset, som alltid innehåller en viss grad av fukt (till skillnad från konstgräs).

Istället för att blötlägga planen har vissa skolor som sponsrar landhockey landhockeyplaner som är täckta av sand snarare än konstgräs. De betydande fördelarna med en sandplan kontra en konstgräsplan inkluderar:

 • Sandbanan kan användas till såväl fotboll som landhockey.
 • Det är mer miljövänligt än konstgräs.
 • Det slösar mindre vatten.

Inom landhockey är Rainouts för säkerheten

De flesta landhockeyspelare har inget emot att bli lite blöta och leriga under matchens gång, men vid en viss tidpunkt kan domarna som ansvarar för spelet kalla för regn baserat på väderförhållanden eller förutsägelser. Även om detta kan visa sig vara en besvikelse för spelare som har väntat på en stor match, görs avbokningar alltid med spelarnas säkerhet i åtanke.