Kan du sova på en ny madrass direkt?

Efter att ha kastat och vänt på en gammal, knölig madrass i månader, har du bestämt dig för att köpa en ny. Äntligen kommer den, och du är så exalterad att du vill prova den direkt. Men så hittar du en etikett som säger du bör inte använda den under de första 24 timmarna, och din spänning förvandlas till besvikelse. En natt till på den gamla madrassen är verkligen inte vad du hoppats på.

Men finns det någon anledning att inte sova på en ny madrass direkt? Och om det finns, vad är det? Om dessa frågor rinner igenom ditt sinne, är du på rätt plats. Du hittar allt du behöver veta om nya madrasser här!

Vad handlar 24-timmarsvarningen om?

Som de flesta nuförtiden har du förmodligen beställt din madrass online. När allt kommer omkring är det mycket mindre krångligt att få det levererat till din dörr än att gå ut och leta igenom butikerna efter en perfekt. Allt du behöver göra är att välja en bekväm sådan från din valda webbplats och vänta.

När den kommer kommer din madrass att vara förseglad och ihoprullad i en låda för enkel leverans. Men som du kanske har märkt är madrasser lite för stora för att passa boxen som de är. På grund av det måste de gå igenom en luftavlägsnande rulle som komprimerar dem, varefter de är förseglade med värme. Till sist, de stoppas i ett litet paket för att säkerställa att de inte expanderar.

När du tar ut din nya madrass ur kartongen, luft börjar komma in i skummet igen. Som ett resultat kommer madrassen att expandera till sin ursprungliga form – men denna process kan ta cirka sex timmar. Det är delvis därför du ska undvika att lägga dig på den så fort du får den.

Men som du nyss läste krävs expansion sex timmar – inte en hel dag. Så varför skulle varningen säga 24 timmar? Väl, för det är ungefär hur lång tid det tar för madrassen att avgasa.

Avgasning av madrassen

Memory foam madrasser är vanligtvis gjorda av syntetiska skum som innehåller vissa instabila kemikalier. Dessa kemikalier, även kända som flyktiga organiska föreningar (VOC), gå sönder när du öppnar din nya madrass. När de gör det bildar de ofta gaser som sedan släpps ut i luften. Denna process är precis vad avgasning är.

Se även  Hur du gömmer elektriska sladdar på ditt golv

Nu kanske vissa människor tror att avgasning är farligt, men det är faktiskt inte fallet. Gaserna är inte giftiga eller cancerframkallande – bara obehagliga. Med det sagt, om du använder madrassen direkt, lukten kan orsaka huvudvärk, illamående och andningssvårigheter. Naturligtvis upplever inte alla dessa biverkningar – men varför riskera det när du enkelt kan undvika dem?

Vanligtvis varar avgasning mycket längre än en enda dag. Åtminstonde, det tar 72 timmar för madrassen att lufta ut helt, och ofta kommer lukten att sitta kvar i en hel månad. Det värsta bör dock försvinna under de första 24 timmarna, så det är bäst att använda det bara när den perioden är slut.

Hur man påskyndar avgasningsprocessen

Oavsett hur bekväm din nya madrass är, känner du förmodligen inte för att sova i obehagliga ångor på en månad. Därför måste du undra om det finns ett sätt att påskynda denna avgasningsprocess så att du äntligen kan få en god natts sömn. Som det händer finns det inte bara en, men fyra enkla sätt att göra det!

Köp CertiPUR-US Certified Memory Foam

CertiPUR-US anger strikta riktlinjer för tillverkning av memory foam madrasser. Vanligtvis, varumärken med sitt godkännandestämpel använder färre VOC, vilket i slutändan innebär att avgasningsperioden också är kortare. Därför är det en bra idé att kontrollera om märket du har valt är CertiPUR-US-certifierat.

Naturligtvis kan det ta tid att leta efter en madrass med detta certifikat, och du kanske inte har råd att slösa bort den just nu. Så istället, här är några CertiPUR-US-certifierade madrasser du kan välja mellan:

Använd värme

Enligt experter hjälper det på två sätt att applicera värme på din madrass. Först, värmen påskyndar frisättningen av VOC, vilket säkerställer att avgasningen upphör snabbt. På samma gång, det låter madrassen expandera heltvilket innebär att du kan börja använda den så snart som möjligt.

Så se till att lämna din madrass i ett rum utan luftkonditionering, eller om det är kallt, dra igång dina värmare. Din madrass kommer att vädras ut och redo att användas på nolltid!

Köp filter för VOC

Det finns alla typer av filter för alla möjliga ändamål där ute – så naturligtvis kan du hitta sådana för VOC också. Dessa filter kommer att fånga upp ångorna från din madrass och ta bort dem så att du inte behöver andas in dem. Om du lider av astma eller frekventa luftvägsinfektioner, ett VOC-filter är praktiskt taget ett måste!

Se även  Hur man revitaliserar Corian bänkskivor

Strö över bakpulver

Alla har bakpulver i sitt hus, eller hur? Tja, du skulle bli förvånad över att veta att det är ett perfekt vapen mot den obehagliga lukten av VOC. Strö lite av det på din madrass när den vädras, så försvinner lukten på nolltid. Och oroa dig inte om det finns lite bakpulver kvar efter att du dammat av det — det är helt säkert och kommer inte att orsaka några biverkningar om du sover på det.

Hur du bryter in din nya madrass

När du köper en ny madrass brukar du förvänta dig att den ska vara mjuk och skön så fort du ligger på den. Tyvärr visar det sig ofta vara felaktigt. Din nya madrass kan till en början verka stel och obehaglig, så mycket att du börjar undra om du inte gjort ett misstag.

Låt oss lugna dig – madrassen du köpte är förmodligen helt normal. Dock, den behöver tid för att mjukna och anpassa sig till din kropp – ungefär som ett par nya skor. Det kan ta upp till tre månader, så slå inte larm om du har sovit på den i några dagar och den inte har blivit bättre. För mer information om hur lång tid det tar att vänja sig vid en ny madrass, kolla den här artikeln.

Ändå kan denna anpassningsperiod vara ganska frustrerande. Så, här är några tips på hur du kan påskynda hela processen med att gå sönder madrassen!

Låt det andas

Som du redan har sett är luftcirkulationen otroligt viktig för en ny madrass. Luft hjälper det att expandera, tillför lite syre till skummet och eliminerar VOC och obehagliga lukter.

Så täck inte madrassen omedelbart med lakan — lämna den i ett rum med gott om plats och öppna fönstren. Du kan till och med göra det några timmar varje dag, åtminstone under den första veckan efter köpet. På det sättet, din madrass blir fräsch och bekväm att sova på på nolltid!

Se även  Varför gurglar min toalett när den spolas? (10 potentiella skäl)

Sätt på lite tryck

Om du känner att din madrass är för svår att sova på är lösningen ganska enkel. Lägg bara på lite tryck! Gå eller rulla runt på den och knåda den med händer och knän. Det bör hjälpa till att mjuka upp och lossa skummet, som sedan långsamt börjar anpassa sig till din kroppsform.

Gå inte överbord dock! Om du trycker för mycket – till exempel genom att hoppa – kan du skada madrassen och göra den knölig. Så kom ihåg; måttfullhet är nyckeln.

Tänk på sängramen

En memory foam-madrass anpassar sig inte bara efter din kroppsform, utan också efter sängramen du lägger den i. Om den är gammal och sliten, din madrass kan återspegla dess brister och påverka din sömn negativt. Det värsta är att ju längre den står i den gamla sängramen, desto svårare blir det att ändra form senare. Så se till att köpa en ny ram när den gamla försämras!

Ha tålamod

I sista hand, det säkraste sättet att bryta in din nya madrass är att sova på den varje natt. Naturligtvis kommer det inte att vara för bekvämt i början, men allt eftersom tiden går kommer skummet att sträcka sig och lossna. Undvik inte att ligga på den — även om du provar alla andra inbrytningsmetoder kommer du inte långt utan att faktiskt använda madrassen. Så ha tålamod – väntan är alltid värt det i slutändan!

Du kanske också gillar: Hur mycket kostar det att skicka en madrass?

Ge din madrass lite tid

Så kan du sova på en ny madrass direkt? Tekniskt sett, ja – du kommer sannolikt inte att uppleva några allvarliga konsekvenser. Men ska man göra det? Tja, förmodligen inte. Madrassen behöver tid för att lufta ut och expandera, och att du ligger på den hjälper absolut inte. I själva verket kommer det bara att hindra processen.

Att sova på en madrass som du precis tagit ur lådan är sannolikt obehagligt. De ny madrass lukt i kombination med bristen på syre som cirkulerar genom materialet kommer inte att ge dig en välförtjänt vila. För att inte tala om, om du ligger på den för snabbt kan du skada minnesskummet. Sammantaget är det bättre att vänta minst några timmar innan du provar!

Lämna en kommentar