Kan du sova på en luftmadrass permanent?

Luftmadrasser är allmänt kända för sina tillfälliga användningsområden. Folk tar dem på camping och drar ut dem när gäster kommer över, men är det okej att sova på en luftmadrass hela livet?

Du kan och ska inte sova på en luftmadrass permanent. Det är svårt att uppnå en sund sovställning på uppblåsbara madrasser och kommer oundvikligen att orsaka ryggsmärtor. De kommer också att hålla mycket underhåll och kommer bara att hålla i några månader om du sover på sängen varje dag.

Många har använt luftmadrasser vid speciella tillfällen, men på grund av deras låga pris och enkla inställning undrar många om det är säkert att sova på dem permanent. Den här artikeln kommer att beskriva i detalj om du ska sova på en luftmadrass permanent och kommer att rekommendera några högkvalitativa luftmadrasser att köpa.

Vad du ska se upp med när du sover på en luftmadrass under lång tid

Låt oss ta en titt på några av de stora problem som kan uppstå genom att sova på en luftmadrass permanent och hur man hanterar dem.

De reglerar inte lufttemperaturen väl

Den första frågan du kommer att stöta på handlar om temperaturreglering. De flesta luftmadrasser är gjorda av syntetiska material som vinyl; dessa material andas inte bra. Vad betyder det här? Tja, på sommaren kommer du att ha en väldigt varm, svettig och kvav natt. På vintern kommer du med största sannolikhet att frysa.

Luften som fångas inuti madrassen kommer att anta temperaturen direkt utanför den. Det betyder att din kroppsvärme inte kan spridas som den kan i en vanlig säng. Lyckligtvis kan du enkelt fixa detta problem. Lägg bara några bomullslakan på sängen eller köp en övermadrass.

Du kanske upplever mer ryggsmärtor

Det är ganska svårt att underhålla en luftmadrass för att vara bra för ryggen. För att sängen ska ge din rygg tillräckligt stöd måste madrassen vara ganska högt tryck (aka ganska hård). Du skulle behöva fylla den med så mycket luft som möjligt varje natt för att få en sund sömnställning.

När det inte finns tillräckligt med luft kan hela madrassens längd ”böja sig” på mitten, vilket skapar en dålig vinkel för din rygg. Detta kan hända väldigt lätt när du sover på en luftmadrass, speciellt om du gör det varje natt.

Se även  Hur man hindrar grannar från att parkera framför ditt hus

Luftmadrasser kommer att underhållas bättre än vanliga madrasser

Att ta hand om din vanliga sovrumsmadrass är ganska enkelt. Allt du behöver göra är att vända den då och då för att se till att den inte slits ner på ena sidan. För uppblåsta madrasser måste du dock övervaka dess luftnivå ganska konsekvent. Madrassen kommer att plana ut med tiden, men ofta måste du fylla på med några veckors mellanrum om inte varannan dag.

Du måste också se efter hål. Eftersom materialet inte är alltför slitstarkt är det ganska lätt att det uppstår hål i madrassen. Du måste vara på topp med att fixa dem så att de kan fyllas ordentligt.

Du bör inte ha två personer som sover på luftmadrassen

Om du har en partner som kommer att följa med dig varje kväll på luftmadrassen, rekommenderas det starkt att inte gå den vägen. Detta beror på att luftmadrasser är väldigt rörelsekänsliga. Om din partner rör på sig, även bara en liten bit, kommer du också att flytta. Om du sover lätt blir det omöjligt att sova gott med en partner.

Här är vad några studenter har sagt

Ett bra sätt att hitta ett tillförlitligt svar är att höra från personer som har gjort gärningen själva. Låt oss höra vad studenter säger om att sova på en uppblåst madrass under lång tid.

 • Att sätta på en memory foam topper hjälpte.
 • Du kommer förmodligen att behöva fylla på madrassen var 3-4 dag.
 • Placera sängen nära ett uttag, så att du kan använda en elektronisk luftpump för att fylla den.
 • Sängen började sjunka efter tre månaders användning varje dag.
 • Efter att det börjar sjunka (cirka tre månader in), måste du fylla på det var 1-2 dag.
 • Uppblåsbara sängar är inte för personer som har ont i ryggen. Luftmadrassen har inte lika bra stöd som vanliga madrasser.
 • Du kommer förmodligen att bli väldigt kall på hösten och vintern.
 • Du kommer att behöva många filtar för att det ska kännas som en vanlig säng.
 • Investera i en luftmadrass av gummi eller PVC för mer permanent användning. Dessa material kommer att vara mer hållbara.
Se även  Bästa epoxin för plast 2023

Varför du inte ska sova permanent på en luftmadrass

Det finns bara några få fördelar med att använda en uppblåsbar madrass för långvarig användning. De är väldigt billiga att köpa, och du kan enkelt flytta runt dem. Så kanske om du alltid är på resande fot skulle en luftmadrass vara ett bra val. Utöver det bör du inte sova på en luftmadrass permanent. Här är anledningarna till:

 • Det är dåligt för din hälsa. Luftmadrasser är inte bara dåliga för din rygg, utan de kan också påverka din vardag. Du kommer förmodligen inte att få den bästa sömnen med dem, och det kan påverka din produktivitet på jobbet eller i skolan negativt nästa dag.
 • De kommer bara att hålla i några månader, och sedan måste du byta ut den. Som artikeln tidigare nämnt är det ganska lätt för madrasserna att få hål. När hålen börjar kommer din sömnkvalitet att minska varje dag.
 • De är inte lika bekväma som vanliga sängar. Om det inte redan är uppenbart är luftmadrasser inte lika snygga som vanliga sängar. Oavsett hur många filtar eller kuddar du lägger på madrassen kommer det inte att kännas lika bra.
 • De är höga underhåll.

Här är några av de bästa luftmadrasserna (om du fortfarande vill köpa en för långvarig användning)

Fram till denna punkt har vi diskuterat varför du inte ska använda en uppblåsbar madrass för långvarig användning. Även om människor i vissa situationer kan ha goda skäl att göra det. I så fall är här några av de bästa luftmadrasserna att använda för permanent användning.

1. Intex Dura-Beam Deluxe Comfort Plush förhöjd luftbädd

Detta är en av de bäst rankade luftmadrasserna med över 26 000 5-stjärniga recensioner. De Intex luftbädd är också en av de billigaste välrankade sängarna på marknaden.

Madrassen kommer i queen-, dubbel- och fullstorlek, och uppblåsningstiden är under 5 minuter, vilket är bra för personer som har bråttom. Sängen har ett mjukt flocklager på ovansidan, vilket gör den ännu bekvämare, och den är känd för sin komfort och hållbarhet.

2. Lazely Sleep Air Madrass

Om du vill investera lite mer pengar för mer hållbarhet kommer det här alternativet att vara bäst för dig. Detta femstjärnig uppblåsbar queen size-säng går för mer än hundra dollar och finns i tvilling-, queen- och campingqueen-storlek.

Se även  Vilket är det bästa verktyget för att skära rännor?

Sängen är mycket tung och har en dubbelhöjd uppblåsbar madrass. Det finns även en inbyggd elektrisk pump som övervakar luftnivån hela natten. (Du kommer aldrig att hitta dig själv på trägolvet på morgonen.)

3. Ivation EZ-Bed (Queen) luftmadrass med ram och rullfodral

Denna säng kommer att vara det bästa valet för dem som ska resa mycket. De Ivations säng sitter ovan jord och är anmärkningsvärt lätt att sätta upp. Du behöver helt enkelt packa upp fodralet, koppla in det i väggen och slå på det. Den blåser upp och viker ut sig själv, samt viker upp sig själv, vilket gör det snabbt och enkelt att packa.

Detta är dyrare än de andra, men många recensioner hyllar den här sängens bekvämlighet och nämner att den aldrig rullar runt.

4. Intex Prestige Downy Airbed Kit

Den här sängen är för dig som vill ha det billigaste alternativet som finns men också vill ha en hållbar luftmadrass. Detta dubbel uppblåsbar madrass är inte lika dyr som de andra och har över 1 340 5-stjärniga recensioner. Denna är fodrad med mjuk flockning på ytan och ger en bekvämare sovupplevelse.

Eftersom det här alternativet är ganska billigt, blåser det inte upp sig själv, så du måste fylla det med den batteridrivna pumpen. Men användarna säger att den här sängen är bekväm och hållbar.

Slutsats

Det finns några anledningar till varför du inte ska sova på en luftmadrass permanent. Det kommer att vara dåligt för din rygg eftersom luftmadrasser ofta töms en bit under natten och skapar ett dopp i sängen, vilket gör att ryggen blir dålig. Uppblåsbara madrasser kräver också mer underhåll än vanliga sängar. Du måste inte bara laga hålen som dyker upp, utan du måste också fylla på sängen var 4-5 dag med luft.

Dessutom, om du sover med en partner kommer sängen att röra sig mycket under natten eftersom madrasserna är mycket känsliga för rörelser. Sängen kommer också bara att hålla i några månader efter att ha använt den varje kväll, så du kommer ständigt att investera i en ny säng.

Lämna en kommentar