Kan du smälta en snöboll med en tändare?

En vän till dig berättar att de har ett coolt trick att visa dig. De tar en snöboll, drar fram en tändare och håller upp lågan mot snön. Du förväntar dig att snön ska smälta till en hög med slask, men det gör den inte. Det blir svart. Vad händer här? Kan du smälta en snöboll med en tändare?

En snöboll smälter inte när den bränns med en tändare på grund av snöns låga vattenhalt, luftens isolerande egenskaper och luftrummet i snöbollen, vilket förhindrar droppande vatten. Tändare skapar också ofullständig förbränning, vilket förklarar varför snöbollen svartnar.

Det finns mycket mer att fördjupa sig i. Vi kommer att förklara mer i detalj varför snö inte smälter om du håller upp en tändare och vad som krävs för att snö ska brinna. Du vill inte missa det!

Nej, du kan inte smälta en snöboll med en tändare – det är därför

Du kan prova det lättare tricket själv och du kommer att upptäcka att det är precis som det vi beskrev i introt. Lågan från tändaren kommer att svärta ner det drabbade området av snö, men själva snöbollen smälter inte.

Det finns en mängd anledningar till att detta händer, som vi berörde i introt. Låt oss utveckla det nu.

Tändare ger ofullständig förbränning

Den första anledningen till att din snöboll inte smälter när den bränns är verktyget du använder för att skapa en låga. När du snärtar med metallhjulet på din tändare för att skapa eld, är det som händer en vetenskaplig process som kallas ofullständig förbränning.

Ofullständig förbränning beror på otillräcklig syre. Bränsle behöver syre, så när syret saknas får du mer förbränningsprodukter som sot. Lågan blir inte heller lika stor eller stark.

Vad som orsakar ofullständig förbränning varierar, men kan innefatta för lite total överskottsluft, temperaturfluktuationer och otillräcklig syre- och bränsleblandning.

När ofullständig förbränning inträffar spelar det ingen roll vad du försöker bränna, vare sig det är en snöboll eller till och med metall, det kommer inte att smälta. Istället kommer det att bli svart och ha en fruktansvärd brinnande lukt.

  7 kreativa sätt att tysta din generator i din stuga

Beroende på var du sätter tändaren mot snöbollen kan den svärtande effekten bli ännu mer uttalad. Till exempel, om tändaren är under snöbollen, kommer förbränningspartiklarna att röra sig uppåt eftersom värmen stiger.

Snö har inte mycket vatten

Det här är något vi har pratat om en rättvis affär på bloggen. För att snö ska vara gynnsamt för utomhusaktiviteter som att bygga en snögubbe eller rulla snöbollar måste snön ha en måttlig mängd fritt vatten.

Fritt vatteninnehåll är mängden fukt i snön och kan vara allt från tre till 13 procent och uppåt. Ju mindre fritt vatten, desto fluffigare snö. Med för mycket fritt vatten är snön lite mer än slask.

Även vid 13 procent fritt vatten är det 87 procent av snön som inte är vatten. Det är luft.

Således, om du förväntade dig att hålla en tändare mot en snöboll i några minuter skulle resultera i en pöl, kommer du att bli besviken.

Luft fungerar som en isolator

Vad gör all den luften i snön? Det isolerar, för en.

Om du någonsin har varit i en igloo förut kommer du att upptäcka att även om igloo är kall och att utomhusvädret är iskallt så känner du dig bekväm och varm. Detta är isolering i aktion.

Den effekten replikeras genom hela snöbollen på grund av luftfickorna. Du skulle behöva ta dig igenom all den luften för att smälta snökristallerna, vilket skulle ta ett tag.

Jämför nu det med smältande is, antingen med en tändare eller en annan öppen låga. Is är mest vatten, så den smälter mycket snabbare. Du får också den pöl du letade efter.

Vatten gömmer sig i snöbollarnas luftrum

Den sista anledningen till att en snöboll inte börjar droppa dramatiskt när du håller en tändare mot den är att snöbollen har gott om luftrum, som vi redan har konstaterat. Förutom att isolera snökristallerna döljer mängden luftrum i en snöflinga de smältande snökristallerna.

Det som inträffar är vad som kallas kapillärverkan. Vad är kapillärverkan, frågar du? Processen dikterar hur vätskan kommer att flöda. Om det finns i ett smalt område, dikterar kapillärreglerna att vätska som vatten kommer att färdas genom det utrymmet oavsett om gravitationen kan uppmuntra vattnets rörelse.

  En lista över de bästa bågskyttebanorna i San Francisco

I en snöboll kommer vattnet att nästla sig i luftutrymmena mellan snökristallerna. Eftersom vattenmolekyler är ganska sammanhängande kan de lätt hålla ihop och skapa en bindning som är svårare att bryta.

The Real vs Fake Snow Debatt

Vissa människor har antagit att eftersom snö inte smälter med en tändare så får den inte vara verklig. Istället tror de att de vita, fluffiga sakerna på marken i deras hals av skogen är ”regeringssnö”.

I snön ska det finnas nanobotar som kan spionera på dig.

Konspirationsteorier blir allt vanligare, och många av dem kan vara skadliga. Bara för att du inte kan bränna snö på marken betyder det inte att snö är oäkta. Det är verkligen inte statlig snö, eftersom det inte finns något sådant.

Snö kan inte bara falla från himlen när någon vill; en uppsättning villkor måste uppfyllas. Utetemperaturen måste vara 32 grader Fahrenheit eller lägre. Luften får inte vara för fuktig, men den kan inte heller vara helt befriad från fukt.

Finns det falsk snö? Ja det gör det. Regeringen använder det dock inte; skidorter gör. Genom att producera konstsnö kan skidorter förlänga sin säsong. Om det är en särskilt torr vinter utan mycket snö, kan den konstgjorda snön tillåta dem att öppna det året så att de kan tjäna pengar.

Konstgjord snö består av natriumpolyakrylat eller annan typ av polyakrylatpolymer. Polymeren genomgår fragmentering för att producera partiklar i snöflingastorlek. Färgning kan uppstå så att den falska snön ser vit ut.

Vi vill dock vara tydliga – konstsnö används bara i skidorter.

Okej, så hur förklarar det varför sydstater som Texas – där medeltemperaturen är på 70- eller 80-talet – får snöfall?

Svaret på det är enkelt. Det är global uppvärmning. Även om det av namnet låter som att den globala uppvärmningen bara gradvis värmer upp vår planet, det är inte den enda bieffekten. Enligt Miljöförsvarsfondenden ökade temperaturen på jorden avdunstar nu vatten i en högre hastighet och skickar det till vår atmosfär.

  Är Side-by-Sides Street lagligt i Idaho?

Detta resulterar i en ökning av nederbörden, vare sig det är genom regn- eller snöstormar. Global uppvärmning orsakar eller bidrar också till många av de extrema, till och med oberäkneliga väderhändelserna som blir allt vanligare.

Vi skulle säga att snö i Texas är en ganska extrem väderhändelse!

Om vi ​​inte alla gör något för att bromsa den globala uppvärmningen, kommer dessa udda väderhändelser att fortsätta. Det betyder dock inte att det är en konspiration på gång. Istället är verkligheten mycket dystrare.

Vad krävs för att snön ska brinna?

Snö är inte ogenomtränglig för bränning. Du kommer inte att bränna den effektivt med en tändare, men andra värmekällor kan absolut bränna snöbollar och större områden med snö. Detta Nyheter 4 Artikel från Oklahoma från 2014 visar en video där snön brinner till till synes ingenting.

Det var ännu mer bränsle (ordlek) för konspirationsteoretiker att anta att falsk snö hade fallit i Oklahoma också.

Lyckligtvis rensade Wayne Harris-Wyrick från Oklahoma Science Museum ut inkonsekvenserna. Han nämner att det som hände i den virala videon är helt logiskt och därmed enkelt förklarat av vetenskapen.

Värmekällan som användes i videon var så varm att snön, som började fast, gick direkt till is och sedan ånga. Harris-Wyrick kallar processen sublimering.

Sublimering är ett ämne som vi har berört här tidigare på bloggen. När vattenförlust sker i atmosfären kan snö hoppa över vätskestadiet och gå direkt till ånga. Det är inte något som händer varje dag, men det är en möjlighet.

Slutgiltiga tankar

Om allt du har på dig är en tändare, nej, du kan inte smälta en snöboll. Vad du ska göra är att svärta den istället. Låt oss nu säga att du använde en mycket starkare värmekälla. Du kan bränna snön och eventuellt få den att gå från en fast rätt till en ånga i det som kallas sublimering.

Nästa gång du ser en konstig snöhändelse, undersök det. Det finns vanligtvis en vetenskaplig förklaring till varje vädermönster!