Kan du skruva i en träspackel?

Träspackel är mycket praktiskt för att göra mindre reparationer på trämöbler. De kan slipas och färgas för att maskera brister och fläckar i träet. Men en fråga som många undrar om de också kan skruva i träfyllmedel.

Du kan skruva i ett träspackel, särskilt epoxi och universal träspackel. Dessa typer är hållbara, skärbara och kan hålla fast vid spikar och skruvar. Träfyllmedel är dock inte naturligt trä och kan inte bära tunga belastningar som dörrgångjärn.

Resten av den här artikeln innehåller mer detaljerade instruktioner för att borra i träfyllmedel. Den innehåller också några användbara tips för bästa resultat.

Hur man skruvar i träfyllmedel

Som jag nämnde tidigare är de bästa träspacklarna att skruva i epoxi och universal träfyllmedel. Att skruva i någon av dessa är ganska enkelt och involverar två grundläggande processer:

 • Applicera träfyllmedlet korrekt.
 • Kör i skruven.

Applicera träspackel för skruvar

Sättet du applicerar träspackel kan avsevärt avgöra din framgång med att skruva i det. Du kan komma undan med en viss ofullkomlighet när du använder träfyllmedel främst som ”kosmetika” för att maskera fläckar i träet.

Men för skruvar måste du applicera fyllmedlet korrekt så att den färdiga produkten är så sund som möjligt och kommer att stödja skruvar utan sprickor eller sprickor.

Och för att göra detta behöver du följande material.

 • Sandpapper
 • Spackel
 • Scrapper
 • Tack tyg
 • Måla eller bets (frivillig)
 • Multipurpose eller epoxi träspackel. Jag rekommenderar att du använder Abatron WoodEpox Epoxi träspackel från Amazon, eftersom den är krympfri och lätt att slipa och måla.

Steg ett: Förbered ytan

Liksom många träreparationer är det första steget att förbereda träytan så att fyllmedlet fäster väl vid den. Skrapa bort eventuella lösa färger eller fläckar och bli av med splitter. Ytan måste vara slät vid beröring och ha en nästan ”färdig” känsla.

Se även  15 säkraste dörrlås tillgängliga på marknaden

Steg två: Jämna ut ojämna kanter

Efter att du tagit bort splitter och lösa träbitar behöver du även jämna ut de grova kanterna med sandpapper.

När kanterna har jämnats ut, använd en butiksdammsugare för att ta bort trädamm och allt annat skräp i och runt arbetsområdet. Trädamm kan förhindra att fyllmedlet fastnar bra på träet, så det måste tas bort.

Men om du inte har en butiksdammsugare fungerar det också bra att torka av området med en fuktig trasa.

Det är inte obligatoriskt att slipa ner de grova kanterna, men om du gör det blir arbetet mer hanterbart när det är dags att lägga i träspackeln. När du slipar, kom ihåg att täcka näsan med en byggmask, eftersom trädamm kan orsaka näscancer.

Steg tre: Applicera träspackel

Blanda epoxiharts och härdare enligt anvisningar från tillverkaren. När det är gjort, använd en spackel för att applicera blandningen, börja i ena änden och gradvis arbeta dig till den motsatta änden.

Se till att trycka ner med kniven så att fyllmedlet kommer till de djupaste områdena och ingen luft fastnar under. Instängd luft kommer att påverka fyllmedlets hållbarhet och styrka och dess förmåga att hålla fast vid skruvar.

Det är också klokt att överfylla hålet vid eventuella krympningar som kan uppstå när epoxin härdar. Men när den härdat, krymper inte epoxin, och du kan använda sandpapper för att få den i nivå med det omgivande träet.

Steg fyra: Låt fyllmedlet torka och härda

Efter applicering av fyllmedlet, låt det torka helt. Tillverkare anger regelbundet den minsta tid som krävs för att träfyllmedlet ska torka och härda. När det är helt härdat, slipa ner överskottet och måla det för att matcha färgen på det omgivande träet.

Se även  De 9 typerna av skalare för grönsaker och frukt

Du kan nu skruva i träspackeln.

Körning i skruvarna

Två saker är nödvändiga när du skruvar i träfyllmedel:

 • Använd små och lättare bärande skruvar.
 • Gör pilothål för skruvarna.

Använd små och lättare bärande skruvar

Trots styrkan och hållbarheten hos epoxi- och träfyllmedel för flera ändamål är de inte riktigt trä. Så du måste tänka på detta när du skruvar i träfyllmedel.

Se till att skruvarna du borrar in i träspackeln inte kommer att bära tunga belastningar som dörrgångjärn och sängramsfästen. Träspackel stöder inte tungt belastade skruvar och kan smulas sönder av den enorma vikten av en dörr eller sängram.

Men de kommer att fungera perfekt från små och lättare lastbärande arbeten.

Gör pilothål för skruven

Epoxi är seg när den är torr, och du kan behöva göra ett pilothål först innan du slår i skruven. Ett pilothål är ett mindre hål som borras i materialet innan en skruv skruvas in. Hålet fungerar som en styrning för skruven, vilket gör att den går in lättare och förhindrar att materialet eller själva skruven skadas.

Skruvar är antingen självborrande eller självgängande och även om många använder namnen omväxlande, är de inte samma sak. Självborrande skruvar är de med ändarna formade som en borrkrona, medan självborrande skruvar bara har gängorna som löper nedåt.

Med självgängande skruvar måste du göra ett pilothål, eftersom skruvarna inte kan tränga igenom det härdade träfyllmedlet. Men om du använder en självborrande skruv är det möjligt att skruva in skruven utan ett pilothål, men du riskerar att spricka eller spricka träfyllningen om du gör detta.

Tips för att skruva i träspackel

Här är några värdefulla tips för bästa resultat när du skruvar i träspackel.

 • Skruva endast fast i tvådelad epoxi och universalfyllmedel för trä. Andra träfyllmedel kommer sannolikt inte att hålla skruvar och spikar länge.
 • Med tvådelad epoxi, var noga med att blanda hartset och härdaren kraftigt i minst en minut innan applicering. Om du gör det får du en enhetlig och starkare mix.
 • Vissa tillverkare anger korta torktider för sina träfyllmedel, men det är bäst att låta epoxifyllmedel torka i upp till 24 timmar innan du sätter i skruvar eller spikar.
Se även  Hur du gömmer elektriska sladdar på ditt golv

Slutgiltiga tankar

Vissa, men inte alla, träfyllmedel kan skruvas i. Tvådelad epoxi och universalträspackel kan hålla skruvar och spik någorlunda bra, förutsatt att de applicerats på rätt sätt och fått tillräckligt med tid att torka och härda.

Skruvarna bör dock inte vara låsskruvar som tål alltför tunga belastningar. Och du måste göra pilothål i träspackeln innan du skruvar in skruvarna för att förhindra att materialet och till och med skruvarna skadas.

Lämna en kommentar