Kan du sikta med pil och båge utan blickar?

Du är fortfarande relativt ny inom bågskytte, så varje gång du vill göra ett exakt skott, litar du på din pilbåges kikarsikte. Ändå har en mycket mer erfaren vän till dig börjat skjuta utan ett pip och det verkar nästan öka deras noggrannhet. Kan du verkligen gå utan en titt?

Du kan sikta med pil och båge utan ett kikarsikte, men det kommer att krävas lite övning för att göra exakta skott. För att avstå från en titt, välj minst två ankarpunkter och titta konsekvent åt ena sidan av bågsträngen när du skjuter.

Om du behöver en uppfräschning om kikarsikter eller om du vill ha mer information om att sikta och skjuta pil och båge utan en, har du kommit till rätt ställe. Vi kommer till och med att prata om för- och nackdelarna med kiksevärdheter i bågskytte, så du vill inte missa det.

Vad är en peep Sight?

Vi har skrivit om peep sights på bloggen förut, men det var visserligen ett tag sedan, så låt oss börja med en sammanfattning, ska vi?

Peep sights är en standardfunktion i sammansatta bågar. Om du tittar på din bågsträng just nu och ser en ihålig cirkel i mitten, är det här kikarsynen. Det är meningen att du ska stirra in i kikarsikten så att du kan fokusera mer strategiskt på ditt mål och rikta dina pilbågar exakt.

Peep-siktet fungerar bäst när det används tillsammans med ett bogsikte, som inkluderar kalibrerade stift som du matchar med målet, igen för noggrannhetens skull. Vissa bågskyttar anpassar till och med bågsiktet med peepsiktet om de två är lika stora och gör sedan sitt skott.

Dessa dagar är peep sights nästan alltid tublösa, även om det en gång inte var fallet. Din kommer att mäta var som helst från 1/36th tum till 1/4th tum beroende på vilken sammansatt pil du äger.

Behöver du en blick för att rikta din pil och båge?

Peep sights är tänkt att vara en värdefull funktion, eller varför skulle de komma som standard med sammansatta bågar? Ändå har en del bågskyttar bestämt sig för att helt avstå från kikarvyer. Dessa dagar ökar no-peep-system i popularitet, särskilt bland dem som gillar konkurrenskraftigt bågskytte. Bågskytte jägare är ganska stora på no-peep system också.

Detta säger oss att nej, en titt är inte obligatorisk för att rikta din pil och båge. Det finns dock varningar för detta.

För det första, om du är ny på bågskytte och fortfarande lär dig detaljerna, skulle vi inte rekommendera att du skjuter utan en titt ännu. Du behöver all hjälp med noggrannhet som du kan få, och blickar ger det.

  Behöver du ett liggunderlag när du backpackar?

De flesta bågskyttar som bestämmer sig för att peep sights inte är något för dem har skjutit med mot utan dem under långa perioder i båda fallen. De kan upptäcka att deras noggrannhet är ännu bättre utan blickar genom att jämföra resultaten av att gå med och utan. Nybörjare har inte den referensramen ännu.

Den andra varningen är denna: även om du är en erfaren bågskytt, se till att du använder kikarsiktet korrekt. Vissa bågskyttar kallar peep sights värdelösa bara för att upptäcka att de missbrukade sikten hela tiden. Det händer, och det är okej. Det som är mycket viktigare är att rätta till ditt misstag så att du kan bli en mer exakt bågskytt.

Hur man siktar en pil och båge utan en titt

Om du är tillräckligt säker på dina bågskytteskickligheter att du vill hoppa över kikarsikten helt och ändå få ut det mesta av skotten du skjuter, hur gör du då? Låt oss förklara.

Steg 1: Hitta dina ankarpunkter

Detta är den viktigaste delen av processen, så låt oss prata om det i detalj. En ankarpunkt i bågskytte är en referenspunkt du använder när du skjuter. Genom att förlita dig på din ankarpunkt kan du bibehålla inriktning och form från skott till skott, vilket naturligtvis ökar din noggrannhet när du skjuter med pil och båge.

Nu kan ankarpunkter inte hålla i linje med din inriktning och form; det är på dig. Allt en ankarpunkt kan berätta för dig är var du ska vara och hur du ska placera dig. Ändå har många bågskyttar upptäckt att även om de fokuserar mer på förankringspunktens konsistens och mindre på formen så är deras skott fortfarande mer exakta. Det är inte en ursäkt för att slappna av i din anpassning, men det är ändå en intressant godbit.

Vilka är kriterierna för att välja en ankarpunkt? Du vill ha en ankarpunkt som är bekvämt inom räckhåll. Med andra ord, om du måste böja upp huvudet för att nå ankarpunkten är det inte bra. Förankringspunkten måste också återkomma och vara lätt att identifiera bland resten av din omgivning.

Du bör inte välja en ankarpunkt som uppfyller ett kriterium eller ens två av tre, utan alla tre punkter. När du skjuter med sammansatta bågar som vi har diskuterat i den här artikeln, kan du förvänta dig att din ankarpunkt är närmare munnen än när du använder en annan typ av båge.

Många faktorer kan påverka din ankarpunkt från en dag till en annan, varav de flesta är i din kontroll. Till exempel, om du tuggar tuggummi, kommer det definitivt att spela en roll för var din ankarpunkt är. Detsamma gäller om din mun är öppen mot stängd eller om du skulker eller håller ansiktet avslappnat. Även att luta huvudet kan påverka din ankarpunkt.

  Hur man använder sammansatta sikter – 8 tips för att förbättra mål

När du har en ankarpunkt, gå vidare och välj en annan. Du behöver minst två ankarpunkter när du inte använder ett kikarsikte om du förväntar dig noggrannhet från dina skott.

Steg 2: Använd Bow Sikte men inte Peep Sikte

Peep sikten är vanligtvis inbyggda i sammansatta bågar medan bågsikten inte är det, men det senare är att föredra framför det förra framför vissa bågskyttar. Stiften i enheten kommer att fungera som din nya guide när du går och kikar utan ögon. Du kanske måste röra huvudet lite, antingen åt höger eller vänster för att få en avläsning från din bågsikte. Tänk på detta när du väljer dina ankarpunkter, eftersom du vet hur viktigt huvudpositionering är.

Steg 3: Elda!

Om du siktar din båge och fokuserar mer på bågesiktet än kikarsiktet medan du håller dig i linje kommer du att hamna i rätt position för att bli siktfri. Prova att skjuta och se hur det känns. Mer än troligt kommer de första pilarna du skjuter att vara lite besvärliga och inte särskilt exakta. Ju mer du övar, desto större bör din noggrannhet bli.

Kom ihåg dina ankarpunkter för varje skott du skjuter, och bibehåll konsistensen av ankarpunkterna från ett skott till ett annat.

Om du upptäcker att även med konsekventa ankarpunkter och perfekt form att du fortfarande inte skjuter till din fulla potential utan peep sights, finns det ingen regel som säger att du inte behöver använda dem. Det är valfritt och att föredra framför vissa bågskyttar, men inte alla.

Vilka är fördelarna med Peep Sights?

Dessutom är det fördelaktigt att använda en peep sight av många anledningar!

Nybörjarvänlig

Bågskytte är en attraktiv sport för många, men de bågskyttar som precis har börjat vill inte slösa bort hela dagen med att skjuta pil efter pil och inte träffa något av sina mål. De kan behöva ett extra hjälpmedel för noggrannhet, och blickar är det hjälpmedlet. Visst, om bågskytten någonsin bestämt sig för att spela tävlingsmässigt så kanske de skulle hoppa av siktet, men om siktet hjälper dem att lära sig och förbättra, varför inte använda det?

Lätt att använda

Till skillnad från andra hjälpmedel som pilbåge som inte alltid följer med vid köp av din sammansatta båge, är ett kikarsikte inbyggt direkt. Det är designat för att användas och kräver inte mycket ansträngning för att ta reda på hur det fungerar. Titta bara genom hålet, fokusera och skjut. Det är lätt nog att nybörjare kan känna sig som experter på nolltid.

  Vad du ska bära Släde för att vara perfekt bekväm

Pålitlig noggrannhet

Vi vill inte heller förringa träffsäkerheten i att använda en peep sight. Enbart sikten är inte allt som krävs för att skjuta exakt, eftersom ankarpunkter också är ovärderliga, men kikarsikter hjälper utan tvekan.

Spelar bra med andra tillbehör

Vi har pratat om pilbågesikten genom hela den här artikeln, men det är inte det enda tillbehöret som peep-sikten är kompatibla med. Kisser-knappar fungerar också med peep-sikter. Vad är en kyssknapp, frågar du dig? Den här knappen ansluter till din bågsträng och går mellan läpparna för att fungera som en pålitlig ankarpunkt från skott till skott.

Vilka är nackdelarna med Peep Sights?

Anledningen till att kikarsikter ibland hatas bland bågskyttar beror förmodligen på de följande anledningarna.

Kan minimera sikten i svaga förhållanden

Visst, peep sights fungerar utmärkt på en solig dag eller en klar morgon, men hur är det i gryningen eller skymningen? Inte så mycket. Om vädret är molnigt eller dimmigt kan du också kämpa för att få en bra sikt genom din kikarsikt. Det gör sikten lika bra som värdelös, så det skadar inte att veta hur man använder en sammansatt båge utan ett kikarsikte för dessa situationer.

Hålet kan blockeras

Ett lätt duggregn passerade i morse, och även om det var tillräckligt för att pausa dina bågskytteaktiviteter ett tag, har vädret sedan klarnat och du har återupptagit skjutningen. Det enda problemet är att din blick blev blöt. Att torka av det är inte lika lätt som att använda en trasa eller ens din t-shirt eftersom hålet är så litet. Till och med smutsfläckar kan komma in i titten och påverka din syn, vilket påverkar din noggrannhet.

Vridning kan förekomma

Ett annat problem med peep sights är att de ibland rör sig av sig själva och blir vridna när du placerar dig för skottet. Föreställ dig att du tar dig tid att perfekta din inriktning och hitta dina ankarpunkter bara för att titta igenom din blick och se att den är vriden! Usch, det är frustrerande.

Slutgiltiga tankar

Det är möjligt att skjuta pil och båge utan sikte, och om du gör det beror på personliga preferenser. Vissa bågskyttar hatar peep sights medan andra använder dem hela tiden. Även om du är ett fan av peep sight, är det klokt att lära sig skjuta utan en ifall ditt peep sikte blir vridet eller blockerat eller om du vill skjuta under mörkare förhållanden!