Kan du sätta ugnshyllor i diskmaskinen?

De flesta kommer att hålla med om att rengöring av ugnsställ inte alltid är det roligaste jobbet. För att slippa krånglet med handrengöring kan du överväga att slänga dina ugnshyllor i diskmaskinen tillsammans med andra vardagliga hushållsartiklar. Men även om det verkligen skulle göra saker enklare, kanske det inte är det bästa draget.

Du kan sätta ugnsställ i diskmaskinen så länge de passar eftersom de flesta ugnsmärken idag kommer med diskmaskinssäkra galler. Däremot kommer du förmodligen inte att få det bästa resultatet eftersom smutsen som finns på ugnsgaller vanligtvis bakas på, och en diskmaskins åtgärd räcker inte för att få bort det.

Resten av den här artikeln kommer att förklara i detalj varför det kanske inte är den bästa idén att sätta ugnshyllor i diskmaskinen. Vi kommer också att diskutera bättre sätt att rengöra ugnshyllor, så se till att läsa till slutet.

Problemet med att sätta ugnshyllor i diskmaskinen

Eftersom vanliga ugnshyllor (inte helt utdragbara, kullagertyper) tål diskmaskin, är det inget fel med att köra en cykel för att rengöra dem. Förutsatt att de passar inuti kan du rengöra dina ugnshyllor i diskmaskinen utan några säkerhetsrisker eller risk för skador. Men detta kanske inte är det mest effektiva sättet att rengöra dina ugnshyllor eftersom den typ av smuts som byggs upp på dem vanligtvis är för envis för en diskmaskins agerande.

Normalt förväntar du dig att din diskmaskin skulle kunna hantera fläckar som fett, små matpartiklar och andra typer av smuts som vanligtvis finns på ugnshyllor. När allt kommer omkring är det precis den typen av smuts som den möter på dina redskap när du springer en cykel.

Se även  Kan du lämna Drano över natten?

Problemet med smuts i ugnen är dock att det vanligtvis är påbakat. Det gör att den är mer ingrodd på hyllornas yta än vardaglig smuts vanligtvis är på dina redskap, vilket innebär att det kommer att krävas mer kraftfull skrubbning att ta bort än vad din diskmaskin kan ge. Rengöring av fastbränd smuts på ugnshyllor kan också behöva kemiska rengöringsmedel (till exempel ammoniak) som kanske inte är säkra att stoppa i din diskmaskin.

Allt detta betyder att om du rengör dina ugnshyllor i din diskmaskin, kommer en del av smutsen inte att lossna.

Mer effektiva sätt att rengöra ugnshyllor

Om din diskmaskin inte är det bästa sättet att rengöra dina ugnshyllor, vad är det då? Här är tre sätt att rengöra dina ställningar mer effektivt och utan alltför mycket krångel:

  • Använd torktumlare och diskmedel
  • Använd vinäger och bakpulver
  • Använder ammoniak och en soppåse

Låt oss granska stegen som är involverade i varje metod nedan.

Rengöring av ugnsställ med diskmedel och torktumlare

För denna metod behöver du ett badkar. Börja med att fodra badkaret med torktumlare (Gain torktumlare skulle vara ett gediget val, men alla andra typer kommer fortfarande att göra det). Lägg sedan dina ugnsställ ovanpå och fyll badkaret med varmt vatten tills gallren är täckta. Tillsätt ½ kopp diskmedel och låt det stå över natten.

Nästa morgon, dränera badkaret och torka av dina ugnshyllor med de blötlagda torktumlaren. Smutsen ska lossna lätt, inklusive påbakad mat och fettrester.

Rengöring av ugnsställ med vinäger och bakpulver

Denna metod kommer också att kräva ett badkar. Lägg ugnsgallren i en tom balja, strö över en anständig mängd bakpulver och dränk dem med vinäger. När skumningen upphör, fyll badkaret med varmt vatten tills ställen är helt nedsänkta och låt dem sitta över natten.

Se även  Hur man tar bort rostfläckar från kläder med bakpulver

Nästa morgon, använd en gammal diskhandduk för att torka ställen rena. Om lite inbakad smuts inte lossnar, tillsätt koshersalt till handduken för extra nötning. När de är rena, skölj dina ställ noggrant.

Relaterade inlägg: Hur man tar bort rost med vinäger och bakpulver

Använda ammoniak och en soppåse för att rengöra ugnshyllor

Av de tre metoderna är detta den farligaste eftersom ammoniakångor kan vara farliga om de andas in. Du behöver handskar, skyddsglasögon, en papperskorg, en soppåse, ammoniak och en plats utanför som inte är tillgänglig för husdjur och barn.

För att komma igång, lägg dina smutsiga ugnshyllor i en oanvänd soppåse och tillsätt cirka ½ qt (473,176 ml) ammoniak. Ställen behöver inte täckas helt med ammoniak, så du behöver inte sprida ut den. Bind sedan av soppåsen för att täta den och placera den i en papperskorg. Placera soptunnan utanför på en plats som är utom räckhåll för barn och husdjur och låt den sitta över natten.

Nästa morgon öppnar du soppåsen i ett välventilerat utrymme så att du inte andas in ångorna. Ta bort gallren och spola ner dem tills allt påbakat smuts har sköljts av. Låt dem torka innan du sätter tillbaka dem i ugnen.

Summering

Det var allt för dagens diskussion. Sammanfattningsvis har vi konstaterat att även om vanliga ugnsställ är diskmaskinssäkra, skulle rengöring av dem i diskmaskinen inte ge det bästa resultatet eftersom deras fläckar vanligtvis bakas på. Ett mer effektivt sätt att rengöra dina ugnshyllor skulle vara att använda vinäger och bakpulver, diskmedel och torktumlare, eller ammoniak och en soppåse.

Se även  En enkel guide till hur man rengör bilmattor

Lämna en kommentar