Kan du sätta in glas eller pyrex i ugnen?

Ett av de mest populära materialen som används i köket är glas. Om du planerar att baka lite, så har du säkert undrat om du kan sätta in glas eller pyrex i ugnen.

De flesta glasbakelser är speciellt gjorda för att vara säkra i ugnen. Alla glasfat är dock inte avsedda att ställas in i ugnen. Generellt sett är problemet du kommer att stöta på mest med ditt glasbakverk att det går sönder av termisk chock. För att försäkra dig om att din glasskål är ugnssäker kan du kolla efter symbolen för ugnssäker på botten av fatet, eller så kan du kolla tillverkarens hemsida.

Nedan har jag sammanställt en uppdelning av de vanligaste typerna av glasfat samt sätt att förhindra att de spricker och går sönder. Låt oss börja!

  1. Kan man sätta in glas i ugnen?
  2. Typer av glas som används i bakverk
  3. Ugnssäkra glasmärken
  4. Hur du skyddar dina glasbakelser
  5. Relaterade frågor

Kan man sätta in glas i ugnen?

Det finns många typer av glasfat som är ugnssäkra. De flesta rätter, särskilt nya, kommer att ha en stämpel på botten som anger om de är ugnssäkra.

Om det inte står detta specifikt, kan det fortfarande stå vad du kan inte göra med det. Såsom ingen broiler eller ingen spishäll, som på bilden ovan.

Men, om du har en äldre maträtt eller precis köpt något från goodwill, kanske det inte står om det är ugnssäkert eller inte. Oroa dig dock inte, om du känner till märket på din maträtt är det ganska lätt att hitta den informationen online.

Låt oss sedan prata om de typer av glas som vanligtvis används för att tillverka glasbakverk, och sedan nämner vi några vanliga märken som gör ugnssäkert glas.

Typer av glas som används i bakverk

1. Härdat glas

Du har säkert hört talas om den här typen av glas när folk pratar om bilrutor. Överraskning, det används också i många bakverk.

Denna typ av glas är speciellt tillverkad för att öka styrkan och värmebeständigheten vilket gör det till ett utmärkt alternativ för bakverk.

Den har också den extra fördelen att den går sönder i små bitar om den är trasig. Dessa bitar är mycket mindre vassa och mindre benägna att skära dig under städning.

Men till skillnad från andra typer av glas där det inte kommer att förstöra skålen att ta en liten bit ur det, med härdat glas, om detta händer kan hela skålen gå sönder i dessa små bitar. Det är typ en allt eller inget typ av glas.

2. Borosilikatglas

Borosilikatglas är vad många vanliga märken av glasbakvaror är gjorda av, inklusive Pyrex och International Cookware.

Denna typ av glas är den mest motståndskraftiga mot termisk chock, vilket innebär att det kan ha en enorm temperaturförändring utan att gå sönder.

Se även  Spraymålning av ett källartak: Vad du behöver veta

Till exempel, för vissa typer av glas, om du tar ut det ur ugnen och omedelbart lägger kallt vatten på fatet, kommer det att splittras. Prova självklart inte detta för någon typ av glas, men det är mer motståndskraftigt mot dessa typer av temperaturförändringar.

Den här typen av glas är också mycket motståndskraftig mot korrosion vilket gör det perfekt för experiment på bakgården. Ingen bägare, inga problem, använd bara Pyrex.

3. Soda-Lime Silikatglas

Detta är vad de flesta glasprylar är gjorda av nuförtiden. Från läskflaskor till fönsterrutor till glasbakverk.

Soda-limeglas blev populärt eftersom det kan värmas upp och omvandlas massor av gånger vilket gör det superenkelt att återvinna det och forma det till saker.

Denna typ av glas är hållbart och tål mycket höga temperaturer. Det är också mindre känsligt för termisk chock än vissa andra glasögon.

4. Keramik-Glas

Vissa människor kanske anser att keramik är en annan kategori, men gissa vad, det är fortfarande en typ av glas.

Keramik kan utsättas för högre temperaturer än andra typer av glas och det är ganska mycket immun mot termisk chock. Men de tar längre tid att värma upp och därför tar de längre tid att laga saker.

Det vanligaste märket av keramikglas är CorningWare. De hävdar att du kan ta ut skålen ur frysen och sätta den direkt i en varm ugn utan att den går sönder. Det är ganska imponerande.

Nu när vi har gått igenom vilka typer av glasbakvaror som vanligtvis är gjorda av, låt oss titta på några av de vanligaste, och förmodligen de bästa, märkena av ugnssäkra glasbakvaror.

Ugnssäkra bakvarumärken

1. Pyrex

Pyrex ugnssäkert glasbakverk (Se på Amazon) *vi får provision utan extra kostnad för dig, tack!

Pyrex och glas har nästan blivit synonymt med åren på grund av dess popularitet.

Pyrex är vanligtvis gjord av härdat glas som ger den styrka och värmebeständighet.

Även deras små matförvaringsbehållare är ugnssäkra vilket innebär att dina rester kan värmas direkt i ugnen.

Om du använder plastlocken till dina kärl, kom bara ihåg att inte baka med locken på behållarna eftersom de kommer att smälta i de höga temperaturerna.

Pyrex är välkänt för sin förvaringsbehållare i glas och är ett utmärkt alternativ för att laga mat eller, om du är som jag, laga en stor måltid och spara resterna.

En sak att tänka på om du använder Pyrex är att det är viktigt att kontrollera dina bakverk regelbundet för eventuella nagg eller repor eftersom detta kan äventyra glasets integritet.

Att baka med ett fat som har skador ökar risken för att fatet går sönder när det utsätts för höga temperaturer. Men om du inte har några betydande marker eller repor, bör du vara bra att gå ett bra tag.

Se även  Kan du hyra två lägenheter samtidigt?

2. CorningWare

CorningWare ugnssäker keramisk bakform (Se på Amazon) *vi får provision utan extra kostnad för dig, tack!

CorningWare är tillverkad av keramiskt glas. Keramiskt glas är vanligtvis tyngre än andra typer av glas men är också mer hållbart och motståndskraftigt mot värmechock.

De tål mikrovågsugn, ugn, kyl, frys och diskmaskin. CorningWare gör också några gryta som är säkra för spishäll, mikrovågsugn och broiler vilket normalt inte är fallet med gryta.

Så om du lagar mycket mat med en mikrovågsugn, så är CorningWare ett utmärkt alternativ, bara se till att det specifikt står att det är mikrovågsugnssäkert.

Locken som följer med faten är gjorda av olika material och är egentligen bara avsedda att användas som överdrag efter att din mat är tillagad.

3. Ankare Hocking

Anchor Hocking Ugnssäkert glasbakverk (Se på Amazon) *vi får provision utan extra kostnad för dig, tack!

Anchor Hocking använder härdat glas för att tillverka sina glasbakelser. De tål ugn, mikrovågsugn, diskmaskin och frys.

Även om det är både frys- och ugnssäkert, se till att du inte tar ut fatet ur frysen och omedelbart sätter in det i ugnen eller vice versa.

Detta är termisk chock när den är som bäst och kan få din bakform att gå sönder på ett mycket härligt sätt.

Eftersom Anchor Hocking-fat är gjorda av härdat glas, se också till att du inspekterar dina bitar för eventuella sprickor eller skador innan du använder dem.

Med härdat glas kan den minsta sprickan göra att hela biten splittras om den utsätts för värme eller kyla. Jag vet att det låter konstigt men det är sant.

Så länge du kollar dina rätter då och då, bör du vara duktig. Dessa bitar kommer också med plastlock att använda vid förvaring av mat, men låt inte locken sitta på när du bakar, de kommer att smälta.

Härnäst kommer vi kortfattat att täcka 3 viktiga sätt du kan skydda dina glasbakelser.

Hur du skyddar dina glasbakelser

1. Undvik termisk chock

Detta är förmodligen det bästa du kan göra för att förhindra att din bakform går sönder.

Termisk chock uppstår när det sker en snabb förändring av temperaturen på ett föremål. Som att ta en maträtt direkt från frysen och sätta in den i en varm ugn.

Denna chock kan orsaka sprickor, nagg och i vissa fall fullständigt sönderslag av din glasskål.

Dessa saker kan också inträffa om du utsätter dina glasföremål för en direkt värmekälla som en broiler eller en spishäll.

Se även  De 9 typerna av skalare för grönsaker och frukt

För att undvika termisk chock ska du se till att din maträtt är runt rumstemperatur innan du placerar den i ugnen eller i kylen eller diskhon.

När du tar ut en varm form från ugnen, se till att du inte placerar din form på en våt yta eftersom vattnet kan orsaka snabb kylning.

Det är i stort sett allt som finns för termisk chock. Gå inte från den ena ytterligheten till den andra så kommer du att bli bra.

2. Rengör ordentligt

De flesta glasbakvaror tål diskmaskin, men ibland räcker det inte med en diskmaskin för de svåra fläckarna.

När du rengör din glasbakform är det viktigt att inte använda slipande rengöringsmedel. Med andra ord, använd inte saker som kommer att orsaka repor eller skador på dina glasföremål som SOS-kuddar eller liknande.

Det bästa sättet att få ut påbakad mat ur bakform är att blötlägga fatet i varmt tvålvatten i ett par timmar och sedan tvätta det normalt.

Ett alternativ till SOS-kuddar är att skaffa en plastskrapa. Det här ser bara ut som en platt plastbit som är tunnare på ena sidan. Det är bra för att få upp hård smuts samtidigt som du skyddar dina glas från repor.

Här är ett exempel på hur de ser ut.

3. Kontrollera efter skador

Detta är viktigt att göra för alla glasfat men är särskilt viktigt om det är gjort av härdat glas.

Sprickor eller repor i en glasskål kan öka risken för att din skål går sönder när den utsätts för extrem värme eller kyla.

Ett enkelt sätt att kontrollera dina diskar är att undersöka dem precis innan du lägger undan dem. På så sätt blir din maträtt gnistrande ren och det är lätt att se sprickor. Om du hittar någon skada, använd inte den skålen.

Om din maträtt är skadad och den är relativt ny, kan du kanske göra anspråk på en garanti. Detta beror på märket och typen av skada, men hallå, det är värt att kolla!

Relaterade frågor

Kan man sätta ett dricksglas i ugnen?

Generellt sett bör du inte sätta ett vanligt dricksglas i ugnen. Dricksglas är gjorda av en annan typ av glas än glasbakverk, och det kan gå sönder när det utsätts för högre temperaturer. Det finns dock några glas som är märkta som ugnssäkra. Dessa kan du använda i ugnen.

Hur kan du se om glas är ugnssäkert?

De flesta glasfat kommer att ha en stämpel på botten som säger ugnssäker. Eller stämpeln kommer bara att säga vad de inte kan göra, som ”ingen spishäll”, ”ingen broiler”, etc… Om ditt glas inte har en etikett kan du kolla tillverkarens webbplats för mer information.

Lämna en kommentar