Kan du sätta hål i lägenhetsväggar? En guide för hyresgäster

När du hyr en lägenhet vill du förmodligen få det att kännas som hemma. Ett sätt du kan göra det är att hänga upp bilder och annat på väggarna. Men innan du tar tag i din hammare kanske du undrar, kan du sätta hål i dina lägenhetsväggar?

Du kan generellt sett sätta små hål i dina lägenhetsväggar, så länge du fixar hålen innan du flyttar ut. Annars kommer du sannolikt att behöva betala för skador eller lämna tillbaka din deposition. Naturligtvis är varje hyresavtal olika, och du bör kontrollera dina specifika krav för att säkerställa att du uppfyller kraven.

Även om det kan verka som ett enkelt svar, förstå att det finns nyanser i detta. I den här artikeln har vi helt enkelt sammanställt de allmänna reglerna som vi har lärt oss av att hyra 8 olika lägenheter under de senaste åren.

För att göra saker tydligare, låt oss ta en titt på tre av de främsta anledningarna till varför du kanske vill sätta hål i dina lägenhetsväggar, samt sätten på vilka du antingen kan reparera eller undvika hål. Vi kommer också att beröra depositioner och hur de fungerar. Låt oss börja!

3 skäl till hål i väggen

1. Du vill hänga en bild

Den kanske vanligaste anledningen till att du vill sätta hål i din lägenhets väggar är att hänga upp tavlor eller annan inredning. Detta är ett mycket legitimt skäl. Hängande bilder, hyllor eller andra dekorationer hjälper till att anpassa ditt utrymme till den du är.

Den typiska metoden för att hänga upp bilder är att slå in några små spikar i väggen. Och, naturligtvis, kommer detta att resultera i hål i väggen.

Enligt min åsikt, det är inte längre nödvändigt att använda spikar för små väggdekorationer eller tavelramar, om inte ramarna är riktigt massiva. Det beror på att vi nu har självhäftande fästelement som Command Strips, som kan göra jobbet lika bra utan att det krävs hål i väggen.

Om du inte har använt Command Strips tidigare rekommenderar jag dem starkt. Jag har använt dem flitigt, i flera olika lägenheter, och de fungerar verkligen väl. Jag har till och med hängt en 2-fots x 3-fots whiteboard med kommandoremsor.

Om du vill lära dig mer om Command Strips, du kan hitta dem här på Amazon (Obs: vi får provision på Amazon-försäljning utan extra kostnad för dig).

En sak du bör vara uppmärksam på när du skaffar Command Strips, är att köpa rätt storlek för det du planerar att hänga. De gör olika kommandoremsor baserat på vikten på bilden (eller annat föremål) som du tänker hänga, så tänk på det. Okej, nu ska vi prata tv-apparater.

Se även  Är torktumlare nödvändiga? 3 enkla alternativ

2. Du vill montera en TV

En annan vanlig anledning till att du kanske vill sätta hål i din lägenhets väggar är att hänga en högupplöst TV. Jag förstår varför du skulle vilja göra det, för det kan få ditt rum att se renare ut. Dessutom kan det vara billigare att köpa en monteringssats än att köpa ett tv-ställ som sitter på golvet.

Nackdelen är att TV-apparater ofta är tunga, och vikten skulle göra det nödvändigt att borra hål i din lägenhets väggar för att säkra monteringssatsen (Command Strips klarar inte så mycket vikt). Det perfekta sättet att göra detta är att borra i reglar i din lägenhets väggar och sedan skruva i monteringssatsen.

Detta kommer troligen att kräva att du borrar minst fyra hål i reglarna på din lägenhets väggar för att fästa monteringssatsen på väggen. Sedan måste du hänga TV:n på monteringssatsen så att den inte faller av.

Jag vet att det finns människor som gör sånt i en lägenhet, men personligen, Jag skulle åtminstone vilja få skriftligt tillstånd från min hyresvärd innan jag provar något i den skalan.

Istället för att hänga upp vår TV använder vi faktiskt bara ett enkelt TV-bänk som jag köpte på nätet för ca 3 år sedan. Den har en ekfinish som passar in i många olika stilar, och det har fungerat bra för oss. De är också relativt billiga, och de säljer fortfarande samma modell på Amazon här. (Obs: vi får provision på Amazon-försäljning utan extra kostnad för dig).

Okej, låt oss nu ta på fönsterbehandlingar.

3. Du vill ha nya fönstergardiner / persienner

Lägenheter kommer vanligtvis att ha de mest generiska, grundläggande och billiga persienner som hyresvärden kan köpa. Detta kommer att spara pengar samtidigt som de ger hyresgästerna den integritet som de behöver. Detta är dock inte bra för designen av ditt utrymme.

Som sådan kanske du vill sätta hål i din lägenhets väggar för att antingen hänga upp nya persienner och/eller sätta upp gardiner. Även om detta säkert kommer att piffa upp rummen och göra dem mer personliga, har vi återigen problemet med att sätta hål i väggar och eventuellt i fönsterlisterna, vilket är svårt att lappa.

Gardiner kan också vara en utmaning att montera, då man måste se till att fästena på båda sidor (och ibland mitten) är plana, samtidigt som man ser till att borra ordentligt i reglar i väggen. De flesta gardinstänger kräver att du borrar minst tre hål i väggen och upp till sex eller sju. Detta är mycket arbete att installera och reparera.

Se även  Tillför mervärde till din fastighet att konvertera ett garage till ett rum?

Den goda nyheten är att Command Strips kan ofta ta hand om detta problem. De gör självhäftande krokar som finns i en mängd olika moderna färger/stilar, och de är starka nog att hålla vikten av dina typiska fönstergardiner. Kolla in dessa metalliska brons som vi använder för att hålla upp mörkläggningsgardinerna i vårt sovrum.

Om du vill prova något liknande i din lägenhet, du kan hitta den här typen av Command Strip-krokar på Amazon här. (Obs: vi får provision på Amazon-försäljning utan extra kostnad för dig).

Hur du reparerar hål i din lägenhets väggar

Det är inget fel med att vilja sätta hål i dina lägenhetsväggar. Det finns mycket legitima skäl till varför du kanske vill göra det.

Om du dock vill följa de flesta hyresavtal och få tillbaka din deposition, är det upp till dig att reparera eventuella skador du har gjort.

Om du har gjort hål i lägenhetsväggar som är gipsskivor, måste du använda plåtspackel (även känd som fogmassa) och eventuellt till och med en lapp av gips. Om dina lägenhetsväggar är gips, måste du också använda fanergips och fogmassa. För mycket små hål kan du även använda vit tandkräm som gör-det-själv-lösning.

Jag hittade den här videon på YouTube, och den ger ett par exempel på hur man gör det här bäst:

Om du lappar hål som du gjort i träbeklädnader måste du använda en träfyllningsprodukt för att fylla i hålen. I alla fall, när produkten du använder torkar, måste du slipa ner lappplatsen så att den blir jämn med resten av väggen eller trimningen.

När du har reparerat hålen i väggarna vill du också matcha färgen på väggen så att du kan dölja lappen med lite färg. Du måste vara försiktig med detta steg, och du måste göra ditt bästa för att göra hålet osynligt, genom att använda kitt som redan matchar din vägg (om du har vita väggar), eller genom att blanda färgen noggrant.

Vissa lägenheter har strikta regler för målning, och om din lapp sticker ut (på ett dåligt sätt) kan de potentiellt debitera dig för att måla om hela väggen (eller lägenheten). Jag försöker inte skrämma dig, men du bör vara medveten så att du kan vara försiktig för att undvika den situationen.

Sammanfattningsvis kan man oftast sätta hål i lägenhetsväggar. Men om du gör det, kommer det i allmänhet att vara ditt ansvar som hyresgäst att återställa väggarna till sitt ursprungliga skick. Om du inte gör det kommer din hyresvärd sannolikt att debitera dig eller dra av kostnaden för reparationen från din deposition.

Lägenhetsdepositioner och hur de fungerar

De flesta hyresvärdar kommer att debitera sina hyresgäster vad som kallas en deposition innan de kan flytta in i sin hyresfastighet. Detta ger hyresvärden ekonomiskt och egendomsskydd i det fall att du antingen inte betalar din hyra eller så gör du skador på din lägenhet som de behöver åtgärda när du lämnar.

Se även  Spraymålning av ett källartak: Vad du behöver veta

Hur mycket du ska betala i deposition beror på hyresvärden. Det finns inget fast belopp som alla hyresvärdar tar ut, men det är vanligtvis baserat på vad månadshyran är. I de flesta fall kommer din deposition att motsvara mellan 1 och 2 månaders hyra. Det kan också vara högre om du har en låg kreditpoäng och/eller om du har några husdjur i din lägenhet.

När hyresvärdar tar ut en deposition kommer de att hålla pengarna på ett bankkonto tills du lämnar lägenheten. När de bedömer lägenhetens skick efter att du lämnat, kommer de att göra en bedömning av lägenhetens skick.

Om det finns reparationer som behöver göras, kommer de att ta kostnaderna för dessa reparationer från din deposition och returnera resten till dig i form av en check (för det mesta).

Normalt slitage i en lägenhet kommer inte att räknas mot dig. Istället kommer saker som du aktivt gör med lägenheten (som att sätta hål i lägenhetens väggar) att beaktas när hyresvärdar bedömer din deposition.

Relaterade frågor

Kan hyresvärden ta betalt för spikhål?

En hyresvärd kan ta betalt för spikhål eller så kan de dra av en del av hyresgästens deposition för att reparera väggskador. Det är dock inte alla hyresvärdar som faktiskt tar betalt för spikhål, särskilt om hålen är mycket små eller omärkbara. Du kan kontrollera ditt hyresavtal för mer information.

Behöver du fylla hål när du flyttar?

När du flyttar från en lägenhet behöver du vanligtvis fylla alla hål som du har lagt i väggarna. Vissa hyresvärdar är dock vänliga eller har andra policyer och kräver kanske inte att du fyller några små hål (som spikhål). Rådfråga ditt hyresavtal eller hyresvärd för att få klarhet i förväntningarna.

Kan jag byta ut duschmunstycket i min lägenhet?

Du kan i allmänhet byta duschmunstycke i en lägenhet, men du bör se till att behålla originalduschhuvudet och installera om det innan du flyttar ut. Innan du byter duschmunstycke bör du också kontrollera ditt hyreskontrakt för att säkerställa att det inte finns några klausuler som förbjuder denna typ av byte.

Är hyresvärdarna ansvariga för att byta luftfilter?

Hyresgäster förväntas vanligtvis byta ut luftfilter själva. Detta inkluderar köp av filter, även om många hyresvärdar kommer att tillhandahålla ett par extra filter som en artighet. Det finns dock vissa variationer och du bör kontrollera ditt hyresavtal för de specifika förväntningarna.

Lämna en kommentar